Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er business casen ikke anderledes i et agilt setup?

6. september 2022 kl. 08:07
Det er mit indtryk, at når jeg kommer rundt i landet og taler om business casen, så har mange rigtig svært ved at få business casen til at virke. Det første de opdager er ofte, at det ikke handler om at skrive en business case alene eller udfylde et stakkels xls-ark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Er business casen ikke anderledes i et agilt setup?

Nej! 

Er det korte svar.  

”Nå, det troede jeg. Jeg troede, jeg skulle bruge en anden skabelon”, plejer jeg at høre som en af de første kommentarer herefter.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jamen, business casen er som udgangspunkt komplet ligeglad med, hvordan dimsedutten, som business casen handler om, bliver til. Om det er vandfalds-og-det-kommer-til-at-tage-langt-tid projekt, en agil pølsemaskine, et ønske opfyldt af julemanden eller et sving med en Harry Potter-tryllestav.  

Det samme gælder gevinstrealiseringen. I den forbindelse er vi kun interesseret i, hvornår dimsedutten bliver klar, så vi faktisk kan få værdi ud af investeringen. Dette er ofte bundet op til en forandring, som intet (igen) har at gøre med leverancemetoden. 

Både etableringen og ikke mindst opdateringen af business casen er noget, som skal ligge i den modtagende organisation. Måske bedre at kalde dem bestillerorganisationen, da de bestiller investeringen. Og den bestilling tager normalt udgangspunkt i en business case.  

 

Jamen vi behøver ikke en business case, når vi kører agilt! Er business casen ikke død? 

Nej!  Det er mit indtryk, at når jeg kommer rundt i landet og taler om business casen, så har mange rigtig svært ved at få business casen til at virke. Det første de opdager er ofte, at det ikke handler om at skrive en business case alene eller udfylde et stakkels xls-ark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke korrekt.  

Var der ikke en dygtig koncerndirektør, som udtalte det for nogle år siden? Kronik: Drop din business case – den er allerede død (borsen.dk)

Jo – men jeg kan næppe forestille mig, at han mente det på den måde. Det svarer lidt til at man heller ikke skal dokumentere løsningen, når man kører agilt. Enhver ved, at det kommer kun til at svie, hvis denne dokumentation udebliver.   

Faktisk sagde han, at ” I praksis handler metoden om at danne grupper af udviklingsteams, der – inden for en ramme af porteføljemålsætninger – selv bestemmer, hvilke idéer og løsninger, der skal efterprøves, men hvor resultaterne stadig følges tæt af både teams og ledelse.” 

Det er i min verden at lægge business casens realisering ud til dem, som skal få det til at ske. Dvs. de vælger det våben, som de bedst tænker, kan skabe den ønskede effekt. Det er lige efter bogen.  

 

Måske går det bedre, hvis vi ikke kalder det en business case?  

Måske?  

Det er mit indtryk, at når jeg kommer rundt i landet og taler om business casen, så har mange rigtig svært ved at få business casen til at virke. Det første de opdager er ofte, at det ikke handler om at skrive en business case alene eller udfylde et stakkels xls-ark. Men at man som organisation forstår sin forretning – og forstår og kan forudsige, hvilken effekt en ændring kan have. Hele tiden øje på værdiskabelsen frem for bare at få en dimsedut mere.  

Uanset hvad, så gælder det om at få alle til at gennemføre de opgaver, som giver værdi ift. det overordnet formål (hvad end dette måtte være). Få værdien realiseret, som vi har talt om kunne være der. Ved at lade hele teamet blive målt på lige netop denne værdi, så kommer vi ud over det problem, at nogle skaber dimsedut – og andre skal få værdien realiseret. En opdeling af værdiskabelsen, som aldrig rigtig er lykkes for nogle.  

Ydermere har det været god latin indenfor gevinstrealiseringen, at jo hurtigere en idé bliver realiseret – jo større chance for at kunne få realiseret de forventede gevinster. Hvis vi venter år på dimsedutten, så kan verden have forandret sig i en sådan grad, at virkeligheden har overhalet den oprindelige idé.  

Det er nok her den agile verden vil give gevinstrealisering et løft. Håber jeg.  

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger