Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dræb jordbenet! Schuko ftw!

Af Henrik Kramselund31. august 2016 kl. 16:2150
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu er jeg jo ikke ingeniør, men altså ... kan vi ikke snart dræbe jordbenet?

Jeg er som nogle måske ved igang med Bornhack og det går strålende! Vi er en god flok som hygger, snakker, nørder og bruger strøm og internet.

Vi har fået trukket el rundt på hele pladsen, og det er skønt, alting virker og selv under tordenvejret fungerede alt! Det betyder at vi har kufferttavler rundt omkring med en del stik, og plads til at stikke en fin dansk tre-benet jord ned. Desværre slutter det også her, for alle andre steder er der ikke hul, eller hvis der er hul er der ikke forbindelse på jordbenet.

Det slår mig således: kan vi ikke snart skifte over til ren Schuko?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så vidt jeg kan se fordelene nedenfor så er det ren gevinst, på længere sigt med en langsom udfasning, overgang til Schuko.

Fordele

  • Alle nye enheder leveres allerede med det kabel
  • gamle eksisterende installationer vil fortsætte med at virke, så de ting som er forbundet, fortsætter bare
  • Gæster i Danmark kan begynde at få jord på deres enheder, når vi får nye stik efterhånden
  • Vi begynder at få Schuko kompatible kabeltromler i byggemarkederne, til en god pris
  • jeg slipper for at skulle hive jordbenet af alle nye laptop strømforsyningers kabler, +10 år nu

Hvilke ulemper ser du ved at Danmark skifter mere over til Schuko?

Bornhack strøm og netværk

Skal måske sige at jeg netop på dette event valgte at indkøbe fiberkabler, således at der ikke er galvanisk forbindelse mellem mine PoPs Point-of-presence!

50 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
50
8. september 2016 kl. 14:09

Da "alle" andre lande i europa har indført en Schuko variant SKAL vi videre i DK. Sikkerhedsstyrelsens modvilje er fuldstændigt ubegrundet. I tråden her er næsten alle argumentet nævnt. Første trin er dog at sikkerhedsstyrelsen tager sig sammen til at ændre yderprofilen af danske stikpropper så de kan gå i Schuko stik. Dvs forbyde / ændre den helt runde profil og reducere yder - tværmålet for det topolede stik så de ikke klemmer i Schuko stikdåser. Overgangstiden skal laves kortest muligt, hvilket i praksis sikkert er 4-5 år. Danmark og de fleste Europæiske lande har i øvrigt forlængst indført krav om installering af HPFI relæer så spar os for diskussioner om sikkerhed.

48
7. september 2016 kl. 23:43

... på en eller anden måde!

Som lydtekniker kan jeg bekræfte hvor vigtigt det er, at der er jord, med mindre man synes at støj, brum og småstød på læberne til forsangeren er fedt. Konceptet med at stikkene kan vendes på to måder fungerer langt fra hver gang - i modsætning til visse påstande på denne side.

Folk der kan huske BNC netværk, vil også nikke genkendende til de små rap over nallerne, man kan få ved at sætte flere ikke-jordede PC'er sammen i et netværk. Så eksemplerne på, at jord er en god idé, er mange.

At vi bør få jord flere steder burde være åbenlyst. Og hvis vi så bare kunne vælge en standard som findes i mere end bare Danmark, så ville det være helt fantastisk.

45
7. september 2016 kl. 18:50

Med rigtigt meget vold kan nogle af de gamle firkantede to-benede stik "bankes" i en schuko dåse, og er ikke til at få ud igen uden brug af værktøj. Det er LKs bullshit argument for at bevare deres monopol.

Der skal ikke så meget vold til som du tror, når stikket skal i. Visse ældre danske stik havde en dekorationskant udvendigt langs stikfladen, og den var en effektiv modhage i schukodåsen, så man nærmest skulle bruge et brækjern for atfå stikket ud.

43
6. september 2016 kl. 22:43

Hvis bare tingene virkede og var orden, så var der ingen grund til jord.

Du skal have tre fejl for at komme til skade: du skal have defekt jord, defekt HPFI relæ og en kortslutning af fase og jord.

HPFI i alle hjem er en dansk ting som blev indført for at kompensere for at apparater solgt med schucko stik sat til en dansk stikdåse oftest vil mangle jordforbindelsen. EU insisterede på at det var en teknisk handelshindring at kræve danske stik på alle solgte apparater. Som kompromis indførte man krav om HPFI i alle nye installationer. Dermed er man stadig sikret selvom man har defekt jord som følge af schucko stik i dansk stikdåse.

42
6. september 2016 kl. 21:55

"Der kan aldrig være spænding på jord"

Hvis bare tingene virkede og var orden, så var der ingen grund til jord. Når nu man ville forsøge med noget EU harmonisering, så er det trist at man ikke kunne blive enige om noget, som ikke har blottede ledere.

41
6. september 2016 kl. 21:44

Ja, det giver så ikke megen konkurrence.

40
6. september 2016 kl. 08:08

Kan det mon passe? Jeg er en ældre, dansk, to-benet han og jeg har aldrig haft problemet ;-)

Og du kan godt klemme dig ind i en Schuko dåse?. Ja hvad mon det siger mest om? ;)

39
6. september 2016 kl. 07:21

Hvis du står med et multimeter og kun må sætte proberne til 0 og fase, så bliver det svært for dig at afgøre hvad der er hvad. Men hvis du må sætte den ene probe til jord, så er det nemt nok. Og i den forbindelse er jordforbindelsen igennem din egen krop god nok.

Hvis man laver det trick med et multimeter, er det værd at sikre sig, at det ikke står i amperemeter-mode før man tager fat i "jord"-benet - ellers får man i den grad at mærke om HPFI-relæet virker ;-)

38
4. september 2016 kl. 18:21

Så vidt jeg forstod så skal der også være pillesikring på jordbenen

Nej det er en misforståelse og umuligt på Schukostik både den tyske og franske variant. Pointen med jordbenet er at det er direkte forbundet til et jordspyd og det må aldrig afbrydes. En afbryder kan således afbryde kun en leder (almindeligt på lamper) eller både nul og fasen hvorimod jord skal føres udenom afbryderen.

Der kan aldrig være spænding på jord da det vil medføre kortslutning til jordspydet og dermed udløse både sikringen og HPFI. Husk også at metalkabinetter er tilsluttet jord, så hvis du kan få stød ved at berøre jordlederen i et stik, så får du også stød når du berører din computer.

37
4. september 2016 kl. 17:18

Så vidt jeg forstod så skal der også være pillesikring på jordbenen, da man kan få stød på det hvis HFPI relæet ikke virker. Så ved pindjord må jordbenen må altså kun kobles til når begge andre ben er sat i.

Kontakter med schuko, pindjord og traditionelt dansk jord er alle tilladt i danmark. AAB sælger fx med schuko, de er bare latterlig klodsede og grimme i forhold til LK - så jeg gider ikke at have dem :-) - og nu har LK valgt at føre pindjord mere bredt, som er lige så pæne og sidder helt ind i væggen som de danske, så må vi bare se om folk køber det. Det har jeg gjort og de virker fint! :-) Best of both worlds.

36
4. september 2016 kl. 17:11

LK har faktisk lige opdateret deres Fuga serie og der er flere varianter med pindjord. Har selv installeret det i huset til PC, vaskemaskine, køleskab osv.

De kræver dog de nye indmurings/forfra-dåser da de kræver mere plads bagtil (dog mindre end en Schuko ville, som ofte går ud af væggen). Disse virker fint med alle eurostik og giver fint jord.

35
2. september 2016 kl. 21:44

Jeg har engang bygget det famøse "touch-dimmer" kit i ungdomsskolen. Det kunne faktisk mærke forskel på 0 og fase, og stikket skulle vende rigtigt. Jeg formoder at det var pga. højere støjniveau på 0. (Irrelevant for denne diskussion men interessant aligevel).

Nu ved jeg ikke helt hvad det "touch-dimmer" projekt går ud på, men hvis det er noget du berører så giver du den dermed en reference til jord via din krop. Ligesom en fase søger (kuglepen lignende dims) som lyser op når du berører en faseledning.

Hvis du står med et multimeter og kun må sætte proberne til 0 og fase, så bliver det svært for dig at afgøre hvad der er hvad. Men hvis du må sætte den ene probe til jord, så er det nemt nok. Og i den forbindelse er jordforbindelsen igennem din egen krop god nok.

34
2. september 2016 kl. 19:47

De små billige transformere bruger nærmest ingen strøm længere. Hvis de er tunge og bliver varme, så bruger de strøm. Er de lette og "kolde", så bruge de nærmest >intet< strøm....

Er problemet ikke ligeså meget de store mængder af små"strømforsyninger der efterhånden sidder i hjemmene.

Men deudover har du da selvfølgelig ret i at der er meget stor forskel på standbyforbruget på en gammel jernkerne-forsyning og en ny switchmode-forsyning.

30
2. september 2016 kl. 13:34

Jeg er helt enig at vi i EU burde have en fælles standard i stedet for det nuværende for forskellige virksomheder har monopol på design, produktion og salg af el-tilbehør.

29
2. september 2016 kl. 13:11

I øvrigt synes jeg ikke at høre om svenskere eller tyskere der falder døde om som fluer pga. forbyttede jordben. Ned med defacto monopolet - lad os for schuko nu!

I Danmark er vi dobbeltbeskyttede. Hvis du sætter jord til noget der er spændingsførende, så sprænger sikringen naturligvis øjeblikkeligt. Hvis det alligevel lykkes at få stød så slår HPFI relæet fra.

Om der er byttet om på 0 og fase er irrelevant. Det svarer bare til en faseforskydning på 180 grader. Hvis alt dit udstyr er tilsluttet samme stik, så kan udstyret ikke "føle" forskellen. Hvis dit udstyr er tilsluttet flere stik, så kan det ligeså godt være at det andet stik er en anden fase og så vil du have en faseforskel under alle omstændigheder.

I det sjældne tilfælde hvor det er vigtigt at der er styr på faserne bør man bruge de røde 3 fase stik med 5 ledere (tre faser, nul og jord) og de blå stik med 3 ledere (fase, nul og jord). Kun i det tilfælde har du 100% styr på faseforskelle og de stik kan ikke vendes på flere måder.

28
2. september 2016 kl. 11:30

Nogle af de firkantede to-benede stik kan "bankes" i en schuko dåse, og er ikke til at få ud igen. Det var også argumentet for at schuko tidligere ikke måtte benyttes i dk

Jeg tror der kom lidt LK-monopol snak ind i dit indlæg. Jeg har fikset det for dig:

Med rigtigt meget vold kan nogle af de gamle firkantede to-benede stik "bankes" i en schuko dåse, og er ikke til at få ud igen uden brug af værktøj. Det er LKs bullshit argument for at bevare deres monopol.

I øvrigt synes jeg ikke at høre om svenskere eller tyskere der falder døde om som fluer pga. forbyttede jordben. Ned med defacto monopolet - lad os for schuko nu!

25
1. september 2016 kl. 13:52

Du mener hvis jord delen skulle være strømførende?

Ja. Jeg har haft en carport, hvor mellemledningen til lyset var gul-grøn. Man havde ikke lige andre ledige ledninger i kablet, så den var blevet brugt. Den som satte stikkontakten op vidste det nok ikke, eller også var rækkefølgen modsat.

24
1. september 2016 kl. 13:34

Du mener hvis jord delen skulle være strømførende?

Husk at schuko KUN er lovligt i DK - hvis man køber dem med "kinderschuts" - dvs. de samme klapper som de danske stik har.

23
1. september 2016 kl. 13:12

Fuldstændig enig. Den danske har så yderligere den fordel at junior ikke kan teste kvaliteten af jordingen, bare ved at sætte en finger på kontakten. Men det er vist den gamle VHS/Betamax situation. På nuværende tidspunkt har det den kedelige effekt at man har en næsten monopolsituation i DK. Alligevel forstår jeg ikke at nogen vælger billigste løsning for deres kontakter, når de bygger nyt. Der er væsentligt mere at spare ved feks. at vælge bølgeeternit eller stålplader istedet for betontagsten. Det er også kun kosmetikken, som er forskellen.

22
1. september 2016 kl. 12:26

i mit nye hus.. men jeg har måtte købe alle stumper i tyskland, for de er møgdyre i danmark.

Derudover er der nogle danske stik, der er lige en 'my' for tykke - så de IKKE kan komme ind i en schuko dåse :(

Jeg har købt en pose med schuko stik, så jeg kan udskifte stikket på de relevante, eller anvende dansk standard forlængerledning med bedre stik, hvor de så kan sidde i.

Men ja - krav om europa dåse over alt - ville få os langt. Det ville tvinge LK til at lave i den størrelse, og dermed give forbrugerne et frit valg.

21
1. september 2016 kl. 12:14

Jeg glædes over de mange indlæg, som bekræfter at den nuværende situation er lidt kaotisk.

Jeg tror jeg vil indkøbe lidt blandet Schuko og så lidt adaptere til ældre dansk trebenet, osv. Random link, og ikke en anbefaling https://www.thansen.dk/camping-marine-fritid/elartikler/stik-og-kabel-230v/n-1040802217/ viser lidt udvalget og campingstik er vist ret populære rundt omkring.

og vi er allerede ved at tænke så småt på SHA2017 https://sha2017.org/ - hvor vi nok skal have en lejr med enten camping stik, eller en lille tavle, som vi havde på CCC summer camp.

Det er i starten af August, så begynd allerede nu at reservere datoer til at komme med, det er super sjovt :-D

20
1. september 2016 kl. 12:12

Jeg er tilhænger af en fælles standard men fordelen ved det danske (og bl.a. også den franske version af Shuko, hvor der er en jord pind i stikkontakten der passer i hullet i stikproppen) er, at man er nødt til at bruge jord, og at man ikke bytter om på fase og nul. Enhver der har spillet på en guitar forstærker ved, hvor meget støj der er på, når den ikke er jordet. Mange der har savet jorden af et computerstik har fået stød på computeren når man har rørt et stykke metal på den. Jord er vigtigt og det er på mange apparater ikke ligegyldigt om fase og nul er korrekt forbundne. Shuko forbindelser som bruger ringen til jord kan vendes og dermed skal man ofte eksperimentere med at vende stikket rigtigt for at, f.eks. lyden er bedst fra en forstærker... mine 5¢

18
1. september 2016 kl. 12:07

Det ville hjælpe utroligt meget hvis alt nybyggeri var tvunget til at bruge Eurodåser. Schneider som ejer LK har masser af materiel der kan monteres i Eurodåser. Man kan også få danske jordstik i Eurodåser (f.eks. fra Gira).

Og ja der findes mange grimme kontakter til at montere i Eurodåser, men der findes også enkelte ganske simple og pæne samt en helt masse meget dyre og prangende.

Omvendt var der vist noget med en sag hvor LK klagede over at det var konkurrenceforvridende, at der et et udbud blev krævet Eurodåser.

17
1. september 2016 kl. 12:04

Nej nej nej Henrik ... vi skal ikke udfase vores version af jordstikket. For så bliver vi jo bare ligeså ulykkelige som resten af verden!

http://www.tickld.com/t/83036

Mvh. Per

16
1. september 2016 kl. 11:22

Det er LK's næsten-monopol. Men da de fleste er enige om at Schuko er grimme, så må LK vel kunne få et europæisk marked ved at lave dem kønne.. Der er vist også det problem, at de ikke passer ind i de dåser der er støbt ind i væggen. Jeg ville ikke have noget imod Schuko, fremfor DK -> Schuko strømskinner som jeg bruger til IT i dag. Men der er meget der ikke bruger jord i dag. Det er mest kabinettet der der jordet, alt andet kører med flydende nul. F.eks. har jeg 2 stk 12V strømforsyninger med jord på kabinet, men flydende 0. Det betyder at jeg kan sætte dem i serie og få 24V.

13
1. september 2016 kl. 10:53

Problemet er ikke stikkene, men indbygningsdåserne til væggen. Hele europa kører på ét standard, med undtagelse af... Danmark. Lige så længe der ikke kommer en lov som forpligter ALT nybyggeri til at bruge Eurodåser, vil LK's monopol aldrig bliver brudt. LK kan stort set give materialet gratis væk til bygherrer, og så leve fedt af sælge spare parts i byggemarkeder til 300% overpris.

10
1. september 2016 kl. 08:51

Det er fuldstændigt korrekt. En mere eller mindre blottet leder i et stik, er en dårlig ide. Det er intet problem, hvis alt er installeret og fungerer korrekt - men så har man jo heller ikke noget at bruge en jordleder til.

Derudover, så er det gennemgående træk for Schuco-stikdåser at de er grimme. Til Kramshøjs formål er det lige meget, men jeg vil da ikke have dem i min stue.

Jeg kan iøvrigt ikke forstå at man kan tale om "grønt" og miljøvenligt byggeri, og samtidigt have stikdåser uden afbryder. Jeg kender i hvert fald ikke mange, som trækker deres små billige transformere ud at stikket.

9
1. september 2016 kl. 08:37

Hvad gør I når der ikke er jord i stikkontakten det sted I skal bruge det?

Jeg har stadigvæk nogle installationer med jordledningen over til radiatorrørene, fastgjort med en kraftig metalspænder.

Og så har jeg klippet en del schuko-stik af nye (køkken)apperater, for at sætte dansk jordstik på, blot for at opdage at det faktisk kun er en to-leder-ledning, uden jord. Så hjælper schuko i stikkontakterne jo lige vidt :-(

7
1. september 2016 kl. 01:06

Dem er der langt imellem og de er gamle og trænger til at blive skiftet.

6
31. august 2016 kl. 23:43

Jo, men det er en lidt længere historie. Få et par hints med google på kurt westh schuko site:ing.dk

Der er så lige det andet problem med at finde en aut. el-installatør der gider det mas (igen) med Schuko, som nogen har oplevet. Schuko ville medføre mange forbedringer i samfundet, men samfundet vil det ikke.

5
31. august 2016 kl. 22:44

Visse (ældre) udformninger af dansk 2 benet han kan klemme sig fast i schuko dåsen, så der skal værktøj og kræfter til at skille det ad

4
31. august 2016 kl. 18:52

Så du kan bare købe ind..

Korrekt, men det er noget klamp at de ikke er kompatible.

Da vi i AlsLUG indrettede vores lokale i vinters, installerede vi de billige skinner fra Harald Nyborg, da vi altid har haft en masse bøvl med besøgende som kom med de danske ledninger. Skinnerne er helt ærligt noget klamp, med de giver trods alt strøm til alle de forskellige stik folk dukker op med.

Ja. Delvis uden jord, men hvor mange er det lige der har jord ført videre til hardwaren alligevel? Tænk laptop, telefon etc.

Selv dem som medbringer en RPi med skærm med har oftest en ekstern strømforsyning til skærmen. Kun de efterhånden sjældne besøg af desktop-maskiner bruger reelt set for jordforbindelsen.

2
31. august 2016 kl. 16:45

Hvilke ulemper ser du ved at Danmark skifter mere over til Schuko?

Den primære ulempe ville være at der kom mere konkurrence på markedet for stikkontakter, hvilket primært ville gå ud over Lauritz Knudsen, og nok mest må betragtes som en ulempe, hvis man synes høje priser og lille udvalg for forbrugerne er en god ting.

1
31. august 2016 kl. 16:42

Prøv at bytte om på ledningerne i et schuko stik og træk derefter stikket ud af kontakten. (pas på, hvor du placerer fingrene)