En anvendelse hvor IT kan spare milliardbeløb
Nu er jeg normalt skeptisk overfor ideer om hvordan IT kan spare samfundet for milliarder. Men her er et eksempel på et samfundsproblem, som et nyt IT-værktøj har gode muligheder for at løse.
I weekenden var det igen fremme i nyhederne at omkring 200.000 danskere lider af depression. Der er tale om en reel lidelse som formørker deres tilværelse, som kan føre til selvmord, og det er skønnet af depressioner hvert år koster det danske samfund 14 milliarder til sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste.
Der er i dag to almindeligt udbredte muligheder for behandling. Den ene er anti-depressiv medicin. Den kan have en række bivirkninger og kræver besøg hos en læge eller psykiater som kan holde øje med virkningen. Desuden lader den kun til at dæmpe symptomerne ' jeg er hverken læge eller har selv prøvet den ' men fjerner ikke årsagerne til depressioner.
Den anden behandling er kognitiv terapi. Det er en af de få former for psykoterapi som faktisk har en dokumenteret effekt. Et forsøg har endda vist at den over en tolvugers periode med en ugentlig terapisession havde en langt bedre effekt end en medicinsk behandling (med noget der hedder Tofranil). Og målt ud fra nogle standardiserede spørgsmål, så resultaterne er til at stole på.
Den kognitive terapi er baseret på en ide om at vores tanker påvirker vores følelser. Hvis en depressiv person kan lære at tænke anderledes over sine oplevelser, kan han eller hun slippe af med depressionen. Det sker ved at han eller hun skriver sine tanker ned i bestemte situationer, bliver bevidst om dem og deres virkning og træner sig i at tænke anderledes.
I stedet for at tænke 'Jeg duer aldrig til noget' når et eller andet går galt, så at tænke 'Jeg prøver noget andet.' Det er kun en meget kort gennemgang af principperne. Der er skrevet bøger om dem, og faktisk viser et forsøg at deprimerede som selv arbejde med metoden ud fra en bog uden hjælp fra en terapeut, fik det væsentligt bedre i løbet af blot fire uger. Igen målt ud fra nogle standardiserede spørgsmål.
Rent praktisk skal den deprimerede udfylde forskellige skemaer, for eksempel med tanker i bestemte situationer, valg af hvilken effekt hver tanke har, og hvad der kan være en rationel tanke i den enkelte situation. Det ligner meget en form for systematisk informationsbehandling, det er kedeligt at gøre ud fra en bog, og kræver en motivation som det er svært for en deprimeret at samle.
Omvendt er hjælp fra en psykolog alt for dyr. Vi hører meget om IT-konsulenters timepriser men psykologer tager 900 kr. pr. konsultation på under en time. Hvis alle med depressioner i Danmark skulle behandles, kunne det koste 1,8 milliard, og det var ikke sikkert at der var nok uddannede psykologer.
Løsningen er et IT-værktøj til kognitiv terapi. Faktisk viser et amerikansk forsøg med et IT-værktøj til kognitiv terapi at brugerne oplevede lige så store forbedringer som dem der fik hjælp af en menneskelig terapeut, og at de fik bedre viden om metoden.
Deltagerne fik et enkelt besøg hos en terapeut til at sætte dem i gang. Med det besøg og rigelige penge til udvikling af IT-værktøjet, ville det stadig være muligt at behandle deprimerede til en sjettedel af prisen ved en manuel terapi, altså omkring 1.500 kr pr. person.
Lad mig lige slutte med at jeg ikke har et værktøj liggende eller er i gang med at udvikle det. Desuden vil jeg råde andre som vil prøve til først at sikre sig at det offentlige er interesseret i at bruge det, før de poster for mange penge i udviklingen.
Litteratur: David D. Burns: Feeling good the new mood therapy. Harper 1999

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.