Én skærm, ét liv
På årets ICT konference var Gartners vice president Peter Sondergaard trukket til truget for at kigge i krystalkuglen og give sit bud på, hvor ”vi” er på vej hen inden for de næste 5 – 10 år. Hans spådom gik blandt andet på, at vi som brugere af IT ikke vil ”finde os i” at have alle mulige stykker udstyr til rådighed for forskellige behov. Vi vil ikke finde os i at skulle bruge smartphonen til nogle ting, tabletten til andre ting, den bærbare til nogle tredie ting og den stationære til noget helt fjerde. Vi vil i stigende grad efterspørge én og kun én ’skærm’ til det hele, uanset om det er til private formål eller jobmæssige. En af mange konsekvenser af dette er naturligvis, at det vil udfordre de organisationer, der i dag stiller krav til deres medarbejdere om, at de skal benytte en bestemt type udstyr for at tilgå organisationens systemer. Medarbejderne vil selv vælge.
Dette var dog ikke det mest radikale – eller nye - ved Peter Sondergaards spådom. Han gik skridtet videre og mente, at vi vil se et stigende behov for at kunne flette services sammen i denne ene skærm - services, som i dag er klart adskilt i henholdsvis private og jobmæssige applikationer. Facebook er den første svage antydning af en applikation, som kan gribe meningsfuldt ind i både det private og det jobmæssige. Hvis han har ret, står vi p.t. med store udfordringer i den måde vi leverer services, applikationer og ’systemer’ på. Vores nuværende systemer er jo bygget op omkring lukkede processer, som afspejler en afgrænset faglig anvendelse eller en specifik privat brug. Vi holder privat og arbejde endog meget skarpt adskilt. Vi skal logge ud fra jobbet og logge ind til det private – og som regel også i helt forskellige tidsrum, der svarer til vores opdeling i jobtid og privattid. Ifølge Peter Sondergaard holder det ikke fremover. Alene et begreb som samarbejde – collaboration – vil fremover ikke være afgrænset til en kun jobmæssig kontekst. Samarbejde vil inddrage hele dit netværk, inklusive det private. Derfor vil vi fremover have et stigende behov for at kunne logge ind i begge verdner til enhver tid og på samme tid – eller rettere, de to verdner vil glide ind i hinanden og blive ét.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.