Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Det store ansvar

27. november 2013 kl. 18:2716
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvad skal en datamatiker-praktikant lære i sit praktikforløb? Det spørgsmål stillede vi os selv, da vi for nogle måneder siden accepterede en ind i vores lille firma.

Vores mål:

  • at lade ham starte et projekt fra bunden, såvel som at integrere til eksisterende kodebase.

  • at lade ham lege med nye og spændende teknologier i det omfang det giver mening.

  • at få ham til at reflektere over proces og lade ham opleve udvalgte proces-aktiviteter på egen krop.

  • at lade ham snuse til en anelse forretning.

  • at give ham en fornemmelse af hvad den virkelige verden byder på, ikke bare i vores virksomhed, men generelt i branchen.

Den praktiske tilgang blev at lave en backlog til et website, der på en simpel måde holder styr på dine kontakter i sociale medier (du har måske hørt om social CRM før). Systemet er en log over dine interaktioner såvel som en vurdering af hvem der er potentiel "brand advocate". Systemet kan også bruges til at finde nye interessante kontakter ud fra den profil du og dine nuværende kontakter har.

Prioriteret backlog, scrumboard, planning poker og retrospectives blev de ting vi i processen besluttede os for at fokusere på. Teknologimæssigt blev det C#, TypeScript og Elasticsearch, der kom til at dominere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at præsentere vores praktikant for den virkelige verden, tog vi ham med til GOTO-konferencen i Aarhus. Vi skulle alligevel afsted og han kunne som studerende melde sig frivilligt, arbejde en dag og få to dages konference gratis. En perfekt løsning for os.

Hvad er så konklusionen?
Det er hårdt at have en praktikant, men vi er stolte af alt det der er opnået i forløbet. En praktikant er ikke gratis arbejdskraft (det vidste vi nu godt på forhånd - sådan bliver de bare solgt fra undervisningsstedets side), men et stort ansvar man tager på sine skuldre. Det er ikke ok at praktikanten hænger fast i længere tid uden at kunne få hjælp og det kræver en Plan B for hvad der kan laves, hvis man kører fast og alt hjælp er travlt optaget. Vi tog undervisningsvideoer i brug og introduktionen til HTML5 og Elasticsearch kom ind den vej (Yay for online kurser og Youtube), men den slags skal også findes og kvalitetstjekkes. Kort sagt, det kræver meget tid og planlægning og i en to-mandsvirksomhed fylder det meget.

Når det så er sagt, så er det at tage praktikanter ind en del af det ansvar man har som virksomhed. Ikke i så små virksomheder som vores (dette tilfælde havde særlige omstændigheder), men manglen på passende praktikpladser og projektmuligheder burde vi alle bekymre os om, og hvis man har en større it-afdeling bør det være en selvfølge at praktikanter tages ind med jævne mellemrum. Praktisk erfaring giver ekstra sikkerhed på at den luftige teori også kan bruges i virkeligheden (noget af den i hvert fald) og det er en test for om kvaliteten af uddannelsen er god nok. Ja, man kan dukke nakken og lade de andre tage ansvaret, men så skal man heller ikke brokke sig, næste gang man ikke kan besætte en stilling med en kvalificeret kandidat.

Hvilke overvejelser gør du dig om at tage en praktikant?

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
29. november 2013 kl. 09:20

Hermed endnu en lille solstrålehistorie; denne gang blot oplevet fra den anden side.

Jeg er datamatikerstuderende og skriver i øjeblikket hovedopgave hos min praktikvirksomhed.

Da jeg skulle finde praktikplads havde jeg hele tiden for øje at jeg her havde muligheden for at afprøve en potentiel fremtidig arbejdsplads. Jeg fandt min virksomhed på Karrieredagenes messe i Århus i foråret, hvor jeg mødte en virksomhed som, både fagligt og menneskeligt, matchede mig rigtig godt. Efter en god samtale havde jeg besluttet mig og derefter var det bare at skrive en ansøgning og så krydse fingre.

Da virksomheden så kaldte ind var jeg gennem hele HR-møllen med jobsamtale, psykologisk profil og iq-test. De forklarede det med at de alligevel ender med at ansætte de fleste af deres praktikanter.

Det kan godt være der er potentiale i at samle praktikvirksomheder i en eller anden form for fælles online forum, men min personlige erfaring siger mig at der allerede er gode muligheder for at komme i kontakt med gode praktiksteder. Det kræver selvfølgelig at man som studerende tager sig tiden til at finde ud af hvad man vil og derefter laver lidt benarbejde.

Mit praktikforløb har mange ligheder med Manmathans beretning ovenfor og jeg kan bekræfte at man som praktikant føler sig rigtig godt tilpas når man føler at praktikstedet tager en alvorligt. Der er ingen tvivl om at det kræver mange resurser at have praktikanter (på den gode måde), men det kan hurtigt blive en god investering når man skal bruge nye, dygtige medarbejdere.

Jeg har i øvrigt gennemgået hele forløbet i partnerskab med en god medstuderende, og vi har begge været så heldige at få tilbudt fast arbejde på stedet umiddelbart efter uddannelsens afslutning.

15
2. december 2013 kl. 15:46

Rigtigt godt at høre fra en der sidder midt i det. Et praktikforløb skal nemlig ses fra begge sider af hækken. Ja, firmaet skal have noget ud af det for at kunne forsvare at bruge tiden på det og ja, det er vigtigt at praktikanten får lært noget og ikke bliver brugt som slavearbejde, som man hører nogle brancher er slemme til.

Du nævner Karrieredagenes messe i Aarhus - er det specifikt for at finde praktik-plads eller er det for at møde virksomheder man gerne vil arbejde for? Oplevede du at virksomhederne var godt nok forberedt på en forespørgsel om praktik?

16
3. december 2013 kl. 09:49

Min personlige indgangsvinkel til Karrieredagene var lidt en kombination, men jeg lagde nok mest fokus på at scoute potentielle arbejdspladser og så var planen at en praktikplads kunne være midlet til at få foden indenfor.

Jeg synes generelt der var et okay niveau hos de fremmødte firmaer, men der var nogle enkelte skuffelser imellem. Nogle af de store firmaer havde sendt HR-repræsentanter afsted som knap var klar over at deres firma overhovedet havde en IT-afdeling. Nu er Karrieredagene selvfølgelig ikke kun rettet mod IT-studerende, men det lagde alligevel en dæmper på begejstringen for de firmaer.

Men generelt var niveauet fint og udbuddet af firmaer var stort nok til at jeg følte at jeg havde fået et solidt indblik i markedet, så jeg kan klart anbefale det til studerende, som er igang med at finde praktik- og/eller arbejdspladser.

12
29. november 2013 kl. 00:40

Jeg tog initiativ til at tilbyde praktikpladser til datamatiker studerende, efter meget store vanskeligheder med at finde kvalificerede medarbejder til vores udviklingsafdeling. Det viste sig senere at være en kanon god investering/beslutning.

Vi har nu vores fjerde hold datamatiker praktikanter hos os. Første gang havde vi 4 praktikanter, efterfølgende 3, dernæst 2 og nu igen 3 praktikanter. Vi har normalt haft max på 4 praktikanter, som både skyldes mangel på siddepladser, men også udfra en vurdering af, hvad der vil være det optimale for begge parter. Antallet som vi tog ind afhang af matchende/kvalificerede ansøger. Praktikanter har for det meste arbejdet i deres egne teams i starten og efterfølgende bliver de inddraget i det primære udviklingsteam. Hovedopgaverne har de igen løst i egne teams, bestående af to eller tre praktikanter.

De første hold praktikanter har nu alle fast arbejde, 2 af dem er fastansat hos os :-) og de to andre er ansat andre steder. Generelt er det også gået rigtig godt for de andre. En fra hhv hold 2 og hold 3, er nu ansat som studentermedhjælper på deltid mens de læser videre.

Erfaringerne er meget positive. Jeg har gået meget op i at begge parter skal have mest mulig ud af praktikopholdet, og har sørget for at vælge passende kom-i-gang-opgaver og/eller kom-i-gang-projekter, mindre udfordrende opgaver, større-udfordrende/komplekse-gå-i-krig-projekter og større-udfordrende/komplekse-gå-i-krig-hovedopgaver, som vi ville få mest mulig ud af, samtidig med at det vil give dem en masse udfordringer og erfaringer med diverse teknologier. Det har indtil videre uden forbehold været en kæmpe succes.

Hvad er så opskriften? Praktikopholdet og praktikanterne skal tages meget seriøst. Meget meget seriøst. Allerede inden praktik overvejelser er der gjort tanker om mulige interessante opgaver/projekter, der skal løses af praktikanterne. De indledende praktiksamtaler bærer mere præg af jobsamtaler... jeg er jo netop på udkig efter en mulig fremtidig medarbejder, som jeg eller evt. en anden vil have lyst til at ansætte efter praktikforløbet. Jeg skal blive overbevist om at han/hun har de nødvendige x'er og y'er til at blive en god (og meget gerne en fremragende) udvikler.

Under praktikopholdet skal de have al nødvendig hjælp, men jeg lægger især vægt på god vejledning og coaching. Hellere for lidt hjælp end for meget hjælp. Jeg har heldigvis så meget overblik over teknologier og hvordan (næsten) alt mellem himmel og jord fungerer mht software, netværk/internet & relevante teknologier, at de med min vejledning/coaching og en god fighter-vilje opnår meget meget gode resultater. Grunden til at jeg tager flere praktikanter ind, er først og fremmest for at sikre at de kan hjælpe hinanden med diverse udfordringer, samtidig med at jeg bliver mindst mulig forstyrret i det daglige ;-)

Da vi anvender SCRUM i virkshomheden, er det også blevet en kultur at vi har løbende opfølgninger på fremskridt. Især seriøse live demonstrationer mindst hver anden uge gør at alle tager projekterner og opgaverne meget mere seriøst.

Vi har ikke en ”dem og os” kultur – tværtimod, så er vi alle en del af fællesskabet og det store udviklingsteam, hvor alle hjælper med at udvikle løsninger som vores kunder har brug for.

At man så samtidig har gør en super samfundstjeneste - i nutidens danmark, hvor der både er mangel på praktikpladser og kvalificerede udvikler – kan jo godt gøre en ekstra ekstra stolt og glad :-)

14
2. december 2013 kl. 15:42

Superfedt at I har taget ansvaret Manmathan og at I ovenikøbet har sat det i system, så det er en tilbagevendende begivenhed.

Du har helt ret i at Scrum hjælper med synligheden af et projekt og man dermed kan undgå at have en praktikant der gemmer sig under praktikken. Demoer gør det også nemmere at bestemme visionen i et projekt. Det bliver hurtigt meget tydeligt, at man ikke arbejder på det rigtige, hvis man er på vej ud af en tangent. Det hjælper også med at få antallet af påbegyndte-men-ufærdige historier ned.

9
28. november 2013 kl. 13:49

Jeg arbejder i en virksomhed der leverer infrastruktur (software) og er ansat i vedligeholdelsafdelingen. Vi har netop indvilliget i at tage en, måske to, praktikanter. I vores afdeling er der ikke de store udviklingsprojekter, men mere små-ændringer og fejlrettelser, så vi har valgt, at hvis vi tager begge to, bliver de splittet op på hvert sit hold i afdelingen. Vi håber dermed at kunne lære dem hvordan det er at komme som ny på en arbejdsplads og at de kan få nogle små afgrænsede opgaver de kan løse selvstændigt. Jeg er som nyansat den med bedst tid til at indtroducere de nye til arbejdspladsen, og glæder mig til at se hvordan det går.

Det er meget fint, at der er fora, hvor praktikanter og praktik-steder kan møde hinanden, men jeg tror der er en anden ting der er mere behov for, for at få flere virksomheder til at melde sig - Der skal udbredes information om hvad det faktisk vil sige at have en praktikant. De bliver enten set som gratis arbejdskraft, eller som en urimelig stor byrde, hvor man afsætter 1-2 mand i et par måneder uden at få noget ud af det. Det vil være rigtig godt for os (og formentlig andre) at få præsenteret eksempler på hvad andre virksomheder har gjort sig af erfaringer med praktikanter - hvormeget har det krævet, er der kommet noget brugbart ud af det. Er det en god rekrutteringskanal, er det jo også værd at satse på. Hvad kendetegner en opgave der er god at give til en praktikant.

4
28. november 2013 kl. 11:55

Godt gået - mer af det :-)

Helt enig i, at ansvaret for at kvalificere den fremtidige arbejdskraft også ligger hos os i virksomhederne.

Kunne man måske forestille sig et mere konsolideret forum, hvor virksomheder og praktiksøgende studerende kunne "finde" hinanden? I stedet for, at hver enkelt uddannelsessted har sit eget lukkede system? Findes sådan et måske allerede?

7
28. november 2013 kl. 13:02

De fleste henviser i reglen til Praktikpladsen.dk :)

8
28. november 2013 kl. 13:19

Super at der eksisterer en og så ovenikøbet lavet af undervisningsministeriet.

10
28. november 2013 kl. 13:53

Praktikpladsen.dk ser nu mere ud til at være målrettet erhvervsuddannelser, hvor praktik-forløbet udgør størstedelen af uddannelsen. I det tilfælde er det jo noget helt andet. Der får man jo faktisk en ansat i 3-4 år afbrudt af nogle skoleperioder.

Jeg synes det er en noget anden sag, hvis det er en praktik på 2-3 måneder inden afslutningen af uddannelsen.

11
28. november 2013 kl. 14:00

Det siger måske mere om praktikpladsens evne til at markedsføre sig selv, end det gør om mulighederne.

Der er mange virksomheder der ikke engang giver sitet en chance - og i stedet sender jobopslag direkte til uddannelses-stederne eller på helt andre medier - hvilket som studerende kan være enormt frustrerende, da det gør det meget svært at finde réelle muligheder.

I det mindste er der her en platform, med et sigende navn, som man kan benytte sig af. Man definerer jo selv hvad indholdet er, når man slår en praktikplads, eller elevplads, op.

Edit; http://www.admsys.uni-c.dk/praktikpladsen/dokumenter/Vejledninger/Vejl-virk.pdf

Jeg tog fejl, det beklager jeg. Måske man burde rette henvendelse og få dem til at udvide målgruppen, bare en anelse.. Det virker ret snævert at siden kun kan bruges til erhvervsuddannelser..

6
28. november 2013 kl. 12:35

Kunne man måske forestille sig et mere konsolideret forum, hvor virksomheder og praktiksøgende studerende kunne "finde" hinanden? I stedet for, at hver enkelt uddannelsessted har sit eget lukkede system? Findes sådan et måske allerede?

Jeg mener at kunne huske at der eksisterede en fælles studie-projekt-portal i Aarhus, da jeg studerede, men jeg kan ikke lige finde den igen, så måske husker jeg forkert.

Det er en god ide, som man også kunne kombinere med vejledning, så vi kan få nogle rigtig gode praktikantforløb.

3
28. november 2013 kl. 09:53

Hvor er det dejligt at høre at I har overskud, ønsker at bidrage til praktik pladserne, stort skulder klap til jer for det.

Det er sørgeligt at uddannelses stederne sender dem som billig arbejdskraft, ydermere er der desværre også arbejdsgivere der ser det sådan. I mine jobs er jeg tit blevet mødt med "Kunne vi ikke finde en praktikant der kan lave X?", hvor man må skyde den til jords med at en praktikant skal ikke kun løse en given opgave, der skal også være det overskud i virksomheden, der gør at han kan få hjælp til at løse den.

Man skal nærmere se det som en investering i at få en mulighed for at lære en person bedre at kende, og hjælpe ham, så kan det være man har en ansøger når han/hun er færdig med studiet.

5
28. november 2013 kl. 12:28

Man skal nærmere se det som en investering i at få en mulighed for at lære en person bedre at kende, og hjælpe ham, så kan det være man har en ansøger når han/hun er færdig med studiet.

Det var faktisk vores største forbehold. Vi er ikke nået til det punkt, hvor vi har råd til at ansætte og vi ville ikke tage en praktikant væk fra et sted der havde.

Vores praktikant havde så brug for lidt fleksibilitet på grund af en operation midt i praktikperioden, og det løste vi ved at lade ham starte tidligere (mens de andre praktikanter holdt sommerferie). Under antagelsen om at vores praktikant ville have svært ved at finde andre der kunne give den mulighed, havde vi mindre dårlig samvittighed over at tage en praktikant vi ikke kan ansætte efter praktikperioden. Vi har selvfølgelig tænkt os at bruge vores netværk til at hjælpe ham med at finde det rigtige job, når han bliver færdig til februar.

1
27. november 2013 kl. 20:01

Jeg har ikke beslutningsmyndighed på mit arbejde, men her er min historie:

Vi har lige haft en dygtig IT-teknolog igennem et praktikforløb på mit job. Virksomheden har haft mange i tidens løb, men det er den første mens jeg har været der (blev ansat i maj). Min chef fandt sammen med praktikanten en god opgave som havde været nedprioriteret længe, men som havde passende omfang og sværhedsgrad til at praktikanten ville blive udfordret, komme til at skrive netværks- og databasekode (hans eget ønske) og vi vurderede at han kunne nå i mål.

Jeg blev uformelt udråbt til hans mentor, og kiggede ind til ham (på kontoret ved siden af) et par gange dagligt, og ellers måtte han komme ind og hente mig :)

Jeg tror der gik lidt mere tid med sparring i starten, end min chef havde forventet, men "min" praktikant blev hurtigt ret selvkørende.

Jeg sparrede mest angående designs, men også lidt omkring implementering, f.eks. ved at skrive eksempel kode-stumper eller være ham der fandt tutorials.

Vi havde ham kun i 12 uger, men han blev færdig og programmet blev rigtig fint. Det var en stor succes for vores praktikant og vi kommer til at bruge hans software hver gang der skal betales løn

Det tager en masse tid, men det giver noget andet end rå faglighed at have plads og overskud til en praktikant. Min Padawan lærte en masse nye teknikker og libraries at kende, og jeg har forhåbentligt hjulpet til at verden bliver en dygtig programmør rigere i fremtiden. Det er en dejlig fornemmelse :)

2
28. november 2013 kl. 00:18

Min Padawan lærte en masse nye teknikker og libraries at kende, og jeg har forhåbentligt hjulpet til at verden bliver en dygtig programmør rigere i fremtiden. Det er en dejlig fornemmelse :)

Godt du lige fik feel-good-delen med. Den glemte jeg lidt i mit blogindlæg, men jeg er helt enig.

Der er rart når en praktikant i høj grad kan være selvkørende. Vi har smidt vores ud på dybt vand og han laver ting der tangerer til forskning, så vi har tidspunkter, hvor vi i højere grad er nød til at være der for at styre begivenhedernes gang. Vi er på det dybe vand sammen med ham.

Vi er så heldige at vores praktikant efter sin praktikperiode valgte at fortsætte hos os og skrive sin hovedopgave om samme emne som praktikperioden omhandlede. Det gør at vi kan nå lidt længere i samarbejdet.