Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Det er altsammen Kampmanns skyld

28. marts 2012 kl. 09:4228
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I gik glip af en pokkers interessant aften igår, Datamuseum.dk havde nogle af de helt centrale aktører til at fortælle om 50 års IT i staten.

Det er forundeligt hvor meget højere folk kan åbne munden når de er blevet pensionister og der kom nogle sandheder på banen som kunne have sparet danskerne for mange skattekroner, hvis de var blevet sagt og handlet på i tide.

Det overordnede billede er, at når der går sognerådsformænd og bykonger i projekterne, går der hat og briller i intelligent anvendelse af IT. Bedre bliver det bestemt ikke, når man giver sig til at "privatisere" de offentlige databanker som Datacentralen og KMD.

Det værste er at vi tilsyneladende ikke er blevet klogere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rejsekortet er 100% uigennemskueligt, fordi det stadig tager hensyn til hvor sognerådsformanden boede i 1970 og EPJ systemerne har næsten som politisk designkrav at de ikke skal virke sammen med nabo-regionen.

Men den kommentar jeg værdsatte mest, var at det værste IT-misbrug foregik i Folketingssalen: Lovgivning uden hensyntagen til de praktiske IT-mæssige konsekvenser af de politiske luftkasteller.

Der er ingen tvivl om at det helt centrale problem i offentlig IT i Danmark, er at dem der vedtager projekterne og rutter med pengene, ikke har en stand forskid på IT.

Kobl det sammen med et tykt lag af konsulenter og leverandører der tjener deres penge på at forlænge og forværre problemerne, frem for at løse dem og så er det pludselig nemt at se hvordan POLSAG kunne koste en halv milliard uden at virke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilsvarende er vejen frem helt indlysende: Ansæt en statslig EDB-Chef og centraliser hele lortet, med Folketingets magt i ryggen.

Hvis vi kan klare os med et Monopoltilsyn, et DMI og et Vejdirektorat kan vi helt sikkert også klare os med et takstsystem for offentlig trafik, et EPJ system og et offentligt IT-center for alle databaserne.

phk

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
29. marts 2012 kl. 01:23

Måske fordi jeg ser teknologi som den bedste vej til højere velfærd for alle... måske fordi den gennemsnitlige borger i Danmark har mere fokus på velfærd end på teknik og jeg kunne ænke mig at de i stedet fik fokus på at teknik kan være vejen til en bedre/højere velfærd.
...og sidst og ikke mindst så fordi jeg selv syntes at det velfærdssamfund som vi har (haft) i Danmark er unikt og værd at bevare for fremtiden.... specielt hvis det kan gøres billigere ved smart brug af teknik og IT, f.eks. ved ikke at spilde milliarder på IC4, PolSag og lign. dødssejlere.

Dødssejlere får man desværre når man hælder IT på den gamle komplekse velfærdsmodel (og det gør politikere/it folk).

Og hvad iøvrigt med "velfærd"/glæde for at bruge et IT system for brugeren? der er glæde/produktivitet i fx. Basecamp (simpelt og let at bruge), mens MS Project for mig er ret uoverskueligt/svært at bruge.

27
29. marts 2012 kl. 07:40

Dødssejlere får man desværre når man hælder IT på den gamle komplekse velfærdsmodel (og det gør politikere/it folk).

Nej, dødssejlere får man af at gøre simple ting unødvendigt komplekse. Velfærdsmodellen er(var) hverken kompleks eller svær at digitalisere det blev den når man begyndte at privatisere den.

Og hvad iøvrigt med "velfærd"/glæde for at bruge et IT system for brugeren? der er glæde/produktivitet i fx. Basecamp (simpelt og let at bruge), mens MS Project for mig er ret uoverskueligt/svært at bruge.

Det vil vi ikke score specielt mange vælger uden for det tekniske miljø på, vel ? Et par langt bedre eksempler ville være "bedre (og sikrere) og nemmere digital adgang til myndighederne og kommunerne", eller "bedre (sikrere) og nemmere digital signatur".

25
29. marts 2012 kl. 01:22

Når du skriver "Det er altsammen Kampmanns skyld" bliver jeg nysgerrig efter at høre mere om hvilken Kampmann og hvilken skyld.

21
28. marts 2012 kl. 18:07

Poul: Når du ikke vil stile op som politiker: Er det tænkeligt om du ville have lyst at fungere som lobbyist på borgen i en periode?

En dag om ugen på borgen er jeg sikker på kunne give stor indflydelse!

20
28. marts 2012 kl. 16:58

Så længe IT skandalerne lever i de private selskaber, så skal regeringen ikke slås med den abe på skulderen.

Mon ikke statsministeren hurtigt ville blive træt af at skulle bruge sine tirsdags-pressemøder på IT skandalerne i dit nye centrale "Offentlig IT i Danmark"-selskab? Hun lader ikke ligefrem til at nyde spørgsmålene om DONG for tiden.

Og så vil der heller ikke gå lang tid før nogle ville hævde at det ville være så meget bedre at privatisere det (igen).

15
28. marts 2012 kl. 13:29

...lave vores eget parti med fokus på IT & teknik og velfærd. Jeg er dog bange for at folk hellere vil stemme på økonomiske luftkasteller fra højreblokken eller venstreblokken end på facts fra en flok nørder.

16
28. marts 2012 kl. 15:06

Hvorfor blander du "velfærd" ind i sætningen? - IT&teknik er bedre. Velfærd i Danmark resulterer oftest i de mest komplekse milimeter-tyrani regler - som er døden at implementere for IT folk.

mht. forsimpling af regelgrundlaget/kompleksiteten i staten er LA vel et af de bedste partier at stemme på (og deraf afledt også mere simple IT systemer)

19
28. marts 2012 kl. 16:51

Hvorfor blander du "velfærd" ind i sætningen? - IT&teknik er bedre.
Velfærd i Danmark resulterer oftest i de mest komplekse milimeter-tyrani regler - som er døden at implementere for IT folk.

Måske fordi jeg ser teknologi som den bedste vej til højere velfærd for alle... måske fordi den gennemsnitlige borger i Danmark har mere fokus på velfærd end på teknik og jeg kunne ænke mig at de i stedet fik fokus på at teknik kan være vejen til en bedre/højere velfærd. ...og sidst og ikke mindst så fordi jeg selv syntes at det velfærdssamfund som vi har (haft) i Danmark er unikt og værd at bevare for fremtiden.... specielt hvis det kan gøres billigere ved smart brug af teknik og IT, f.eks. ved ikke at spilde milliarder på IC4, PolSag og lign. dødssejlere.

12
28. marts 2012 kl. 12:39

var vel først forsøg som så døde inden de fik lov at bevise det virkede på et afgrænset område.

7
28. marts 2012 kl. 10:54

Men de har heller ikke forstand på vejarbejder, politiefterforskning, hospitalsindlæggelser, trafikplanlægning eller undervisning i klassisk mekanik. Dvs. de som standard må forlade sig på input udefra når de laver regler. Hvorfor går det så så meget mere galt mht. IT?

14
28. marts 2012 kl. 13:07

Nogle grunde til at det går galt:

  • Embedsmændene ved heller ingenting om IT.
  • Der er masser af gruppepres/mobning om IT. (Nå du forstår ikke hvad IT kan gøre her. Ja, min nabos søn på 14 klarede lige at få min Facebook til køre på telefonen. Så næste gang manden bliver spurgt, skal han nok lade være at indrømme at han ingenting ved)
  • Manglende seriøsitet i sammensætningen af rådgivende udvalg. Kunne man forestille sig at dem der skulle rådgive om en sygehusstruktur, bestod af Novos direktør, en sælger af røntgen apparater, og en kommunikationschef for producenten af støttestrømper ? Nej, vel. Men når talen falder på IT er man skræmmende tæt på.
9
28. marts 2012 kl. 12:07

Det gar da også frygteligt galt, når karrierepolitikere prøver at lave trafikplanlægning, regler for sygepleje og lignende. Forskellen er, at der er nok protester over de største fejltagelser i de områder (som f.eks. betalingsringen), at de ofte bliver taget af bordet, inde de store katastrofer sker. At det ikke sker indenfor IT kan have flere årsager. En årsag kunne være manglende åbenhed, inden beslutningerne tages (det er svært at protestere over noget, man ikke har mulighed for at vide) og en anden kunne være, at problemstillingerne er mere komplicerede.

Dertil kommer, at politikere måske ikke er gode nok til at indrømme, at det her ved de ikke noget om, så de nemmere lader sig overbevise til at købe nye klæder af fupskræddere.

24
28. marts 2012 kl. 23:44

Vedr. trafikpolitik, der var desværre ikke nogen der nåede at standse folketingspolitikerne da de besluttede at stoppe elektrificeringen af jernbanenettet i Danmark - og dermed gjorde sig skyldige i den afledte effekt at vi nu står med IC4 togene. Så nej, de kan desværre heller ikke overskue de andre områder.

10
28. marts 2012 kl. 12:18

Den væstentligste årsag til de manglende protester er at detaljerne ikke er tilgængelige.

Jeg synes det bør være et krav at designdokumenterne bliver gjort tilgængelige for oplyste borgere, så de kan protestere i tide imod idioti.

13
28. marts 2012 kl. 12:45

Poul-Henning Kamp og det problem at der ikke er stemmer i IT. People don't give a damn.

8
28. marts 2012 kl. 11:38

Der er en forskel, alle de andre emner har de blot ikke forstand på, men IT er i modsætning til stort set alt andet ren magi.

Hvis du sætter politikere til at lave en vej så vil de nok lave noget klamp, men de fleste forstår trods alt at det nok handler om at lægge noget asfalt ud på jorden og forsøge at plane det. Men sætter du dem til at skrive blot en simpel lille applikation så vil de ikke ane hvad i alverden de skal gøre.

5
28. marts 2012 kl. 10:21

Var det ikke det de prøvede med statens IT? Det gik også galt.

11
28. marts 2012 kl. 12:21

@Eske: Hvad får dig til at sige, at Statens IT gik galt? Jeg havde indtryk af, at det var en moderat success bortset fra lidt problemer omkring energimærkningsordningen.

3
28. marts 2012 kl. 10:15

Lyder som et godt arrangement, med mange horror-stories ...

Et kort spørgsmål: Var der nogle historier om UNI-C ?

4
28. marts 2012 kl. 10:20

Står du til rådighed for den nye stilling som statslig EDB-chef ?

Kun hvis den kommer med en blok med 100 fyringssedler der kan bruges uden begrænsning til at fjerne de offentlige ansatte der modarbejdet målsætningen.

Dette er bestemt ikke ironisk, men har du aldrig overvejet at gå ind i politik?

Min kone vil ikke vise røv i danseprogrammer, så det er udelukket.

Var der nogle historier om UNI-C ?

Nej, fokus var Datacentralen og KMD.

2
28. marts 2012 kl. 10:12

Dette er bestemt ikke ironisk, men har du aldrig overvejet at gå ind i politik?

1
28. marts 2012 kl. 10:11

Står du til rådighed for den nye stilling som statslig EDB-chef ?