Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Død over et halvt kilos pc-overvægt

18. april 2013 kl. 13:5721
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Min bærbare pc og jeg har tillidsproblemer. Det er nok mest min skyld, fordi jeg er blevet forrådt af dens forgængere. Og jeg kan godt se, at det er urimeligt, når jeg pakker strømforsyningen i tasken til en éndagstur, selvom jeg ved, at batteriet godt kan holde fem timer.

Det er jo grotesk, at jeg insisterer på at slæbe en strømforsyning med, som trods alt vejer 450 gram (Lenovo) og sammen med tilhørende ledninger og adaptere til mystiske udenlandske stikkontakter fylder i tasken. Men det var først, da jeg læste et blogindlæg fra ZDNets James Kendrick, at jeg blev bevidst om, at det måske var tid til at gøre noget ved min manglende tillid til bærbare pc'er og deres batterier.

Vi har alle været der. Siddet dér på gulvet ved en fjern gate i lufthavnen eller på en befærdet gang i konferencecenteret, hvor det langt om længe er lykkedes at finde en stikkontakt. Vi har set blikkene fra andre ligesindede, som har genkendt trangen til et elektrisk fix.

Jeg er endda nået dertil, hvor jeg pakker en forlængerledning, når jeg tager til konferencer. Om ikke andet er der jo også en smartphone, der skal have strøm i tide og utide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Min forrige bærbare arbejds-pc var et eksempel på, hvorfor jeg havnede der på det klistrede lufthavnsgulvtæppe. Efter nogle års tjeneste var det i forvejen uimponerende batteri nede på blot at kunne holde i to timer. Hvis jeg altså kunne leve uden luksus som wifi og en tændt skærm.

Men før den model, har jeg haft endnu værre pc'er. Min første Targa-bærbare cirka anno 1999 kunne blot holde i lidt over en time, og vi har vel også alle haft den bærbare, hvor batteriet til sidst blot var 10 minutters nødstrøm, så vi ikke mistede vores dokumenter, når nogen skvattede i ledningen.

Og folk skvatter jo i den ledning. Det er den mest hyppige dødsårsag blandt konferencedeltagere (citation needed). For bærbare pc'er har om noget været forbundet med en navlestreng til elnettet. Der er en god grund til, at IBM opfandt en bærbar med et accelerometer til at beskytte harddisken, og at Apple opfandt et magnetisk strømstik.

Grunden var naturligvis ikke at redde liv i it-branchen, men at redde dyrebar hardware. Medarbejdere kan erstattes - en ødelagt pc koster på it-budgettet.

Førnævnte Targa røg en tur på gulvet i en datastue på RUC. Harddisken overlevede, men det gjorde diskettedrevet ikke. Og det var kritisk dengang, skulle jeg hilse og sige til de unge, som lige nu overvejer at google sig frem til, hvad et diskettedrev er, og hvor det sidder på en iPad.

I sidste uge skulle jeg på en éndagspressetur til London. Jeg pakkede både min tablet med tastatur og min arbejds-pc i tasken, og jeg tøvede ikke med at pakke strømforsyningen til den bærbare.

Men hvorfor nu det? Tabletten kunne sagtens bruges som backup, hvis den bærbare løb tør for strøm. Og jeg vidste godt, at jeg formentligt ikke ville få mulighed for at arbejde mere end fem timer på den bærbare, og alligevel skulle strømforsyningen partout med, selvom den så skulle slæbes gennem sikkerhedstjek og med på lufthavnstoiletter (ikke fordi jeg ofte arbejder på toilettet, men man må jo ikke efterlade sin bagage uden opsyn, så den skal med ind i båsen).

Det er sket, at jeg har stolet på en bærbar pc, blot for neglebidende at følge med i, hvordan den resterende batteritid tæller ned, hurtigere end jeg kan arbejde, og en simpel fremskrivning har gjort det tydeligt, at batteriet ville nå nul, før mit arbejde var færdigt.

Den scene er forbavsende nok ikke blevet brugt i en actionfilm endnu.

Vi er alle blevet forrådt af batterier i vores fortid, men vi vælger jo en bærbar, fordi den kan flyttes rundt. Jeg har selv sat lav vægt og høj batteritid øverst på min liste over prioriteringer til de sidste to bærbare, jeg har købt, men vanen med at være forbundet til en stikkontakt er åbenbart ikke så let at slippe af med.

Jeg tøver, hver gang jeg trækker stikket ud til min private bærbare pc, selvom den har bevist, at den kan holde otte timer på en opladning. Den sidder fuldt opladt med strømstikket i derhjemme lige nu. Arbejdspc'en sidder i en dockingstation, som klager højlydt, når jeg forsøger at vriste den bærbare fri af dens favntag.

Det kan være, at det bliver bedre, når 24 timers batteritid bliver standard i bærbare pc'er, medmindre batteritraumerne ligger så dybt, at der skal minifusionsreaktorer til, før jeg vil føle mig tryg.

Måske har jeg i mellemtiden brug for at få hjælp af min glemsomhed. Jeg glemmer altid noget, når jeg pakker en kuffert, så hvorfor ikke strømforsyningen? Chokterapi i form af at skulle overleve en hel dag uden en stikkontakt kunne måske kurere mig.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
21. april 2013 kl. 09:45

@Bjørn Froberg På mange bærbare er det en fordel at pille batteriet ud, da laderen i bærbar ikke altid er specielt intelligent. Hvis man ikke bruger bruger sin PC, som bærbar er det en rigtigt fornuftigt løsning, men husk at få brugt batteriet en gang i mellem, med en "nedladning" og efter følgende opladning, ellers går det til over tid.

Husk man har ikke meget levetid hvis man lige vil flytte sin PC, den dør lidt hurtigt.

15
19. april 2013 kl. 15:21

Er det ikke bedst for batteriets levetid at have strømforsyningen sat til så snart man kan?

16
19. april 2013 kl. 15:42

Det slider på batteriet når strømforsyningen er sat til. Den 'bedste' måde at bruge en bærbar på, i teorien omend det aldrig(så vidt jeg ved) sker i praksis, er at koble den fra strømkilde så snart den er ladet - og først sætte den tilbage når den er ved at være afladet.

17
20. april 2013 kl. 12:59

Det slider på batteriet når strømforsyningen er sat til. Den 'bedste' måde at bruge en bærbar på, i teorien omend det aldrig(så vidt jeg ved) sker i praksis, er at koble den fra strømkilde så snart den er ladet - og først sætte den tilbage når den er ved at være afladet.

Egentlig burde der vel så være en knap på den bærbare hvor man kunne frakoble batteriet i stedet for at man skal pille batteriet ud, som jo heller ikke er umiddelbart muligt ved for eksempel ultrabooks.

18
20. april 2013 kl. 15:42

Helt enig.. men ok, sværere at sælge ekstra batterier så ;)

19
20. april 2013 kl. 20:22

En ThinkPad (og sikkert også andre bærbare) frakobler strømmen når batteriet er ladet op. Den er også pr standard sat til ikke at starte opladningen på batteriet medmindre der er mindre end 95% tilbage. Det er altså overflødigt at fjerne batteriet. Et LiIon batteri bryder sig ikke om afladning, så man skal IKKE aflade det helt før der oplades. Det var rigtigt på den gamle NiCD og NiMH batterier, men ikke på et LiIon, der forkorter det levetiden.

20
20. april 2013 kl. 20:26

Ok, min Thinkpad gør ikke.. eller ikke synligt i hvert fald. Den har også fået et markant drop i batteritid fordi den så længe er blevet brugt som 'stationær'. X301 jeg bruger på arbejde.

11
19. april 2013 kl. 12:28

De nye convertables med Atom som Acer Iconia w510, holder ca 18 timer uden ekstern strøm. Så får man en rigtig bærbar, med rimelig kræft (til alm brug), og ikke en internet-skærm (ipad/android).

Det med at falde i ledningen er også den hyppigste dødsårsag blandt Thinkpads! Altså de gamle, inden Stinkpads. Mine børn har trampet på mine Thinkpads uden effekt, men hvis de falder i ledningen, så splintrer det alt relateret til strømforsyning indeni.

8
18. april 2013 kl. 16:06

"Den scene er forbavsende nok ikke blevet brugt i en actionfilm endnu." Arnold Schwarzenegger: True Lies (1994) faktisk en af hans bedste, meget morsomt til tider. Her er en tenorist ved at optage en trusselvideo mens han er ved at løbe tør for strøm. Andre filmsener som kan klare et gensyn er et WC besøg, hvor der ikke skydes med løst, samt en biljagt på en bro, med jagerfly, og en enkelt "hættemåge", afsluttet med en A Eksplosion.

5
18. april 2013 kl. 15:11

Et eller flere ekstra batterier til mobilen fylder ikke meget. Og der er altså et eller andet fedt ved at skifte batteri hurtigere end en texaner kan skifte magasin på sin 9 mm. Glock (citation needed), imens iPhonere febrilsk leder efter en ledig stikkontakt :-)

Har en løsning a la denne til 8-10 USD inkl. fin posekuvert og forsendelse til DK:

http://dx.com/p/replacement-3-7v-2300mah-battery-battery-charger-for-samsung-galaxy-s3-i9300-black-181141

(det kan man næsten ikke få en posekuvert til hos Post DK, men det er en anden historie)

3
18. april 2013 kl. 14:52

Min bærbare fra august 2013 holder strøm i 9 timer med et enkelt batteri og op til det dobbelte med mit ekstra batteri, så det er efterhånden rimelig ofte, at jeg tager dagsture uden strømforsyning...

6
18. april 2013 kl. 15:49

Min tre år gamle bærbare med ULV-processor kan stadig klare 10 timers drift, hvis man skruer ned for skærmen og ikke bruger 3G-dongles og den slags. 13 tommer, 1,7 kg, 4.200 kr og ikke lynende hurtig - men hvor har jeg dog været glad for den, netop på konferencer hvor frokostpausen så ikke skal bruges på strømstiksskattejagt, men på at spise.

PS: Kravene som journalist er måske anderledes end for andre på konference, for vi skal typisk tage noter under hele programmet. Det gør en tablet lidt upraktisk, med mindre man er rigtig god til 10-fingersystemet på et soft-tastatur.

7
18. april 2013 kl. 15:58

Det gør en tablet lidt upraktisk, med mindre man er rigtig god til 10-fingersystemet på et soft-tastatur.

Der findes en lang række tavlecomputer-tastaurløsninger, som ifølge mine egne erfaringer er ret velegnede til at tage noter 'under hele programmet'. Eksempelvis dette:

http://www.logitech.com/en-us/product/tablet-keyboard-ipad

Men indrømmet - det fungerer bedst, hvis man samtidig har adgang til en plan overflade, hvilket ikke altid er tilfældet i plenumseancer.

2
18. april 2013 kl. 14:30

Indtil flere sentenser som er værdige til citat. :-)

To forslag der kan hjælpe med batteri levetiden:

  1. Tag batteriet ud af computeren når du er hjemme. Det hjælper drastisk på leveltiden.
  2. I stedet for opladeren, så tag et ekstra batteri med. Det vejer ca. det samme, fylder meget mindre uden alle ledningerne. Og du undgår at begå ufrivilligt manddrab på konferencen.
1
18. april 2013 kl. 14:23

Jeg har netop gennemført et fem-dages udlandsophold (kombineret forretning og fornøjelse) alene ved brug af en tavlecomputer med dertil hørende eksternt tastatur. Det fungerede glimrende til mine behov og batteriet var typisk tilstrækkeligt til en hel dags brug. Mine behov var noget i retning af følgende:

  • Adgang til web og e-mail
  • Navigation vha. Google Maps
  • Let tekstbehandling
  • Kommunikation via IM og SIP
  • Netflix og diverse andre små-apps

På den baggrund er jeg lidt nysgerrig efter at vide, om det er behovet for en specifik funktionalitet, der tvinger dig til at medbringe en bærbar på forretningsrejser eller om det mere er brugergrænsefladepræferencer eller måske ergonomiske hensyn?