Er der nogen, der har set digitaliseringsministeren?

5. maj kl. 05:0018
Er der nogen, der har set digitaliseringsministeren?
Illustration: Ingeniøren.

Begejstringen var til at tage og føle på, da Danmark i december måned for første gang fik en digitaliseringsminister. Den nyudnævnte Marie Bjerre satte it-sikkerhed og digital tilgængelighed øverst på sin dagsorden fra starten. Særligt understregede hun, at der skal være plads til alle i det digitale samfund. 

»Vi skal sikre, at digitale tilbud er nemme at bruge for alle uanset alder, og hvor dygtig man er til at bruge skærme. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi prioriterer det område endnu højere,« lød det fra Marie Bjerre, da hun fik overdraget nøglerne til ministeriet.

Siden er der ikke sket det store. Eller jo, vi har fået de rituelle besyngelser af Danmark som digital verdensmester, og ministeren har talt om mangel på it-uddannede. Men med ministerens svigtende fokus på tonstunge udfordringer som AI-våbenkapløb og en voldsomt sårbar it-infrastruktur, så fristes man til at stille spørgsmålet, om det gør nogen forskel at have en digitaliseringsminister?

Vi har i årevis digitaliseret til den helt store guldmedalje. Men som både Version2 og andre medier over længere tid har afdækket, har den guldmedalje en alvorlig bagside, når det kommer til nogle af de svageste borgere i samfundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndigheder og virksomheder har i årevis undladt at gøre hjemmesider og digitale løsninger ordentligt tilgængelige for eksempelvis svagtseende og it-udfordrede borgere, og en løsning så central som MitID bliver rullet ud med absurde krav om dyre, opdaterede smartphones, og et nærmest M.C Escher-lignende procesdesign, der har udløst stormløb på Borgerservice over hele landet og ekskluderet tusinder fra det digitale samfund. 

Det er med andre ord hårde tider for de omkring 20 procent af befolkningen, der har svært ved it-systemer og mobiltelefoner. Kronen på værket er nu, at EU indleder en traktatbrudssag mod Danmark, fordi vi ikke lever op til de basale krav om at gøre det digitale samfund tilgængeligt for de svageste, og trods ministerens indledende skåltaler om tilgængelighed, har hendes eneste konkrete bedrift indtil videre været et enkelt lovforslag om gøre det lidt nemmere at blive fritaget for digital kommunikation med det offentlige. 

Hvis man ikke ligner den uofficielle standardbruger (it-kyndig person mellem 18 og 50 år med en opdateret iPhone), så bliver man efterladt på perronen. Det er decideret pinligt for Danmark, og ministeren må og skal sørge for, at tvangsdigitaliseringen i det mindste sker med udgangspunkt i den virkelighed, borgerne lever i. 

Heller ikke på it-sikkerhedsfronten har den efterhånden ikke så nye digitaliseringsminister adresseret bare de mest presserende ting. Rigsrevisionen og vores søstermedie Radar har afsløret alvorlige mangler i den helt basale beskyttelse af centrale it-systemer på tværs af ministerier, og hackerangreb på danske universiteter, SAS og Nationalbanken for blot at nævne nogle stykker. Verdens mest digitaliserede land er således kun nummer 32 i verden, når det kommer til at udmærke sig i cybersikkerhed. Det bør give yderst svedige håndflader inde i ministeriet på et tidspunkt, hvor Europa oplever krig, fjendtlige påvirkningskampagner og statsfinansieret hacking.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del skal løses med EU-regulering, og med det nye NIS2-direktiv er der skrappe krav på vej til de omfattede virksomheder og myndigheder i Danmark, der kan forvente massive bødestraffe, hvis de ikke strammer op. 

Direktivet skal dog først udmøntes i dansk lovgivning, og mens dansk erhvervsliv river sig i håret af frygt for både hackere og bøder, har digitaliseringsministeren ikke så meget som givet et praj om, hvornår der kommer et stykke dansk lovtekst, og hvem der har myndighedsansvaret for implementering af de nye regler for cybersikkerhed.

Heller ikke på den altoverskyggende AI-dagsorden har ministeren formået at markere sig med noget, der minder om et konkret udspil. Mens it-sikkerhedseksperter i kor efterlyser regler for brug af ChatGPT i de myndigheder, der behandler fortrolige oplysninger om rigets sikkerhed eller følsomme personoplysninger om borgere, afviser Marie Bjerre blankt at lave dansk lovgivning på området, før EU's bud på en regulering af kunstig intelligens træder i kraft. Hvornår det sker er i skrivende stund uvist, og ministerens største frygt er tilsyneladende at komme til at stå i vejen for erhvervslivet.

»Det vil være uetisk ikke at gøre brug af mulighederne i kunstig intelligens,« lød det fra Marie Bjerre på et samråd i Folketingets Digitaliseringsudvalg, hvor hun samtidig også afviste overhovedet at få lavet en trusselsvurdering af, hvad AI kan komme til at betyde for det danske samfund.

Lidt drillende kan man sige, at ministerens skarpeste udmelding i forhold til it-sikkerhed og nye teknologier har været at proklamere, at hun har slettet sin TikTok-profil. Hvis det er niveauet, så ser det desværre ud til, at svaret på det indledende spørgsmål er ja. Så kan det måske være lidt ligemeget med den digitaliseringsminister. 

/adf

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
8. maj kl. 13:29

"»Det vil være uetisk ikke at gøre brug af mulighederne i kunstig intelligens,« lød det fra Marie Bjerre på et samråd i Folketingets Digitaliseringsudvalg, hvor hun samtidig også afviste overhovedet at få lavet en trusselsvurdering af, hvad AI kan komme til at betyde for det danske samfund."

Så er niveauet og retningen ligesom lagt: Vi skal plastre landet til med AI, koste hvad det koste vil. Ingen grund til risikovurdering, for den får ingen konsekvenser, AI kommer til at få stort set frit løb herhjemme. En risikovurdering vil bare skabe irriterende støj ift. den ønskede hoved-under armen-fremfærd, og skabe problemer og surhed hos tech-branchen (hvilket kan koste i parti- og kandidatstøttekasserne og svingdørskarrierer). Selv hvis det skulle vise sig at kunne koste alt liv på jorden, hvad fremtrædende eksperter advarer imod, så blegner den risiko imod digitaliseringsministerens opfattelse af det uetiske i at forholde sig kritisk/forsigtigt til AI.

Hvordan Bjerre så kommer frem til den konklusion, at det vil være uetisk at bremse AI, uanset om det er rigtigt, at det vil kunne udslette alt liv på jorden, det er mig en gåde - og hun kommer da heller ikke med nogen argumenter. Men det uetiske ligger måske i at koste partistøttekasserne penge?

Hårrejsende læsning:https://time.com/6266923/ai-eliezer-yudkowsky-open-letter-not-enough/

Hårrejsende video:https://www.youtube.com/watch?v=AaTRHFaaPG8

Mon digi-minister-tech-ambassadøren mon har læst og set det?

9
8. maj kl. 07:45

"Myndigheder og virksomheder har i årevis undladt at gøre hjemmesider og digitale løsninger ordentligt tilgængelige for eksempelvis svagtseende og it-udfordrede borgere, og en løsning så central som MitID bliver rullet ud med absurde krav om dyre, opdaterede smartphones, og et nærmest M.C Escher-lignende procesdesign, der har udløst stormløb på Borgerservice over hele landet og ekskluderet tusinder fra det digitale samfund. "

Jeg opdagede for nyligt, at Det Kongelige Bibliotek ikke mere er tilgængeligt for ikke-digitale borgere. Som i "slet ikke" - ingen undtagelser. I hvert fald ifølge den telefon-person, jeg talte med.

Analoge borgere regnes simpelthen slet ikke for borgere mere, uanset hvad Marie hælder ud af bullshit-bingo i skåltalerne.

8
8. maj kl. 07:16

Som jeg frygtede, er digi-ministeriet, som de øvrige (højt profilerede) danske tech-ambassader, mere tech-branchens ambassade i regeringen, end befolkningens ambassadører overfor tech-branchen.

Nu har tech-branchen ligefrem fået sin egen ambassadør-minister i regeringen. Hendes mantra: Vi venter på EU (og så spænder vi ben for det, der engang kommer derfra - vi skal jo ikke overimplementere).

5
6. maj kl. 18:16

Når man læser, hvad Marie ytrer sig om rundt omkring, virker det som om, at hendes hjerte og fokus er 90%+ på ligestilling og ikke ret meget på digitalisering...

Og så er det næsten værre, at have et digitaliseringsministerium, end ikke at havde det, da folk nu (som PHK antyder) tror/håber/antager, at det der IT tager digitaliseringsministeriet sig af.

Som jeg ser det, har digitaliseringsministeriet rigeligt på pladen, og det bør være det eneste område for een minister.

6
7. maj kl. 10:57

Når man læser, hvad Marie ytrer sig om rundt omkring, virker det som om, at hendes hjerte og fokus er 90%+ på ligestilling og ikke ret meget på digitalisering...

Du har fuldstændig ret, Claus; Marie er i høj grad "ligestillingsminister", men nu er kulturministeren ved at krabbe sig ind på digitaliseringen. Men er det bedre? Kvinder har næsten fra starten (for mange år siden) været aktive indenfor computere, som er vigtige for det digitale - og kommunikationen. Det er måske ikke så dårligt? Mette kunne måske finde en kompetent kvinde til at tage sig af det digitale; for det har mænd ikke haft det store held med herhjemme. Som du skriver:

Og så er det næsten værre, at have et digitaliseringsministerium, end ikke at havde det, da folk nu (som PHK antyder) tror/håber/antager, at det der IT tager digitaliseringsministeriet sig af.

Det digitale har ikke haft så godt af nærheden på økonomi og finanser; hvilket vi primært ser af de mange dårlige IT-løsninger, det har fostret i de senere år. YdeEvneProblematikken - det forhold, at kun en lille %-del af hardware-musklerne udnyttes af software, er nok også en følge af et skrøbeligt økonomisk fokus.

Som jeg ser det, har digitaliseringsministeriet rigeligt på pladen, og det bør være det eneste område for een minister.

Jeg er lige ved at tro, at der skal 2 ministre til et digitalt område, så de kan supplere hinanden og nå ud i hjørnerne. Ideelt set en kvinde og en mand - måske med manden som juniorminister.

7
7. maj kl. 12:16

Jeg er lige ved at tro, at der skal 2 ministre til et digitalt område, så de kan supplere hinanden og nå ud i hjørnerne. Ideelt set en kvinde og en mand - måske med manden som juniorminister.

Pair-government :-) ...Eller een minister med dyb faglig indsigt og een med normale djøf skills.

I min optik er ministre blevet for meget ledere/politikere og for lidt fagpersoner. Tidligere var det ofte sådan, at en resort minister var tager fra resortet - fx at undervisningsministeren havde været højskoleleder, universitetsrektor, landbrugsministeren kom fra landbrugsrådet etc.

Når man ansætter en minister bør man kræve at vedkommende demonstrerer en faglig indsigt i det område vedkommende skal håndterer.

Pt. synes det som om, at ministerierne er rangordnede og bliver delt ud efter ministers rang, og det betyder, at mange nye ministre skal "læres op" i materien mindst et halvt år, før de kan tage rimelige beslutninger med rimelig fagindsigt, og det er IMHO spild af både deres, borgernes og landets tid.

19
10. maj kl. 19:19

I min optik er ministre blevet for meget ledere/politikere og for lidt fagpersoner.

Jeg opfatter nu de seneste regeringer/ministre (2010-2023) som en lang række "kontorchefer i det offentlige" på steroider - soldater og ikke meget ledere her. Især de utallige djøf'er, der uden synlig sjæl for faget i ministeriet triller rundt i småting, enkeltsager samt partiets ældgamle uvaner/vaner.

Så der kan vel ikke forventes andet fra Marie Bjerre, djøf'er, politiker(V) allerede i 0'erne. Ministeren har den forventede adfærd.

Hvilken minister har fagministerielt skabt noget som helst nyt - etableret noget med en huskeværdig fremdrift i for samfundet i den nævnte periode ?

Nej ikke den slette slette Mettes utallige planer, fugle på taget samt SVM-regeringen. Ej heller Trine Bramsens underlige forsøg på at aflive hele Danmarks forsvar - ingen fremdrift her, men en del bullshit-bingo, stilstand og lapperi.

13
9. maj kl. 10:06

Pt. synes det som om, at ministerierne er rangordnede og bliver delt ud efter ministers rang,

Det ville endda ikke være så ringe, hvis rang var betinget af færdigheder, men det ser snarere ud til, at høj rang gives til tro partisoldater uanset færdigheder.

11
8. maj kl. 11:50

I den danske version af demokrati, så er ministre politisk valgte og derfor per definition lægfolk. Derfor kan og skal man ikke stille krav til deres faglighed på det område de får ansvaret for.

Det man kan og skal stille krav om er, at de forstår tankegangen i fagområdet, og ikke mindst respekterer den faglighed, som embedsværket stiller til rådighed.

17
10. maj kl. 12:10

I den danske version af demokrati, så er ministre politisk valgte

Nej, ministrene er politisk udpegede, men behøver ikke være politisk valgte. Se Tommy Ahlers, Christina Egelund, Thyra Frank, Jeppe Kofod.

18
10. maj kl. 15:29

Mørkelygten

Er en fantastisk bog, men man kan ikke undgå at blive lidt gal i skralden over, hvad man betaler skat til...

15
9. maj kl. 12:18

I den danske version af demokrati, så er ministre politisk valgte og derfor per definition lægfolk. Derfor kan og skal man ikke stille krav til deres faglighed på det område de får ansvaret for.

Derfor kan man jo godt fordele arbejdet til dem, der har den bedste forudsætning for at forstå materien og handle inden for en rimelig tid. Det står også frit for at tage en ikke-valgt ind som minister, hvis man ikke kan finde nogle, som kan løfte opgaven. Og som jeg skrev, synes jeg, at man var væsentlig bedre til det før i tiden (inden der for alvor gik "DJØF" i den).

3
5. maj kl. 09:57

I mange år har vi haft en integrationsminister, men er integrationen nogensinde blevet fuldført? Indse dog, at nogle problemer er uløselige. Det gælder især de borgere, der ikke kan bruge IT.

2
5. maj kl. 08:35

Fremragende leder, der rammer spot on. Tak til Ingeniøren for at opsummere og påpege minsterens manglende initiativ og fodslæbende tilgang til opgaver, der skriger på at blive løst.

1
5. maj kl. 07:56

Måske blev digitaliseringsministeriet bare oprettet som "lokkemad" så de andre ministre slipper for at blive rendt på dørene af "rådgivere" og "konsulenter" fra IT-branchen hele tiden ?

4
5. maj kl. 11:03

Så mødes vi igen

FOSS kontra kommercielle software-produkter, at jeg har læst din Varnish-kode og tippet dig om, at den kunne skrives mere køretidsoptimalt er ikke det samme som at, jeg gratis vil rette op på din mesterlige obfuskation.

Marie Bjerre er en Venstre-minister - hvilket som udgangpunkt gør hende nærmest per definition mere erhvervsvenlig end godt er. Den tilsyneladende "tavshed" fra ministeren kan skyldes, at hun "tænker" - noget vi ellers ikke er forvendte med fra det parti.

Der er noget at tænke over! Den nuværende (s)tilstand (Danmark som verdens mest digitale land) er som det hjørne man er endt i på et lakeret gulv i et rum, der mangler en dør.

Jeg fik min første digitale uddannelse i et nu opløst amerikansk firma, hvor man fra krigens tid havde mulighed for at forfremme medarbejdere til ingeniør-roller efter et halvt års speciale-skrivning og eksamination foran et review-board. Min danske chef var usikker på om min uddannelse i Frankrig (hvor firmaet havde sit tekniske hovedkvarter) ville blive godkendt i DK - som godt var/er allieret med USA. Der var dog et ingeniøruniversitet i DK, hvor man ville hyre mig som SW/GIS-konsulent. Min tekniske uddannelsesgrad bestod af et tal (som er lig med uddannelsesniveauet) sandwiched mellem to bogstaver, som angav område og underområde: jeg blev T7K (Customer Support Engineer II); de næste niveauer er 8 og 9 (op til 11). Efter aftale med min derværende chef skulle jeg lave 3 "8'er"-projekter. før vi besluttede os hvilket af dem vi ville bruge til speciale og board. Jeg fik lavet projekterne: PW4VMS, kunde-benchmark og server performance review; men så var min maximale udstationeringstid (5 år) opbrugt - jeg blev repatrieret og fritstillet (sammen me de andre "gamle", som 36-årig).

Min BSD-unix kollega (også T7K) havde opfundet titlen "software technologist", så den påtog jeg mig; firmaet danske afdeling kaldte mig "chefkonsulent", hvilket jeg pga chef-prefixet ikke kunne acceptere. Ganske vist havde jeg haft tæt samarbejde med skiftende personer på "chef-gangen", dannet min PC-supportgruppe og været coach for telefonservice i DK (45 mdr) og UK (1 md); samt "omskolet" 4 franske remotesupport-engineers til PC-support-gruppen, meeen ...

Da pensionsopsparingen fra firmaet var opbrugt, tog jeg en bachelor i softwareteknologi og kunne måske være blevet en rimelig kompetent digitaliseringsminister, men dels ville mit parti ikke i regering dels er jeg (xy) - en cis-kønnet han - med 1½ barn;)

Efter disse indledende øvelser vil jeg kaste mig over lederen og dens indhold.

Der er faktisk en del rimelig kompetente IT-folk, som ikke ejer - og aldrig vil have en "smartphone". Mit sidste pas er fra 2011, så det var billigere at tage en taxi ind til Nyropsgade og få mit MitID der. Spørgsmålene var lette og dem kunne min søn have besvaret.

At 20% skulle være digitalt udfordrede harmonere dårligt med at 90% skulle have en smartphone?

Og antallet af "selvfede", STEM-uddannede er kun 3-5% af danskerne, resten er ordentlig mennesker med/uden STEM, smartphone; men mange er gået i SoMe-fælden - og i TM-redationen, hvor uheldigvis har valgt at professionalise (profitmaksimere på skatteydernes bekostning) og kombinere 2 FOSS-produkter, som hver gang har kostet 60-80% af kommenmtatorerne - få er efter første gang på vej tilbage. Vi IDA-medlemmer, der er her endnu, må klare os med 6 klip pr md, de få lødige artikler og "tidsmaskinen".

NIS2 og ChatGPTx er tidens store emner, som hverken TM, regering eller danskerne synes at have fattet endnu.

NIS2 er et "minimums"-direktiv fra EU, hvilket betyder at reglerne deri som minimum skal implementeres af alle medlemslande. DK burde have gode forudsætninger, da fleste kan læse.

GDPR er ganske vist begyndt at halte, men mange er stadig godt med. Det kan komme igen!

GPT's største problem er at teknologien er umoden, trænet på SoMe og modereret i lavtlønslande udenfor EU; derfor ønsker flere en pause (mindst 6 mdr) for implementering i offentlige systemer (og andre eksperimenter). Vi, der har arbejdet med IT i nogle år, ved godt hvorfor man ikke skal springe på det nyeste med det samme, men afvente at "børnesygdommene" først bliver luget ud.

Vi har som et lille land ikke råd til altid at bruge det nyeste halvgodt, men kan - som rigtig mange før mig har nævnt - med fordel lægge os i slipstrømmen af de store og lade dem begå og lære af de fejl, som altid opstår undervejs. Ind imellem kan vi dygtiggøre os i niecher, som andre overser i deres buldren fremad.

10
8. maj kl. 10:33

At 20% skulle være digitalt udfordrede harmonere dårligt med at 90% skulle have en smartphone?

Hvorfor det? Mine forældre på knapt 90 har begge i et tiår haft en smartphone fordi de ikke kunne beholde deres fortrådede model, og de kan da ringe og sende en sms, men der stopper den sådan set også. -Men de kan da ringe efter hjælp, kan man sige... Der er ikke kausualitet i den statistik, det burde du vide.