Dissektion af en business case: Kørekort app – kommer pengene hjem?
Danmark fået en ny app. En app der kan erstatte dit kørekort i plastform. Og en app, som har kostet over 40 mio. kr. at udvikle. Er det mon pengene værd?
Det har heller ikke helt udgået min opmærksomhed efter jeg havde læst forskellige kommentarer på Twitter, Facebook og selvfølgelig version2.
Min gode ven og kollega fra IT-Universitetet, John Gøtze og jeg har talt om denne app, efter han havde været interview af et konkurrerende medie.
44 ish mio. kr. for en app
John og jeg blev da også meget hurtig enige om, at beløb i denne størrelsesorden for en app i det offentlige ikke rystede os.
Cost-drivers er f.eks.:
- En app af denne type har meget stor bevågenhed. Derfor har der været ekstra fokus på interessent styring og ministerbetjening.
- Et stort fokus på, at appen efterfølgende ville blive splittet ad af forskellige tech-dudes, som elsker at finde huller i osten.
- At alle tænkelig use-case var tænkt igennem – både fra et brugersynspunkt og en teknisk synsvinkel.
- At sikre at alle integrationer fungerer. Her skal integrationer jo fungere på tværs af resortområder. Os, som har arbejdet sådanne integrationer, ved, hvor besværligt det er. Appen er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet i samarbejde med Transportministeriet, Færdselsstyrelsen, Justitsministeriet og Rigspolitiet.
- Sluttelig er så hele udbudsdelen, som nemt også koster penge. Både hos udbyder og leverandøren, som også lægges oven på prisen.
Dvs. inden man får set sig om, så er der meget overhead, som skal dækkes af. Og ja, hvis man satte et par kodekarle i østen, som bor i en garage (eller andet …), så vil prisen også være en anden. Derfor kan det ikke sammenlignes. Spørg bare i den finansielle sektor, hvordan en – hvad for nogle virker som en simpel løsning – kommer til at koste millioner af kr. Prisen går bare op, når der er mange hensyn at tage. Sådan er det.
Jo, der kan spares penge her og der i processen. Prisen er ikke løsningens skyld, men et vilkår af andre faktorer. Et vilkår vi måske bør se på for at vi kan få et større innovativt tryk, som vi har brug for i det offentlige generelt. Dette innovationstryk er også under stærkt pres, pga. det som vi i konsulentbranchen kalder ”Mettes hammer”. Denne hammer er heller ikke god for det danske samfund. Bl.a. fordi der helt generelt bliver skubbet teknisk gæld frem foran os – plus at vi gerne vil have flere af sådanne løsninger. Løsninger som følger med tiden.
Hvad er business casen?
Det store spørgsmål, som John blev stillet af en konkurrence it-net-avis, var … hvad er business casen? Det samme spørgsmål, som ses igen og igen på de før omtalte kommentarer på version.dk, Facebook, Twitter etc.
Som John rigtig nok sagde, kan kørekortsappen nok ikke tjene sine egne penge hjem.
Men det er jo heller ikke det, som jeg forstår, var business casen. Jeg forsøgte at kontakte Adam Lebech (vicedirektør fra Digitaliseringsstyrelsen), men han er med statsgaranti lagt ned. Så jeg har sakset dette fra leverandørens hjemmeside:
"Langt de fleste borgere vil helst betjene sig selv via mobilen, da de altid har den ved hånden. Vi ser i mange af vores andre løsninger som fx digital post, at de fleste logger på via mobilen. Det digitale kørekort - og senere sundhedskort - er en naturlig forlængelse af denne adfærd", fortæller vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech.
Dvs. man vil gerne give en tidssvarende løsning i stil med NemID-appen. Den har jeg tidligere blogget om her: Dissektion af en business case: Er NEM-ID app’en en succes?
I princippet har kørekort-appen de samme udfordringer, problemstillinger etc., som NemID-appen. Der bliver skabt et tilsvarende alternativ, som skal køre parallelt med det eksisterende. Det er – alt andet lige – en dyre løsning, en hvis en af alternativerne kan udfases. Rudimentært, Watson. Læs bloggen, hvis du har brug for en uddybning. I dag har 2,8 mio. downloadet denne app. Succes? Ja. Kan man komme af med andre alternativer? Nej, det vil udløse et ramaskrig.
Kan kørekort-appen give andre gevinster? Måske. Der er et par eksempler i kommentarsporet på version.dk, Facebook etc. Jeg vil gerne høre jeres eksempler i kommentarsporet. Hit me!
Om de gevinster batter noget? Måske. Lige nu har jeg kun mødt eksempler på gevinster, som tæller små procesforbedringer. Ikke noget, som giver supermeget i det store billede. Men korrigerer mig, hvis jeg er helt på månen her.
Uanset, hvor meget den app batter, er det vores pligt at kigge på, om vi alligevel kan høste nogle gevinster. Pludselig bliver denne app en enabler, som kan udvikle sig til hen over tid, og måske blive en positiv gevinst set fra en økonomisk synsvinkel. Men det kræver, at der sættes ressourcer af til denne opfølgning. Eller måske er der andre initiativer, som kræver større opmærksomhed?
Lige nu er der en række back-end løsninger i det offentlige (her nævner vi ikke navne), som arbejder på modernisering af deres back-end eller kernesystemer. Systemer, som burde have været moderniseret og ”sidste salgsdato” er overskrevet med mindst et årti. En udskiftning, som kommer til at koste milliarder af kr. hvert år. Noget som kan blive meget dyrere, hvis Mettes hammer forsat får lov til at svinge over ressortområder. Det er her, vi skal fokusere indsatsen. Der er rigtig mange penge at hente. Det gad jeg godt have ”licens” til at fixe. Uanset om den licens er på app eller ej.
Så med det i mente, så kan en lille prut investering på et-par-og-fyrre millioner af kr. være komplet ligegyldigt.
Tror s.. jeg downloader den app. Uanset hvad sølvpapirshattene siger om overvågning etc. Og hvis de har ret, så spiser jeg gerne min gamle (sølvpapirs)hat.
