Igen har vi set en kritisk artikel om den kommende Corona-app. Hvis det ikke er teknologien, som bliver harceleret over, så er det prisen. Senest i en artikel her på Version2.
Vi har helt sikkert brug for noget til at styre, hvordan vi kan inddæmme Corona, så resten af befolkningen kan leve et liv, få sig et liv og få hjulene til at snurre igen. I takt med at Danmark og den øvrige verden åbner op igen, er det som om, at de allerfleste glemmer, at covid-19-virusen stadig er iblandt os. Lige nu tyder det meget på, at det bliver svært at finde de få rester af Covid-19-smittede. Befolkning opfører sig som om den ikke er der. Og de tilfælde, som nævnes i pressen, er der langt mellem. Det bliver nærmest set som ”Breaking News”. Er den der, eller er den der ikke?
Om en app gør en forskel? Jeg er på ingen måder overbevist. Business casen holder simpelthen ikke.
Inspiration fra ”Nødradio”
Den gode Kjærulf, tidligere radiovært på ”Aflyttet” på Radio 24syv, har skabt i et af hans skabe en ganske udmærket podcastserie ”Nødradio”. I dette podcast har emnet flere gange været brugen af en corona-app, hvor der har været talt om erfaringer fra andre lande som Australien eller England.
Det er svært at blive overbevist, om teknologien virker i de tilfælde. Antallet af downloads giver ikke et retvisende billede, så smittesporing via denne app kan ikke stå alene. Information fra appen skal kombineres med anden information for at kunne bruges. Skal en sådan app virke, er en af de vigtigste forudsætninger et meget højt antal brugere. Det syntes ikke muligt.
Dertil kommer spørgsmålet om brug af persondata, hvilket Anders Kjærulf også nævner. Dvs. erfaringerne fra andre lande er noget brogede og tegner et billede af, at det ikke kommer til at virke.
Anders’ podcasts er meget lytteværdigt. Og Anders mangler en sponsor, så ….
Det kan sammenlignes med bilforsikringer understøttet af telematik
Jeg er sikker på, denne app vil ikke få luft under vingerne. Jeg ved hvor meget røg jeg fik for at rose ANPG. Jeg har forstået budskabet. Folk vil ikke overvåges.
Helt den samme sammenligning kan nok drages til den manglende succes hos skadesforsikringsselskaberne – brug af telematik. De har i mange år haft muligheden for at kunne tilbyde f.eks. bilforsikring, hvor præmien var sat efter, hvordan brugeren kørte bilen. Kørte man vildt, så blev præmien højre … Kørte man pænt, så blev præmien tilsvarende lavere.
Har vi haft lyst til at få den app (eller dimmer i bilen), som kunne sladre om ens gøren og laden?
HELL NO! Er mit postulat! Vi skal have lov til at give den gas på motorvejen uden at blive straffet for det. Vi har jo også en dimmer i bilen, som advarer imod fartkontrol. Sådan er vi danskere. Vi vil have lov til at gøre, som det passer os.
At alle nye biler er født med den feature, glemmer vi lidt. Der er den historie om en Tesla-ejer, som ringer ind til Teslas kundeservice og brokker sig over, at hans Tesla ikke kan køre de kilometer på en opladning, som han ellers var lovet. Svaret fra kundeservice var blot: ”Den kan din kone godt”. De har fuldt ud tjek på deres kunder og deres køremønstre.
Men forsikringen bliver fortsat sat ud fra et godt gammelt princip. Jo længere du har kørt skadefri … jo bedre præmietrin. Det virker – og det forsætter med at virke.
Men vi er total overvåget alligevel …
Vi glemmer lidt, at vi allerede er overvåget. Vi ved, at Facebook, Google, Apple og et par stykker til, som vi ikke kender tilved alt om os. Det ved vi. GDPR har ikke fået has på dem selv om det var tankenjf. en af mine tidligere blogs.
Hvad betyder en app fra eller til?
Jeg havde en god snak med Anders Kjærulff – og han er god at høre på generelt.
Der er mange udfordringer. Og vi har været inden på det tidligere:
* En af dem er forudsætning om, at alle skal have den. Men hvad med dem, som ikke har en telefon. Eller hvor telefonen er af en dato, som ikke er eller kan opdateres med den nyeste OS?
* Den anden forudsætning om, at vi skal være villige til at overlade vores privatliv til det offentlige.
Hvis de forudsætninger ikke er til stede, vil en corona-app være falsk tryghed. Og hvis vi havde det, så ville den demonstration med 15.000 mennesker blive et stort bippen, fra mobiltelefonerne, så man ikke kunne høre budskabet.
Uanset om vi havde den app eller ej, kan vi mennesker godt tænke selv. Har vi været med i en sådan demonstration, så kan vi nok godt regne ud, at det kan blive et epic center. Så må man naturligvis tage ”staffen” med 14 dage i skyggen (eller karantæne … næsten det samme).
Dvs. vi får det samme resultat uanset, om vi har en app eller ej. Så kan vi spare de 20 mio. kr., som nok alligevel ender med 3-6 gange så meget. Det er er vi skal huske at tænke på alternativerne. Hvad kunne vi ellers få for de mange millioner? Specielt da den potentielle levetid for denne app er vurderet til 6 mdr. (med mindre 2. bølge kunne komme som eksemplet var under den spanske syge, men her er dit gæt lige så godt som mit).
I England gennemfører man analog smitteopsporing. Er man blevet syg, så bliver man interviewet. Dem man har været i kontakt med, ryger i skyggen (karantæne). Der er i England ansat 18.000 mand til det arbejde. I Danmark ville det svare til ca. 1.800, som skulle bruges til manuel spritte opsporing. Måske endda mindre. Det indgår faktisk i den nye strategi, som just har været en DR-artikel om tidligere i dag.
Dem der får noget ud af denne app - 3. partsudviklere. De får en fest med alt det data, som ligger på telefonen. Det etiske del og den kommercielle effekt virker dog begrænset.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.