Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Derfor får kvinder mindre i løn

8. marts 2010 kl. 14:534
Artiklen er ældre end 30 dage

Sidste uge var jeg til bloggermøde på Version2, hvor vi snakkede om kvinder i IT-fag, og dagen efter fortalte jeg på Folkeuniversitetet om kvinders migration fra Filippinerne til Danmark. Der er en sammenhæng, ikke blot fordi begge dele skete for mig i sidste uge.

I dag er det så kvindernes internationale kampdag hvor forskellige kommentatorer diskuterer forskellen på mænds og kvinders gennemsnitsløn og hvad forskellen kan skyldes. Det har pudsigt nok også at gøre med både filippinske kvinder og kvinder i IT-fag.

På datalogi på Københavns Universitet var der sidste år kun 9 procent kvinder blandt de optagne på datalogistudiet. Til gengæld var der 66 procent kvinder på de bløde humanistiske fag, hvor lønningerne ifølge en undersøgelse for nogle år siden i Berlingskes Nyhedsmagasin var henholdsvis 30 og 22 procent lavere end datalogernes for private og offentligt ansatte.

Hvis vi ser lidt bredere på lønningerne, fik privatansatte humanistiske kandidater i snit 23 procent lavere løn end privatansatte med en IT kandidat uddannelse. En del af lønforskellen mellem mænd og kvinder kan altså forklares ved at kvinder vælger litteratur, mens mænd vælger IT.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledelsen på humaniora har været ret energiske med at fortælle hvor meget deres kandidater kan klare, inklusive en enkelt som udtalte noget i retning af, at humanisterne nok skulle få lavet noget IT til sygehusene som kunne bruges, når nu IT-folkene ikke kunne finde ud af det. Samtidig har IT-fagene været venlige og ikke diskuteret humanisternes påstande - eller en lønforskel som ligner 10.000 om måneden før skat.

En anden forklaring på det begrænsede antal IT-kvinder er, at der er færre systemtænkende kvinde. Det har jeg nævnt i en tidligere blog:

http://www.version2.dk/artikel/13943-maend-og-kvinder-som-er-farlige-i-et-projekt

Det forklarer bare ikke, at andelen af kvinder på datalogistudiet var omkring tre gange så stort for en generation siden, samtidig med at antallet af mandlige studerende i hvert fald ikke var mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forklarer heller ikke at omkring tres procent af dem der studerer computer science på Filippinerne er kvinder. En af årsagerne hørte jeg på blog-mødet. Tidligere blev datalogi i Danmark også set som et kontorfag - og ikke et specielt maskulint fag. Det samme gælder stadig for computer science på Filippinerne.

Det havde jeg ikke tænkt over, selvom jeg efterhånden er noget nær ekspert i filippinsk kultur og har haft noget at gøre med deres computer science studier.

Den anden årsag er kulturel. Danske unge får i dag at vide, at de først og fremmest skal vælge en uddannelse som interesserer dem, og de regner med at samfundet nok skal indrette sig sådan, at de får et godt arbejde. Omvendt regner kvinder på Filippinerne med at de er nødt til at klare sig selv.

De lever i et samfund med en traditionel og overlevelsespræget kultur, så selvom de opfører sig feminint, kan de tænke på en måde som vi i et velfærdssamfund opfatter som maskulin. Derfor går de mere efter uddannelser, hvor de mener at der er gode jobmuligheder. Og i øvrigt også efter vestlige IT-mænd. Men den historie må vente til en anden gang.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. marts 2010 kl. 10:17

Hej,

Du har nok ret i at vi vælge udddannelser efter hvad vi syntes er spændende i Danmark, uden at skele til om det vil være nyttigt. Vi er vel blevet opdraget til den romantiske ide om at vi skal have et job vi elsker og vi skal kunne lide det altid.

Daniel

1
9. marts 2010 kl. 10:17

Du skriver: "Danske unge får i dag at vide, at de først og fremmest skal vælge en uddannelse som interesserer dem, og de regner med at samfundet nok skal indrette sig sådan, at de får et godt arbejde. Omvendt regner kvinder på Filippinerne med at de er nødt til at klare sig selv."

Som jeg ser det, er det en ulykkelig udvikling, vi har set herhjemme. Det hænger ikke sammen, og det går ud over de svageste.

Gad vide, hvad der skal til af wake up call for at de unge danskere også - i deres uddannelsesvalg - kommer til at tænke over deres ansvar over for samfundet/alle de mennesker, som har betalt deres SU og deres uddannelse/alle de mennesker, som kan få det svært, fordi den unge ikke føler ansvar for efterfølgende at "betale tilbage".

Læg oveni, at 30 pct. af dem, der påbegynder en universitetsuddannelse skifter retning.

Og så har vi altså verdens ældste færdiguddannede og en ret tidligt tilbagetrækningsalder.

3
9. marts 2010 kl. 11:36

Jeg tror der især mangler politisk vilje til at vende udviklingen.

For nogle år siden lavede jeg en lille undersøgelse som viste at gymnasielever gerne ville tænke på karriere- og fremtidsmuligheder, når de valgte studier.

De savner bare kontant information, for eksempel om forskellene i jobmuligheder og lønforhold. Det er universiteterne - som gerne vil tækkes den store gruppe af bløde humanister - ikke så meget for at sprede.

Dem der skal tiltrække flere unge til IT-uddannelser har i høj grad satset på pop og sjov, i stedet for at give den information som unge kan bruge, når de skal vælge en IT-uddannelse. Den indsats jeg har set, har generelt været for dårlig og useriøs.

Endelig kan politikerne se deres fordel i at give unge hvad de ser ud til at ville have, både i gymnasierne og på universiteterne. Især da de humanistiske uddannelser er ret billige.

I øvrigt overvurderer statistikken nok humanisternes løn. I England har man været inde på at mange af de studerende har veluddannede forældre og gode gennemsnit, så de i nogle tilfælde ville have haft en højere løn, hvis de havde brugt deres unge år på en karriere i stedet for en humanistisk uddannelse.