Derfor får kvinder mindre i løn
Sidste uge var jeg til bloggermøde på Version2, hvor vi snakkede om kvinder i IT-fag, og dagen efter fortalte jeg på Folkeuniversitetet om kvinders migration fra Filippinerne til Danmark. Der er en sammenhæng, ikke blot fordi begge dele skete for mig i sidste uge.
I dag er det så kvindernes internationale kampdag hvor forskellige kommentatorer diskuterer forskellen på mænds og kvinders gennemsnitsløn og hvad forskellen kan skyldes. Det har pudsigt nok også at gøre med både filippinske kvinder og kvinder i IT-fag.
På datalogi på Københavns Universitet var der sidste år kun 9 procent kvinder blandt de optagne på datalogistudiet. Til gengæld var der 66 procent kvinder på de bløde humanistiske fag, hvor lønningerne ifølge en undersøgelse for nogle år siden i Berlingskes Nyhedsmagasin var henholdsvis 30 og 22 procent lavere end datalogernes for private og offentligt ansatte.
Hvis vi ser lidt bredere på lønningerne, fik privatansatte humanistiske kandidater i snit 23 procent lavere løn end privatansatte med en IT kandidat uddannelse. En del af lønforskellen mellem mænd og kvinder kan altså forklares ved at kvinder vælger litteratur, mens mænd vælger IT.
Ledelsen på humaniora har været ret energiske med at fortælle hvor meget deres kandidater kan klare, inklusive en enkelt som udtalte noget i retning af, at humanisterne nok skulle få lavet noget IT til sygehusene som kunne bruges, når nu IT-folkene ikke kunne finde ud af det. Samtidig har IT-fagene været venlige og ikke diskuteret humanisternes påstande - eller en lønforskel som ligner 10.000 om måneden før skat.
En anden forklaring på det begrænsede antal IT-kvinder er, at der er færre systemtænkende kvinde. Det har jeg nævnt i en tidligere blog:
http://www.version2.dk/artikel/13943-maend-og-kvinder-som-er-farlige-i-et-projekt
Det forklarer bare ikke, at andelen af kvinder på datalogistudiet var omkring tre gange så stort for en generation siden, samtidig med at antallet af mandlige studerende i hvert fald ikke var mindre.
Det forklarer heller ikke at omkring tres procent af dem der studerer computer science på Filippinerne er kvinder. En af årsagerne hørte jeg på blog-mødet. Tidligere blev datalogi i Danmark også set som et kontorfag - og ikke et specielt maskulint fag. Det samme gælder stadig for computer science på Filippinerne.
Det havde jeg ikke tænkt over, selvom jeg efterhånden er noget nær ekspert i filippinsk kultur og har haft noget at gøre med deres computer science studier.
Den anden årsag er kulturel. Danske unge får i dag at vide, at de først og fremmest skal vælge en uddannelse som interesserer dem, og de regner med at samfundet nok skal indrette sig sådan, at de får et godt arbejde. Omvendt regner kvinder på Filippinerne med at de er nødt til at klare sig selv.
De lever i et samfund med en traditionel og overlevelsespræget kultur, så selvom de opfører sig feminint, kan de tænke på en måde som vi i et velfærdssamfund opfatter som maskulin. Derfor går de mere efter uddannelser, hvor de mener at der er gode jobmuligheder. Og i øvrigt også efter vestlige IT-mænd. Men den historie må vente til en anden gang.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.