Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dikkedik den lille Mac

14 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg16. december 2007 kl. 18:58
errorÆldre end 30 dage

Hver gang jeg ser en Mac, kortslutter min hjerne. Jeg formoder reaktionen er nogenlunde den samme, som det der sker når kvinder får en baby i armene.

Jeg får en ustyrlig lyst til at tage den lille Mac op og dikkedikke den, tage den med hjem og passe på den. Og jeg ved ikke hvorfor, for jeg har i princippet ikke noget at bruge den til.

Undertegnede og lillebror var for nylig ude at kigge på bærbare og efter at have det været meste af Storkøbenhavn rundt, rendte vi ind i en forhandler, der havde en række Macs stående.

Vi havde ellers set en hel del bærbare på det tidspunkt, og der var ikke rigtigt nogen der passede til hans højhed, men det ændrede sig øjeblikkeligt da han så Mac'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal være sådan en! udbrød han og pegede på en sort MacBook. Det betød, at jeg måtte igang med en forklaring om, hvad en Mac egentligt var for en størrelse og et hurtigt kursus ud i Windows kontra Mac OS.

Jeg kom i tanke om, at de nye Intel baserede Macs vist nok kunne håndtere en Windows XP, så vi blev enige om at det skulle være en Mac og så skulle jeg nok installere Windows, hvis det var nødvendigt.

Og det var det selvfølgelig. Men jeg må indrømme at Apples Boot Camp program var en fornøjelse at arbejde med. En hurtig installation af programmet, brænde en skive med drivere og så var jeg ellers klar til at installere Windows XP på Mac'en.

Faktisk lå det største arbejde i, at få slipstreamet hans Windows XP til en Service Pack 2-udgave, da det kræves for at kunne installere operativsystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter Windows XP var blevet lagt ind på maskinen var det blot at sætte driver-cd'en i Mac'en, så håndterede den ellers installationen af alle driverne helt automatisk. Det kunne en hel del pc-producenter godt lære noget af.

Nu er der gået et par måneder og Windows-partitionen er den eneste der rigtig bliver brugt og det er egentligt synd. For det er ellers et lækkert operativ-system, der følger med sådan en Mac.

NeXTSTEP/Unix-delen er gemt så godt af vejen, bag intelligent design og lækre menuer, at det i hvert fald ikke er de ting, der kan skræmme Windows-brugere væk.

Men en Office-pakke er bare ikke helt nok til at gøre Mac'en kompatibel i det undervisningsmiljø han færdes i. Mange af de programmer han skal bruge findes nemlig kun til Windows. Og så er det jo ikke et valg.

Så OS X får nu lov til at ligge gemt væk og kommer sikkert ikke frem igen. Og det samme ville formentlig ske for mig.

Jeg ville dog kunne anvende den lidt i forbindelse med mit arbejde, da der jo efterhånden kan kompileres en hel del Linux-programmer i OS X, men jeg ville nok hurtigt ende med at smide en Windows og en "rigtig" Linux på maskinen i stedet for. Og så er det jo bare en (næsten) almindelig bærbar pc.

Og alligevel, selvom jeg ved at det er dybt irrationelt, kan jeg ikke lade være med at drømme om, at jeg en dag skal ha' min egen lille Mac jeg kan dikkedikke.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. december 2007 kl. 13:58

-Du skriver at det største arbejde lå i at få slipstreamet SP2 ind på install CD'en. Dette bliver jo snart relevant for mange når SP3 til WinXP kommer

Microsoft plejer at opdatere deres medier så man kan få en leveret fra dem med sp3

13
29. december 2007 kl. 09:19

ja det tyske blad C't har også været kreative og faktisk lavet deres egen slipstreaming utility. Selve programmet findes her: http://www.heise.de/ct/projekte/offlineupdate/(advarsel tysk!! :-)) Mens der findes en engelsk oversættelse af originalartiklen fra bladet her: http://www.heise-security.co.uk/articles/80682De skulle sågar være igang med en version til OSX!! Ellers er der jo altid NLite fra nliteos.com med en særdeles udførlig vejledning, eller når nu vista sp1 kommer så vlite.net! :-)

Er kun delvis kravlet i MAC-ringen da jeg har en lille mini stående som fremviser af lidt video og vodcasts i soveværelset. Dog har jeg ikke lyst til at installere noget xp på den. det er faktisk rart at have et system der blot kører fra starten. Og EyeTV fungerer ganske upåklageligt til at optage lidt dvb-t en gang i mellem, ikke mindst fordi apple remote også virker til det.

12
23. december 2007 kl. 12:11

Jeg skiftede selv til Mac i sommers på min private pc (desværre ikke også på arbejde). Min tilgang til tingene har været lidt anderledes.

Jo, jeg købte selvfølgelig en Microsoft Office 2004 til Mac, og af de programmer den indeholdt bruger jeg faktisk kun Word. Ellers har jeg forsøgt at finde "rigtige" Mac programmer til at løse mine behov, selvom jeg også har en Parallels installeret. Og det er faktisk lykkedes. Jeg bruger stort set aldrig Windows længere, og det går fint, selvom jeg har et deltidsstudie at passe også.

I stor udstrækning skal man blot vende sig til at programmerne hedder noget andet, frem for at hænge sig i om det program man allerede kender findes til Mac eller ej. Der findes rigtig mange gode programmer til 20 - 50 $, og det er som bekendt ikke meget i vore dage. Kvalitetsmæssigt lever disse programmer fuldt op til det jeg forventede.

Men jeg kan ikke lade være med at tænke: hvis vi skulle have rigtig platformuafhængighed skulle alle programmer udvikles i Java. Så ville man kunne flytte sine programmer fra platform til platform uden problemer.

11
18. december 2007 kl. 07:44

Hej Nikolai

Du skriver at det største arbejde lå i at få slipstreamet SP2 ind på install CD'en. Dette bliver jo snart relevant for mange når SP3 til WinXP kommer.

Så lad mig reklamere for en glimrende lille kogebog i hvordan man gør dette på en særdeles enkel måde. Bart's hjemmeside for modulære boot-cd'er beskriver hvordan man lægger SP1 ind på sin WinXP cd. Jeg har brugt samme beskrivelse til SP2 samt div. service packs til Win2k, da det var det der var hot.

Find kogebogen her: http://www.nu2.nu/bootcd/#wxp sammen med masser af andre vidunderlige bootcd-tools.

10
17. december 2007 kl. 20:50

Jeg kan tilslutte mig koret hos de herrer Kramshøj & Birch Olsen: Det er nu lidt over halvandet års tid siden jeg selv skiftede til MacBook Pro (Intel) efter en grundig research i hvordan jeg kunne køre alle mine applikationer på en Mac inklusive "Windows-only".

På det tidspunkt var Parallels det eneste valg og produktet fungerer upåklageligt til både Tiger og Leopard. Det kan mappe filtyper til windows applikationer så man f.eks. kan dobbeltklikke på en excel-fil og starte MS Word i sin VM.

Jeg lavede en entry om emnet på min daværende blog: http://www.vaportrail.dk/?p=41

9
17. december 2007 kl. 17:17

Der findes mange flotte computere. Sagen er bare at folk ikke kan adskille image/brand med udseende. Jeg er selv skyldig.. Ting bliver automatisk flottere jo bedre brand det er, desværre. Kapitalismen har et godt tag i de fleste.

Heldigvis synes jeg dog også en kvinde bliver flottere jo flere holdninger jeg deler med hende ;)

8
17. december 2007 kl. 15:53

Hvis bare autodesk gad og lave en linux version af 3dsmax så var jeg for længst hoppet over på linux.

Men forstår dem godt da 3dsmax er et forholdsvis stort program så der er lidt at gå i gang med. Har endnu ikke læst om Wine og 3dsmax sammen.

Er der virkelig ikke nogen der laver et lige så flot design som apple?

7
17. december 2007 kl. 09:07

VMware har også et Mac produkt som gør at du kan køre parallelle OS'er. Det virker nemt og godt.

6
16. december 2007 kl. 23:48

Det er da totalt guld :-) For det første fordi det kan afhjælpe det aktuelle problem, men også for os andre, for jeg vil tro at de ændringer der skal til at at det kører på MacOS X, er nogenlunde de samme ændringer der skal til for at få det til at køre på Syllable, Haiku og SkyOS :-)

5
16. december 2007 kl. 21:54

...på højtryk for at få en native version af wine på OS X og de har allerede kørende versioner til download. Jeg kan ikke lige sige hvor godt det virker da jeg har en PowerBook G4 og derfor ikke kan bruge wine (og jeg savner det egentligt heller ikke).

3
16. december 2007 kl. 21:28

Man kan smide en rootless X-Server på MacOS X. Når først der er X på maskinen, så skulle det være nogenlunde nemt at få WINE til at køre. Når først WINE er sparket igang, så skulle han kunne køre Widows-programmerne.

Men... ...hvis han skal have forklaret forskellen på MacOS og Windows, så er det nok ikke en operation han selv lige klarer i frokostpausen. ...ikke alle Windows programmer virker i WINE (men han kan være heldig at dem han skal bruge, gør det). ...De bliver ikke ordenligt integreret med resten af MacOS X, da de jo er lavet til Windows.

Og sidst, men ikke mindst; Det er slet ikke sikkert at det kan lade sig gøre. Det var bare en tilfældig ide vi en aften fik, til hvordan vi kunne bringe Linux og Windows programmer til Syllable, så vi ikke blev nødt til at vente til vi havde skrevet/portet alt hvad vi skal bruge. Vi har ikke gjort det selv endnu, men udfordringerne burde være de samme på MacOS X som på Syllable, bare med den undtagelse at der allerede findes en X-Server til MacOS X.

2
16. december 2007 kl. 20:40

Jeg er lidt rystet over at høre at man kan finde på at droppe OS X, og kun køre Windows. Dels går man glip af et aldeles glimrende operativsystem, dels går man glip af muligheden for at lære noget nyt.

Specielt i undervisningssammenhæng synes jeg man går glip af den almen dannelse, der ligger i at have dyb erfaring med flere computerplatforme.

Jeg har hørt flere unge, der påstår at de er gode til at bruge computere, men når man så går dem på klingen, så viser det sig at de er gode til f.eks. Windows, eller Office Word, men ikke til computere eller tekstbehandling i almindelighed. Hvilket viser sig, når man f.eks. sætter dem foran en Mac eller en Linux maskine.

Det er selvfølgeligt jeres eget valg, men det er for tyndt at acceptere (citat): "Men en Office-pakke er bare ikke helt nok til at gøre Mac'en kompatibel i det undervisningsmiljø han færdes i. Mange af de programmer han skal bruge findes nemlig kun til Windows. Og så er det jo ikke et valg."

Det kan da ikke være rigtigt at man kun kan gennemføre en uddannelse udbudt og betalt af det offentlige, ved at skulle bruge Windows. Tag dog kampen op !

1
16. december 2007 kl. 20:20

Efter at have haft med min Mac at gøre i knap 3 måneder nu så må jeg sige at OSX er virkelig rart at arbejde med, der er nogle ting som man kan blive lidt frustreret over når man er vant til en alm. linux distribution, men alt er bare så gennemført så jeg vil mene det er synd blot ukritisk at smide osx på porten uden at have givet det en chance. Arbejdsmæssigt opfylder den 99% af det jeg skal anvende, den sidste procent kan løses via en XP booted i VMWare.

Jeg kunne nemt forestille mig at min næste computer bliver en Mac, overvejer seriøst en Mac Mini som erstatning for en stationær+jukebox+medieafspiller evt. kombineret med apple tv til fjernsynet.