Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Én skærm, ét liv

8. juli 2013 kl. 11:104
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På årets ICT konference var Gartners vice president Peter Sondergaard trukket til truget for at kigge i krystalkuglen og give sit bud på, hvor ”vi” er på vej hen inden for de næste 5 – 10 år. Hans spådom gik blandt andet på, at vi som brugere af IT ikke vil ”finde os i” at have alle mulige stykker udstyr til rådighed for forskellige behov. Vi vil ikke finde os i at skulle bruge smartphonen til nogle ting, tabletten til andre ting, den bærbare til nogle tredie ting og den stationære til noget helt fjerde. Vi vil i stigende grad efterspørge én og kun én ’skærm’ til det hele, uanset om det er til private formål eller jobmæssige. En af mange konsekvenser af dette er naturligvis, at det vil udfordre de organisationer, der i dag stiller krav til deres medarbejdere om, at de skal benytte en bestemt type udstyr for at tilgå organisationens systemer. Medarbejderne vil selv vælge.

Dette var dog ikke det mest radikale – eller nye - ved Peter Sondergaards spådom. Han gik skridtet videre og mente, at vi vil se et stigende behov for at kunne flette services sammen i denne ene skærm - services, som i dag er klart adskilt i henholdsvis private og jobmæssige applikationer. Facebook er den første svage antydning af en applikation, som kan gribe meningsfuldt ind i både det private og det jobmæssige. Hvis han har ret, står vi p.t. med store udfordringer i den måde vi leverer services, applikationer og ’systemer’ på. Vores nuværende systemer er jo bygget op omkring lukkede processer, som afspejler en afgrænset faglig anvendelse eller en specifik privat brug. Vi holder privat og arbejde endog meget skarpt adskilt. Vi skal logge ud fra jobbet og logge ind til det private – og som regel også i helt forskellige tidsrum, der svarer til vores opdeling i jobtid og privattid. Ifølge Peter Sondergaard holder det ikke fremover. Alene et begreb som samarbejde – collaboration – vil fremover ikke være afgrænset til en kun jobmæssig kontekst. Samarbejde vil inddrage hele dit netværk, inklusive det private. Derfor vil vi fremover have et stigende behov for at kunne logge ind i begge verdner til enhver tid og på samme tid – eller rettere, de to verdner vil glide ind i hinanden og blive ét.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
9. juli 2013 kl. 11:35

Det passer nok på nogle punkter at 'devices' flyder sammen.

Men når man nu arbejder som programmør, så ser jeg ikke mig selv kode på min smartphone eller tablet for eksempel.

Der hvor devices smelter sammen er til en brug der essentielt kan koges ned er til informationssøgning og mindre informations deling. Vi 'surfer' mere på mobile devices og dermed handler mere på nettet i samme. Vi benytter dem til at finde vej og slå op på facebook når vi er nået derhen mens vi tager et billede til instagram.

Men til at arbejde på? Ahhh, der er vist noget vej endnu for manges vedkommende.

Samtidigt vil jeg stille store spørgsmålstegn ved sammensmeltningen af den private og arbejds-sfæren. Tværtimod tror jeg at vi med tid vil se folk skærme mere og mere af mellem de to dele for at undgå at tage arbejdet med overalt.

Dette er i samme stil som 'musen er død inden for 5 år' som vi så får snart 10 år siden postulater som jeg ser det. En gran af 'sandhed', men langt fra hele sandheden.

3
9. juli 2013 kl. 10:28

Jeg må indrømme at jeg de seneste år er gået i fuldstændig modsat retning.

  • Først gjorde IMAP mig istand til at skifte imellem devices og altid have adgang til min mail.
  • Dernæst gjorde dropbox mig i stand til at skifte imellem min windows, linux og mac maskine som det passede mig (sålænge man holder sig til simple dokumentformater). Med online editor integration kan jeg efterhånden redigere mine filer bare jeg har en browser tilgængelig.
  • Sidst har netflix gjort at jeg kan se en film på mit tv, pause filmen og se den videre på min telefon.

Jeg vil nok stritte imod at mit privat liv og arbejdsliv flyder helt sammen. Jeg kan sagtens finde på at lave mange af de samme ting i min fritid som jeg laver på mit arbejde, men der kan jeg trods alt selv vælge fra.

2
9. juli 2013 kl. 10:04

Mon der kommer en Bring Your Own Service bølge, hvor brugere anvender deres private konti på diverse services i forbindelse med arbejde. Og fx kan en medarbejder både bruge denne service privat og hvis han skifter til en anden virksomhed kan han derefter bruger services med det samme hos næste virksomhed.

Det er sådan vi bruger Skype hvor jeg arbejde, og tidligere brugte vi også GoogleApps på denne måde. Nu har virksomheden dog købt GoogleApps, så de kan styre data hvis en medarbejder stopper.

1
8. juli 2013 kl. 21:34

Det er såmænd fint nok at gartner kommer med de forudsigelser - jeg kan dog sige jeg er glad for der går temmelig lang tid (+10år) inden det kommer til at tage fuld effekt. Det kommer nemlig ikke til at ske før den næste generation af IT-brugere kommer. Nemlig den generation som er vokset op uden et privatliv. Som lever i facebook/twitter/(indsæt fremtidig social tjeneste her) verdenen, og der er vi heldigvis ikke endnu. Arbejdsstyrken fra de 30 og frem vil slet ikke være med til den slags - De har stadig en ret stor definition af en privatsfære, og det er først dem der kommer på arbejdsmarkedet indenfor de næste 5-10 år som ikke længere har den definition. Det vil også sige at arbejdsstyrken stadig er domineret af den "gamle garde" når det sker, så vi skal nok lidt længere ud. Til gengæld er vi allerede begyndt at se hvad der kan ske når det professionelle liv begynder at lave integration til det private. Et af de bedste eksempler er jo Skype og integrationen til Lync. Det giver nogle markante fordele for især jer som offentlig instans at borgerne vil have en mulighed for at kommunikere med jer på tværs af platformene. (det er faktisk det smarteste træk jeg har set fra MS i rigtigt mange år. :) (men vel egentlig også en no-brainer? :-) Det giver dem i hvert fald et voldsomt forspring i forhold til stort set samtlige konkurrenter der er på markedet.)

Hvad angår deres malkning af BYOD og udsagnet med een skærm så har de nok ret - men mere 10 end 5 år - ikke mindst så længe MS ikke er i stand til at lave noget der rent faktisk kan bruges ordentligt. (og MS er desværre stadig magtfuld nok til at de indenfor de næste 5 år kan "diktere" hvordan verden ser ud, i hvert fald ikke så længe hovednavnet i firmaet er Ballmer) Desuden mangler vi nogle teknologier som endnu ikke er kommet i omdrejninger. Men jeg tror til gengæld det er den modsatte vej det kommer til at gå. 1 computer, til et utal af skærme afhængigt af hvor vi er. (med WIDI eller anden trådløs hdmi/displayport teknologi vil vi kunne kaste billedet op på hvad der nu end måtte være i nærheden, bare vi har vores egen computer ved hånden) http://liliputing.com/2013/06/eoma-68-pc-on-a-card-goes-dual-core-supports-debian-linux-has-new-accessories-in-the-works.html kunne være et af de vigtigste koncepter i BYOD snakken i meget lang tid hvis man videreudvikler på ideen. du kunne have en dock derhjemme, en på arbejde, en i en bærbar/stationær, eller i en tablet - men uanset hvor du ville være ville det være din computer med din brugerflade og din forlængede arm du ville bruge i alle situationer. (og det er nok i virkeligheden det de mener med 1 skærm!)