Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Digitalisering á la Wasa

5. maj kl. 10:389
Artiklen er ældre end 30 dage

Når de lancerer en "stor ambitiøs strategi" med et pressemøde, men ikke giver nogen lejlighed til at læse strategien først, så ved man godt hvad klokken er slået:

Dagens ret bliver vindsteg og luftkartofler i skysovs.

Dagens garniture er at man sætter Microsoft i spidsen for implementeringen.

Jeg er ked af at sige det, men jeg ser intet i den strategi som er "ambitiøst" og jeg ser intet der kommer til at gøre nogen positiv forskel på det offentlige Danmarks digitalisering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg ser heller ikke nogen IT-havarikommission, så vi bliver heller aldrig klogere på hvorfor det kommer til at gå sådan.

Det fundamentale problem er at politikerne er totalt fokuseret på den del af digitaliseringen der ligger over vandlinien, kanonerne, forgyldningerne, flagene, galionsfiguren og åbenbart slet ikke er klar over, at det er den usynlige del under vandlinien, der holder alt det andet tørt.

I Stockholm har de et fantastisk museum for den ledelsestilgang til skibsbygning, det burde være obligatorisk pensum for alle der roder med store IT-systemer.

Her er min foreløbige liste over hvad der mangler i "strategien" for at holde skuden oven vande:

* Alle offentlige IT services samles under gov.dk.

* En statslig CA der udsteder certifikater til alle services under gov.dk og alle andre websites der anvender NemID/MitID (obligatorisk).

* Ubetinget produktansvar, for både direkte og indirekte skader, på alle softwareleveranancer hvor kildeteksten ikke er frit læselig for køberen, både før og efter salget.

* Obligatorisk offentlig høringsperiode på alle offentlige IT-systemers designdokumenatation og/eller udbudsmateriale.

* Autorisationskrav for design og implementering af IT-systemer der behandler personfølsomme data over en triviel bagatelgrænse.

* Uafhængig IT havarikommission.

* Alle offentlige indkøb af software skal inkludere byggeklar kildetekst. (Men FOSS er ikke et krav.)

* "Programmering" som obligatorisk "lille" fag i folkeskolen.

* "Dig, dit privatliv og dine data" som obligatorisk fag i ungdomuddannelserne.

Fortsæt selv listen...

phk

 

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
15. maj kl. 07:10

De er i forvejen umyndiggjort. Det er ikke et "digitalt" problem, det er et IQ-problem.

Mon dog?

De digitale selvbetjeningsløsninger får bare problemet til at vise sig mere tydeligt.

Ligesom en juridisk kandidatsgrad ikke er en garanti for hæderlighed; er en stem-ud(d)annelse heller ikke nogen garanti for, at besideren er i besidelse af intelligens. I begge tilfælde kan IQ i nogle tilfælde korelateres eller ej.

Samfundets i disse tider voksende behov for IT-folk har ført til, at det forsøger at uddanne flere; men deres produktion indikerer, at fin antagelse er forkert - eller at nogle af dem bliver mere sjuskede.

På samme måde kan man overveje, om samfundet kan spare flere software-udgifter, fordi det skrives mere open source SW?

7
10. maj kl. 10:14

Der kommer ikke styr på katastroferne - i noget lag af samfundet - før alle har personligt ansvar. Top til bund. Lige så længe mennesker kan skærme sig bag juridiske mure, vil der være uansvarlige handlinger. Og jo højere oppe, jo mindre moralske skrupler, viser historien. Desværre.

Jeg er enig med PHK i at en uafhængig IT havarikommission er vigtig, men det er for "after the fact" opklaringer: efter at katastrofen fik lov at indtræffe. Og hvilken garanti kan der blive for at der handles på en opklaringsrapport der udstiller inkompetance i staten?

Så forslaget om: obligatorisk offentlig høringsperiode på alle offentlige IT-systemers designdokumentation og/eller udbudsmateriale, er afgjort det vigtigste. Gerne også milepæls-review's for at kontrollere at implementationen følger designet.

Hvis jeg skal betale for det med skattekroner, vil jeg også se koden.

5
6. maj kl. 20:56

Jeg tror ikke - ud fra ovenstående - at alle er helt klar over, at PHKs Wasa henvisning ikke handler "knækbrød", men om et krigsskib; hvor admiralerne fik for meget at sige - om bevæbning.

Jeg "tror" heller ikke at en IT-haverikommission, hertillands vil være til mengen gavn - uden forudgående kultur-ændringer. NTSB er næppe et (godt) eksempel til efterfølgelse.

"Vi alene vide" har (her) forlængst spillet "fallit" - og tabt.

4
6. maj kl. 15:02

Er der nogen, som har en liste over de øvrige medlemmer i Digirådet?

3
6. maj kl. 14:11

Det er så sandt, som det er skrevet i blogindlægget.

Der er et enkelt punkt i strategien/visionerne, som glæder mig, og det er en målsætning om at få samordnet det her med fuldmagter til pårørende, så der er samme krav til fuldmagter ift. alle offentlige områder. På den måde kan digital fuldmagt bruges alle steder indenfor det offentlige - det kan den ikke nu. Det vil være en stor lettelse for pårørende, som skal håndtere offentlige sager for familiemedlemmer/bekendte. Men det er mærkeligt, at det ikke har kunnet ordnes før, så jeg vil se det, før jeg tror på, at det faktisk bliver til virkelighed foreløbig. Det kunne meget nemt være noget af det, som bliver sparet væk/nedprioritetet, når erhvervsinteresser sidder med ved bordet - for det er jo bare en service for borgerne - ikke noget med penge eller besparelser i.

Men derudover ligner alle punkterne de samme bullshit-bingo-hurra-visioner i overskriftsform, som vi er blevet overdænget med flere gange årligt de seneste mange år. Og det giver mig myrekryb og kuldegysninger, at Microsofts direktør i Danmark har fået tilkæmpet sig (eller betalt sig til i en eller anden form?) formandsposten for Digirådet. Det kan kun gå galt - ingen skal bilde mig ind, at hun har andet en tech-branchens og Microsofts interesser i baghovedet - og det er ikke nødvendigvis - faktisk sjældent - de samme som borgernes og samfundets.

For dem, som har mulighed for at læse det, havde Michael Jarlner en super kommentar til skandalen i Politiken i går:"Intet ondt om Nana Bule, der er en stærk og anset erhvervsleder. Men alt imens EU altså forsøger at få styr på de amerikanske techgiganter, så går den danske stat i tæt alliance med en af dem. Og vel at mærke en techgigant med indlysende kommercielle interesser i digitaliseringen af såvel den offentlige som af den private sektor, som den nye digitaliseringsstrategi retter sig mod. Tænk over det ... Og tænk også over, hvem der så ikke blev formand for rådet: Det blev ikke en borgerrepræsentant. Ikke en fagforening. Ikke en uvildig forsker. Ikke en dataetisk ekspert eller en dommer. Men altså en amerikansk techgigants danske frontfigur. Det sender et signal."https://politiken.dk/debat/klummer/jarlner/art8756826/Wammen-tryller-10.000-job-pist-v%C3%A6k

Ja, det sender i dén grad et signal...

6
8. maj kl. 20:21

Anne-Marie Krogsbøll skrev: Der er et enkelt punkt i strategien/visionerne, som glæder mig, og det er ... fuldmagter til pårørende ...

Tja. Jeg forstår så udemærket frustrationerne over den pletvise og halvhjertede implementation, men er det ikke lidt som at mene, at løsningen er trængselsproblemerne er flere og større veje?

Der er situationer, hvor borgere er derude, hvor der er brug for en værge. Og vi skal helt sikkert gøre hvad vi kan, for at det forløber så gnidningsfrit som overhovedet muligt.

Men jeg kan altså ikke forstå, hvorfor den almindelige holdning er, at svaret på at omkring en 1/5-del af den danske befolkning er "digitalt udsatte" er, at så må man uddanne dem. Hver femte dansker! Det er ikke nogle få senile på plejehjem, det er rigtigt mange for alle aldersgrupper. Så det er ikke noget, som løses ved, at Ældresagen laver flere kurser.

Og hvem siger, at folk kan lære? Nåe, ja, så må pårørende eller plejepersonalet træde til, og hjælpe (der var den igen, den med plejehjemmet). Hvorved vi så digital har umyndiggjort ellers velfungerende borgere, og indsat mere eller mindre tilfældige og uregulerede de facto værger til at varetage deres digitale liv.

Selv hvis man kan lære, hvorfor skal man så? Er det ikke rimeligt, at borgerne selv kan vælge, at de ikke vil have en smartphone, som skal udskiftes jævnligt, men snildt kan klare sig med en gammel Nokia? Fordi der ikke er tale om en enkelt særling, men en ud af fem danskere.

Derfor ser jeg meget snakken om digitale fuldmagter, som "lipstick on a pig" - uanset hvor meget læbestift og tylskørt man finder frem, så er og bliver det et svin. Det er ikke rimeligt at vi digitalt umyndiggør så mange.

8
14. maj kl. 19:21

Bjarne Nielsen skrev: Det er ikke rimeligt at vi digitalt umyndiggør så mange.

De er i forvejen umyndiggjort. Det er ikke et "digitalt" problem, det er et IQ-problem. De digitale selvbetjeningsløsninger får bare problemet til at vise sig mere tydeligt.

1
6. maj kl. 09:08

Well, problemet er at de fleste som ved noget om sagen er "angst" for at gøre noget ved det, ikke at jeg ikke forstår dem...

Hvergang politikerne (uanset om det er rød eller blå side) lufter deres tekniske ideer får man lyst til at starte et blokneutralt parti med fokus på teknologi og muligheden for at udnytte den til velfærd og økonomisk fremdrift (i stedet for rød/blå fnidder og bygning af broer og kunstige øer).

...og når man så tænker på at man skal igennem Cirkus Slotsholm med alt så vender man den ide ryggen og går tilbage til sit vellønnede arbejde.