Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

En nørds guide til Tinder

21. september 2015 kl. 10:155
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg har brugt Tinder de sidste par måneder. Tinder er en smartphone applikation til iPhone og Android med en tilhørende back-end, som har til formål at sammensætte personer til for eksempel dating, kæresteri eller anden bekendtskab i en eller anden form. Det er en "hook-up app" eller i Tinder marketing lingo: "…easiest way to meet new people".

Tinder er den højest rangerende app for et segmenteret publikum, i diverse smartphone app-stores. Med det mener jeg, at Tinders primære publikum typisk er begrænset til personer med civilstatus: Single. I modsætning til for eksempel Google Translate (der ligger nogenlunde på niveau med Tinder i antal downloads), som kan installeres af alle, uden forklaringsproblemer over for den bedre halvdel.

I sidste uge havde jeg en dialog med en kollega, som værgede sig ved at installere Tinder, også selv om det kun var professionel nysgerrighed, som drev værket. Jeg insisterede naturligvis på at han installerede Tinder, for helt ærligt; hvilken seriøs IT professionel kan tillade sig at ignorere teknikken og forretningsmodellen bag den største segmenterede app-succes på markedet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så denne post er til de IT professionelle, som ikke kan prøve Tinder - uagtet hvilken grund - men som har en professionel interesse i "hook up"-app økosystemet.

Tinder terminologi (aka "Swipe left" - "Swipe right")

Tinder har en begrebsverden af "Cards", "Pass", "Like", "Rewind" og "Passport".

Cards

Cards er et sæt af kort med personer som matcher mine præferencer. Præferencer som kan oversættes til søgeparametre (køn, lokalitet, afstand i km og aldersgruppe).

Pass/Like

Pass/Like (hhv. rødt kryds og grønt hjerte) - er min angivelse af om jeg potentielt vil matches med vedkommende på det aktuelle kort i min bunke eller ej. Samme funktionalitet kan opnås ved at stryge billedet af personen til venstre (Nope) eller højre (Like). Du har måske hørt betegnelse fra The Urban Dictionary, om en person er "Swipe left" eller "Swipe right" materiale, det har sin oprindelse fra denne app.

Rewind

Rewind (Gul cirkel pil) - er den funktion som indtræder når jeg ønsker at genbesøge et kort. Se et kort jeg har markeret som "Nope" og gerne vil bringe i spil igen. Use- casen er - "Hov, vent nu lige… vedkommende så da meget sød ud. Lad mig lige se/læse det kort igen!"

Passport

Passport (Blåt geo tag) - er en funktionalitet til at ændre lokation. Det er at give Tinder adgang til min lokation og opdatere mit "Card deck" med nye personer baseret på denne. Use -casen kan være at jeg skal på rejse og gerne vil matches med en person når jeg kommer frem. Derfor kan det være hensigtsmæssigt af ændre min lokation f.eks. en uge før afrejse.

Forretningsmodel

Tinder er en gratis app fordi der ikke skal betales ved download eller installation. Der er dog fire betalings-mure.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første er reklamekort som optræder i min Tinder-kortbunke, ind imellem alle de person-kort jeg bliver præsenteret for. De tre andre betalingsmure i app'en er:

Fortryd aka Rewind: Det sker ofte at jeg efter et "Swipe right" fortryder og gerne vil se kortet (personen) igen - aka "Rewind" som det hedder i Timber terminologi. For at få adgang til "Rewind" i app'en skal jeg tegne et Tinder Plus-abonnement.

Ændring af position: En on-demand positionsændring i app'en, kan også kun gøres, hvis jeg har tegnet et abonnement.

For mange Likes: Ved en Tinder opdatering i marts indførtes en begrænsning på hvor mange "likes" man kan lave inden for et givet tidsrum. I følge Tinders egen kommunikation er denne begrænsning indført for at undgå at jeg optimere mine match chancer ved at "like” alle. Hvis jeg er for rundhåndet med mine ”likes”, bliver jeg sat i 12 timers karantæne, før jeg kan bruge "like" funktionaliteten igen … eller… jeg kan vælge at opgradere til Tinder-Plus abonnement og få adgang igen.

Jeg vil gerne tro at dette er en funktionalitet som er lavet for at få kvalitets-matches, ligesom Tinder skriver, men det ligner til forveksling en ny betalingsmur, som introducerer den allerede afprøvede og succesfulde forretningsmodel: "Kommercialisering af brugernes utålmodighed". Lidt på linje med navnkundige Farmville, som godt nok er en gratis app på Facebook, men som tilbyder brugeren en betalingsordning, så Farmville-spilleren for ganske få kroner kan købe ”instant-gødning”, hvis man ikke har tålmodighed til at vente på gulerøddernes vækst.

Møder man så Tinder betalingsmuren tit? Ja, selv en introvert, menneskesky og generelt mistroisk nørd har ramt både "Fortryd" og "For mange likes".

Varedeklaration og etikette

Empiri og et par givtige samtaler med erfarne Tinder brugere har lært mig lidt om social færden på Tinder. Det er gode råd, uskrevne regler og lidt paranoia, som styrer min Tinder færden.

Meget kan observeres ved at læse hvad andre gør og hvad de forventer af dig (NB … gælder nok mest for mænd!!). Jeg har lært at "tung ex-bagage", for mange billeder af mig selv i stramt lycra og andet cykeltøj, fremvisning af fisketrofæer og andre døde dyr, samt rygning alt sammen er ting, som over en kam nedsætter muligheden for at møde andre mennesker via Tinder.

Hvis jeg derimod "er økonomisk uafhængig", "ved hvad jeg vil og har styr på mit liv", smiler på billederne, afslører en smule om min personlighed i skrift og har diskret antydning af en tatovering, så bliver chancen alt andet lige en smule større for at møde folk på Tinder.

For en naturvidenskabelig funderet IT mand giver den slags krav anledning til en række problemer: "Økonomisk uafhængig"? - det kan ikke lade sig gøre. Økonomi kan kun eksistere fordi indbyrdes afhængige entiteter kan udbydes til salg - uafhængig økonomi eksisterer ikke. "Styr på mit liv"? - sætning fordre at man køber ind på en illusion om, at livet kan kontrolleres. "Smiler"? … jeg har igennem hele min IT -karrierer levet fint med at være småbitter, introvert og generelt menneskefjendsk. At få et smil frem er praktisk talt umuligt. "Skrive noget om mig selv"? - min falske jyske beskedenhed forbyder mig at gøre den slags! "Diskret tatovering"? … den er til at overkomme. Der findes udemærkede tribal-replikaer i tyggegummipakker, som kan bruges (har fået en af min 4-årige nevø).

Sidst men ikke mindst kan jeg fortælle, at ingen mænd under 180 cm møder, dater eller reproducerer sig selv med udspring i et Tinder møde. Jeg har ingen anelse om hvorfor mænd skal være over 180 cm, men kan blot konstatere at sådan er kravene! Så alt i alt en grænseoverskridende krav-spec for en IT-mand.

Regler og råd skal læres på den hårde måde, men her får I lige mine vigtigste erfaringer:

 • Skriv noget om dig selv i profilen! Vælg nogle gode billeder - de fødererede billeder fra din Facebook profil er ikke nødvendigvis dem du ønsker på Tinder (men de er default!)

 • Altid ”Swipe right” på venner – det giver optur og man får testet at der rent faktisk er hul igennem

 • Skriv til vedkommende ved et match - der er en uskreven regel om at den som "liker" sidste, skriver først

 • Forbliv anonym i den første dialog (… der er ingen grund til at fortælle hvor du bor osv.)

 • Hvis I skriver meget sammen så skift protokol. Tekst-tjenesten på Tinder har begrænset funktionalitet og vejen til helvede er brolagt med gode messaging apps

 • Mød face2face - om muligt asap! Aftal 20 minutters møde – at gå en tur et neutralt sted er super godt. Det giver begge parter en mulighed for at springe fra
  uden scener eller eventuelt bede om et nyt møde.

 • O.m.a.

Der til kommer egne subjektive forretningsregler, som f.eks. alder, geografi, højde (… fik jeg nævnt at højde er vigtigt?) eller de mere kuriøse af slagsen. For eksempel: Det er muligt at se, om man har interesse fællesskaber med en person via Tinders integration til Facebooks grupper. Hvis en person kan lide "The Daily Show" på Facebook, så swiper jeg kronisk right, uanset køn, geografi og alder.

API

Tinders backend er - så vidt jeg kan gætte mig til - driftet på en EC2 back-end i Amazon Web Services, US-east-1. Tinders funktionalitet er spredt over de officielle iOS og Android klienter og serverside delen i AWS. Adgang til serverside-delen af Tinder sker over HTTP med SSL. Kommunikationen fra klienterne afslører at API'et ikke implementerer SharedAccessKeys, AppID-keys eller lignende. Det er brugerens FacebookIDs token , som giver adgang til Tinders API-kald.

Trafikken afslører også at, af de 3 betalingsydelser som Tinder benytter sig af, er det kun "For mange Likes", som er enforced på serversiden m.a.o. webservice delen holder øje med hvor mange person jeg har kunnet lide inden for de sidste 12 timer.

Så Tinder er en applikation hvor klienten ikke behøver identificere sig (andet end en header a la "User-Agent: Tinder/4.6.0 (iPhone; iOS 8.1; Scale/2.00)"). 75% af betalingsydelserne er implementeret i klienterne og kun 25 % på serveren. I praksis betyder det, at man kan skrive sin egen Tinder-app, robot, osv. næsten uden at ramme en betalingsmur.

Er det noget der kan mærkes i praksis? For en mand med 3 forskellige mobile platforme, så betyder det faktisk lidt :-)

Android og iPhone klienterne opfører sig som forventet. De er Tinder kontrollerede - men hvis vi kigger på Windows Phone (Aka den der smartphone platform uden apps og markedsandel), så er der ingen officiel Tinder supporteret app. Der er dog flere tredje parts Tinder apps. Den mest populære hedder "6tin", og forfatteren bag denne, har ingen betaling på "Rewind" og "Passport". Det kan han gøre, fordi betalingen ikke er serverside enforced.

Jeg havde en samtale med en Tinder bruger med Windows Phone, som ikke var bekendt med de betingelser brugerne af Tinders officielle apps lever med. Hvis jeg var Microsoft, ville jeg bruge det i WP marketing: "Windows Phone til Tinder – mere action for pengene! " … feel free to use that, MSFT ;-)

Fremtiden

Tinder udruller for tiden en ny funktionalitet - "Super like" (aka "Swipe up") - I kid you not! Hver bruger har et begrænset antal "Super likes", men mon ikke det bliver muligt at få adgang til flere mod en beskeden betalingsopgradering.

Jeg forudsiger en snarlig relancering af Tinders API, så det kommer til at ligne opbygningen af Facebooks, Instagrams, Snapchats osv. API med AppID, SharedAccessKeys og/eller udstilling af et nyt API, som sikre at tredje part ikke kan komme uden om de kommercielle dele.

Det var det - nu burde min kollega ha' fået nok information om Tinder til at han ikke får problemer med fruen. My work here is done!

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. september 2015 kl. 11:08

Særdeles godt skrevet artikel og spændende indhold - bliv endelig ved! /Jens Ole

4
21. september 2015 kl. 19:38

Tror ikke der ligger så meget forretning i 3.parts apps på Tinder, Gert. :-)

Jeg vil være bekymret for at API'et ændres hvis uofficielle apps fjerner forretning fra de officielle.

Men hvis de laver API'et om til at supportere deres forretningsmodel, så er det en anden historie.

3
21. september 2015 kl. 19:33

Selv tak, Jan. Glad you liked it :-)

2
21. september 2015 kl. 12:55

Der er potentiale i at lave en ny version med et andet fokus;

 • Find et nyt vennepar og inviter til middag, indenfor en radius af 10km.
 • Find en ny fiskekammerat, du kan "like" eller "dislike" fiskestilen, båden, eller lign.
 • Find en flok rollespillere på begynderniveau til D&D i weekenden, indenfor 5km. Du kan "like" eller "dislike" scenariet.
 • Tinder for par...

Masser af muligheder. Nu ved vi hvordan teknikken er skruet sammen. Så er det bare at kode et eller andet... :-D

1
21. september 2015 kl. 11:50

Det var sgu en på opleveren artikel ud over det sædvanlige. Jeg har heller ikke prøvet Tinder af samme årsag som andre, at det reelt ikke er relevant når man er i fast parforhold. Når man så lige får sådan "Tinder for neerds", så er det mega sejt at der lige kommer sådan en etikette og gode råd, for at gå over hvordan det totalnørdede API virker på samme. Fuld respekt for en godt skrevet artikel. TAK.