Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Ding Dong The Robot is Dead

35 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg10. juni 2011 kl. 13:57
errorÆldre end 30 dage

Nu er vi nået til hvor selv de mest prostituerede af IT medierne åbent skriver om at Microsoft er førdatid og når selv de købte venner kan se det, er der ikke meget at snakke om mere.

Sic transit gloria mundi og alt det der.

Men helt ærligt, hvor meget bedre var det lige for os alle sammen, at få Microsoft erstattet af Apple ?

Og stort set alt hvad Bill Gates forudsage om det "MSNetwork" han ville begave verden med er blevet sandt, blot med Internettet og Google istedet for LANMAN og Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft har altid gjort lige hvad der passede dem, og man må beundre dem for deres principfasthed, når de har gjort det uanset om det var en smart eller dum ide.

Apples holdning til omverdenen ses nok ikke bedre noget sted, end ved at de med et brutalt greb lagde RIAA og musikbranchen i aflåst sideleje så de kunne få fingre i pengepungen i baglommen.

Google har bestemt også svært ved at forstå at når de nu har lovet ikke at være onde, så kan der stadig være lovgivning og den slags de overtræder.

Og hvis ellers open source folket kom mere ud i virkeligheden, kunne man sælge en million "What Would Linus Do ?" bumper-stickers.

Nogle af de allermest populære "WorldBrands" herunder Apple, er den direkte årsag til at FN har ladet sig inspirere af Google og luftet et forslag om at firmaer også skulle overholde menneskerettighederne.

Vi har tidligere set forslag til hvorledes "etiske love" skulle beskytte mennesker imod "artificial sentient organisms".

Ja, jeg tænker på Asimovs Robotlove: De præcist samme bekymringer som han gjorde sig vedr. "Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" kan man gøre sig om "Sirius Cybernetics" som organiseret struktur.

Men når det netop er de mest populære "WorldBrands" der er årsagen til denne interesse for klassisk Science Fiction, bør vi måske stille spørgsmålet om hvorvidt vi allerede er blevet assimileret ?

Microsofts penetration i vores IT infrastruktur er ikke noget at spøge med, hverken fra et velfærds- eller et beredskabs-synspunkt.

Derfor kunne man håbe at den tiltagene og for alle nu synlige gravrust i den før så pletfrie Microsoft-BattleBot, fik os til at huske hvor høj en pris der betales i den sidste af Asimovs "Foundation" bøger.

Meget gerne inden vi satser alt på at "artificial sentient organisms" overholder de love vi ikke har magten til at håndhæve, ved at lægge hele statsapparatet i en eller anden ansvarsfri international koncerns "sky".

phk

35 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. juni 2011 kl. 14:52

Har du fået solstik?

3
10. juni 2011 kl. 15:34

Af de få ting man ved om PHK så opholder han sig aldrig i solen, den bruger han til at lave strøm med, han skulle efter sigende endda være forholdsvis god til det med at lave strøm !!!

11
10. juni 2011 kl. 19:52

Af de få ting man ved om PHK

Jeg vil tilføje:

  • Bor i Slagelse
  • Er ikke bange for at sige sin mening
  • Er hurtig på et keyboard
  • Genial programmør, som ikke ophører med at inspirere.
  • Muligt motto: "Debat er bedre end kedsomhed - handling er bedre end brok - kode slår komiteer - hvis det er langsomt er det ikke det værd - If you can't see it don't trust it".

Jep! Jeg er ikke bange for at indrømme det: Jeg er en PHK fanboy. Der er langt værre ting i livet...

16
11. juni 2011 kl. 00:35

Vi ved også, at han efter eget udsagn får solskoldninger af blå lysdioder. Så måske skyldes indlægget at der er kommet rod i hans komponentskuffer?

Har læst båder Hitchhikers Guide og Foundation serien, men kan ikke huske hvordan nogen af dem slutter (slutter Hitchhikers Guide overhovedt?). Mit bidrag til kulturkanonen er Stanislav Lems Solaris. Den virker på en eller anden måde også passende her.

17
11. juni 2011 kl. 05:33

"Har læst båder Hitchhikers Guide og Foundation serien, men kan ikke huske hvordan nogen af dem slutter (slutter Hitchhikers Guide overhovedt?)..."

Tænk at du tør 'tilstå' det i et offentlig rum Jacob.. :)

Har du helt glemt '42' ?

28
12. juni 2011 kl. 22:07

Tænk at du tør 'tilstå' det i et offentlig rum Jacob.. :)</p>
<p>Har du helt glemt '42' ?

Jeg mindes en fredagsbar for enden af universet, hvor vi solgte Pan Galactic Gargle Blasters til 42,- kr stykket. Vi havde ikke nogen algolianske soltigertænder, så vi måtte substituere med tøris og sætte et SEP felt op. Men ellers nej, doesn't ring a bell. :-)

18
11. juni 2011 kl. 17:41

^ Fordi Apple rent faktisk har gjort sig fortjent til den position de har, ved at lave (mestendels) kvalitets produkter? Nu du er gået igang med Douglas Adams referencerne så lad mig lige citere hvad han havde at sige om microsofts vej til success:

"IBM had failed to realise that any fool could make the boxes, but the hand that owned the software ruled the world. Big Blue had given the kid Gates a free ride into the stratosphere and then, astoundingly, found itself starting to fall away like a discarded booster rocket.

Apple har fair and square kæmpet sig frem til den plads de har i dag. De havde ikke mulighed for at genskabe H. C. Andersens Skyggen med firmaer, som microsoft gjorde.

Netop dét gør også, at jeg aldrig tror vi kommer til at have et monopol på samme måde igen. Markedet er langt om længe blevet vristet ud af det kunstige deadlock det har været i så længe.

20
11. juni 2011 kl. 20:36

Fordi Apple rent faktisk har gjort sig fortjent til den position de har, ved at lave (mestendels) kvalitets produkter?

Ingen "gør sig fortjent" til at blive så store at de ikke mere behøver at lytte til kunderne.

Poul-Henning

21
11. juni 2011 kl. 21:16

At lytte til kunderne, i fokusgruppe stil, er sjældent en god ting. Det fører blot til middelmådighed og agglutinerede produkter. Kunderne ved ganske ofte ikke hvad der er bedst for dem selv.

Alt tyder på at folk vælger Apples produkter af egen fri vilje, fordi de kan lide deres funktionalitet og design. Ikke fordi de er bange for at blive fyret, eller fordi de er bange for ikke at kunne læse andres filer. Hvis Apple har et monopol på for eksempel tablets, så er det et naturligt monopol, ikke fordi folk er låst fast af FUD, eller af reelle årsager uden for deres egen indflydelse.

Hvis Apple træder forkert og laver et dårligt produkt, så vil de blive straffet, som det skete med Mobile Me.

Hvis de begynder at lukke markedet af i samme grad som microsoft gjorde med udnødvendigt proprietære filformater, så har vi et problem. Det er der dog ikke ret meget der tyder på at de vil gøre, eller vil få mulighed for, for den sags skyld.

19
11. juni 2011 kl. 19:47

Netop dét gør også, at jeg aldrig tror vi kommer til at have et monopol på samme måde igen.
Markedet er langt om længe blevet vristet ud af det kunstige deadlock det har været i så længe.

Allerede nu beklager en række nyhedsmedier over Apples strenge vilkår for at publicere sine nyheder i deres platform. Mit gæt på at de tør at gøre dette, er, fordi iPad er nok den mest succesfulde tablet-pc af dem alle på markedet. Såfremt deres succes fortsætter, tyder noget på, at vi vil få en nyt monopol i et hidtil lille marked.

15
10. juni 2011 kl. 23:14

@Lars Bjerregaard

..og så glemte du vist også lige, PHK har et af de der moderne rejsekort, da han er storforbruger af kollektiv trafik

2
10. juni 2011 kl. 15:15

Lasse Reinholt:

Har du fået solstik?

Bloggen her hedder "IT-skepsis", og indlægget er i fin samklang med den titel.

Så hvor i alverden ser du solstik-symptomer?

4
10. juni 2011 kl. 15:39

Mens vi er ved klassisk SF, så har den seneste tids udmeldinger om, at det er danskernes for lave forbrug, der er skyld i krisen, mindet mig om ovennævnte novelle af Frederik Pohl, hvis tema er, at det er borgernes pligt at forbruge så meget som muligt.

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

36
12. juli 2011 kl. 02:26

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

hvad er dit belæg for, at nutidens samfund er styret af kortsigtede kursspekulationer ?

hvad er dit belæg for, at HFT (high frequency trading) resulterer i et marked, der går i selvsving ?

hvad mener du med en kunstig krise ? hvordan adskiller det sig fra en reel krise ?

hvis du ikke har noget imod det, må du gerne eksemplificere de kunstige kriser, du nævner.

som du nok kan regne ud fra mine spørgsmål, er jeg ikke enig i dine betragtninger. HFT er med til at sikre likviditet, og det er der i høj grad brug for, når markederne "går syd"; hvordan man end definerer det. hvorvidt den samme HFT strategi overlever gang på gang, skal jeg ikke gøre mig klog på; tror det personligt ikke.

7
10. juni 2011 kl. 18:25

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving,

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder? Mit uvidenskabelige indtryk er at de elektroniske handelssystemer arbejder i kontinuerlig tid udelukkende "fordi man kan". Men hvis maskingenereret selvsving er et reelt problem (siger jeg fordi jeg intet kender til praksis, selvom teorien lyder tilforladelig nok), så burde det da være en smal sag at opfinde et turbaseret handelssystem med synkrone batches hvert hele eller halve minut. Det må være hurtigt nok til at opnå alle de samfundsøkonomiske gevinster af en effektiv prisdannelse, men samtidig langsomt nok til at der kommer lidt menneskelig eftertanke med i styringsløkken så det ikke svinger svinge helt ud af kontrol.

29
12. juni 2011 kl. 22:17

Henning Makholm:

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder? Mit uvidenskabelige indtryk er at de elektroniske handelssystemer arbejder i kontinuerlig tid udelukkende "fordi man kan".

Min personlige teori er, at de elektroniske markeder skal være så tæt en approksimation til de gammeldags, "virkelige" børser som muligt, hvor man løb rundt med små sedler, som man smed efter hinanden, for at købe og sælge.

Det foregik i realtid.

Så lige siden man flyttede børshandleren om bag en computerskærm, har man sigtet efter at kunne handle som om man stadig var på et gammeldags "børsgulv".

8
10. juni 2011 kl. 18:42

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder?

Fordi nogen fandt ud af at de kan score store gevinster hvis de kan flytte rundt med store beløb hurtigere end andre ? Desværre, for dem som udtænkte det, skete det "ovrraskende" at alm. PC'ere blev hurtigere og forbindelserne bedre og så kan alle lige pludseligt være med.

...så burde det da være en smal sag at opfinde et turbaseret handelssystem med synkrone batches hvert hele eller halve minut.

Har du tænkt dig at ødelægge hele grundkonceptet i kapitalismens højborg ? Hele ideen baserer sig på at dem der kan handle i milisek. "snører" alle de andre og scorer profitten. Det er udbud & efterspørgsel og prisen ryger op eller ned lige så hurtigt der bliver handlet.

14
10. juni 2011 kl. 22:35

Hvorfor har vi et aktiemarked? Så virksomheder kan rejse kapital for at udvikle sig. Køberne af aktierne er så folk der tror på virksomheden, og gerne vil have udbytte af den udvikling.

Hvor henne i dette system passer daytrading eller millisekund-trading henne? Det minder mest om online poker, et system hvor de professionelle rutinemæssigt snører amatørerne. Og til ingen andres fordel end de professionelle.

Man bør indføre en minimumsgrænse af ejerskab af en aktie på et halvt år.

30
14. juni 2011 kl. 10:12

Man bør indføre en minimumsgrænse af ejerskab af en aktie på et halvt år.

Ideen er god nok, men den bliver svær at administrere: Forretningsfolkene laver blot nogle papirer, hvor folk lover at sælge eller købe nogle aktier til en bestemt dato til en bestemt pris, og så er det de papirer, der handles.

Generelt har der ikke manglet fantasi omkring ting, som finansfolk har kunnet spekulere i: Futures, valutakurser, obligationer osv. Bare det har en varierende salgspris, så spekuleres der. Og hvis der ikke er noget allerede, vælger man noget arbitrært, f.eks. tulipanløg eller muslingeskaller.

31
14. juni 2011 kl. 10:36

Det er da nemt at administrere: Bare genindfør papirbeviserne og lovgiv at man ikke kan sælge værdipapirer uden fysisk at have disse papirbeviser i hænderne.

Poul-Henning

34
14. juni 2011 kl. 22:04

PHK:

Det er da nemt at administrere: Bare genindfør papirbeviserne og lovgiv at man ikke kan sælge værdipapirer uden fysisk at have disse papirbeviser i hænderne.

Værdipapirmarkeder er nødt til at køre med nogenlunde samme opdateringshastighed som information, da det er information der er bestemmende for udbud og efterspørgsel af værdipapirer.

9
10. juni 2011 kl. 19:02

Ja, jeg tænker på Asimovs Robotlove: De præcist samme bekymringer som han gjorde sig vedr. "Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" kan man gøre sig om "Sirius Cybernetics" som organiseret struktur.

"Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" og Sirius Cybernetics var nu Douglas Adams' kreationer...

12
10. juni 2011 kl. 20:12

Det er overhovedet ikke nogen Fjel, det var med rustent overskæg.

Meget få af dem der har læst begge værker har tænkt over hvad det var Douglas Adams pointerede om Asimovs love.

Poul-Henning

13
10. juni 2011 kl. 21:43

Kompensér lidt for Asimov ved at læse Kurzweil.

10
10. juni 2011 kl. 19:39

"What Would Linus Do ?" bumper-stickers

Sign me up! :-)

Asimovs "Foundation" bøger

Ååhhh ja! "Foundation" og "I Robot" - det blir ikke meget bedre. Hvis du ikke har læst dem... hvad har du gjort med dit liv?

Microsoft er førdatid

Heh. Jeg kan se du har lavet et casual-check af CW: http://www.computerworld.dk/art/116768/microsoft-har-mistet-grebet-faldet-er-brat-og-kontant

I min åh så ydmyge mening finder man firmaer og orgs. som MS, Apple, RIIA og Oracle i WikiPedia under "Bloodsucking no good vampires". Tænk seriøst at tjene penge på at sagsøge andre, i stedet for at lave noget nyttigt selv. Google har også deres hickups, men jeg vil pt. stadig til enhver tid tage dem, fremfor de andre monolitter.

Der er andre boller på suppen i gang. Læs f.eks. ESR's "The Smartphone wars" - http://www.google.dk/search?q=site%3Aesr.ibiblio.org+%22The+Smartphone+Wars%22 - jaja, han er lidt af en nutcase, men det er godt for perspektiv.

6
10. juni 2011 kl. 16:06

Det er vel bare de foerste virkeligt alvorlige tegn paa at vi helt har mistet fodfaestet. Vores oekonomi er overhovedt ikke paa nogen maalelig maade linket til reel vaerdi..

Den politiske forbruger, som det var saa populaert at referere til for nogle aar siden, er helt kalrt blevet til den delvist blinde forbruger.

-Jeg vil ikke koebe en burhoene, men jeg kan godt acceptere at en virksomhed ejer al den musik jeg koeber...

5
10. juni 2011 kl. 16:04

Torben Mogensen:

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

Så behøver du ikke stikke næsen i Sci-fi for at finde den passende folkelige visdom, der skjuler sig i eventyr.

"De tre små grise" forklarer så udmærket problemerne i at bygge huse af strå eller pinde. Det er måske nemmere og hurtigere end at bruge mursten - men knap så holdbart når den store stygge børsspekulant begynder at puste for at få en kortsigtet gevinst.

Mange flere burde læse "De tre små grise". Der er skræmmende mange der tankeløst stiller sig i en alt for sårbar situation (hvem sagde sub-prime?), fordi det ser nemt, hurtigt og billigt ud.