Drop gummihammeren: Sæt aldersgrænser for AI og sociale medier
Danmarks digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) har indtil videre excelleret i ikke at mene ret meget om sit ressortområde, men hun og hendes ministerkolleger elsker til gengæld kommissioner, råd og ekspertudvalg på teknologi- og digitaliseringsområdet.
De erfaringsramte vil huske, at Fogh-regeringen anno 2001 vandt valget delvist på et opgør med råd og nævn. Den slags ambitioner har SVM-regeringen ikke.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye er åbenbart ikke tilfreds med, at regeringen blandt andet har et digitaliseringsråd, en nordisk techtænketank, et digitaliseringspartnerskab, en ekspertgruppe for techgiganterne og et dataetisk råd, der voksede ud af det hedengangne disruptionråd. Nej, Tesfaye har netop nedsat sin egen AI-ekspertgruppe for ungdomsuddannelserne og folkeskolen.
Danske organisationer er heller ikke blege for at nedsætte ekspertgrupper på techområdet. Således har Dansk Erhverv et tigerråd, der blandt andet har forsøgt at forestille sig samfund og teknologi anno 2042. Og Djøf og IDA har begavet os med henholdsvis TechDK Kommissionen og Siri-kommissionen.
Fælles for alle disse mange råd og grupper er, at de ikke bestemmer noget som helst. De skriver rapporter og kommer med anbefalinger, som oftest arkiveres lodret af vores politikere. Beslutningskraften ligger hos vores skiftende regeringer, der skiftes til ikke at fremlægge konkret politik som løsning på de enorme samfundsudfordringer, vi oplever fra blandt andet big tech, kunstig intelligens, afhængighedsskabende algoritmer og en uhørt magtophobning hos en lille håndfuld it-virksomheder.
Det vi får i stedet er blanding af techbegejstring og performativ harme fra SVM-konstellationen. Efter 10 års diskussion om problemer med Big Tech, taler Marie Bjerre (V) mest af alt om alle de luftige potentialer for, at kunstig intelligens skal løse alle problemer fra klimaudfordringer til personalemangel i den offentlige sektor. Når hun bliver bedt om simple regler for ministeriernes og forvaltningens brug af generativ AI, afviser hun fuldstændig at blande sig. Det er en sag for EU, lyder svaret. Forleden dristede hun sig dog på Twitter til at slå fast, at hun havde »konfronteret virksomheder i Silicon Valley med mine bekymringer. Har blandt andet besøgt @Facebook, @YouTube og @OpenAI. De skal udvikle sig ansvarligt. Ellers rammer reguleringshammeren hårdt.«
Indtil videre er det imidlertid en meget blød gummihammer, som ingen – og da slet ikke techgiganterne – kan føle sig truet af. De føler sig næppe udfordret af de flere råd og ekspertgrupper – hvor de også i flere tilfælde sidder med ved bordet.
Mens digitaliseringsministeren fra Venstre besøger techgiganter, og den socialdemokratiske undervisningsminister føjer til listen over techekspertgrupper, stiller Moderaternes kulturminister Jakob Engel Schmidt sig forarget op og spørger: »Vil vi overhovedet tillade, at techgiganternes apps indeholder kunstig intelligens til unge mennesker, der ikke er 18?«
Svaret på kulturministerens spørgsmål er et stort rungende ja! Google, Meta og Snapchat har skam i 15 år målrettet indhold mod vores børn og ungdom med hjælp fra kunstig intelligens og algoritmer. Senest med en ny AI-ven til børnene på Snapchat. Dyret, der har fremkaldt den performative åbenbaring, hedder ChatGPT. En massiv bølge af AI-hype fra en techbranche, der elsker at move fast and break things, og som vi i Danmark generelt besynger og tiljubler i vores stædige kamp for at være verdensmestre i digitalisering. Et verdensmesterskab i hast, ikke kvalitet.
Men får vi så nogen dansk regulering af big tech? Det er meget svært at tro. Ingen dansk regering har leveret på det punkt. Og Marie Bjerre har jo allerede tilstået, at hun venter på EU’s AI-forordning, der måske, måske ikke, er vedtaget i slutningen af 2023.
Den store test af regeringen kommer på aldersgrænser for brug af AI-produkter og sociale medier. Regeringens nordiske techtænketank har anbefalet, at man i langt højere grad benytter sig af aldersverificering på nettet. Samtidig har et borgerforslag med over 50.000 underskrifter krævet blokering af sociale medier for mindreårige, medmindre de har forældrenes godkendelse. Forslagsstillerne ønsker også et forbud mod indsamling af data fra børn under 16 år.
Det ville være fornuftigt af SVM-regeringen at starte her. Så kan den rent faktisk bevise, at vi får noget ud af skattekronerne til eksperter og råd, og at den ikke bare gaslighter os med samtale-techterapi. /PBN

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.