Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er der langt om længe lys for enden af tunnelen?

3. juni 2019 kl. 10:238
Er der langt om længe lys for enden af tunnelen?
Illustration: Privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I forbindelse med en række konferencer og høringer er der det sidste halve års tid debatteret og sat fokus på behovet for oprettelsen af et selvstændigt It-ministerium.

Et ministerium, der bl.a kan udvikle, fastholde og implementere IT-politikken og være den samlende, koordinerende, regelfastsættende og kontrollerende instans, der har til opgave at tilsikre et bedre samarbejde mellem det offentlige og private samt forskningsverdenen, til gavn for samfundet og befolkningen som helhed.

John Foley er sikkerhedsofficer i it-sikkerhedsfirmaet Copits.

I dag er der en række ministerier, regioner og kommuner samt private virksomheder, der gør et større arbejde, men alligevel forekommer der skandaler vedr. it-indkøb, brud på sikkerheden, læk af personfølsomme oplysninger og inkompetencer m.m.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle instanser og niveauer skal selvsagt fortsat have ansvar inden for eget arbejdsområde og ressort, men desværre er der ingen instans der har det nødvendige overblik, ressourcer og kompetencer til at koordinere og samordne bestræbelserne.

Vi behøver ikke at gentage fejl, der allerede er gjort i andre styrelser og ministerier i forbindelse med implementering af digitaliserede løsninger.

Ønskes: politisk debat om it-ministerium

Tobias Liebetrau har i sine gæsteblogge her i Version2 de sidste tre uger op til valget på glimrende vis argumenteret for, hvorfor der bør etableres et egentligt It-ministerium. Det er jeg ganske enig med ham i.

Nogle politikere, især fra rød blok, er også så småt ved at lufte tanken og erkende behovet, og går nu åbent ud og støtter tanken, men man er ikke særligt konkrete når det kommer til at beskrive formålet, beføjelser, tilknytning, kompetencer og sammensætning m.m.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Debatten er her i valgkampen forbløffende fraværende, og næsten afpolitiseret, hvor der mest fokuseres på klima, pension og velfærd, til trods for teknologiens og ikke mindst digitaliseringens betydning for demokratiets og samfundets udvikling.

Indrømmet, der er sket nogle vigtige og også stærkt tiltrængte initiativer de sidste par år, men det er langtfra tilstrækkeligt og der savnes i den grad en samlende instans, der kan koordinere de mange og velmente bestræbelser.

Men der skydes i blinde og med 'spredehagl', og mange af de etablerede råd og offentlig-private initiativer savner et fælles rum og instans, der kan vejlede, rådgive, dele informationer og tage initiativer, der kan nedbringe antallet af digitaliserings- og it- skandalerne, datalæk, misbrug af personfølsomme oplysninger, identitestyverier, cyberkriminalitet og meget mere.

Styrkelse af innovation og privacy

Andre lande vi normalt sammenligner os med har for længe siden oprettet ministerier, styrelser og direktorater, der sørger for at statens institutioner og de private kan supplerer hinanden ved bl.a. vidensdeling og gensidig hjælp og støtte.

I Danmark er der mange gode og prisværdige projekter og initiativer i gang, men der arbejdes ukoordineret, hovedløst og uden en effektiv og overordnet plan, struktur og organisation.

Formålet med et Digitaliserings- og It ministerium er derfor primært at styrke både innovation, uddannelse, fastholdelse af erfaringer, privacy og sikkerhed.

Ministeriet skal have beføjelser, muskler og magt samt kompetencer til at kunne samordne og koordinere bestræbelserne og være et 'primus inter pares' ministerium, der ikke fritager andre ministerier eller private instanser ansvaret indenfor eget område og ressort, men alligevel skal kunne skære igennem og have de nødvendige beføjelser til at iværksætte de tiltag og initiativer, der sikrer en samlet og helhedorienteret løsning af opgaverne på nationalt niveau.

Sammensat af styrelser

Et Digitaliserings- og it- ministerium kunne med fordel sammensættes af en række styrelser overordnet styret og vejledt af et nationalt råd, der sammensættes af personer fra både det offentlige og private samt forskningsverdenen.

Det kunne overvejes at flytte nogle af de allerede eksisterende styrelser og instanser fra andre ministerier til det nyoprettede ministerium, så specielt innovation, uddannelse, erfaringsfastholdelse, vidensdeling, privacy og sikkerhed kunne varetages på tværs.

Danmark er et velfungerende samfund, med en generelt veluddannet befolkning, der har taget digitaliseringen til sig.

Vi har i Danmark alle forudsætninger for at fastholde en førerposition indenfor digitalisering, men det forudsætter, at vi har en stærk statslig myndighed, der kan koordinere indsatsen og styre landet sikkert igennem de udfordringer vi står overfor og som i værste fald kan underminere, det digitaliserede samfund vi allerede har etableret og er afhængige af.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
4. juni 2019 kl. 07:48

Jeg er fuldstændig enig med John Foley. Ideen om at trække kompetente ressourcer fra andre ministerier og styrelser er god, og som John skriver:

"Et Digitaliserings- og it- ministerium kunne med fordel sammensættes af en række styrelser overordnet styret og vejledt af et nationalt råd, der sammensættes af personer fra både det offentlige og private samt forskningsverdenen."

Alt skal med - det er ikke nok at man kun ser på f.eks. strategi, eller kun på sikkerhed, borgerrettigheder osv. Det hele skal med - også - og ikke mindst - indkøb, så staten får mere glæde af IT investeringerne, og undgår fejlkøb, samtidig med at de fælles mål nås.

8
3. juni 2019 kl. 15:28

Statens IT som det burde have været

Flyt alt Offenteligt IT til SITministeriet

6
3. juni 2019 kl. 12:43

Fint indlæg, John Foley.

Måske er det en god idé med et IT-ministerium, hvis et sådant kan holde styr på den digitale udvikling, så der bliver mindre "hovedet under armen" og mere datasikkerhed og analogist.dk.

Jeg håber bare ikke, at et sådant ministerium i praksis ender med at blive "Ministerium for eksponentiel udvikling og for afvikling af retten til privatliv."

Det kunne jeg godt frygte, sådan som tidsånden er lige nu,

5
3. juni 2019 kl. 12:38

Rolf Bjerre.

Det lyder godt, at du tager dette område alvorligt. For lige at få det skåret ud i pap:

  • Går du ind for, at borgeren ejer sine (sundheds)data, og at der skal spørges om grundigt oplyst samtykke, inden disse anvendes til andre formål end de oprindelige - og til borgerens egen behandling?

  • Går du ind for den menneskerettighed, vi allerede har til at have et privatliv, eller går du ind for, at retten til privatliv skal afskaffes/"tilpasses", sådan som det gradvist er sket gennem de senere år?

  • Har du brugt målrettet Facebook-annoncering i din kampagne?

  • En anden Alternativet-kandidat, Asbjørn Ammitzbøll Flügge, var i Aflyttet forleden, og lyder også meget fornuftig. Hvor er forskellen i jeres holdninger, siden du mener, at du er den eneste, der kan håndtere disse problemer?

  • Vil du kæmpe indædt for afskaffelse af Mørklægningsloven?

  • Vil du kæmpe indædt for helt åbne partistøtteregnskaber?

På forhånd tak for svar.

3
3. juni 2019 kl. 12:20

De har magten til at overstyre alle politiske røster, når beurakratiet tager overhånd

Glem dette punkt for nu.

Danmark har en ministeransvarslov der gør at ministeren er ansvarlig for sit ministerområde, det betyder at det også er ministeren der i sidste ende træffer beslutninger på ministerområdet. Der er altså ikke nogen der har magt til at overstyre ministeren.

Skal dette forhold ændres skal ministeransvarsloven skrives om. Det kunne ske ved at ministeren er ansvarlig for de beslutninger ministeren træffer, dvs. hele ministerområdets beslutninger, med mindre at en anden minister overstyre en beslutning.

1
3. juni 2019 kl. 10:55

God ide, så længe:

  • Rådet ikke bliver fyldt op af nyudklækkede djøf'er og phd'er
  • Det er rigtige forretnings- eller IT-individer med rigtig erfaring fra privaten
  • De har magten til at overstyre alle politiske røster, når beurakratiet tager overhånd.