Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Domæneklynger har ingen betydning i softwareindustrien

18. juni 2014 kl. 08:0010
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Antagelse: Investering i organisering og fremme af domæneklynger (industry clusters) vil skabe synergieffekter til gavn for de enkelte virksomheder i sådanne klynger. Det vil stimulere innovation, øge investeringerne, skabe arbejdspladser, forbedre konkurrenceevnen og i det hele taget have en positiv indflydelse på den økonomiske vækst.

Korrekt? Måske, men det gælder tilsyneladende ikke i softwareindustrien.

Tysk forskning konkluderer, at der i softwareindustrien ikke er nogen signifikant sammenhæng mellem vækst og internationalisering på den ene side og medlemskab af en domæneklynge på den anden side.

Hvis dette er sandt, hvorfor bruger vi så penge og intellektuelle ressourcer på at definere, opbygge og vedligeholde domæneklynger for software virksomheder?

Det globale kapløb om vækst og velstand

Alle nationer i verden har ambitioner om at opnå fuld beskæftigelse og bevæge sig op i den globale værdikæde. Disse politiske mål, der understøttes af enhver nation, region og større metropol tildeler skattefinansierede midler til støtte af to typer trafik:

  • Eksportaktiviteter (den nationale velstand vokser ved at producere mere hjemme og sælge det i udlandet - helst til højere priser)
  • Tiltrække udenlandske investeringer (den nationale velstand vokser ved at tiltrække investeringer fra udenlandske selskaber)

Private virksomheders beslutninger vedr. eksportaktiviteter og beslutninger om at foretage udenlandske investeringer er i al væsentlighed baseret på helt fundamentale RoI (Return on Investment) betragtninger.
Politikker, der søger at påvirke disse beslutninger, er derfor nødt til at påvirke afkastet på beregningen af den enkelte virksomheds investering.
Hvordan påvirker det offentlige afkastet på beregningen af den enkelte virksomheds investering uden at tage penge fra skatteyderne og give dem til de enkelte selskaber?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor banalt det end måtte lyde, så er det jo netop det store dilemma i erhversvpolitikken. Vi vil gerne understøtte en postiv erhvervsudvikling, der stimulerer innovation, forbedrer konkurrenceevnen, skaber flere arbejdpladser, øger eksporten osv., men at give penge direkte til enkelte virksomheder er jo konkurrence- og fokusforvridende.

Klyngekonceptet

Akademikere har opfundet klyngekoncept (Michael Porter: "The Competitive Advantage of Nations" 1990) . Embedsmænd og industrirepræsentanter har taget konceptet til sig og benytter det til at dirigere tildelingen af offentlige midler til erhvervsstøtte.

En klynge er en gruppe af virksomheder, der arbejder i samme værdikæde. I moderne Business Model Generation terminologi er virksomhederne i en klynge hinandens "Key Partners."
[video: http://youtu.be/QoAOzMTLP5s]
De har et naturligt samarbejdsgrundlag, der motiverer samhandel og andre fælles aktiviteter. Ved at tilbyde domæneklynger lokaler, konferencer, handelsdelegationer, accelerator programmer, finansiering osv. forsøger det offentlige med skattefinansierede midler at stimulere udviklingen i klyngen.

Teori og praksis stemmer ikke altid overens

Det lyder logisk og rigtigt, men tilsyneladende det gør det ingen forskel for softwarevirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tysk forskning har ikke fundet nogen signifikant sammenhæng mellem international vækst i den tyske softwareindustri og tilknytningen til en klyngeaktivitet (software eller technology cluster).

Forskningsprojektet “German Software Champions,” der skulle finde årsagerne til at Tyskland ikke klarer sig så godt på det global softwaremarked, konkluderer, at tilhørsforholdet til en domæneklynge i "software industrien" ikke har nogen signifikant betydning for international vækst.

Konklusionerne fra den tyske forskning vil komme som ubehagelige overraskelser for både regeringer og erhvervsorganisationer. Konklusionerne indikerer, at vores politikker er baseret på uholdbare myter, og derfor er et komplet spild af gode skattekroner og intellektuelle ressourcer.

Kilde: BREAKING NEWS: Technology Clusters have no relevance in the German software industry

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. august 2014 kl. 09:52

.. og kan ikke sammenlignes med anden industri.

Som udgangspunkt må man huske på at software i sig selv egentlig ikke er andet end et nødvendigt onde, og det ender ikke op i et fysisk produkt, i modsætning til f.eks. det der laves på et maskinværksted.

Software er en (absolut smart, og værdiskabende) service, som hovedsaglig har til formål at gøre noget andet lettere (tekstbehandling i stedet for at skrive i hånden, styring af maskiner i stedet for at gøre det manuelt, osv, osv), men det er og bliver et snylteprodukt der kun har en mening hvis der er en vært.

Selve "softwareindustrien" er en stort set ikke eksisterende størrelse, da der bruges software til alt, virksomhederne kan være alt fra en person op til monstervirksomheder som Microsoft og endelig så kommer Open Source ind fra siden og udgør en uhåndterlig størrelse som ikke kan håndteres med gammeldags industritænkning.

Sluttelig skal man også huske på at en software virksomhed slet ikke kræver samme apparat og investering som industri/produktionsvirksomheder, da det stort set ikke kræver andet end en PC for at kunne komme igang.

6
21. august 2014 kl. 09:34

Jeg skrev "industry clusters" in parantes efter domæneklynger.

Industry clusters are groups of similar and related firms in a defined geographic area that share common markets, technologies, worker skill needs, and which are often linked by buyer-seller relationships. Firms and workers in an industry cluster draw competitive advantage from their proximity to competitors, to a skilled workforce, to specialized suppliers and a shared base of sophisticated knowledge about their industry.

Domæneklynger spiller en stor rolle i erhvervspolitikken (også den danske) og dermed i de skattemidler, der investeres i erhvervsudvikling.

5
23. juni 2014 kl. 22:06

"Domæneklynger" er så vidt jeg kan se forklaret under overskriften "Klyngekonceptet".

Så vidt jeg kan se er følgende fordelen ved at være i en "domæneklynge":

Ved at tilbyde domæneklynger lokaler, konferencer, handelsdelegationer, accelerator programmer, finansiering osv. forsøger det offentlige med skattefinansierede midler at stimulere udviklingen i klyngen.

... men tilsyneladende gør det ingen forskel for programmelvirksomheder at man får disse "fordele". Dette overrasker mig ikke synderligt. (Handelsdelegation? Seriøst?)

4
23. juni 2014 kl. 20:58

Forekomster af ordet domæneklynger: 6 Forekomster af forklaringer af ordet domæneklynger: 0 Anelse efter at have søgt Google efter domæneklynger: 0

Desuden: "signifikant betydning" er vist en pleonasme. Det lyder faktisk meget spændende, men jeg forstår intet af indlægget - jeg tror det mangler synergieffekt og/eller Value™. :)

3
18. juni 2014 kl. 23:24

"Kilde: BREAKING NEWS: Technology Clusters have no relevance in the German software industry", men lidt mærkeligt at denne også er skrevet af samme forfatter. Måske en oversættelse til dansk?

9
27. maj 2015 kl. 09:13

Ja, det er en dansk udgave af en artikel, jeg oprindeligt skrev på engelsk.

2
18. juni 2014 kl. 10:26

Hvad er det dog for en useriøs "kilde", du har angivet?

11
27. maj 2015 kl. 09:18

Kilden er faktisk en artikel, jeg oprindeligt skrev på engelsk. Jeg synes det var mest korret at angive dette i denne artikel.

10
27. maj 2015 kl. 09:16

Det er jeg ked af.

1
18. juni 2014 kl. 08:19

Det lyder umiddelbart som om du har skrevet på det forkerte site. Jeg fattede i hvert fald ikke en meter.