Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Drop offermentaliteten!

7. februar 2011 kl. 15:0323
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg læste lige i dag i Børsen at ungdomsledigheden er den højeste i 17 år med aldersgruppen 25-29-årige hårdest ramt og det er især nyuddannede. Der bliver råbt vagt i gevær og tabt generation, og det lyder jo voldsomt. Det er i øjeblikket muligt at få nok erfaren arbejdskraft, hvilket gør det sværere at få job uden noget på CV'et.

Alt for mange nyuddannede tror at den eneste måde at få noget profitabelt at lave er at tage job i en traditionel it-virksomhed baseret på et job-opslag og at a-kasse-trummerummen med at skrive jobansøgninger baseret på denne uges jobopslag er nok til at lande drømmejobbet. Sådan er det bare ikke i krisetider. Når man ikke har noget på CV'et, må man arbejde dobbelt så hårdt for overhovedet at blive husket i jobsøgningsjunglen! Frem med kreativiteten og glem alt om den krævementalitet, som er blevet alt for fremherskende i lille DK - du har ikke ret til et godt job, men hvis du arbejder hårdt for det, så kan du måske komme et skridt nærmere. At være arbejdsløs er ikke et spørgsmål om at ligge på sofaen hele dagen, det er lange arbejdsdage i et dårligt fuldtidsjob, som du ikke er uddannet til, nemlig selvpromovering.

Hvis dit CV er tomt, må første punkt på dagsordenen være at få noget på det; brug dit netværk og start noget fagligt gavnligt ved siden af de traditionelle a-kasse-aktiviteter (hvis du er involveret i sådanne*). Som nyuddannet arbejdsløs kender man formentlig andre nyuddannede arbejdsløse (eller bare andre arbejdsløse) og det er oplagt at hjælpe hinanden med at komme videre. Det kunne være et projekt med ambition om at blive et profitabelt startup-firma, et simpelt kode-projekt, en studiegruppe, en brugergruppe, koordinerede virksomhedsbesøg, kontorfællesskab eller codecamps. Gruppen kan også give noget at stå op til, et mål og en følelse af fællesskab, som kan holde arbejdsløshedsmelankolien væk. Frivilligt arbejde og bidragen til open source-projekter er også punkter som kan hjælpe et slunkent CV.

Brugergrupper, konferencer, åbne gå-hjem-møder og virksomhedsbesøg kan også bruges til at få et netværk med den del af it-branchen, som allerede er i arbejde. Det kan være grobund for tips om jobs og vejledning fra dem der allerede er på arbejdspladserne. Selv om det ikke nødvendigvis fører til et job i morgen, kunne det måske hjælpe, så man var den første der blev tænkt på, når der engang kommer flere jobs. Vær fræk og hør om du må bruge noget af et firmas tid og forsøg så at finde ud af hvilke udfordringer de kæmper med - det kan være de kan bruge et par friske øjne og er villige til at betale et par timer på freelancebasis og så har du jo foden indenfor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sociale medier er et andet værktøj, som man kan bruge i jobsøgningen - selv om det bestemt ikke er for alle. Ved dine facebookvenner at du søger' Ved de hvad du kan' Kan de hjælpe dig med at finde det rigtige job' Kan du bruge en twitterkonto eller en blog til at vise hvad du kan, og hvad du interesserer dig for og derved skille dig ud fra mængden af ansøgere' Har du overvejet at lave en videoansøgning' Har du et godt online visitkort' Hvad fortæller Google om dig, når man googler dit navn?

Tag en aktiv tilgang til din jobsøgningsproces. Lad være med at ende som den tabte generation - vær den kreative generation!

  • Husk at det også er muligt at klare sig uden en a-kasse. Det kræver måske at man skal leve på en sten og lave noget potentielt kedeligt freelance-arbejde, men jeg ville til enhver tid foretrække det frem for den klient-gørelse, som a-kassen lægger op til med regler som ikke er fremmende for en kreativ tilgang til jobsøgning.
23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger