Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dybt suk fra en Corona positiv … og ting, du kan gøre for at holde hjulene i gang

Af Martin J. Ernst12. marts 2020 kl. 12:4538
Artiklen er ældre end 30 dage

Nej, det handler ikke om, at jeg syntes, at Corona gør noget positivt for os. Det er, fordi jeg selv er blevet testet positiv for Corona.
Corona var en joke for mange. Hvem husker ikke billedet af et køleskab med en Corona øl i den ene side – og de resterende madvarer i den anden side iført en maske.
Corona er ikke en joke mere. Det er noget møg for os alle.
Nu er det specielt ikke en joke for mig. Dette her får desværre konsekvenser for mig og hele verden generelt – og det går rigtig stærkt.

Min historie

I sidste uge var jeg på skiferie – den årlige herretur til Ischgl. Alt var helt OK, da vi tog afsted. Østrig var ikke et risikoområde – alt var i ”grønt”.
På mindre end en uge ændrede situationen sig meget drastisk. Hele verden blev ”gul”. Og dagen efter vi rejste fra Ischgl kom der meddelelse om, at en bar – ´Kitzloch´ – var lukket ned og havde udskiftet al personale, da en medarbejder (eller flere) havet fået konstateret Corona. Og her stod jeg så… Kitzloch havde været vores stambar hele ugen igennem. Så hurtig kan det gå!
Da det kom frem, så har jeg været stillet næsten de samme spørgsmål:
Hvordan har jeg det?: Jeg har en mild influenza (Corona style). Det rammer forskelligt person til person. Jeg oplever selv let hovedpine, træthed, muskelømhed, feber og svedture. Ikke noget som ikke kan holdes i ave med Panodil. Dvs. jeg kan rende rundt og fungere som et alm. menneske …
Hvor længe har du haft det?: Jeg fik det dårlig onsdag/torsdag i sidste uge på skiferien. Først troede jeg, at det var alm. sprittitis (druksyge). Det plejer vi at få (den får fuld skrald til afterski hver dag i en uge).
Hvor længe skal du være syg?: Det ved man ikke. Det er jo en sygdom man ikke ved så meget om. Nogle siger to uger, andre siger seks …
Hvor er du henne?: Jeg er hjemme i privaten i isolation. Og de mennesker, jeg nåede at være i kontakt med, er også i karantæne.

Konsekvenserne …

Hvad betyder det for dig?: Jeg har ikke indtægter i firmaet det næste lange stykke tid. Det kommer til at gøre naller … Men som I kan fornemme, så har jeg det efter omstændighederne godt. Der er andre, som over tid kommer til at have større udfordringer.
Det har været rørende med de mange positive tilkendegivelser om alt lige fra hjælp til indkøb over ´god bedringstanker´ via de sociale medier. 1000 tak til alle – og det betyder ualmindeligt meget.
Jeg bliver rask igen – og om lidt er jeg ´free to go´, men spørgsmålet er, hvordan vi kommer tilbage på sporet, når resten af Danmark er lagt ned? Vi bliver nødt til at tro på fremtiden, planlægge ud fra, vi kommer i gang igen meget snart – og mens vi sidder hjemme i frivillig karantæne eller passer vores børn, når skolerne er lukket ned, må vi tænke i alternativer til at sikre, at hjulene fortsætter med at trille.
Vi kan og skal sikre, at hjulene triller videre – dog med nedsat kadence i for en periode – af respekt for alle, også selvom det kommer til at gøre rigtig ondt for hele samfundet, såvel menneskeligt som økonomisk.

Stor ros til regeringen!

Tak til regeringen (med støtte fra de øvrige partier) for at tage de nødvendige tiltag. De gør, hvad de kan i en situation, som har udviklet sig helt vanvittigt. Jeg syntes, at de gør det godt. Lad være med at blame og se, om man kunne have gjort mere. Det her er gået så stærkt, så der er sikkert begået fejl i bagklogskabens klare lys. Kik frem – for der ligger problemerne. Lyt til hvad regeringen siger!
Hvis jeg en gang til hører fra nogen, at dette her er ”lidt overkill”, så håber jeg, at de af andre får så mange verbale tæsk, at de knap kan stave deres eget navn. Stop jer selv!

Hvad betyder det for os?

Vi skal virke gøre det, som regeringen siger!
Lige nu sker der en hamstring, som præcist var det, der blev sagt, at vi IKKE skulle gøre! Bare som det første eksempel.
Men hamstring er det mindste problem, vi befinder os ikke i en fødevarekrise. Eller en krise hvor vi skal være bange for at løbe tør for toiletpapir.
Udover risikoen for en overbelastning af vores sundhedssystem, så bliver opbremsningen i vores økonomi en stor udfordring – både lige her og nu, men også i perioden, der følger efter. Danmark er ved at lukke ned. Virksomhederne kommer til at lide af det (inkl. undertegnedes). Når virksomhederne lider, så kommer den offentlige sektor også til at lide.
Vi skal for Guds skyld sikre, at vi forsætter med at holde hjulene i gang. Lad os vise, at vi kan med det virtuelle samarbejde og gøre os selv bedre end før! Det siger regeringen faktisk også. Lad os holde gang i hjulene.
Dvs. det slut med aflysninger af møder! De skal gøres online (som f.eks. et SAFe kursus som jeg var på de sidste par dage).
Alle projekter skal forsætte. Bare i det virtuelle rum. Det ved jeg kan ske, da jeg selv har ledet projekter virtuelt. Husk også det er nu at vi kan gennemføre de store ændringer pga. lav trafik. Se mulighederne i stedet for at gå på ferie!
Det er klart, at produktionsvirksomheder har svært ved at arbejde hjemme, men lad dem gå på arbejde og sikre, at virksomheden kan have et indtægtsgrundlag.
Lad os holde momentet, hvor det er muligt! Det er mit suk fra Corona isolationen!

Artiklen fortsætter efter annoncen

38 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
14. marts 2020 kl. 12:01

Gennemgang...</p>
<p><a href="https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-12-myndighederne-forventede-ikke…;
<p>Alligevel skal vi næsten dagligt høre dem påstå, at det hele er helt efter drejebogen, og hvad de forventede. ..... I så fald: Hvorfor handlede de ikke i tide?

Det er en udmærket gennemgang, og man kan bl.a. læse følgende:

Det første tilfælde ændrede dog ikke betydeligt på situationen for Sundhedsstyrelsen, der fastholdt en vurdering på “lav risiko” for ”udbredt smitte i det danske samfund”.</p>
<p>Ledende overlæge og professor i infektionsmedicin på Skejby Sygehus Lars Østergaard blev i en udsendelse på DR 1 samme dag spurgt, om han personligt stadig ville tage til Italien, hvis han havde købt billet til en skiferie.</p>
<ul><li>Det ville jeg helt klart. Jeg ville helt klart tage afsted på skiferie i Norditalien, sagde han og tilføjede, at han dog nok ville holde lidt ekstra afstand til andre og vaske sine hænder grundigt.

Så jeg vil da aldrig bebrejde nogen, der følger myndighedernes anbefaling. Men man kan måske bebrejde myndighederne at de tilsyneladende har vægtet økonomi højere end sundhed. Jeg kan i hvert fald se at f.eks. Sverige og England reagerer noget anderledes end Danmark, og det lyder som om det især er økonomi, der er årsagen til det. Historien vil vise om Danmark var for overforsigtig eller om de andre lande rider stormen af uden alt for mange tab af menneskeliv.

God bedring, Martin. Vi ses på et tidspunkt.

Og til alle, der har mulighed for det. Bliv hjemme:https://staythefuckhome.com/

37
14. marts 2020 kl. 06:46

Det, der er kritisabelt, Lars Pedersen, er, at der ikke er indført krav om desinfektion af kurve/vogne/dankortautomater/flaskeautomater dagligt, og opsætning af rigeligt håndspritautomater ved ind- og udgange.

Folk skal jo have noget at spise og have andre fornødenheder.

36
13. marts 2020 kl. 22:24

Supermarkeder er nok den største smittekilde der er. Det ville ikke undre mig om de bliver lukket ned snart.

35
13. marts 2020 kl. 20:04

Og det mener du, fordi? Uansvarligt, nej nu må du fame mande dig op og begrunde din kommentar.

34
13. marts 2020 kl. 18:41

Uansvarligt af dig at gå ud og handle efter min mening.

33
13. marts 2020 kl. 17:54

Du ønskes god bedring! Og om 14 dage kan du i det mindste færdes frit i samfundet, uden at være bange for smitte. Økonomien: Ja, det er det straks værre med, men måske vil regeringen kompensere yderligere?

Jeg siger ikke noget, men da jeg har astma, allergi og autoimmun sygdom, så var jeg heller ikke vild med at gå på apoteket sidst (den 28/2), selvom de havde skiltet. Jeg mener, touchscreen for at trække et nummer? Jeg gik dog ud derfra med Pamol, Ipren og Otrivin (fordi, jeg får feber og ømme muskler- og ikke kan høre et klap, når mine slimhinder hæver op. Håndsprit syntes jeg dog var for meget. (Det har jeg fortrudt!)

Men idag var jeg i Netto (ikke planlagt, men vi var løbet tør for vådfoder til kattene, og da de er af ældre årgang, er tørkosten ikke altid nok). Jeg havde planlagt Aldi (billigere og bedre) imorgen, men nu åbnede der sig et vindue, hvor det så ud til, at klare op og holde tørt.

Desværre havde en del andre fået samme idé, men der kom også en del folk med invaldide scootere, gamle på cykel, en på invalide scooter med maske. Det var bare ikke dem, der scorede wc-papir i mængder (der var rigeligt), eller kunne handle, når der ikke var så mange potentielle smittespredere. Det er jo ærgerligt. Klokken var 10-11 stykker.

Jo, jeg købte måske lidt mere- end ellers, mens jeg tror ikke det var hamstring. Månedens toiletpapirsforbrug indkøbte jeg den 1/3- og det er det samme som, altid.

Jeg tænker bare: De ældre og syge, der kom, da stormen endelig havde lagt sig lidt vs: De midaldrende i biler. Ja. Der var ikke éen, der gik ud uden mindst 1 pakke toiletpapir- og al den økologiske mælk- var væk.

Mvh Tine A. Da jeg kun har K30 og bor på landet, så køber jeg til lager. I år kom der ikke sne, men mukkebikken kan også brække ned. Og vores Brugs lukkede for 1 år siden.

32
13. marts 2020 kl. 16:29

Den er hermed skrevet på min to-read-liste.

Jeg kan også varmt anbefale romanen "Pesten" af Albert Camus. Det er ikke kun sort-maleri det hele.

31
13. marts 2020 kl. 16:08

Hvis man tilhører det segment af befolkningen som godt kan lide at blive klogere, og forstå mere og dybere, så kan jeg meget varmt anbefale bogen "The Coming Plague" af Laurie Garrett. Den har et par år på bagen nu, men i virkeligheden har meget lidt forandret sig. Hvis man vil forstå en hel del om virus, bakterier, epidemi og pandemi opståen, detektion, mekanik, forebyggelse og bekæmpelse, og hvordan de ting i virkeligheden fungerer, så er denne bog guldkorn med guldkorn på, og vil forekomme nærmest profetisk i disse tider.

Den har to fordele:

  • Den er skrevet af en forfatter der virkeligt kan sit stof.
  • Den er på ingen måder tør eller tung, tværtimod er den skrevet blændende godt, faktisk som en medrivende kriminalroman, og er fuldstændigt gribende og sindsygt spændende læsning.

Så hvis du er lidt sulten på at vide hvordan rare ting som Ebola, AIDS, Marburgh, Legionella (og Corona for den sags skyld) opstår, hvilken rolle mennesker spiller og hvilken rolle naturen spiller, så er dette en absolut klassiker. Jeg har selv læst den 5 gange og skal helt sikkert læse den igen.

https://www.amazon.com/Coming-Plague-Emerging-Diseases-Balance/dp/0140250913

30
13. marts 2020 kl. 16:07

Politkere og myndigheder har for en gangs skyld handlet fornuftigt og dynamisk.

Der findes jo ikke en vidensdatabase over fænomenet - det er som filosoffer og matematikere siger unknown unknowns.

Bayesian Inference handler om at reagere adækvat på ny information.

Det har de gjort.

Som borger skal man tage stilling til to scenarier:

  1. Undgå at blive smittet
  2. Tage udgangspunkt i at du kan være smittebærer

De fleste tager udgangspunkt i 1) og glemmer 2) via syllogismen: ikke syg, ingen symptomer => ikke smittebærer. Her handler det om i videst mulig omfang at undgå unødig social interaktion som de officielle anbefalinger angiver.

Hvad angår 1) : Et nyligt studie vist, at medicinstuderende gennemsnitligt rører ved deres ansigt 23 gange i timen - og er det omkring øjne, ører, næse og mund, kan det være en tilstrækkelig årsag, hvis man har virus på hånden.

Hvorfor har myndigheder ikke fokuseret på det? Har man været ude offentligt, kan man jo vente med at gnide øjne til man er kommet hjem og har vasket hænder- eller i de fleste supermarkeder/centre står der håndsprit - man kan jo også benytte sig af det på vej ud.

I IT-skkerhed taler man om kill-chain - virus har også sårbarheder - hvorfor ikke bruge det her?

28
13. marts 2020 kl. 14:16

Men hvis du har det bedste med at se alting igennem et nærsynet rød/blåt "os mod dem" prisme, så gør du bare det...

Hvor synes du da, at jeg gør det? Jeg forholder mig egentlig bare til det, jeg ser. Jeg hader selv af et godt hjerte den fordummende FCK/Brøndby-stemning, medierne ynder at reducere dansk politik til. Eller.. faktisk ikke kun medierne. Partierne selv er skam også med til det. Måske tror de, at det er dét, danskernes evner rækker til. Måske har de endda ret. Who knows?

Og så forholder jeg mig til, at alle partier, som forsøger sig med en alternativ tilgang til økonomi, fejler stort.

27
13. marts 2020 kl. 12:22

Det lyder som taget direkte ud af Alternativets partiprogram.

Tjae, det stammer oprindeligt fra Adam Smith og har siden været vidt omkring, uden at nogen for alvor har gjort noget ved det.

Det nærmeste var formodentlig da Nixon indførte "Clean Air Act" i USA.

Men hvis du har det bedste med at se alting igennem et nærsynet rød/blåt "os mod dem" prisme, så gør du bare det...

26
13. marts 2020 kl. 12:03

Det ville kræve at vi opfinder en helt anden økonomi, en økonomi hvor folk som minimum betaler den sande og fulde pris for virkningerne af deres aktiviteter, men også en økonomi hvor mange aktiviteter simpelthen ikke tillades til at begynde med [...]

Det lyder som taget direkte ud af Alternativets partiprogram. Og det endte som bekendt i en trist omgang hykleri, hvor de mindst af alt SELV var i stand til at leve efter egne hellige formaninger. Så kan alle de virkelighedsfjerne vælgere strømme til et nyt parti, jeg gætter på, det bliver Veganerpartiet eller Simon Emils nye parti, som ingen vel kan huske navnet på. Men det gør heller ikke noget, for heller ingen af dem vil lykkes med at skabe en såkaldt "anden økonomi".

Problemet er, at menneskeheden er sådan indrettet, at vi er ret gode til at reagere, når vi stirrer krisen lige ind øjnene. Når en kritisk masse er overbevist om, at NU har vi en krisesituation. Derfor bliver der nu gjort noget ved pandemien. Og derfor bliver der ikke gjort så meget ved det dér klima. Og da slet ikke nu ...

24
13. marts 2020 kl. 11:24

Tak for svar, Yoel.

Men jeg vil dog lige minde om, at en ødelagt samfundsøkonomi også koster liv

Ja, det er fuldstændigt rigtigt, og et kæmpe problem. Men hvis scenarierne fra andre lande, herunder Italien, er forsmag på, hvad der venter os - og hvorfor skulle det ikke være det? - så bliver det dyrere for samfundsøkonomien, jo længere vi venter med at gøre det, der skal til. Og vi er jo sådan set enige om, at der stadig er store huller i indsatsen ift., hvad der absolut skal gøres, hvis vi skal undgå den helt store katastrofe.

"Strategien burde ha vært som i en brann: Pøs på så mye som mulig for å stoppe det. Det er så vanskelig å drive etterslokking."

"– Allerede fra starten av burde det ha vært innført strenge innreisetiltak, med temperaturkontroll og spørreskjema. Det var da sjansen til å stoppe smittespredningen her i landet var størst. De beste tiltakene man kan gjøre, gjør man i starten."https://www.nrk.no/urix/smitte-eksperter-kritiserer-de-norske-korona-tiltakene_-for-lite-og-for-sent-1.14933936https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/rAJrv0/foere-var-prinsippet-snus-paa-hodet-av-helsemyndighetene-bjoerg-marit-andersen

23
13. marts 2020 kl. 11:24

Tak for svar, Yoel.

Men jeg vil dog lige minde om, at en ødelagt samfundsøkonomi også koster liv

Ja, det er fuldstændigt rigtigt, og et kæmpe problem. Men hvis scenarierne fra andre lande, herunder Italien, er forsmag på, hvad der venter os - og hvorfor skulle det ikke være det? - så bliver det dyrere for samfundsøkonomien, jo længere vi venter med at gøre det, der skal til. Og vi er jo sådan set enige om, at der stadig er store huller i indsatsen ift., hvad der absolut skal gøres, hvis vi skal undgå den helt store katastrofe.

"Strategien burde ha vært som i en brann: Pøs på så mye som mulig for å stoppe det. Det er så vanskelig å drive etterslokking."

"– Allerede fra starten av burde det ha vært innført strenge innreisetiltak, med temperaturkontroll og spørreskjema. Det var da sjansen til å stoppe smittespredningen her i landet var størst. De beste tiltakene man kan gjøre, gjør man i starten."https://www.nrk.no/urix/smitte-eksperter-kritiserer-de-norske-korona-tiltakene_-for-lite-og-for-sent-1.14933936https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/rAJrv0/foere-var-prinsippet-snus-paa-hodet-av-helsemyndighetene-bjoerg-marit-andersen

22
13. marts 2020 kl. 11:23

Men jeg vil dog lige minde om, at en ødelagt samfundsøkonomi også koster liv - måske ikke lige her og nu, men på sigt, når der ikke er råd til rettidige kræftbehandlinger, når sårbare borgere ikke får den fornødne pleje etc. Et stærkt velfærdssamfund kræver en stærk økonomi - så alle valg har mærkbare konsekvenser.

De eneste der er galt med vores samfundsøkonomi for tiden, er at de store transnationale virksomheder ikke bidrager til den med skattebetaling.

F.eks er tort set alle reklamebudgetter i Danmark er gået fra at bidrage med moms og indkomstskat, til at forsvinde sporløst ned i et irsk ormehul der ender i et skattely på en eller anden sydhavsø.

Læg en transaktionsskat på alle disse store virksomheder og vi har til fulde råd til både kræftbehandlinger, ældrepleje og at lappe hullerne i vejen.

21
13. marts 2020 kl. 11:17

Nej, jeg er lige nu skeptisk overfor forslaget om adgang til private hjem uden dommerkendelse - det er for ekstremt for mig.

Det er så heller ikke en del af hasteloven.

Regeringen kom dog ikke igennem med sit ønske om, at hasteloven skulle give myndighederne mulighed for at kunne komme ind i folks private hjem uden en retskendelse, hvis der er mistanke om coronasmitte.

Kilde: https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-coronavirus-spreder-sig-over-hele-kloden.-faa-overblikket-her-4

20
13. marts 2020 kl. 11:14

Man vælger stadig i vid udstrækning at beskytte økonomien, i stedet for at beskytte mange liv.

Jeg er sådan set enig i dine pointer omkring butikkerne - der burde kunne gøres mere i forhold til at undgå smittespredning, når folk vælter ned i den lokale Netto for at hamstre.

Men jeg vil dog lige minde om, at en ødelagt samfundsøkonomi også koster liv - måske ikke lige her og nu, men på sigt, når der ikke er råd til rettidige kræftbehandlinger, når sårbare borgere ikke får den fornødne pleje etc. Et stærkt velfærdssamfund kræver en stærk økonomi - så alle valg har mærkbare konsekvenser.

19
13. marts 2020 kl. 10:59

Det var dog en ualmindelig navlebeskuende tilgang til tingene. Globaliseringen er ikke på grund af politikere alene. Det er hele samfundsudviklingen

"Hele samfundsudviklingen" er et tomt begreb der smager af fatalisme og uvillighed til at se kritisk på tingene, hvis ikke ligefrem aktiv fejen ting ind under gulvtæppet.

Vi er i den nuværende situatione fordi vores civilization bliver pisket "frem" af det ubønhørlige krav om 2% "økonomisk vækst" - come hell and/or high water.

At denne vækstreligion ikke er bærdygtig og langstidsholdbar er et matematisk faktum der har været slået søm- og nagelfast i mange årtier.

Når danske mænd rutinemæssigt kan tage på "drengerøvstur" til Tyrol, skyldes det ene og alene at de ikke betaler en eneste krone for alle externaliteterne, hvad enten det er klimaskaden fra flyets kondensstriber eller produktion af skijakker under slavelignende forhold i u-lande.

Sådan kan man kun agere i et tilnærmelsesvist åbent system, eller i et lukket system der er stort nok til at absorbere forstyrrelsen.

Men det er ikke en korrekt eller bare rimelig brugbar beskrivelse af denne planet længere.

Vi er så mange Homo Sapiens på jorden nu, at vores civilizations overlevelse hænger på at vi begynder at opfatte planeten som et lukket system, eller om du vil: Som et rumskib, det eneste rumskib vi nogensinde får, - og at vi passer på det ud fra den synsvinkel.

Men det kommer ikke til at ske, for det ville lukke (forbrugs-)festen.

Det ville kræve at vi opfinder en helt anden økonomi, en økonomi hvor folk som minimum betaler den sande og fulde pris for virkningerne af deres aktiviteter, men også en økonomi hvor mange aktiviteter simpelthen ikke tillades til at begynde med, fordi de, uanset hvor meget man betaler, vil gøre mere skade end der kan rettes op på igen.

Der er intet der tyder på at et sådant samfund ville have lavere livskvalitet målt bredt og retfærdigt - tværtimod - men 1%-erne og/eller dregerøvene vil se deres privilegier kraftigt beskåret, hele vejen fra 500grams bøffer på Webergrillen over den årlige drengerøvstur til Tyrol og til privatflyet og 10% afkastet på den arvede formue.

18
13. marts 2020 kl. 10:35

I skal dog dele skylden med vore globalistiske politikere, såsom Mette Frederiksen og Jakob Ellemann, for hvem fri bevægelighed er vigtigere end menneskeliv.

Det var dog en ualmindelig navlebeskuende tilgang til tingene. Globaliseringen er ikke på grund af politikere alene. Det er hele samfundsudviklingen, der er gået i den retning, og det strækker sig laaaangt ud over det, som Folketinget kan beslutte. Virksomheder er af sig selv vokset ud over landegrænser.

Og som indlægsstilleren siger, så fokuser på det, der ligger foran os. Det er det, vi skal arbejde med lige nu. Få tingene til at fungere, så samfundet kommer videre nu ogbagefter. Ja, det er noget l... lige nu, men det kan og skal lykkes at komme videre.

Der er ganske rigtig mange, som har udfordringer med at arbejde hjemmefra. Men løs tingene nu og få kigget på procedurer osv. bagefter. Det kan måske vise sig, at det her giver os en anden tilgang til arbejdsprocedurer osv. i fremtiden.

17
13. marts 2020 kl. 10:34

Lars Bjerregaard: Nej, jeg er lige nu skeptisk overfor forslaget om adgang til private hjem uden dommerkendelse - det er for ekstremt for mig. Jeg kan ikke se, hvordan kan udgør en fare for samfundet, når man bliver indenfor egne fire vægge. Men det forekommer mig at være idioti at lade unødvendige butikker og arrangementer åbne. Jeg synes ikke, at det er ekstremt at lukke disse, når man har lukket stort set alt offentlig. Det er bare konsekvent ift. at bekæmpe smitten hurtigst muligt.

16
13. marts 2020 kl. 10:28

Jeg hører det som at du advokerer for at tage de mest ekstreme midler i brug som man kan forestille sig. Jeg kunne skrive et meget langt svar til det du skriver, i stedet vil jeg bare retorisk sige: Tricket er at vide hvornår man skal bruge en hammer, en rundsav eller en gravko. Det forkerte værktøj på det forkerte tidspunkt gør mere skade end gavn.

15
13. marts 2020 kl. 10:16

Tak for svar, Lars Bjerregaard.

Problemet er bare, at tiden ikke er til at se tiden an - jeg kæmper for eget og mine kæres og alle andres liv, og det er ikke i den situation, man skal se, om det ikke lige går at undlade helt indlysende tiltag.

Sådan som denne epidemi har udviklet sig indtil nu - i udlandet og herhjemme - er det fuldstændigt lysende klart, at vi ikke kan bekæmpe den, så længe folk bliver ved med at mødes i butikker og til arrangementer. Og når det om nogle dage går op for regeringen, at strategien ikke holder, så har smitten nået at brede sig betydeligt længere - og så bliver det bare endnu dyrere i det lange løb - både økonomisk og med tab af liv.

Her til morgen har jeg netop set en af de eksperter, som på TV2 de senere uger dagligt har manet til besindighed, og som har nedtonet faren, Randrup, fortælle, at håbet om, at epidemien vil dø ud i sommermånederne - som danske myndigehder har baseret deres strategi på - nok ikke kommer til at holde. Andre eksperter sagde det for mindst en uge siden.

Og så sent som i går hørte jeg Brostrøm sige, at man bare skal holde sig på en meters afstand, længere kan dråber og den slags ikke nå.... Hvorfor giver han et sådant råd, når der for mindst en uge siden kom et nyt forskningsprojet fra Kina, som viste, at virus i nogle tilfælde (i dette tilfælde i en bus) kan holde sig svævende længe nok til at smitte folk 4,5 m væk? Så er det jo et livsfarligt råd...

Så hvad skal vi så gøre? Vi skal tage ALLE værktøjer i brug med det samme - de skal ikke ligge og vente i værtøjskassen, indtil det bliver endnu værre - eller ligefrem for sent.https://www.nrk.no/urix/smitte-eksperter-kritiserer-de-norske-korona-tiltakene_-for-lite-og-for-sent-1.14933936

Andre lande har indset det.

14
13. marts 2020 kl. 09:49

Kære Anne-Marie

Det er forståeligt nok hvad du skriver, men.... der er en ting som er vigtigt at huske på, især hvis vi snakker om at have fornuften i behold, og det er at man ikke skal tage en kur hvis den er værre end sygdommen. Når der sker noget, hvad som helst, kunne man godt refleksivt gribe til de mest ekstreme forholdsregler man kan forestille sig, men det er ikke en god ide da kuren vil være værre end sygdommen. Derfor er det et særdeles komplekst regnestykke at tage de bedste, korrekte og proportionelle forholdsregler i en situation som denne, og enhver anden for den sags skyld. Overreaktion såvel som underreaktion tjener ingen, og derfor vil jeg også anbefale at man holder lidt igen med at pege fingre. Indtil videre synes jeg de danske myndigheder og regeringen har gjort det nogenlunde så godt som det kan forestilles, med de informationer man har til rådighed, som skifter fra dag til dag, så jeg synes det er på plads at sige "godt gået" for en gangs skyld. Der vil altid være ting der kan læres i bagklogskabens klare lys, og det skal vi nok komme til. Indtil da - lad fornuften råde, hold hovedet koldt og hjertet varmt, og lad alle holde sig opdaterede med lødige facts.

12
13. marts 2020 kl. 07:43

Chris Bagge:

Tak for svar.

Som du ser, peger jeg ikke "bare" på myndighederne - læs min kommentar igen.

Myndighederne kan ikke begynde at indføre begrænsninger før der er nogle fakta at forholde sig til.

Det er historieforfalskning. Der har længe været masser af fakta at forholde sig til. Vi er en hel del, som i 1 1/2 måned - fra de første alarmerende fakta begyndte at indløbe - har forsøgt at råbe myndigheder og befolkning op om, at de ikke tog faren alvorligt nok. Det kræver bare almindelig logisk sans at se, at deres indledende forklaringer og tiltag var aldeles ulogiske og utilstrækkelige, og dækkede over andre hensyn.

Man ønskede ikke at lytte til alle advarslerne, og det har forekommet tydeligt, at økonomiske hensyn lå og lurede i baggrunden. Man valgte - på trods af de forfærdelige erfaringer fra Kina og andre steder - at være helt urealistisk optimistiske omkring risikoen ved denne epidemi, og omkring, hvad det danske sundhedsvæsen kan præstere, og hvor fantastisk velorganiseret det er.https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-03-12-professor-kalder-det-en-krig-det-er-en-ekstrem-situation-og-vi-har-ikke-senge-nok

Jeg har i 1 1/2 måned set fortvivlet og tiltagende desperat på, at vi som lemminger marcherede mod afgrunden. Min umiddelbare reaktion på pressemødet forleden var en enorm lettelse over, at nu lød det til, at man endelig havde fattet alvoren - nu sker der noget. Det gør der også - der er absolut sket vigtige ting. De gjorde det på mange måder godt på det pressemøde. Og min umidddelbare reaktion var, at nu må vi bakke op om vore myndigheder, nu har de gjort det godt - evt. kritik og evaluering må vente, til denne krise er overstået. Nu må vi bakke op (det mener jeg stadig).

Men så begynder begejstringen alligevel at blegne lidt hen ad vejen. For de har stadig ikke helt fattet det helt. I Danmark lukker man ikke ikke-nødvendige butikker ned, som man gør i andre lande, herunder Norge. Man forbyder ikke alle arrangementer og sammenkomster - sådan som man nu gør i Norge - ministeren forsvarede det i går på TV2News med hensyn til økonomien:https://www.nrk.no/norge/na-stenger-norge-1.14941623

Man har ikke igangsat krav om desinfektion af toge, busser, butikker og den slags. Indlysende tiltag - hvorfor ikke? Man har - mig bekendt - ikke engang krævet håndspritautomater opstillet ved supemarkeders ind og udgange, og daglig desinfektion af varekurve/vogne - tænk på, hvor voldsomme smittekilder den slags må være?

Det er viden, man allerede har, nemlig at smitte i stor stil vil blive videregivet sådanne steder. Man vælger at beskytte økonomien. Man vælger - rent epidemimæssigt - at handle mod bedre vidende!!! Og samtidig med, at man ikke gør de nævnte forholdsvis lidt indgribende tiltag, så laver man nødlove, der giver ret til tvangsbehandling og indbrud i private hjem uden dommerkendelse. Det hænger ikke logisk sammen.

Så min umiddelbare begejstring efter pressemødet er falmet noget. Jeg må tilslutte mig Yol Caspersen: Denne virus er helt uhyggelig farlig, og vi er nødt til at gøre alt - og gør man stadig ikke.

Man har åbenbart stadig (utroligt nok) ikke forstået, at denne epidemi forhandler man ikke med - den vil ikke forhandle og indgå kompromisser. Den er ligeglad med os. Vi er nødt til at acceptere, at der er naturkræfter, der er større end os, og som er ligeglade med både vores økonomi og alle vore liv - vore egnes og vore kæres.

De fleste andre - og mange andre lande - har fattet det nu - men ikke vore myndigheder. Man tror stdig, at man kan forhandle og indgå kompromisser med den. Man siger - og har sagt i 1 1/2 måned - at man anvender et forsigtigthedsprincip - men det er indholdsløst spin og løgn, for det gør man jo ikke. Man vælger stadig i vid udstrækning at beskytte økonomien, i stedet for at beskytte mange liv.

Historien vil dømme de ansvarlige - engang - når støvet har lagt sig.

11
12. marts 2020 kl. 23:09

Ud over at vi glemte at forudse, at vi selv kunne blive ramt, er problemet vel også, at man i det offentlige i lidt for høj grad kun forholder sig til retningslinjer og glemmer den sunde fornuft. Hvis nogen har været på en bar, hvor det meste personale efterfølgende har fået konstateret sygdommen, så er der en høj sandsynlighed for at man også er smittet. Men da retningslinjerne endnu ikke nævnte det sted, måtte de ikke blive testet, og i stedet kunne de så smitte en masse andre. Vi skal have den sunde fornuft tilbage i al forvaltning.

10
12. marts 2020 kl. 21:43

I skal dog dele skylden med vore globalistiske politikere, såsom Mette Frederiksen og Jakob Ellemann, for hvem fri bevægelighed er vigtigere end menneskeliv.</p>
<p>Igen, det er måske hårdt sagt, men tusinder vil nu dø på grund af jer...

Du har desværre helt ret. Arrogante vesterlændinges opfattelse af, at dødelige vira kun er noget, der vedkommer kinesere med sære spisevaner og sarte følelser er årsagen til, at tusinder europæere i den kommende tid vil miste deres nære.

Nogen delte på ing.dk et link til følgende gennemgang af coronavirus:

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

Sjældent har jeg læst noget så uhyggeligt, men budskabet er helt krystalklart: Total nedlukning af landet er den eneste rigtige kur, og var myndighederne trådt i karakter for en uge siden, havde det været langt, langt bedre - man vidste allerede her, at den var helt galt i det nordlige Italien.

I stedet tog de ubekymrede på skiferie i Tyrol, drak hjernen ud og bragte smitten med tilbage til Danmark.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/ECE12006148/populaert-skisportssted-har-vaeret-med-til-at-lukke-danmark/

Man ihukommer Kirkegaard:

Det hændte paa et Teater, at der gik Ild i Kulisserne. Bajads kom for at underrette Publikum derom. Man troede, det var en Vittighed og applauderede; han gentog det; man jublede endnu mere. Saaledes tænker jeg, at Verden vil gaa til Grunde under almindelig Jubel af vittige Hoveder, der tro, at det er en Vits.

9
12. marts 2020 kl. 21:42

Og her må man vel også pege på myndighederne, som er vedblevet med at mene, at det var ok indtil for helt nyligt.

Det er ikke rimeligt bare at pege på myndighederne. Den enkelte person må også selv tage et ansvar. Det har været kendt i et par uger at Corona udbruddet i Italien var mere eller mindre ude af kontrol. Det er formodentligt også kendt af folk der rejser der ned, at der er en del "trafik" hen over grænsen. Myndighederne kan ikke begynde at indføre begrænsninger før der er nogle fakta at forholde sig til. Så må den enkelte person selv foretage en vurdering afhængigt af hvor ens "tøsedrengetærskel" er. Det var vist nok Island der opdagede det da de testede alle der kom hjem fra skiferie i Europa. Det ville noget sværere her i landet med alle de forskellige rejseformer vi her bruger.

8
12. marts 2020 kl. 19:40

Det er dog ikke nødvendigt at tage på skiferie for at få stimuleret kroppen :)

Tjek ud - Her kan du få det hele!

Fit By Choice

4
12. marts 2020 kl. 16:40

God bedring, Martin Ernst. Mon ikke, du er på benene inden for 2 uger? Du ser sund og stærk ud.

En sektor, der også har grund til bekymring er fremstillingsindustrien. Produktions- og også handelsvirksomhederne (der ikke har nær så god PR og kommunikation, som fx dem i underholdningsindustrien).

Jeg kender en, der arbejder med international handel med metal. De har det ligesom finanskrisen i 2008. Der er en kinesisk dims i alt. Her gælder det ikke blot de næste 2 uger, men om at have is i maven 3 måneder frem. Vi venter bl.a. på, at de skal blive raske igen i Kina (verdens største produktionsland) og starte produktionen op på ny. Men der skal være efterspørgsel på varerne og produkterne, de producerer.Det kan du hjælpe med til.

Ellers berører det mange handelsvirksomheder herhjemme, arbejdspladser herhjemme. Såvel som den danske produktion, hvis du bare bliver siddende derhjemme i sofaen, uden at købe noget. Det gælder også alle de butikker, som lever af at sælge varerne.
Det kan være din nabo, som mister sit job. Der er mange ordrer, jobs og arbejdspladser på spil. Et alvorligt tab for samfundsøkonomien.

Så det allerbedste, du kan gøre, er at købe nogle ting.Opretholde efterspørgslen – køb nogle ting!

Tilhører du fx de mange, der skal arbejde hjemmefra, i de kommende uger? Heriblandt de tusindvis i den offentlige sektor, som er sendt hjem, kan du med fordel gøre lidt indkøb før eller efter dagens dont.

Bare stille og roligt. I ro og mag. Der er tid og varer nok.Det kan være over nettet, i danske webshops, eller i dine lokalbutikker, bare hold afstand.

Trænger du fx. til en ny trøje eller smarte forårssneakers?
Nye møbler eller musikanlæg til dit hjem? Køkkentøj, en grillstegepande? En god bog? Eller er det på tide at gå i byggemarkedet efter en ny boremaskine, nu du endelig har tid? Eller hvad med at forkæle dig selv med en gadget, en gasgrill til sommerhuset eller måske en ny bil? Eller køb et oplevelsesgavekort (der kan indløses senere på året) til din gamle mormor, på over 80, som har virkelig grund til bekymring, og vis, at du tænker på hende. Et gavekort hos frisøren eller koncertbilletter, til efteråret, med dine venner? Køb kager hos bageren – på vej hjem – og blomster til din kone.

Vær generøs. Sådan holder du hjulene i gang.

Du har højest sandsynligvis råd til det. Danskerne er relativt velpolstrede. Ved udgangen af 2017 havde vi knapt 700 milliarder stående i banken (link 23.08.19 nedenfor): 25.07.19: https://politiken.dk/oekonomi/art7310546/Danskerne-har-921-milliarder-i-banken-de-fleste-uden-renter15.08.19: https://politiken.dk/forbrugogliv/art7334861/Danskerne-er-%C2%BBhistorisk-godt-rustet%C2%AB-til-modgang-i-%C3%B8konomien23.08.19: https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/art7348993/Vi-har-146.000-kroner-i-banken-i-gennemsnit30.12.19: https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art7584942/Din-pensionsopsparing-har-haft-stort-voksev%C3%A6rk-i-2019

Så brug nogle penge... Sådan holder du hjulene i gang.Og forkæler dig selv og familien samtidig. Win-win :)

Køb, køb, køb (langsomt)!

3
12. marts 2020 kl. 16:33

Om lidt er du immun og kan rejse rundt som du vil (antager jeg).

Kunne der være en god businesscase i tidligt at blive smittet.

2
12. marts 2020 kl. 13:51

.. rigtigt god bedring.

Og jeg begynder at undre mig over, så mange der har det inde på livet. Indenfor de seneste par døgn har jeg hørt om smittede i flere omgange, et eller to led ude. Det føles allerede meget tæt på. Så jeg undrer mig: Holder statistikkerne vand? Eller er der allerede nu langt, langt flere smittede, end vi ved?

"Hvis jeg en gang til hører fra nogen, at dette her er ”lidt overkill”, så håber jeg, at de af andre får så mange verbale tæsk, at de knap kan stave deres eget navn...!"

Ja, vi prøver skam - men typisk er det som at slå vand på en gås...Men de er godt nok deprimerende.

Et trøstens ord: Når nu du er kommet over det, så kan du jo - i modsætning til os andre - ånde lettet op. Vi andre bliver jo sandsynligvis ikke engang testede, hvis vi får symptomer, så vi kommer aldrig til at vide, hvornår vi kan slappe af...

1
12. marts 2020 kl. 13:16

Jamen shit da, og god bedring Martin! Kan kun sige at jeg giver dig ret over hele linien. Og husk nu: Hvis du hamstrer er du en klaphat og en del af problemet, ikke en del af løsningen. Husk det nu!