Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Det er cool at være startup i Norden

11. april 2014 kl. 13:0018
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Eller ikke - delte holdninger. Jeg har talt med mange startups som ikke anser det for at være noget specielt at komme på podiet i de nordiske lande, blive fremhævet som interessant Startup. Interessante startups som i mest succesfulde, mest innovative, fantastisk vækst, kendte investorer osv osv - men det kan være et fint springbræt til at komme blandt de store i bla. USA

Det er faktisk interessant når vi ser på de nordiske lande og skal finde kendetegnende ved de startups der er der. Vi ser et sprudlende Sverige,hvor især Stockholm har fået godt fat i de såkaldte TechStartups.
Flere artikler udkom tidligere om dette interessante geografiske område [her en af dem].
Norge har ikke fået deres land på verdenskortet men har absolut fantastiske startups - synligheden mangler blot :-)
Finland er ved at være temmelig kendt indenfor Games og der er kommet en del kendte spil på markedet derfra - hvem kender ikke Angry Birds blot for at nævne en kendt.
Danmark og Island er en skøn blanding og det er bestemt ikke fordi vi ikke har super gode historier - men det er samme historie som Norge.

Så jo der er superfede startup historier fra Norden, men er det superfedt at være startup i Norden eller fra Norden?
Måske er det en illusion at vi selv anser de nordiske startups for at være innovative, designmæssigt langt over middel, funktionsmæssige løsninger som udstråler kvalitet og simpelthen/brugervenlighed - det er dog kvalifikationer vi med rette kan være stolte af. Måske er vores kultur at vi tror vi skal gøre som det store udland og derfor stirrer vi os blinde på vores egne muligheder. Vi er ydmyge, mere forsigtige, knapt så pralende og fremfor alt ikke vant til at fejl kan være lig erfaring og ikke fiasko.

Vi bør vende dette til at skabe en kultur der gør det attraktivt at være startup i Norden - og jeg er sikker på at mange startups er stolte af at tilhøre dette fællesskab. Selvfølgelig er det ikke ensbetydende med at vi begrænser os til Norden, Nej vi er helt enige om at der ingen geografiske grænser er, men som økosystem er der nødt til at have tættere relationer og her er Norden et godt udgangspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nedsat en lille gruppe i hvert af de nordiske lande, som jeg bl.a er med i, som ser på hvad der skal til for at gøre Norden til et attraktivt sted at starte virksomhed og hermed en opfordring til debat... Hvad skal der til?

Derudover kører eventen NordicStartupAward lige nu, hvor du kan nominere startups fra de forskellige lande og der afholdes lokale awards shows samt et Nordisk show (I Oslo) . Et fantastisk koncept og oplagt mulighed for at få fremhævet de mange superfede startups der er. STEM LØS : www.nordicstartupawards.com

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
14. april 2014 kl. 16:33

Måden at skabe stor tilstrømning til startup scenen er ikke at give et par priser til højre og venstre men ved at gøre det muligt at tjene ufattelige summer penge og det er her Norden generelt fejler.

11
14. april 2014 kl. 13:56

Danmark er verdens letteste land at starte virksomhed i men et af de sværeste at vækste i.

Der mangler grundlæggende 4 ting.

  1. Adgang til talent
  2. Adgang til risikovillig kapital (i.e. IKKE banklån)
  3. Et særskilt skatte system til de første 3 år af en virksomhed.
  4. For små ambitioner.

Der er teknisk talent i Danmark men ikke nok af dette ønsket om at starte virksomheder. Ydermere jo længere ens virksomhed er jo mindre sandsynligt er det man starter virksomhed.

Adgangen til risikovillig kapital er knap. Der er en del gode seed-investors men faktisk VC kapital (round a-b-c-etc.) er det knapt med.

Skattesystemet er indrettet til lønmodtageren og afdragsystemet er indrettet til de ældre store virksomheder. Startups der har brug for så lave omkostninger som muligt har svært ved at klare sig og afkastet er minimalt hvis man endelig skulle få success.

Ud over det har vi en medarbejderlovgivning der på trods af at den er en af de mest fleksible i verden samtidig giver medarbejderne så mange rettigheder at det kan være svært at "hire slow, fire fast".

Sidst men ikke mindst. Danskerne mangler se det danske marked som et marked på 6 milliarder ikke bare 6 millioner mennesker. Der er alt for mange der har for små ambitioner og er for banke for at vækste virksomheden.

Dem der kan flytter som regel til udlandet. Zendesk, Tradeshift, Podio etc.

Ved ikke om jeg syntes janteloven som sådanne er spil men der er helt sikkert en kultur af no-can-do.

12
14. april 2014 kl. 14:46

I ovenstående

"Ydermere jo længere ens virksomhed er jo mindre sandsynligt er det man starter virksomhed."

Skulle have stået

Ydermere jo længere ens uddannelse er jo mindre sandsynligt er det man starter virksomhed.

1
12. april 2014 kl. 12:40

Mindre statsligt ejerskab (lavere skatter - som så også vil give flere penge i hænderne til dem der har success - til på sigt at lave et økosystem af angels - og måske også gøre at dem med success ikke flytter hovedkvarteret til udlandet i step 2 - men istedet kun laver salgs-kontorere i udlandet)

Mindre statslig indblanding/konkurrenceforvridning (færre underlige erhvervsstøtte ordninger - som kun de store firmaer har kontor-folk nok ansat til at søge og administrere, og nemmere for små firmaer at byde ind på statens opgaver).

Mindre jantelov (måske undervise i skolerne at det er ok/fedt at lave noget, udvikle og bringe det til markedet, men også kampagne til voksne - ved dog ikke lige hvordan?)

Lars Tvede har skrevet en ret god bog om hvordan vi kan indrette samfundet til flere startups/kreativitet - "det kreative samfund - hvordan vesten vinder fremtiden":http://www.youtube.com/watch?v=XQjPLZ0kssQ

3
12. april 2014 kl. 21:30

At bruge Janteloven er i dag ren offermentalitet og kærkommen undskyldning for mange.

Nå?

De danske folkeskoler holder ret effektivt de dygtige elever tilbage...

Skattesystemet er indrettet 100% efter den normale lønmodtager... (her ordnes alt automatisk) - er du unormal som fx. selvstændig får du udvidet angivelse og skal sætte dig ind i ret mange skattelove for at udfylde det. Som selvstændig kommer din indkomst oftest i klumper og ikke løbende - altså år hvor du ikke udnytter dine fradrag - og derefter en klump med alt der forsvinder i topskat.

Får du alligevel success - så skal du høre på brokrøve fra enhedslisten og deres tilhængere der synes at det ikke var din fortjeneste - og at arbejderen og/eller staten skal have alt gevinst - de udgør i dagens danmark ca. 10% af befolkningen. Man kunne måske også tage SF og S med i den opgørelse.

Luksus og luksusvarer har et begrænset marked i DK - ikke velanset at vise success/rigdom - måske pga. mentalitet/jantelov?

I diverse undersøgelser ligger danmark langt tilbage på "iværksætterkultur" - folk kan godt se det gode i at være iværksætter - men vil det ikke selv ifht. normalt lønmodtagerjob... frygt for at skille sig ud fra mængden?

5
13. april 2014 kl. 11:07

Har du nogle referencer til disse?

http://erhvervsstyrelsen.dk/file/420799/fakta-ivaerksaetterkultur.pdf(bemærk de steder hvor danmark falder igennem - vi har ikke iværksætter-kultur - men lønmodtager-kultur - og samfundet er 100% indrettet efter lønmodtagere).

http://erhvervsstyrelsen.dk/file/291799/Ivaerksaetterindeks-2012-endelig-version.pdf(forholdsvis godt med på mange punkter - men falder især igennem på "iværksætterkultur" - og i "regulering" emnet især pga. skattetrykket)

6
13. april 2014 kl. 18:08

(bemærk de steder hvor danmark falder igennem - vi har ikke iværksætter-kultur - men lønmodtager-kultur - og samfundet er 100% indrettet efter lønmodtagere).

Det må du lige forklare, specielt at samfundet er indrettet 100% efter lønmodtageren, for det ser jeg slet ikke i det tal. Jeg synes det der springer aller mest i øjnene, er at folk der har svaret på undersøgelsen, ikke har set nogle iværksætter success historier i medierne. Din analyse af hvordan arbejdsmarkedet er indrettet modsiges også fuldstændig af din anden kilde. I hovedkonklusions-boksen står der:

Danmark har generelt gode rammebetingelser på Markedsforhold, Regulering og Videnskabelse- og spredning.

Som en der sidder og arbejder med regnskabssystemer til små virksomheder globalt til daglig. Og dermed de regler for hvordan de skal rapportere til myndighederne, de små virksomheder er underlagt , så vil jeg sige: Du skulle bare vide hvor slemt det kan være. Det er ikke småting af snirklede regler der findes i andre lande. De danske regler er nogle af de simpleste jeg er stødt på.

Din anden kilde giver dig dog ret i at iværksætter-kultur er en udfordring for DK.

Da jeg selv startede min første virksomhed efter Uni, var det kun fordi jeg aktivt selv valgte det. Det var et par kurser om iværksætteri tilgængelige, der foregik om aftenen efter undervisningstid. Og vi var ganske få der kom. Når jeg husker tilbage kan jeg ikke huske hvad der inspirerede mig til at blive selvstændig.

Noget der specielt undrer mig er, at iværksætteri overhovedet ikke blev nævnt i undervisningene en eneste gang i hele min folkeskole- og gymnasie-tid.

Til blogindlægets spørgsmål om hvad der skal til for at gøre iværksætteri attraktivt i Norden, så tror jeg at Anette har ret i at det største problem er, at det er meget slemt at fejle med en virksomhed i DK. "Konkurs" er fx et tabu-belagt ord. Og hvordan gør man så lige noget ved det? At ændre en kultur, kræver en hård indsats over mange år.

7
14. april 2014 kl. 01:39

Det må du lige forklare, specielt at samfundet er indrettet 100% efter lønmodtageren, for det ser jeg slet ikke i det tal.

Ud fra spørgsmålene om de selv har lyst til at blive iværksætter... ikke noget folk har lyst til - foretrækker lønmodtager jobbet = lønmodtager kultur vi har.

Man kunne så også sige at lønmodtager er det som samfundet er indrettet efter - skat kører automatisk, du beskattes løbende til middel skat (modsat iværksættere som ofte får penge ud i klumper - ingen eller små penge i perioder hvor fradrag mistes - og så måske en stor klump ved salg eller bonus - til topskat), børnepasning passer med arbejdstiderne, uddannelsessystemet er rettet mod lønmodtager jobs... Lovgivning og skattesystemet favoriserer større firmaer i Danmark (altså dem med lønmodtagere) versus selvstændige.. tidligere iværksætterskatten, muligheder for at byde på offentlige opgaver, erhvervsstøtteordninger og burokratiet med dem... bogførerer i fx. elektriciteten til jeres servere optimalt?

det største problem er, at det er meget slemt at fejle med en virksomhed i DK. "Konkurs" er fx et tabu-belagt ord.

Med konkurs har vi da ellers ret ok regler - og et udbredt sikkerhedsnet af sociale ydelser og en vel nogenlunde fungerende konkurslovgivning? Paradoksalt nok, så tror jeg at det er en stor årsag til at så mange åbenbart ikke tør starte... for meget kuvøse-mentalitet fjerner initiativet.

8
14. april 2014 kl. 02:40

Man kunne så også sige at lønmodtager er det som samfundet er indrettet efter - skat kører automatisk, du beskattes løbende til middel skat (modsat iværksættere som ofte får penge ud i klumper - ingen eller små penge i perioder hvor fradrag mistes - og så måske en stor klump ved salg eller bonus - til topskat), børnepasning passer med arbejdstiderne, uddannelsessystemet er rettet mod lønmodtager jobs... Lovgivning og skattesystemet favoriserer større firmaer i Danmark (altså dem med lønmodtagere) versus selvstændige.. tidligere iværksætterskatten, muligheder for at byde på offentlige opgaver, erhvervsstøtteordninger og burokratiet med dem... bogførerer i fx. elektriciteten til jeres servere optimalt?

Ang. samfundets indretning. Jeg vil ikke lige addresere alle dine punkter, der er mange og jeg er ikke helt sikker på hvad du mener med dem alle. Jeg syntes også at bogføring og administration var træls. Men som citatet sagde, så er rammebetingelserne ret gode i DK. Det var også min personlige oplevelse, så var det heller ikke værre - Dermed ikke sagt at de ikke kan kan og skal blive bedre. Det kunne fx i min optik være en fordel at vi fik muligheden for at bogføre ifht hvad der betalt, i stedet for hvad der er faktureret, som mange andre lande har.

Men IMHO så er det nok nærmere iværksætter-kulturen der halter i DK, altså ikke noget man nødvendigvis skal lovgive sig ud af. Det tabu jeg talte om ifht konkurser er et kultur-spørgsmål, ikke et regel-spørgsmål. Det kunne man også se i det første link du sendte, danskerne tør ikke tage chancer med egen virksomhed, hvis der er risiko. Det kan du kalde kuvøse-mentalitet. Det synes jeg er en meget negativ måde at se på det. Jeg tror nærmere det bunder i at mange er uoplyste om hvad det vil indebærer at være selvstændig, du kan ikke bebrejde mennesker at de ikke har lyst til noget, som de ikke ved ret meget om.

15
14. april 2014 kl. 15:19

Et eksempel på samfundsindretning er hvis du arbejder meget projektorienteret og først forventer at kunne sende en faktura til kunden sidst på året. Lad os sige du har aftalt 700k for projektet, så skal du forskudsbeskattes af det i månederne januar - december - også selvom de reelle penge først kommer ind på din konto sidst på året. Det er penge man som selvstændig skal ud og låne sig til eller financiere på anden vis hvis ikke man har rige forældre så at sige.

Hele forskudsskatssystemet er indrettet efter lønmodtagere som får deres penge måned for måned og der er ingen kære mor hos Skat hvis man kommer som selvstændig og siger at det er idioti at skulle betale skat af penge man ikke har tjent endnu.

Det er dog næppe det der afholder folk fra at blive selvstændige - det er nemlig typisk sådan noget man må erfare som selvstændig på den hårde måde (og er man heldig har SKAT andet at give sig til de første par år af din tilværelse som selvstændig - det var først efter 10 år som selvstændig SKAT var så flinke at gøre mig opmærksom på dette...)

9
14. april 2014 kl. 11:43

Hej Allan Befriende at du nævner de gode ting og sætter fokus på at der faktisk er en del områder der er ok for iværksættere i DK. Skal vi fremme iværksætter ideen,så skal vi også give en realistisk fortælling om hvordan det er, så vi giver flest muligt lyst til at være iværksætter! - samtidig bliver det nemmere at tage dine forslag til hvad der skal forbedres alvorligt. Den ensidigt negative fokusering på iværksætternes vilkår bliver jo nemt en hindring for at få ændret vilkårene.

10
14. april 2014 kl. 13:33

Befriende at du nævner de gode ting og sætter fokus på at der faktisk er en del områder der er ok for iværksættere i DK. Skal vi fremme iværksætter ideen,så skal vi også give en realistisk fortælling om hvordan det er, så vi giver flest muligt lyst til at være iværksætter! - samtidig bliver det nemmere at tage dine forslag til hvad der skal forbedres alvorligt. Den ensidigt negative fokusering på iværksætternes vilkår bliver jo nemt en hindring for at få ændret vilkårene.

Vil lige sige at jeg da også er glad for mange ting i Danmark som iværksætter - bla. som Allan nævner er det forholdsvist nemt at lave bogføring/regnskab, og få regler og burekrati med oprettelse af selskaber og administration af dem....

Synes dog der er en meget smal optimering i Danmark... der er visse tabu'er som der bare ikke må røres - mens andre optimeres fint nok. Man laver så de her undersøgelser/statistikker om hvordan det går - og undlader at røre tabu'erne stadig - selvom det er dem der stikker ud.

13
14. april 2014 kl. 14:49

Selvransagelse er vel også sundt i iværksætter miljøerne,forskellige brancher slås med brådne kar og det gør man jo også i forhold til iværksættere. Intet er cool per automatik, - for mig er det cool hvis man har en vilje til at skabe noget der løser nogle problem stillinger, noget der forandrer noget, noget med engagement og dedikation - Har man succes med det er det super, mislykkes det så bør man også få kredit for at have forsøgt - her kan flere erhvervsfolk jo komme frem i medierne og udtrykke at de gerne vil ansætte personer der har vist vovemod og engagement og at de vil se positivt på et par fejlslagne opstarts forsøg. Omvendt bør der også tages afstand fra dem der stolte står frem med deres grådighed og er lige glade med at de trækker andre virksomheder med ned -bare de kan sikre sig selv bedst muligt. Tror det er vigtigt at vi alle sammen ser hvordan vi kan være med til at forandre kulturen og fremme et positivt syn på iværksættere - også dem der ikke lykkes første gang. Tabuerne kan vel nedbrydes via gode eksempler fra nogle sympatiske iværksættere der på en saglig måde redegør for deres synspunkter.

17
14. april 2014 kl. 16:33
18
14. april 2014 kl. 16:53

Yup. Jeg co-founded et firma med Morten Lund i 2005 og har set ham gå igennem det hele fra top til bund på vej op igen. Men det kræver også man er omgivet af de rigtige mennesker, det er næsten det vigtigste.

14
14. april 2014 kl. 15:12

Det tror jeg slet ikke er problemet. Helt enig i at kulturen skal ændres, men på nogle meget specifikke områder. Der er nok positiv buzz i at være iværksætter idag. Problemet er mere strukturelt. At selvom der er nok buzz så sker der ikke noget.