Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er danskere mere dovne end amerikanere?

14 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg5. marts 2013 kl. 10:00
errorÆldre end 30 dage

Den seneste uge er jeg faldet over et par artikler, der på forskellig vis illustrerer hvor stor forskel, der kan være på virksomhedskulturer. Ingeniøren, der landede i min postkasse fredag den 1. marts havde en stort opsat artikel (der tilsyneladende desværre ikke er tilgængelig på ing.dk) om kulturforskelle mellem danske og amerikanskejede virksomheder i Danmark, mens mange onlinemedier har citeret Marissa Mayers kontroversielle beslutning om at forbyde hjemmearbejde hos Yahoo - hvilket blandt andet ledte til et giftigt blogindlæg af Penelope Trunk hos VentureBeat, der mener, at rigtige, dedikerede ansatte selvfølgelig lægger 80 timer om ugen, og at det er synd for disse, hvis de skal arbejde sammen med vandbærere, der tror, at de kan slippe afsted med også at spille en væsentlig rolle i deres familie.

Jeg arbejder selv i en slags hybrid; en oprindeligt dansk stiftet virksomhed, hvor stifteren for en del år siden flyttede til Silicon Valley og etablerede et hovedkvarter der. Som nu har en amerikansk topchef og kontorer spredt ud over en større antal forskellige stater, lande og kontinenter. Og hjemme i Danmark, hvor udviklingsafdelingen stadig befinder sig, er det med skarp adskillelse mellem arbejdstid og fritid blevet en by i Globalistan for mit vedkommende, fordi der tit dukker interessante mails op efter at jeg er taget hjem, eller diskussioner, der nemmest tages over en telefon.

Artiklen i Ingeniøren hævder, at danskere forventer, at kollegerne er taknemmelige over, at man tager et møde på skæve tidspunkter, mens amerikanerne i højere grad tager det som en selvfølge. Og jeg fik godt nok en mail i morges fra en amerikansk kollega klokken 03.00 vestkyst-tid (og hun var på mail igen kl. 08.00, staklen), men til gengæld var der også en af vores udviklere, der klokken 01:30 natten til fredag lavede et commit med teksten “fixing nightly build”. Så måske er vi lige gode om det. Nå ja, og det commit havde han så i øvrigt ikke lavet, hvis hjemmearbejde havde været bandlyst, men nok om det...

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg tror ikke, at Peneolope Trunks blogindlæg kunne være skrevet i Danmark; ikke fordi der ikke også herhjemme er virksomheder, som forventer, at deres ansatte lægger rigtigt mange timer, men fordi det ikke er noget, man taler så direkte om. Jeg tror, at det i højere grad herhjemme anses som en del af almindelig, etisk opførsel, at en virksomhed giver plads til et rimeligt privatliv ved siden af arbejdet. Kan man mon få Fairtraide-mærke på software lavet af mennesker, der har haft tid til en familie?

Det vil næppe heller være fair at konkludere noget generelt om amerikanske it-virksomheders syn på arbejdslivet ud fra Trunks blogindlæg, når de over 100 kommentarer - næsten allesammen stærkt kritiske overfor hendes indlæg - vidner om, at hendes udtalelser opfattes utroligt provokerende af den almindelige amerikaner. Og så er det lidt svært at se det samfundsgavnlige i en 80-timers-arbejdsuge, når hun selv konkluderer, at det kræver en hjemmegående ægtefælle; er vi så ikke nede på 40 timer i gennemsnit alligevel?? Jeg vil personligt også gerne frabede mig commits fra folk, der er ude i deres 79. arbejdstime denne uge.

Et af de steder, hvor jeg oplever en forskel på danske og amerikansk virksomhedskultur er, at danskerne går mere op i processen omkring en beslutning, hvor amerikanerne er hurtigere til at skære ind til benet og gå efter resultatet. Det er ikke flovt at have magt - og bruge den til noget. I det hele taget flashes titler og privilegier gerne, og der fokuseres på individuelle præstationer. På en eller anden måde forekommer det mig også sigende, at når jeg modtager skemaet til årets MUS (et rigtig pædagogisk, blødt dansk begreb) fra den amerikanske HR-konsulent, så står den på “performance reviews”. Det betyder ikke, at der ikke er plads til samarbejde - men præsteres, det skal der altså.

Og så kunne det være, at jeg snarest skal finde mig en bog eller to om det her emne til godnatlæsning.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
6. marts 2013 kl. 15:06

En ting jeg ofte syntes mangler i denne type diskutioner, er: Hvor lang tid tager det at få en god ide?

Jeg ser ofte "udslidte" medsarbejdere der "bare" sidder og koder, og pludselig heureka!! - så fandt man den rette løsning. - og har spildt mange timer, fordi der ikke var tid til at finde den gode ide....

13
6. marts 2013 kl. 15:33

Jeg ser ofte "udslidte" medsarbejdere der "bare" sidder og koder, og pludselig heureka!! - så fandt man den rette løsning. - og har spildt mange timer, fordi der ikke var tid til at finde den gode ide....

Udvikling er i det hele taget noget underligt noget.

Nogen gange kan man bruge en hel dag på reelt set ikke at lave noget, fordi man ikke kan knække nødden og måske får man først ideen på at helt andet tidspunkt, mens man laver noget andet - andre dage kommer ideen på det nærmeste ud af det blå.

Frisk luft kan også være befordrende for de gode ideer, så det kan også være en god ide at lave noget helt andet, gå en tur, eller lignende, mens underbevidstheden arbejder.

Begge dele kan så måske til syvende og sidst udmønte sig i ganske få liniers program, der kan det det skal.

En ting er i hvert fald helt sikker, at bruge tid som parameter for kvalitet i forbindelse med udvikling er ikke vejen frem - jeg tror at mange oplever det man vel kan kalde udviklersyndromet, hvor man som ovenfor nævnt kører i tomgang til ideen kommer, og når så den kommer, så kommer glæden også ved at lave det gode stykke håndværk. Og i det spil kan de mange "spildte" timer som regel komme godt igen, i stedet for der bare mekanisk er skruet noget bras sammen.

Herudover, så er der nogle der bare er rigtig gode, og andre der i bedste fald er middelmådige - vil det så ikke også være mere rimeligt at måle på resultat end på tid?

Jeg vil hævde at en rigtig god udvikler kan måske uden problemer producere 5-10 gange så meget resultat (og kvalitet) som en middelmådig - er det så ikke ligegyldigt om han kun arbejder 10 timer om ugen, hvis det han laver bare er godt?

14
6. marts 2013 kl. 16:59

Frisk luft kan også være befordrende for de gode ideer, så det kan også være en god ide at lave noget helt andet, gå en tur, eller lignende, mens underbevidstheden arbejder.

Jeg plejer at gå på lokum, det virker stortset hver gang :-)

9
5. marts 2013 kl. 21:53

Interessant betragtning du kommer med. Jeg er er helt sikker på at det man ser i USA kan man også finde herhjemme, men ikke i samme stil. For det første så er det meget en virksomhedskultur der er medvirkende til hvordan folk arbejder. Jeg synes at der i de seneste par år er blevet en tendens til at folk rykker over på jobløn, hvilket også påvirker den tid de ligger i deres arbejde. På Jobløb ligger du sikkert lidt mere end de 37 timer, men du vil ikke opnå samme timetal, som hvis du var timelønnet. Handler det blot om at få skrevet en faktura ud til kunden med flest mulig timer, ja så skal du nok se performance, men jeg tror også at du i det tilfælde vil miste den sjæl der kan være i et firma (for mit vedkommende it :) ). Omvendt så er der heller ikke noget ved at arbejde sammen med 8-16 producenterne, dem der møder ind udfører nogle opgaver og så tager de hjem kl 16 sharp! Nej det er det er skaberne, dem der elsker det de arbejder med og bliver inspireret også når de har "fri" off hours. Her tror jeg egentlig at den danske model med jobløn passer fint, da meget af det der laves i "arbejdstiden" er inspireret af det der sker uden for arbejdstiden. Så 80 timer? det er måske i overkanten, men jeg vil tro at mange inde for vores branche sagtens ligger betydelig ekstra timer ud over de 40. jeg tror måske blot at vi er gode til at udføre vores arbejde og så ligge nogle timer, hvor det er vores egen interesse og personlighed der styrkes og det kommer kun de danske virksomheder til gode.

7
5. marts 2013 kl. 12:27

Da jeg boede i USA og arbejdede med en del, der arbejdede i New York-virksomhederne, blev det sagt, at man godt kunne lide danske medarbejdere, fordi man generelt havde en høj selvjustits og disciplin, hvor man ikke kun udførte opgaver, man blev målt på og når chefen var i nærheden, men tog ansvar for virksomheden og den fælles opgave.

5
5. marts 2013 kl. 12:05

Jeg har selv arbejdet i en amerikansk virksomhed, og må sige at jeg lige skal tænke mig godt om for at finde anbefalelsesværdige aspekter, udover aktieoptioner og bonus.

Men af det overvejende gode er at handlingslammelse ikke synes at indgå i amerikanernes ordbog.

@HenrikWivel: Automatisering ja, åbne standardiserede dataformater, brugeren i centrum osv - det er dér vi skal hen.

4
5. marts 2013 kl. 11:54

Har selv engang "arbejdet" 60 timer i ugen i nogle år et halv-amerikansk sted. Effektiviteten var ikke højere, men man havde flere sociale aktiviteter på arbejdet, og også flere adspredelsesmuligheder på arbejdet... (et andet hjem). Hvis nu danske arbejdspladser kunne hive lidt mere af det sociale ind i arbejdspladsen (tænk Google campus), så vil man måske blive der længere? og også med interesse-timer... Man kunne have børnepasning onsite, og formentlig have mere tid med børnene? Kantine, og madpakke med hjem om aftenen? På den anden side er der også fagbevægelsen der har meget firkantede regler i Danmark - svært at gøre det smidigt. Og der er også enorme topskatter som gør enhver belønning for ekstra indsats minimal.

8
5. marts 2013 kl. 20:05

Jeg vil ikke en gang have arbejdsgiverbetalt ADSL, fordi jeg godt vil være fri til at skifte job, hvis det passer mig og ikke være fedtet ind i at forsikringer, telefon, internet osv også skal skiftes. Så børnepasning på job? I don't think so!

6
5. marts 2013 kl. 12:20

så vil man måske blive der længere

Du har ikke besvaret det primære spørgsmål: hvorfor skulle man dog blive der længere? Hvis det jeg bliver der længere for er flere sociale aktiviteter og flere adspredelsesmuligheder, hvad pokker får de og jeg så ud af det?

Det er en fantastisk dårlig ide at prøve at aflive menneskers private liv. Man får dårligere liv ud af det hos de enkelte personer, og det smitter igen af på hvordan man har det på sin arbejdsplads. Så hvorfor skulle vi dog efterstræbe det?

3
5. marts 2013 kl. 11:29

Jeg er selv stor fortaler for meget fleksible arbejdstider og at man kan gi' den en skalle engang imellem, men når man når dertil at det forventes at man lægger 60-80 timer om ugen så er der noget galt. Hellere være effektiv i 40 timer og være "på" når man arbejder end køre på reduceret styrke i dobbelt så lang tid.

Jeg har selv arbejdet i IT branchen i USA, og mange forskellige steder rundt om i verden, og min opfattelse var at der var prestige i at arbejde mange timer, men at man ikke så på hvor effektivt man udnyttede tiden. Med andre ord det var mere det "at være på arbejde" end "at arbejde" der var i højsædet. Her er vores mentalitet anderledes.

En positiv side effekt af det høje omkostningsniveau i f.eks. Danmark er at man tænker langt mere i at effektivisere end man ellers ville gøre. Desværre er det ikke rigtigt slået igennem indenfor IT området, hvor man ret ofte, med vanetænkningen i højsædet, hellere vil se på outsourcing/offshoring end på automatisering, selvom det i mange andre brancher er der man først sætter ind.

11
6. marts 2013 kl. 08:56

Skal jeg være ærlig er jeg sjældent istand til at være fokuseret meget mere end 30 timer på en normal arbejdsuge.

Når vi taler software-udvikling så kræver det altså mentalt overskud hvis man skal komme på de gode løsninger - og kommer man ikke på de gode løsninger, så kan man arbejde 40+ ekstra timer om ugen uden at være en gevinst. Folk med holdningen at det at lægge flest mulige timer gør dem mest værdifulde gør både sig selv og virksomheden de arbejder for en bjørnetjeneste (i den oprindelige betydning).

10
6. marts 2013 kl. 07:55

@Henrik Wivel

Jeg er meget enig. Jeg mener dog, at man skal huske på, som en sidebemærkning, at det her er tendenser vi snakker om.

Det jeg synes at have oplevet er at bundniveauet i Danmark er højere end f.eks. i USA. Hvis du motivere og presser 'Joe average' i Danmark lidt på maven, så kan han/hun faktisk levere kvalitets arbejde, og er villig til at lægge lidt ekstra tid.

En af mine ynglings ting ved Danske Tekniske Medarbejdere er altså, kan/tør/faktisk siger Nej, når de mener nej. Og så er det villigheden til at samarbejde, og arbejde i en gruppe for gruppen. (Derfor er det fremragende at man nu igen har gruppe eksamener i uddannelsessystemet). Og danske medarbejdere er generelt fleksible. Jeg var på et call her i sidste uge, hvor der var to fædre (mig den ene) der sad hjemme med og arbejdede med en syg lille på skødet.

Det som jeg dog finder som vores største problem i Danmark, især i større virksomhedder (både private som offentlige), er at der er sket en amerikanisering af ledelses laget. Der mener jeg så at det går galt. Når det pludselig bliver vigtigere at medarbejderne siger ja (En af grundene til at mange ledere er så glade for offshoring, de siger jo Ja til alt hvad man siger), end at medarbejderen laver sit arbejde rigtigt. Det er vigtigere at noget bliver gjort ved problemer, end at de bliver løst, og at man sørger for at de ikke genopstår. Der kommer en uforholdsmæssig mængde af ledelses spam, som tit minder om kult dyrkelse. Det er måske OK hvis du arbejder 60 timer om ugen at du bruger 15 timer på ledelses spam. Men ikke når tingene er indrettet på at du arbejder 40-45 timer effektivt. Så er det en katastrofe.

Der hvor vi dog kunne lære noget af amerikanerne er deres evne til at identificere og anerkende talent, og indsats. Ikke at der ikke er virksomhedder i Danmark der ikke gør dette, men det er som regel mindre virksomhedder.

Nå det her emne kunne man jo skrive om i timer. Også om hvordan besparelse i service dele i det offentlige er en katastrofe. Men det er en anden snak.

// Jesper

2
5. marts 2013 kl. 11:16

Danskere er ikke mere dovne end amerikanere. De har et andet fokus og andre prioriteter. At sige at danskere skulle være mere dovne fordi vi som regel ikke lægger 80 timer om ugen mens vi kun får løn for de 40 er lige så blåøjet og naivt som at hævde at mennesker kun er motiveret af penge.

Vi har et andet system og en anden arbejdsmoral. Vi har også helt andre arbejdskulturer. Sammenlagt giver det sig udslag i en række ting, eksempelvis som David påpeger at forfremmelse ikke er det eneste parameter man går efter.

40 eller 80 arbejdstimer er derudover en decideret elendig måde at stille tingene op på. Det relevante spørgsmål er om man indenfor den arbejdstid man bruger er effektiv og får lavet de opgaver man skal. Hvis du laver 40 timers arbejde på 80 timer fordi du er totalt udkogt af stress, jag, og paranoia over en syg arbejdskultur - så har du smidt 40 timer af dit liv ud til ingen nytte.

1
5. marts 2013 kl. 10:50

Hvorfor ikke? En konsekvens af en stærk velfærdsstat vil altid være at folk er mere rolige for deres fremtid. I USA er det knald eller fald. Bliver man fyret skal man ikke regne med a-kasser, dagpenge eller andre ydelser der hjælper en.

Det er ikke så at sige at jeg er imod nogle af disse ydelser den danske velfærdsstat stiller en i udsigten skulle det gå galt.

Derudover er der sikkert også en grund til at vi har en stærk velfærdsstat til at starte med i forhold til amerikanerne; det er bare en anden kultur. I USA handler det om at nå til tops, og folk ser op til folk der gør det. Sådan er det ikke i Danmark.

Vi kæmper ikke nødvendigvis for at blive forfremmet. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men det betyder bare ikke alle stræber sig på at nå videre.