Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Elementary OS - dit næste Linux-valg?

31. august 2014 kl. 22:5255
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dette blogindlæg ser jeg nærmere på et interessant valg af Linux-variant: Elementary OS, der tilbyder en enkel men lækker brugergrænseflade.

Brugergrænsefladen på min computer betyder meget for de fleste af os (og ikke et ord om Windows 8.x) . Indenfor Linux er der Ubuntus Unity, som mange er ved at lære at leve med. Et stort alternativ er KDE, som har udviklet sig evolutionært gennem mange år - og desværre tabt mange tilhængere omkring KDE4. Gnome, tja - jeg forstår ikke de sidste års udviklingsretning. Derfor er det skønt at se Elementary OS, som kommer ind med friske øjne og tilbyder en ny grafisk stil.

Elementary OS bygger på Ubuntu, men den hårde fokus på Unity er taget ud og erstattet med med “Gala”, som virker hurtig og lækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De vigtigste personlige applikationer tilføjer man nede i “docken” (se underste del af billedet ovenfor), som det kendes bla. fra Mac OSX. Det kan jeg godt lide.
Elementary OS er klart ikke et mainstream system. Som browser finder man ikke Chrome eller Firefox - men Midori, som er ret ukendt og endnu ikke så stærk i HTML5 redering. Midori er ikke sat op til at anvende Google.com men DuckDuckGo.com som søgemaskine - den bør jeg selv bruge oftere.
Som mailklient kommer Elementary OS med Geary https://wiki.gnome.org/Apps/Geary, som jeg dog ikke har brugt tid på endnu.
Gnome Terminal (som er meget "bloatet") er erstattet med Pantheon Terminal. Det er naturligvis et af de programmer, som jeg sætter i min dock med det samme :-)

En ting jeg er lidt usikker på, er om projektets fokus på Vala er klogt. Vala er et nyere C#-lignende programmeringsprog med rødder i Gnome. Nogen af jer som har kommentarer til dette?

Godt nok er Elementary OS nok ikke klar til produktionsbrug endnu, men jeg tror det kan blive populært indenfor det næste halve eller hele år.
Hent det fra http://elementaryos.org/ og prøv det :)

/pto

55 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
55
11. september 2014 kl. 20:21

Ud fra overskriften vil jeg dreje retningen lidt og forsøge at vise, at Linux er meget andet brugergrænseflade og web.

Jeg er orienteringsløber. Når man løber han man i dag en RFID brik på hånden. Der sidder så en batteridrevet RFID læser på den enkelte post/kontrol ude i skoven. Sådanne systemer (Emit og Sportident) har været der i 10 -15 år.

Nu er det også interessant at, inde på stævnepladsen, kunne få at vide hvornår løber X passerer kontrol Y og om vedkommende er hurtigere end løber Z. Til det formål findes der allerede RFID læsere med en seriel (RS-232) udgang. Så skal signalet bare de 2½ til 4 km ind til stævnepladsen. Der har i en årrække været adgang til noget fælles 'robust' udstyr der ligger i vægtklassen 10 kg for en post.

Det kunne være interessant med noget billigere / lettere udstyr. Her kommer så Rasp'en ind i billedet. Den er billig, og trækker ikke ret meget strøm. Det er der nogle gutter oppe i Halmstad der har gjort noget ved. Man sætter en seriel forbindelse i den ene USB port på Rasp'en og et USB-mobilstick i den anden. Mobilforbindelsen bruges så til lave en dataforbindelse. Registreringen fra RFID- læseren sendes til en server på nettet, og derfra henter man det så ned. Fluks har man så opsamling af registreringerne, så længe der er mobildækning. Enheden ude i skoven er en 'madkasse' og koster omkring 1200 ,- kr.

Løsningen blev startet sidste forår og i dag er det i brug et par hundrede enheder i brug. Det er mit valg af Linux ;)

P.S. Programmet til afvikling af stævnet kan i øvrigt også være et open source produkt, MeOS fra Erik Melin i Uppsala.

54
11. september 2014 kl. 18:21

elementaryOS er pt ikke et system jeg ville anbefale nogen at bruge som deres primære system, medmindre de er absolut sikre på sagen og er erfaren i system administration på Linux. Der kan netop opstå problemer (som jeg også selv oplevede, men rettede op på) som gør det svært, eller direkte umuligt, for brugeren at benytte brugerfladen, eller sågar systemet i sig selv.

Et af disse problemer er opdateringer, hvor at der kan opstå visse problemer med at man bliver opdateret kun halvt til den nyeste version, pakker hænger, eller helt at package manageren fryser fast eller dør. Dette kunne i mange tilfælde heldigvis rettes op på, ved blot at køre apt-get fra en Terminal, men er dog noget som ikke bør ske i første omgang.

elementaryOS har bygget en helt ny brugerflade op (som ifølge dem selv IKKE er en fork eller klon af hverken Gnome shell eller andet), som bygger oven på GTK ved hjælp af et inhouse udviklet system ved navn "Granite". Det tillader udviklerne at bygge fantastiske systemer op på næsten ingen tid, og har været en af de ting der har spillet stor rolle i udviklingen af selve systemet, såvel som hele skrivebordsmiljøet, da alle elementaryOS-sepcifikke applikationer benytter det.

Midori er dog på vej frem, og det ser ud til at HTML5 rendering (hermed både tekst, indhold, og også video), og der medfølger desuden understøttelse for plugins skrevet i Vala, såvel som userstyles og userscripts, out of the box. Desuden medfølger diverse plugins, blandt andet et AdBlock plugin, hvilket mange brugere muligvis vil føle sig tilfredse med.

Med det sagt, så halter elementaryOS på nuværende stadie stadig meget, og deres mangel på momentum i udviklingen af den næste version, har uden tvivl skadet deres brugerbase, men på trods af dette formår de dog stadigvæk at holde det kørende, og der må man tage hatten af for dem..

Jeg ser frem til den næste stabile udgivelse af systemet, men indtil videre er det dog ikke noget jeg ville anbefale nogen at bruge fast.

53
4. september 2014 kl. 21:10

Jeg blev grundigt træt af Windows, og opgav efter nogle år også Apple. I snart ti år har jeg været konsekvent linuxbruger. Linux fungerer særdeles gnidningsløst for mig. Jeg har nu i flere år brugt Linux Mint, men lavede for eksperimentets skyld en multibootinstallation med Mint, Elementary OS og Ubuntu. Om ikke andet, så for at bevare lidt åndelig smidighed.

Elementary imponerede med sin elegante brugerflade. Det minder lidt om en Mac, men er i mine øjne langt enklere og elegantere. En sjælden gang imellem sker det, at Elementary har gjort lidt knuder, men jeg forventer, at diverse bug bliver opdaget og fjernet hed at vejen.

Det vil blive interessant at se, om mange flere falder for den elegante brugerflade og om Elementary står distancen.

44
3. september 2014 kl. 11:57

Har lige prøvet den og den ser da meget fin og hurtig ud. Prøvetur (i virtualbox) kan varmt anbefales herfra også. Bruger både Ubuntu, Debian og flere andre linuxer og desktop miljøer, der hver har sine fordel og ulemper ;-) Linux rules!

36
3. september 2014 kl. 09:25

Af ganske useriøse grunde. Jeg er ikke super-Linux nørd,- arbejder med Linux som min "skruetrækker", lærer en masse, men er ikke nede i bunden af tingene. Mit indtryk er at Ubuntu er den bedst vedligeholdte dist. Der er folk der arbejder dagligt med systemerne og optimerer dem. Fejl og huller i sikkerheden bliver udbedret. Jeg har prøvet en del forskellige Linux varianter, men Ubuntu virker hver gang. Man laver en installations USB, følger proceduren, og så spiller det. Oven i det ved man at sikkerheden nok er up-to-date. Jeps,- der er nok andre dists der er lettere og har en eller anden super berømt Linux-guru som ankermand,- men jeg betragter Ubuntu som "professionelle".

51
3. september 2014 kl. 16:27

</p>
<p>Dock ligesom OSX.... eller dock ligesom Gnome 1.x med enlightenment typisk havde det?

Dock som i gamle CDE husk at neden under alt OSX glitter gemmer der sig en OSF\1 baseret UNIX, med lidt tilføjelser fra nyere freebsd biblioteker. Ideen om en dock er faktisk halvgammel. og du kan se evolutionen fra CDE-> NeXT-> osx og CDE-> gnome 1 -> docky -> elementaryOS.

Er Midori egentligt ikke et navn fra transmeta's forsøg på at få lavenergi linux laptops på markedet for snart mange år siden? Selvom browseren idag påstår nyere startdato og en khtml/webkit engine.

Har selv skuttet fred med Ubuntu Unity, det ser ud til at værre den mindst ringe af de tablet/pc hybrid oriterede DE'er, men det trækker lidt for at få givet KDE5 en chance.

45
3. september 2014 kl. 12:54

Ubuntu er nu den dårligste Debian-baserede distribution. Der er flere fejl i Ubuntu end i praktisk talt alle andre distributioner og mange rettelser medfører nye fejl. Det er så useriøst sat sammen at det skriger til himlen.

Jeg er helt enig. En ægte er Linux er en LFS man selv har bygget. Alt andet er for amatører.

Jeg har som amatør nok prøvet alle de almindelige dists. På alverdens maskiner, fysisk og virtuelle. Lagt al mulig obskur software oven på. Ubuntu har virket hver eneste gang. De andre har bøvlet, ikke hver gang, men ofte.

Det er så bare min erfaring,- du har en anden. Jeg trøster mig med, at de "profesionelle" Linux folk jeg kender,- de foretrækker også Ubuntu (i en eller anden variant),- hvis de lige skal lave noget med venstre hånd.

47
3. september 2014 kl. 13:44

Mint er meget lækkert lavet, helt enig. Unity er lidt anderledes,- men jeg har vænnet mig til det :)

32
3. september 2014 kl. 01:47

Jeg kører netop Elementary på flere bærbare, og det er til mit behov ubetinget en succes. Så i dag at en Mac i bilka koster 6500 (kun en per kunde) og kunne ikke lade være med at tænke på, at 90 pct af kunderne til den maskine aldrig kommer til at køre andet end en browser og til nød noget netflix/spotify. Hvilket jeg jo vil kalde overkill, når man med Elementary og en brugt lenovo fra refurb kan tilfredsstille det samme behov for mindre end en tredjedel og så endog have lidt mac-feel i brugergrænsefladen :-)

38
3. september 2014 kl. 09:53

Jo men hvor pæn er det lige en Lenovo er i forhold til en MacBook? Det er også billigere at kører rundt i de biler de bruger hos lej et lig.

Faktisk synes jeg selv at min T61'er er ganske pæn - og hvis man sammenligner med biler, så er det nogen gange mere hensigtsmæssigt at køre på hullede skovstier med en Landrover end en Ferrari.

Det behøver altså ikke være så sort/hvidt, grimt/pænt som du gøre det op til - du mener måske også at man skal købe ny bil hvert tredie år, fordi de nye modeller er pænere?

40
3. september 2014 kl. 11:20

</p>
<p>Stråmandsargumenter vil ingen ende tage...

Nikolaj, det er ikke en stråmand, og hvis vi lige ser på dit udsagn om "lej et lig", hvad er det så? Det er dumt at kaste med sten...

Det var dig der begyndte at blande en helt subjektiv betragtning ind i billedet, nemlig smag, der jo siges ikke at kunne diskuteres (deri er jeg dog ikke helt enig, man kan godt diskutere smag, man kan bare ikke blive enig).

43
3. september 2014 kl. 11:40

Det er korrekt. Men er brugt refurb Lenovo, come on....

Igen, jeg har en T61, og det er et stykke utroligt pålideligt isenkram (ikke noget med udskiftning af bundkortet 3 gange!).

Så det kommer helt an på hvordan man prioriterer - men bemærk, jeg stiller mig ikke op som smagsdommer og siger at Mac er noget bras (tværtom, jeg vil da gerne medgive dig at de er enormt lækre), men at det sagtens kan være godt, selv om det ikke er en ny flashy Mac.

Og hvis vi sammenligner med Landroveren, så har folk forskellige behov, og jeg har det i hvert fald sådan, at hvis min T61 af den ene eller anden grund bliver smadret (der skal meget til), så kan jeg altid få fat i en anden for stort set ingen penge, og hvis ellers harddisken har overlevet, så er jeg oppe at køre igen på 5 minutter.

37
3. september 2014 kl. 09:49

Min foretrukne pc i huset er min HP Chromebook 14". Installeret med ChrUbuntu og dual boot. Almindeligt brug,- så bootes der i Chrome. Når der skal arbejdes, så startes Ubuntu. Det spiller helt perfekt.

Jeg har masse af mac i huset ... men det står og støver til. HP'en leverer lige det jeg har brug for,- og den er rar at sidde med.

30
2. september 2014 kl. 19:06

Debian er oldnordisk bagefter med software.

Debian er ikke bleeding edge. Til gengæld er det stabilt.

Debian er bleeding edge og samtidigt stabilt! Jeg og mange andre har kørt debian sid i mange år nu. Før siduction var det sidux og aptosid (som findes endnu, men mange core folks er hoppet på siduction skuden)www.siduction.org

48
3. september 2014 kl. 15:14

så kaster jeg mig ikke over noget der er spritnyt og ganske uprøvet. Det lader jeg tåberne om.

Så fik du klemt den ud.

14
2. september 2014 kl. 05:01

Jeg har kørt med Ubuntu siden 2008.

Ubuntu er målrettet nye brugere, og der er en holde-i-hånden tilgang til tingene, som jeg hidtil har brugt som det er fordi jeg havde mest lyst til bare at tingene gjort, men jeg har meget lyst til at skrælle nogle lag kompleksitet af - nok mest pga af de problemer jeg har med device drivers lige pt.

Systemd kommer også til Ubuntu og det program ser ud til at være et program der var en god ide, der er designet helt forkert. For at bruge en af PHKs udtryk, så mener jeg at systemd er klyt-kode.

Pt. har jeg kig på sådan noget som Slackware Linux, og FreeBSD - og som desktop kan jeg godt finde på at vælge Enlightenment E17.

21
2. september 2014 kl. 11:20

Tag et kig på Debian. Der er hjælp til dependencies (noget der ikke eksisterer i Slackware - altså hjælp

Det med at der ingen hjælp er at hente til pakke afhængigheder for Slackware troede jeg også på for få dage siden, men jeg blev klogere:

16
2. september 2014 kl. 08:29

Tag et kig på Debian. Der er hjælp til dependencies (noget der ikke eksisterer i Slackware - altså hjælp).

Debian er oldnordisk bagefter med software.

Jeg er dog glad for systemd. Det er let at kontrollere services og lave egne patches, noget jeg altid har synes var bøvlet med initd, hvilket oftest gjorde at hvis jeg lavede en fejl, så bootede systemet ikke. Systems slår bare den pågældende service fra og skriver en fejl i logningssystemet, som forresten også fungerer ret godt.

Jeg ville nok vælge Arch eller Gentoo over Slackware til enhver tid. Slackware er godt nok en god distro, men jeg synes supporten halter en del. Støder man ind i et problem ender man tit med at hacke en løsning ind fra en anden distribution fordi der simpelthen ikke er en ret god dokumentation. Arch derimod er veldokumenteret, og har mange af de samme filosofier. Jeg vil dog anbefale at installere Manjaro, for at få en føling af hvor godt et Arch system virkelig kan køre. Enlightenment E17 er da også ved at være ret gammel, jeg kører E18.8 på Manjaro fra de officielle repos.

19
2. september 2014 kl. 10:23

Debian er oldnordisk bagefter med software.

Brug testing !!!

Jeg har kørt linux i mindst 15 år, og efter at have prøvet mange distributioner er jeg kort og godt nået frem til

debian testing

Jeg plejer at installere grundsystem + ssh uden gui. Derefter installeres xfce manuelt. Nu har man et meget simpelt system (næsten) uden unødigt bæ. Derefter installere jeg de programmer/pakker jeg har brug for, dette er hamrende stabilt......

23
2. september 2014 kl. 11:35

debian testing

Jeg har prøvet Debian testing. Softwaren er stadig gammel. Selv i unstable er der pakker som er håbløst gamle. På min server er stabilitet selvfølgelig mere vigtigt end features, men på min desktop er det omvendt. Jeg har ikke noget imod at softwaren på papiret er mere ustabilt, i virkeligheden er bleeding edge distributioner meget stabile til desktop brug.

25
2. september 2014 kl. 11:41

Og så er der Debians filosofi med ikke at inkludere properitær software i deres officielle repos. Ja hurra, som om Nouveau er en dejlig ting og arbejde med. Eller MP3 support.

Jeg foretrækker en distro med lidt mere realitetssans. Arch, Ubuntu og Mint er længder foran på det punkt

20
2. september 2014 kl. 11:17

debian testing

Hvis man vil være lidt mere automatiseret er der LMDE (Linux Mint Debian Edition). Det er en rolling release. Jeg har kigget på den og fundet den uegnet til mit brug, da jeg genstarter maskinen to gange om året.

24
2. september 2014 kl. 11:35

Hvis man vil være lidt mere automatiseret er der LMDE (Linux Mint Debian Edition)

Desværre holdes den ikke synkront med debian testing, jeg har prøvet til en af ungerne (den så jo lidt mere sexet ud end debian (sådan lige ved første øjekast)). Jeg prøvede så at skifte til debian repository, hvilket man burde kunne i følge Mints egen hjemmeside....det kan ikke anbefales... nå idag kører hun også debian opsat af far...og det virker bare hver gang.

12
1. september 2014 kl. 21:21

Jeg har mange gange overvejet at bruge Elementary til hverdags brug. Simpliciteten og kombinationen af hot-corners, dock og start menu virker rigtigt godt. Jeg synes egentlig at Elementary gør det som Gnome 3 prøver. De bør lave en elementary-desktop pakke så man kan installere den i normal Ubuntu.

26
2. september 2014 kl. 12:12

iflg. denne kan man installere Pantheon på 14.04

Tak for tippet, som jeg dog må advare mod :) Jeg oplevede ingen fejl under installationen, til gengæld virkede Pantheon bare ikke (blank desktop, ingen fejlmeddelelser). Bagefter havde den ødelagt min Shotwell-database, fordi den installerer sin egen Pantheon Photos i stedet for Shotwell, som jeg var smart nok til at prøve af. Pantheon har også ændret mine Gnome settings mht. fonte osv.. som ikke ryger tilbage, når man afinstallerer.

Kan være, det virker, hvis man installerer det for sig selv... men ovenpå eksisterende Ubuntu var ik så nice.

27
2. september 2014 kl. 12:38

Tak for tippet, som jeg dog må advare mod

Det er min erfaring at de forskellige desktops ikke kan sam-eksistere fredeligt.

Det kunne være rart at det problem blev løst med et unikt navn for mappen med indstillingerne til hver desktop. En login manager lavede så efter successfulft login et soft-link til et standard navn, f.eks. .desktop, fra den desktop der skulle tages i brug, f.eks. .gnome3, .unity, .mate etc.

52
3. september 2014 kl. 23:14

</p>
<p>Er der noget i vejen for at lave det soft-link allerede på nuværende tidspunkt?

Det er der egentligt ikke, men ud fra at det netop er i login-manager at man vælger desktop(DE)/window manager(WM), så ville jeg vælge at sætte DE/WM lige efter et succesfuldt login, og så køre startx(1) scriptet.

Jeg ville også gøre det samme, når det bare er login-manageren der husker hvad du brugte af DE/WM sidste gang.

28
2. september 2014 kl. 13:21

En login manager lavede så efter successfulft login et soft-link til et standard navn, f.eks. .desktop, fra den desktop der skulle tages i brug, f.eks. .gnome3, .unity, .mate etc.

Hvilket så, OT, pirker lidt ved en af mine kæpheste, nemlig hvorfor har man ikke lavet det sådan at alle usersettings i stedet for at ligge i et hav af skjulte biblioteker under brugerens home directory kun lå under en skjult mappe, som så eksempelvis kunne hedde .[username]config.

Det kunne nemlig være rigtig rart at man kunne se skjulte filer i en filemanager, men billedet ikke blev fyldt op med alt konfigurationsstadset - og alle de skjulte konfigurationsfiler, som eksempelvis bash_history mv. skulle også forvises samme sted hen.

Det ville også reducere risikoen for at en ikke kyndig bruger laver ulykker, nemlig ved at fortælle at han aldrig må pille ved .config (eller hvad det nu kunne hedde).

11
1. september 2014 kl. 14:33

Dock ligesom OSX.... eller dock ligesom Gnome 1.x med enlightenment typisk havde det? Ser spændende ud - KISS er fint når vi taler window managers. Window manger GUI udvikling peakede vidst med Amiga OS....

10
1. september 2014 kl. 13:44

Elementary har hot corners (Settings > Desktop > Hot Corners) som kan sættes til at vise alle workspaces. Der kan man også tilføje nye. Mon ikke også der findes et key shortcut til det :)

9
1. september 2014 kl. 13:15

Har du mulighed for at teste den af på en HiDPI-skærm? Jeg ville også være interesseret i at høre et review af supporten på touchskærme. Og hvor god/komplet er den danske oversættelse?

7
1. september 2014 kl. 11:39

Jeg bliver på min OpenSuSE med KDE.

De to ting der iriterer mig mest, når jeg en sjælden gang skal bruge en windows computer, er 'klik to focus' og 'kun EN desktop',jeg prøvede, at installerer Elementary OS på virtualbox, og så hvidt jeg kan se, har men kun EN desktop, og man kan ikke vælge "focus follows mouse". Så jeg bliver hvor jeg er.

8
1. september 2014 kl. 13:07

Heller ikke her. Jeg er Gnome2-mand, så min fremtid hedder Mint MATE.

Elementary er ret hurtig, det kører fint. Jeg morede mig over spørgsmålet om, hvorvidt der var for meget manuel konfiguration - det er netop meget lidt, man kan konfigurere! Det er nok det, der er sværest at vænne sig til. Midori bruger jeg fra tid til anden i forvejen, kalenderen kan jeg godt lide, ikke mindst nu, hvor den har fået CalDAV-understøttelse; Geany bruger jeg mig ikke så meget om, men nå ja. Hvad der måske kan være af interesse for nogen, så er der en guide til opsætning af Pantheon Desktop på Archlinux - så man behøver ikke at lade sig binde af Ubuntu-ophavet.

5
1. september 2014 kl. 08:44

Prøvede at installere den på en ældre zepto bærebar med nvidia. (mener det er en 6615wd m.nvidia 7600)

Kører fint, men ligeså snart jeg installerer nvidia driveren, uanset version, så går den i sort.

Og det ser ud som om andre har problemer med nvidia driverne, dertil sagt, så er den jo i Beta og min bærebar er ret oldnordisk (2007).

Men Elementary Os ser fin og simpel ud, men er nu ret glad for min gnome-shell på den stationære.

13
2. september 2014 kl. 04:47

Kører fint, men ligeså snart jeg installerer nvidia driveren, uanset version, så går den i sort.

Normalt skulle installationsscriptet fjerne nouveau device driveren, men jeg oplever også at det ikke sker. Jeg har haft problemer med pludseligt tab af root filsystem - sådan bare uden videre.

Du skal manuelt fjerne nouveau device driveren + blackliste en del device drivers i /etc/modprobe.d/blacklist.conf + opdatere initrd.img/initramfs imaget for hver kerne i /boot. I imaget skal nouveau device driveren fjernes og også blacklistes.

Ukomplet guide (ikke min): http://linuxers.org/howto/how-remove-nouveau-drivers-ubuntu

Det er også en god ide at have dkms installeret.

3
1. september 2014 kl. 07:46

Har selv tidligere brugt Ubuntu, nu Mint, men syntes også det er ved at blive lidt "sløset", måske pga. dets tætte kobling med Ubuntu.

Du skriver

Godt nok er Elementary OS nok ikke klar til produktionsbrug endnu

- kan du uddybe det. Er det ikke stabilt nok, er der for meget manuel konfiguration eller hvor halter hesten?

Hvordan har Elementary OS det med pakker fra Ubuntu verdenen eller ppa? Kan Gnome/Unity apps installeres og vises i Gala eller?

Hvis jeg lige får et par timer en dag, så skal det nok nok prøves :)

2
1. september 2014 kl. 03:04

Vala er et ganske udemaerket highlevel sprog, og konverteres, nogenlunde, til C kode Performance? Tja, tjo. Det er dog stadig laengder fra C og C++. En god distro, der har faaet masser af medvind er Manjaro, som modsat saa mange andre kedelige distroer, ikke er baseret paa Ubuntu, men paa Arch. Arch er normalvis et goer-det-hele-selv, men Manjaro er anderledes:

Den bundler sin egen settings manager, som installerer 3rd party drivers til genkendt hardware - og den opdaterer selv naar der kommer nye versioner.

Den har sin egen pakkemanager, pamac som til forveksling ligner synaptic en smule, forskellen ligger i den har AUR (arch user repository) support, som goer at du kan installere pakker fra andre brugere og virksomheder - uden at skulle aktivere et repository hver gang du liiige vil have tingene lidt anderledes end Ubuntu. Derudover kan den automatisk kompilere sourcekode og installere programmer ad den vej ogsaa.

Den har praeinstalleret game support, i form af Steam. Den faas i XFCE (Flagship) og en lang raekke community editions. Selv koerer jeg Enlightenment som Window Manager, og her kan Gnome ikke foelge med i ydelse overhovedet. Det er klippestabilt, har vaeret udviklet paa i ca. 15 aar og har et vaeld af Settings. Jeg er klar over at det ikke er alle der gider og bruge en times tid paa at konfigurere og opsaette deres window manager, men du kan virkelig faa et smukt og anderledes system, der er tilpasset lige netop dig.

Manjaro er forresten ogsaa bleeding edge, meget stable, og baseret paa en rolling release model. Aldrig nogensinde mere vil jeg igennem opgraderingshelvedet med Ubuntu, eller koere oldnordisk software.

1
31. august 2014 kl. 23:22

Jeg har været rigtig glad for vala. Det er meget tæt på C# syntaxen, men bliver oversat til C (med gobject) inden det compiles. På de programmer i gnome jeg har været med på har det givet en læsbar kode som stadig performer rigtig godt.