Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

En anvendelse hvor IT kan spare milliardbeløb

26. juli 2010 kl. 11:5012
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu er jeg normalt skeptisk overfor ideer om hvordan IT kan spare samfundet for milliarder. Men her er et eksempel på et samfundsproblem, som et nyt IT-værktøj har gode muligheder for at løse.

I weekenden var det igen fremme i nyhederne at omkring 200.000 danskere lider af depression. Der er tale om en reel lidelse som formørker deres tilværelse, som kan føre til selvmord, og det er skønnet af depressioner hvert år koster det danske samfund 14 milliarder til sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste.

Der er i dag to almindeligt udbredte muligheder for behandling. Den ene er anti-depressiv medicin. Den kan have en række bivirkninger og kræver besøg hos en læge eller psykiater som kan holde øje med virkningen. Desuden lader den kun til at dæmpe symptomerne ' jeg er hverken læge eller har selv prøvet den ' men fjerner ikke årsagerne til depressioner.

Den anden behandling er kognitiv terapi. Det er en af de få former for psykoterapi som faktisk har en dokumenteret effekt. Et forsøg har endda vist at den over en tolvugers periode med en ugentlig terapisession havde en langt bedre effekt end en medicinsk behandling (med noget der hedder Tofranil). Og målt ud fra nogle standardiserede spørgsmål, så resultaterne er til at stole på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kognitive terapi er baseret på en ide om at vores tanker påvirker vores følelser. Hvis en depressiv person kan lære at tænke anderledes over sine oplevelser, kan han eller hun slippe af med depressionen. Det sker ved at han eller hun skriver sine tanker ned i bestemte situationer, bliver bevidst om dem og deres virkning og træner sig i at tænke anderledes.

I stedet for at tænke 'Jeg duer aldrig til noget' når et eller andet går galt, så at tænke 'Jeg prøver noget andet.' Det er kun en meget kort gennemgang af principperne. Der er skrevet bøger om dem, og faktisk viser et forsøg at deprimerede som selv arbejde med metoden ud fra en bog uden hjælp fra en terapeut, fik det væsentligt bedre i løbet af blot fire uger. Igen målt ud fra nogle standardiserede spørgsmål.

Rent praktisk skal den deprimerede udfylde forskellige skemaer, for eksempel med tanker i bestemte situationer, valg af hvilken effekt hver tanke har, og hvad der kan være en rationel tanke i den enkelte situation. Det ligner meget en form for systematisk informationsbehandling, det er kedeligt at gøre ud fra en bog, og kræver en motivation som det er svært for en deprimeret at samle.

Omvendt er hjælp fra en psykolog alt for dyr. Vi hører meget om IT-konsulenters timepriser men psykologer tager 900 kr. pr. konsultation på under en time. Hvis alle med depressioner i Danmark skulle behandles, kunne det koste 1,8 milliard, og det var ikke sikkert at der var nok uddannede psykologer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen er et IT-værktøj til kognitiv terapi. Faktisk viser et amerikansk forsøg med et IT-værktøj til kognitiv terapi at brugerne oplevede lige så store forbedringer som dem der fik hjælp af en menneskelig terapeut, og at de fik bedre viden om metoden.

Deltagerne fik et enkelt besøg hos en terapeut til at sætte dem i gang. Med det besøg og rigelige penge til udvikling af IT-værktøjet, ville det stadig være muligt at behandle deprimerede til en sjettedel af prisen ved en manuel terapi, altså omkring 1.500 kr pr. person.

Lad mig lige slutte med at jeg ikke har et værktøj liggende eller er i gang med at udvikle det. Desuden vil jeg råde andre som vil prøve til først at sikre sig at det offentlige er interesseret i at bruge det, før de poster for mange penge i udviklingen.

Litteratur: David D. Burns: Feeling good the new mood therapy. Harper 1999

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. juli 2010 kl. 13:05

Det lyder som om i dit indlæg at der er findes et amerikansk system der kan dette, hvorfor så udvikle et nyt?

Jeg synes tit at der i IT organisationer er en overdrevet trang til selv at udvikle alle deres systemer - dvs. at opfinde hjulet igen. Det er både tåbeligt og for dyrt.

Ville det ikke være mere logisk at droppe udviklingen af det system og så blive forhandler af det amerikanske system?

2
26. juli 2010 kl. 15:34

En anden mulighed er motion, som har en dokumenteret effekt på let or moderat depression. Dermed ikke være sagt, at IT er en dårlig idé, men det kan ikke bruges til svær depression. I hvertfald ikke uden medicinsk behandling.

3
27. juli 2010 kl. 10:20

Jeg er principielt enig med at man helst skal genbruge i stedet for at opfinde nyt. Imidlertid er den artikel jeg har set fra 2005 og omtalen tyder på at programmet er noget ældre. Derfor er der chance for at lave noget som er bedre, og som passer bedre til dansk kultur og sundhedssystem - og selvfølgelig på dansk.

Jeg er enig med at motion er en god ide. Til gengæld var det amerikanske forsøg netop med patienter med en "major depressive disorder" og bogforsøget havde samme sammensætning af lettere og alvorlige depressioner som ved afprøvning af medicinsk behandling. Det tyder på at IT-støttet terapi også kan hjælpe overfor alvorlig depression.

4
27. juli 2010 kl. 11:46

Har du ikke en kilde til den amerikanske artikel?

5
27. juli 2010 kl. 13:08

Det drejer sig da ikke om en genopkog af "positiv tænkning"?

Den hoppede mange på i sin tid og da det gik op for dem, at reale problemer ikke forsvinder når man flygter i dagdrømme, fik adskillige af dem...jo netop...depressioner...

6
27. juli 2010 kl. 19:29

Hanns-Jørgen: Der er ikke tale om et opkog af "positiv tænkning". Der er tale om en terapiform som er grundigt gennemprøvet og dokumenteret, og hvor princippet er at lære mennesker at undgå unødig negativ tænkning som for eksempel kan give ængstelse og depressioner.

Det betyder også at der ikke blot er tale om en opfordring til at tænke positivt - hvad der kan virke næsten umuligt for en deprimeret person - men om at personen træner nogle konkrete metoder til at stoppe den negative tænkning.

Henrik Schmidt: Artiklen ligger påhttp://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/162/6/1158

Da jeg genlæste den opdagede jeg, at jeg havde læst forkert. I forsøget blev perioderne med terapeuten afkortet og ikke helt udeladt, i den sidste del af forløbet. Det ændrer dog ikke ved min påstand om at kognitiv terapi er mulig uden direkte medvirken af en terapeut. I bogforsøget er der tydeligt gjort rede for hvordan deltagerne ikke fik nogen hjælp af en terapeut.

9
28. juli 2010 kl. 03:10

Den vil fylde lommerne på sælgerne af programmerne. Og ja der er tale om gammel vin på nye flasker.

10
28. juli 2010 kl. 09:59

Lars, jeg er enig med kritikken af positiv tænkning i den artikel du lænker til. Både med Salernos respons og hans oprindelige artikel:

http://www.skeptic.com/eskeptic/09-04-15/#feature

En urealistisk optimisme og en ide om at en positiv holdning er vigtigere end dygtighed fører ofte til fejl - jeg vil ikke skrive nederlag, da udøverne ofte er hurtige til at give alt andet end sig selv skylden.

Jeg har selv oplevet flere eksempler i IT-projekter.

Det er altså noget andet jeg skriver om:

Kognitiv terapi er en terapiform, som er over fyrre år gammel, og den første hvor udøverne lagde vægt på at dokumentere effekten ved videnskabelige forsøg.

Som jeg skriver, er dens udgangspunkt at vores tanker påvirker vores følelser, så mennesker med en depression kan få det bedre ved at lære at opgive urealistisk eller unødigt negative tanker. Den lover hverken større chance for helbredelse af fysiske sygdomme eller en strålende karriere.

Den er baseret på et ideal om realistiske forventninger, ligesom Salernos.

Angående økonomien, så spiller den nok den modsatte rolle af hvad du skriver. Jeg har oplevet at psykologer er tøvende overfor at udnytte gevinsterne fra tekniske hjælpemidler, og jeg har en mistanke om at det delvis skyldes at hjælpemidlerne kan reducere det antal konsultationer som den enkelte psykolog har.

11
28. juli 2010 kl. 12:37

Til gengæld var det amerikanske forsøg netop med patienter med en "major depressive disorder" og bogforsøget havde samme sammensætning af lettere og alvorlige depressioner som ved afprøvning af medicinsk behandling.

Man kan læse følgende i undersøgelsen:

"Because the current sample consisted primarily of outpatients with mild to moderate depression, the extent to which the findings can be generalized to a broader or more severe population remains open to further study".

Uden at være læge vil jeg tro, at "major depression disorder" kan oversættes til klinisk depression på dansk.