Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den ultimative smitteopsporing

Af Yoel Caspersen1. april 2021 kl. 10:3228
Artiklen er ældre end 30 dage

Det startede en tidlig morgen i april sidste år. Coronapandemien rasede, landet var lukket ned og alle vores medarbejdere hjemsendt, og jeg sad derfor alene på kontoret, da det pludselig bankede på døren.

Udenfor stod tre mænd. Den ene genkendte jeg som vagten oppe fra receptionen, mens de to andre var politifolk i uniform.

"Er det Yoel?", spurgte den ene af politifolkene, men ventede ikke på svar, før han præsenterede sig selv og sin kollega.

Jeg var tæt på at gå i panik. Mine tanker strøg direkte tilbage til den aften i skoven, og jeg var et øjeblik sikker på, spillet var ude.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vagten fra receptionen glanede nysgerrigt, da de to politifolk maste sig ind af døren og lukkede den bag sig, og jeg skævede over til vinduet og overvejede et øjeblik, om jeg ville kunne nå at stikke af.

"Ja, det er jo en alvorlig situation, Yoel. Er du alene her?"

Ro på. Hvad kunne de vide? Jeg var sikker på, hullet var dybt nok, og desuden var det jo længe siden - hvis nogen havde set mig, var de nok kommet noget før. Jeg måtte for alt i verden undgå at gøre situationen værre.

"Ja", svarede jeg, "alle vores folk er hjemsendt, men vi har gudskelov ikke selv haft nogen tilfælde af smitte. Hvad kan jeg gøre for jer?"

Den ene gav mig en konvolut med et brev i. Jeg åbnede brevet og begyndte at læse, mens hans kollega talte.

"Vi har fået til opgave at give dig et pålæg. Alle internetudbydere skal nu hjælpe myndighederne med at opspore smittekæder, så vi kan få epidemien under kontrol."

Min puls begyndte at falde. Situationen kunne håndteres.

"Okay... men det her, I kommer med - er det overhovedet lovligt? Overvågning af kundernes WiFi... det lyder ret voldsomt!"

Betjenten sukkede opgivende. "Det er der så mange ting, der er. Vi har bare fået besked på at give dig det her, resten må du tage med centeret."

De to politifolk forlod kontoret igen, og jeg sad tilbage og grublede.

På den ene side var det genialt. En stor del af smitten må antages at ske i private hjem og på arbejdspladser, og den der app, folk var begyndt at snakke om, ville ikke komme til at virke alligevel. Frivillighed kombineret med offentlig IT var dømt til at mislykkes.

Men hvis man nu hapsede en kopi af samtlige MAC-adresser på den enkelte kundes WiFi-net, og samkørte det med mobilselskabernes lister over IMEI-numre og MAC-adresser... så kunne man få et øjebliksbillede af, hvem der er sammen med hvem.

Kombineret med vores viden om den fysiske adresse på hver enkelt kunde, ville det give et finmasket net, ingen ville kunne undslå sig. Den ultimative opsporingsløsning - elegant og effektiv.

På den anden side var det også hamrende forkert. Hvis det kom frem, ville ingen nogensinde købe internet hos os igen, men hvad værre var, hele landet ville med et slag fuldende transformationen til det dystopiske overvågningssamfund, der havde været undervejs i mange år.

Det måtte stoppes - og jeg greb derfor telefonen og tastede nummeret til Berlingskes IT-journalist. Han nåede lige akkurat at tage telefonen og præsentere sig, da forbindelsen blev afbrudt, og min telefon gik ud.

Jeg kiggede undrende på den mørke skærm - der var da masser af strøm på telefonen lige før? Følelsen af, at der var noget helt, helt galt, begyndte at brede sig, og jeg skyndte mig at pakke mine ting sammen.

Jeg forlod bygningen og gik ud til min bil. Netop som jeg skulle til at sætte mig ind, kom en sort varevogn susende rundt om hjørnet med hvinende dæk og standsede ud for mig.

Jeg nåede ikke at reagere, før et par sortklædte skikkelser med elefanthuer sprang ud af lastrummet.

Jeg mærkede stødet fra tazeren, og da jeg få sekunder senere kom til mig selv igen, indså jeg, at jeg lå på gulvet i varevognen med en sort hætte over hovedet. Jeg vidste ikke, hvor længe vi havde kørt, men pludselig holdt varevognen ind til siden og standsede.

"Glem alt om at fortælle nogen om det her. Hvis journalisten ringer tilbage, siger du, at du tastede forkert, er du med?"

Jeg skulle til at protestere, da de pludselig rev hætten af mig. Jeg mærkede kulden fra vandet, der ramte mit ansigt, fyldte mine næsebor og min mund, og på et splitsekund fik mig til at føle, at jeg var ved at drukne.

Efter noget, der føltes som en evighed, forsvandt vandet, og de mørke skikkelser slap deres greb i mig, mens jeg lå på gulvet i varevognen og spruttede og hostede. Deres ophidsede råb gennemtrængte mørket igen: "Når Mette siger, du skal vise samfundssind, viser du samfundssind, ka' du fat' det?"

Og det var så her, jeg vågnede med koldsved på panden og indså, at det blot havde været et mareridt.

Regeringen kunne aldrig finde på at overvåge borgerne, og waterboarding af dissidenter kommer slet ikke på tale.

Allerhøjst en varetægtsfængsling, hvis man skulle være så dum at brænde en grim dukke af til en demonstration, og allerhøjst en anholdelse og en sigtelse, hvis man skulle finde på at dele TV2's billede af det på Facebook - bare for en sikkerheds skyld, så vi kan være helt sikre på, alt er, som det skal være.

Og smitteopsporingen - den er lige så ineffektiv, som den hele tiden har været.

God 1. april :)

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
6. april 2021 kl. 08:55

Så med det samme af det var en aprilsnar.

Når det er sagt, så husk at MAC adresser ikke mere kan bruges. Ting med moderne OS genererer en tilfældig MAC adresse per SSID de tilgår.

Det gælder ihvertfald alt Apple udstyr. Mener også Windows kan randomisere MAC adresser.

Så bedste identitet er navnet på enheden. Så hvis det skal bruges, så er man nødt til at lave noget andet. Eksempelvis opsaml enhedernes navn, og alle SSID.

Så ved adgangsveje opstille fake AP - kort rækkevudde, med alle SSID, og så se om der er nogen kendte der kommer på. Ved dog ikke hvordan man vækker enhederne.

26
5. april 2021 kl. 10:58

God aprilsnar, men "hits to close to home" så at sige :) Danmark anno 2021 er skisme godt nok ikke min kop te - vejret er godt idag, skal vi starte revolutionen? Medbringer alt det ulovlige.

@Jesper: Tak for linket, det var en rigtig fin artikel, meget veludført og velovervejet. Desværre har vi gang på gang set utallige høringssvar af højeste kvalitet, der søger at modargumentere regeringens ønsker om stærk social kontrol, men som politikerne ikke lader til at skænke nogen som helst tanke.

Det er gået op for mig, specielt efter 2020, at de gode saglige, gennemarbejdede og fornuftige argumenter, preller fuldstændig af på de som repræsenterer vores såkaldte demokrati. De virker så at sige pisseligeglade. Selvom det er tragisk skal der stærkere midler i brug, hvis vi skal gøre en reel forskel.

25
5. april 2021 kl. 01:51

Særligt én ting går igen: Hvis vi kommunikerer på andre sprog end dansk, så vil indvandrerfamilierne meget gerne være en del af løsningen.

Det har tydeligtvis hjulpet. Og det er en rigtig strategi for nu.

Men det er så et bevægeligt mål. Der kommer nye grupper til, og man står som med et ur købt i Aldi - ingen gider at lede efter et forståeligt sprog på indlægssedlen.

Både myndigheder og virksomheder står nærmest og træder sig selv over tæerne, for at undgå at fortælle, at man placerer sig udenfor det danske samfund, hvis man ikke tilegner sig dansk. Derfor har sprogproblemet fået så stort et omfang.

Det er jo ikke bare manglende information. Det er, i sammenhængen, forkert information fra Al-jazeera, den tyrkiske statskanal eller BBC for den sags skyld. Vejledninger og anbefalinger fra de danske myndigheder vil aldrig komme på de kanaler.

23
4. april 2021 kl. 09:51

Men prøv at læse artiklen igen. Den handler faktisk meget lidt om COVID og rigtigt meget om hygiejne. Fx. siger den ingen steder at hygiejne reglerne har gjort noget for spredning af SARS-CoV-2 - artiklen snakker om en række andre vira.

Du har ret. Lige den skrue fik jeg strammet for hårdt. Det, som var vigtigt for mig at pointere var faktisk, at artiklen egentligt handlede om hygiejne, også selvom jeg slog ned på afsnittet, som talte om Asien og deres historie om håndtering af epidemier og pandemier. Det slap jeg dårligt fra. Jeg beklager.

Personligt er jeg ret skeptisk overfor om hygiejne har den store effekt omkring COVID fordi SARS-CoV-2 primært spredes gennem luften og skal ned i luftvejene for at gøre rigtigt skade. Alas, jeg mangler dokumentation den ene eller anden vej for at kunne sige noget sikkert.

Jeg benyttede mig af anledningen til at løfte blikket og kigge mig omkring, og du står bestemt ikke alene med det synspunkt. Der er nok to ting at sige til det:

  1. Det er viden, som først har manifesteret sig over tid, og som tidligt og generelt tiltag giver det derfor rigtig god mening. Det har da også vist sig at være ganske virkningsfuldt, og det er ganske bemærkelsesværdigt. Det bør derfor være en central del af værktøjskassen, og - som artiklen også siger - noget, som vi i højere grad bør indarbejde i vores hverdag.
  2. Med den viden, så er det blå-øjet at tro, at grundig afspritning alene er nok; der skal andre ting til. Indendørs korsang, fodboldslagsang, festivalskrålen og prusten og stønnen i motionscentre er stadig farligt. Det hjælper ikke bare at vaske hænder her.

Jeg så også argumenter for, at vi helt generelt bliver nødt til at gentænke indendørs ventilation, der hvor vi mødes i større flok. Det bliver dyrt, rigtigt dyrt, for det er noget, som vi generelt har valgt at nedprioritere ... tænk bare på det rådne indeklima som findes i mange klasseværelser - og det er måske derfor at der ikke er mange, som siger det højt.

Men vi ved ikke, om den næste pandemi smitter på samme måde. Det, som altid virker imod smitte er, at vi begrænser kontakt og holder vores cirkler snævre. Og ordentlig hygienje er altid en god ide, især fordi at det er dumt at kæmpe på flere fronter samtidigt.

Iøvrigt er det ikke oplagt at en højere dødelighed i sig selv er problematisk, måske endda tværtimod. Ebola er ganske dødelig, og det gør, at man ikke sådan lige møder andre, som kan smitte, i bussen. De er lagt ned. Så dels er alvoren meget mere tydeligt, så man kommer igang med de rette tiltag tidligt, og dels så er de syge hurtigere ude af omløb.

En virkelig nasty pandemi vil være en, som nok har en vis dødelighed (for i det hele taget at blive taget alvorligt), men især som er kendetegnet ved lang tids pre- og asymptomatisk smitte, en ganske langtrukken og stille start, og et langstrækt og ressourcekrævende sygdomsforløb.

Og så bliver vi nødt til at kigge på ikke bare, at blive bedre til håndtere pandemierne, når de kommer, men også hvad vi kan for at afbøde. En hyperforbundet verden med lange forsyningskæder virker til at være kilde til mange problemer, og det er omfattende og stor-industrielt landbrug og fødevareproduktion også. Det skal nok vise sig at være kontroversielt, for der er mange med meget på spil i forhold til, at vi fortsætter ud af tangenten; se bare balladen med nedlæggelse af en niche-produktionen af skind uden fødevareværdi til f.eks. forfængelige asiater.

22
3. april 2021 kl. 10:45

Nu hvor bolden er spillet, så lad mig pege på denne (lange) artikel om hvordan Palantir i det skjulte er blevet ganske udbredt i Europa:

https://www.theguardian.com/world/2021/apr/02/seeing-stones-pandemic-reveals-palantirs-troubling-reach-in-europe

Palantir er selvfølgelig en reference til Ringenes Herre (det er åbenbart populært at bruge populær-litteratur i visse kredse, Epic virker til at have mere end et svagt punkt for Harry Potter), og de ser åbenbart sig selv som brave hobbitter.

Men virkemidlerne er hemmelig tale direkte i ørene på magthaverne, hvor man spiller på deres frygt for f.eks. terror eller pandemier, og man får dermed født et modsætningforhold imellem magthaverne og dem, som de burde lede, så sandt at sige, så kommer jeg mere til at tænke på Grima Ormetunge end på hobbitter.

Og måske er referencen mere sigende end man skulle tro. Et gennemgående tema ved palatirs er, at de nok viser sandheden (og dermed ikke kan lyve), men kun viser en del af sandheden og derfor bliver ophav til misforståelser, selvbedrag og vildledning, og ofte med ganske fatale konsekvenser. Et andet tema er, at deres magt overvurderes af dem, som bruger dem (eller ønsker at bruge dem), mens den fare, som de udgør, systematisk undervurderes. Selv Saruman lader sig vildlede af det, som han ser, og misforstår og overfortolker dets betydning. Han bliver ikke oplyst, men derimod forstærket i troen på sine egne fejlagtige antagelser.

Palatirs aftaler er hemmelige og indholdet hemmeligt-stemplet. Deres eksistens prøver man at holde skjult og møderne på topplan er uden referat. Ironisk nok, så betyder det, at vore ledere bliver spillet ud i et mistros og mistillidsforhold til os, hvis interesser, som de burde tjene. Og her bliver jeg nødt til at sige, at hvis der ikke er noget galt, så er der ikke noget at skjule. Vel? Overvågning er tillid, eller noget.

Men noget er der efter sigende galt. Palantirs produkter lever efter sigende slet ikke op til forventningerne, og åbenbart end ikke til løfterne. Selvom kun lidt for lov at slippe ud, så er kunderne ikke tilfredse ... og som Grima løber Palantir fra ansvaret: det er ikke noget i vejen med deres produkter, når de ikke "performer".

Og iøvrigt så laver Palantir og deres produkter slet ikke overvågning; de synliggør og nyttiggør bare den overvågning, som andre foretager! Herved opstår en giftig klemme: når det nu ikke formår at realisere det lovede potentiale, så må det jo være fordi at den ikke er fordret med nok data, eller data med forringe præcision. Need ... more ... input!

Mon ikke det har været en betydende faktor i ANPG fadæsen. ANPG kan være en glimrende ting til støtte for patrujle-betjente i nuet (men vi skal passe på, at der ikke opstår perverse incitamenter, og det leder til at man søger de tomme kalorier og de nemme løsninger), men hvor kom løgnen om behovet for "teknisk lagring" og de mange stationære kameraer fra? Det er svært ikke at komme til at tænke på POL-INTEL. Need ... more ... input!

Apropos, så får POL-INTEL også et par ord med på vejen i ovenstående artikel:

Palantir said it understood from the Danish police that they did not use POL-INTEL for predictive policing.</p>
<p>Danish authorities pronounce themselves happy with the performance of POL-INTEL but have so far refused to release an internal evaluation or disclose data to enable any independent assessment of the results.</p>
<p>The police have refused to disclose even redacted versions of the internal evaluations of POL-INTEL. Despite Danish insistence on privacy safeguards with POL-INTEL, the only known internal assessment of the system found that police users had been using it to spy on the whereabouts of former Arsenal footballer, Nicklas Bendtner. A number of police officers were disciplined over the matter.

Artiklen linker til flg. omtale om Niklas Bendtner og politiets nyfigenhed: https://www.dr.dk/nyheder/indland/politifolk-kaldt-til-alvorssnak-snagede-i-nicklas-bendtners-voldssag

Iøvrigt er det jfr. DR tale om noget, som må betegnes som et "tilfældighedsfund":

De mange uberettigede opslag i Nicklas Bendtners sag og personlige oplysninger blev kun opdaget, fordi Rigspolitiet lavede en stikprøvekontrol af sagen.

Det er selvfølgelig godt, at der er en tilfældig kontrol, men man må spørge sig selv, hvad der mon ville ske, hvis kontrollen var mere systematisk? Og hvorfor har man ikke evalueret mere grundigt på systemet som sådan, og dets effektivitet og effekt på politiets arbejde som sådan?

Vi skal selvfølgelig ihukomme Gandalfs advarsel om, at en Palatír er en farlig ting, fordi vi ikke ved, hvem som kigger med. Men jeg tror nu, at det farligste er, hvad de gør ved dem, som tror, at de kan være nyttige.

Palantir spiller på vores frygt for terror og pandemier, og lover tryghed gennem overvågning. Det er de så ikke ene om, der er en udbredt tyrkertro på at elektroniske dimser og systemer igennem overvågning kan bringe os nemme løsninger og et bekymringsfrit liv. Vores frygt gør os til nemme ofre. Men tænk lige over, om ikke de i virkeligheden forandrer os mere, når vi vælger at bruge dem, end de reelt løser noget?

21
3. april 2021 kl. 09:49

Har de ikke allerede indsamlet disse oplysninger til brug for "forbedret lokation"? Mener det var derfor Apple ændrede "slå bluetooth fra" på status skærmen til kun at blokere for bluetooth til apps - men ikke slå det fra på OS niveau (som kan gøres i settings eller i fly-mode).

Og Google gør noget tilsvarende på Android.

Udover bluetooth enheder scannes også wifi ap'er.

Den nye protokol til smittesporing handlede vist mest om at hvis Google/Apple blot havde implementeret det ovenpå allerede indsamlede data ville det blive åbenlyst hvor megen information de allerede har.

19
3. april 2021 kl. 07:34

Jeg har svært ved at se andre muligheder end elektronisk smitteopsporing hvis man ønsker smitteopsporing. Spørgsmålet er igen hvordan man kan gøre det uden at det bliver et værktøj til masseovervågning?

Det er ikke et effektivt værktøj og Sydkorea er ikke et eksempel på at elektronisk smitteopsporing virker. Det er et eksempel på et værktøj til masseovervågning der er smuglet ind under påstand om smitteopsporing.

Vi har allerede fundet et effektivt værktøj og det er at stemme dørklokker i områder med høj smitte.

Vores problem i forhold til de asiatiske lande er vores kultur. Vi har store grupper der nægter at være med. Nægter at holde afstand, nægter at bruge mundbind, nægter at blive vaccineret og nægter at være isoleret ved smitte. Så længe det er sådan, så kan vi ikke blive ligeså gode som asiaterne. Men på trods af det, så har vi klaret os ok.

18
3. april 2021 kl. 03:34

Spørgsmålet jeg sidder tilbage med efter at have læst denne artikel er: Hvad lavede Yoel i skoven den aften?

Taler vi bare om guerilla-fibernedgravning for en kunde som var villig til at betale ekstra for hurtigt internet i et fredet skovområde, eller har der mon været en transit provider som har fået en lidt for hårdhændet lærestreg efter at have nedprioriteret deres trafik?

17
3. april 2021 kl. 00:55

Det var det godt nok noget af et "Mor Karen"-argument.

Det kan du mene. Sydkoreanerne har selv ment at netop deres smitteopsporing var vigtig. WHO har hele tiden sagt at smitteopsporing var meget vigtigt og at bl.a. Danmark ikke var gode nok til det.

Faktisk havde de også rimelig succes allerede inden Covid - men tag ikke bare mit ord for det, Sonja Furu skriver f.eks. i Weekendavisen fra 26. marts:

Det er rigtigt.

Et andet aspekt er en stærk kollektiv kultur (fra samme artikel):

Det er rigtigt.

Iøvrigt går artiklen fra Weekendavisen, som jeg citerer fra ovenfor, faktisk på noget helt andet; nemlig at det væsenligste våben er hygiene.

Men prøv at læse artiklen igen. Den handler faktisk meget lidt om COVID og rigtigt meget om hygiejne. Fx. siger den ingen steder at hygiejne reglerne har gjort noget for spredning af SARS-CoV-2 - artiklen snakker om en række andre vira. Personligt er jeg ret skeptisk overfor om hygiejne har den store effekt omkring COVID fordi SARS-CoV-2 primært spredes gennem luften og skal ned i luftvejene for at gøre rigtigt skade. Alas, jeg mangler dokumentation den ene eller anden vej for at kunne sige noget sikkert.

Men det væsentligste problem, og der hvor "Mor Karen" virkelig træder i karakter er, at vi savner vi enhver form for evidens for at elektroniske gadget og gizmos gør nogen som helst form for forskel.

Stop nu en gang. Præmissen var at vi havde brug for smitteopsporing for at stoppe den fremtidige SARS-CoV-3 som var meget mere dødelig end SARS-CoV-2. Jeg gider ikke diskutere hvad man skulle gøre ved SARS-CoV-2. WHO har sagt at ved den her slags vira der er smitteopsporing essentielt.

Jeg er ganske enig i at det der er gjort under den nuværende krise i Europa og USA ikke virkede. Jeg har svært ved at forestille mig at en rent manuel smitteopsporing virker - folk ved ikke hvem de mødte i supermarket eller hvem der stod ved siden af dem på pubben.

Jeg har svært ved at se andre muligheder end elektronisk smitteopsporing hvis man ønsker smitteopsporing. Spørgsmålet er igen hvordan man kan gøre det uden at det bliver et værktøj til masseovervågning?

Men vi ved jo allesammen godt, hvad der vil ske, hvis systemet blev en realitet: Allerførst ville PET insistere på at få adgang til oplysningerne med henblik på terrorbekæmpelse, hjælp til fremmede magter og hvad de nu ellers har gang i - herefter ville det almindelige politi insistere på at få adgang til oplysningerne for at bekæmpe bandekriminalitet, og så ville Skat også komme rendende, osv. Selv Enhedslisten ville stemme for, hvis bare man kunne få skovlen under nogle østeuropæiske lastbilchauffører eller uorganiserede håndværkere.

Ja. Men hvis man kan skrue det sammen sådan at der kræves en masse manuelt arbejde for at sætte data sammen, så kan det kun bruges når der er en stor folkelig opbakning. Fx. hvis alle tror de skal dø pga. en pandemi ...

16
2. april 2021 kl. 21:56

Og meget virkelighedstro skrivelse, du har modtaget, fra CFCS/FE

Ja, ikke? Det kan man jo så tænke lidt over...

Jeg var egentlig fristet til at lade "dokumentet" være spøgen alene, men dels har vi et fint samarbejde med CFCS, som også gerne skulle forblive fint fremadrettet, dels må vi jo bare konstatere, at barren for, hvad man kan tillade sig at lægge på nettet, tydeligvis er rykket en del i den forkerte retning på det seneste.

Jeg håber derfor, læserne vil tilgive den ellers unødvendige overdramatisering af historien, og at CFCS vil tilgive, at jeg tilskrev dem en større rolle, end de reelt har. Selv om jeg nogle gange spekulerer på, hvad den mørke varevogn, der tit holder over for mit hus, egentlig laver der...

Har du mon fået inspiration, af Ellenstein, i min yndlingsserie ”Falsk Identitet”?

Nej desværre, men tak for tippet. Den skal jeg lige have checket ud.

Inspirationen er alene kommet fra, at jeg selv tænkte over, hvordan man nemmest kunne spore folk, der ikke selv ønsker at deltage aktivt i opsporingen.

En smitteopsporingsapp til mobiltelefoner skal udvikles til to primære platforme - iPhone og Android - men da den er baseret på frivillig deltagelse og i øvrigt kommer alt for sent ligesom det meste offentlige IT, har det hele tiden været indlysende, at den ikke ville komme til at kunne løfte opgaven.

Til sammenligning anvender ca. 90 % af danske husstande en WiFi-router fra deres internetudbyder. Der findes kun en håndfuld forskellige routerplatforme, og det ville derfor være trivielt at pålægge udbyderne at høste MAC-adresser fra deres kunders WiFi-net til brug i smitteopsporingen - og nogle af internetudbyderne ville muligvis allerede have disse informationer i forvejen pga. anvendelse af diverse centraliserede management-systemer.

Jeg har netop checket min egen telefon, og så vidt jeg kan se, anvender den samme MAC-adresse på data-forbindelsen fra mit mobilselskab som den anvender på mit WiFi. Om denne MAC-adresse skifter engang imellem er muligt, men så længe den samme MAC-adresse både anvendes på WiFi og mobilnettet, er det teknisk muligt at samkøre informationerne.

Hvis man ville, kunne man endda bygge systemet, så det var nogenlunde privacy-venligt: Systemet kunne sende en SMS direkte til de nære kontakter, uden at det ville være nødvendigt at indhente andre oplysninger en mobilnummeret og en MAC-adresse fra mobilselskabet.

Men vi ved jo allesammen godt, hvad der vil ske, hvis systemet blev en realitet: Allerførst ville PET insistere på at få adgang til oplysningerne med henblik på terrorbekæmpelse, hjælp til fremmede magter og hvad de nu ellers har gang i - herefter ville det almindelige politi insistere på at få adgang til oplysningerne for at bekæmpe bandekriminalitet, og så ville Skat også komme rendende, osv. Selv Enhedslisten ville stemme for, hvis bare man kunne få skovlen under nogle østeuropæiske lastbilchauffører eller uorganiserede håndværkere.

15
2. april 2021 kl. 19:10

Det var det med Berlingskes IT-journalist, der vakte min undren. Har de virkelig sådan en?

Ej, spøg til side. Det var en god og uhyggelig, aktuel aprilsnar. Ikke helt urealistisk idé, beklageligvis. Og meget virkelighedstro skrivelse, du har modtaget, fra CFCS/FE. Har du mon fået inspiration, af Ellenstein, i min yndlingsserie ”Falsk Identitet”?https://www.dr.dk/drtv/serie/falsk-identitet_187684

Jeg vil sige, at det har været en velgørende ventil, lørdag efter lørdag, at le sit hjerte ud til Jonatan Spangs ”Tæt på Sandheden”. Over tidens ekstreme tiltag, påfund og ideer. Fordi det har da været hårrejsende, synes jeg.

Den aktuelle smitteopsporing – den mere manuelle side af sagen – er også vidtgående. Hvor staten udleverer oplysninger om borgerne til andre myndigheder (kommunerne). Cpr-numre, navne og adresser på de smittede og også på nære kontakter. Javel ja, det er i ”den gode sags tjeneste”, men den slags burde, i min optik, få alarmklokkerne til at kime. Dette er et absolut, ekstraordinært særtilfælde og bør i øvrigt aldrig tillades i et demokrati, som jeg ser det.https://www.dr.dk/nyheder/indland/lokale-udbrud-faar-kommune-til-saette-ind-med-hoejttalervogne-og-cpr-numre-paa

Eksempler fra virkeligheden det seneste år...Skulle du have glemt det, kan vi lige genopfriske hukommelsen:

I de indledende faser af arbejdet med smittesporingsappen havde regeringen planer om at indbygge GPS-sporing, efter norsk forbillede:

"Fase 3: Geolokation" [...] ville "indebære, at der sker en geografisk placering af samtlige de borgere – dvs. smittede såvel som ikke-smittede – der har downloadet appen baseret på GPS".

I notatet fra Kammeradvokaten står der, at appens formål både var at give borgerne bedre informationer om deres adfærd, men også at give myndighederne "mulighed for at monitorere kontaktmønstre i Danmark med henblik på at understøtte genåbningen af samfundet".

Kammeradvokaten gav grønt lys til at fortsætte arbejdet med appen, der skulle indsamle GPS-data fra borgerne til et "coronalandkort”.

29.05.20: https://www.altinget.dk/artikel/194979-notat-afsloerer-regeringen-ville-overvaage-borgeres-bevaegelsesmoenstre-med-corona-app

Nogle vil måske også huske, at SSI bad teleselskaberne udlevere alle danskeres lokationsdata, fra mobilmasterne:

24.03.20: https://www.version2.dk/artikel/prosa-advarer-udlevering-teledata-ssi-meget-alvorligt-indgreb-borgernes-frihedsrettigheder30.03.20: https://www.version2.dk/artikel/databeskyttelsesekspert-ssis-adgang-teledata-giver-super-god-mening-109030515.04.20: https://www.version2.dk/artikel/teleselskabernes-udlevering-data-ssi-gang-109041919.06.20: https://www.version2.dk/artikel/ssi-indsamler-millioner-danskeres-teledata-de-bliver-ikke-brugt-1090816

Så, aprilsnarren er ikke helt fri fantasi – hen i vejret.

14
2. april 2021 kl. 18:54

Lad mig samtidig benytte lejligheden til at reklamere for IT-Politisk Forenings <a href="https://itpol.dk/notater/analyse-skitse-ny-logning-marts-2021">analyse<…; af Justitsministeriets lovskitse til mere logning, der i bedste "more is less" stil sælges til offentligheden som at regeringen nødtvungent retter ind efter EU-Domstolen.

Glimrende analyse. Jeg var også blevet forledt af retorikken til at tro, at der var tale om en lempelse og ikke en direkte stramning. En rutineret brugtvognsforhandler ville rødme, hvis han skulle vildlede så groft.

Og jeg hæfter mig også ved den mildest talt opsigtsvækkende formulering om en væsentlig procesrisiko. Det er en embedsværket, som hopper og vifter voldsomt med røde advarselsflag - et embedsværk, som ellers sætter loyalitet overfor ministerien over sandheden (undskyld, "retvisende", for selvfølgelig lyver man ikke, men man taler gerne og ofte på en måde, som man kan regne med vil blive misforstået), og som end ikke mener sig forpligtet til at sige fra overfor ulovligheder, men kun direkte ulovligheder.

Jeg sad og smilte, da jeg læste dette afsnit:

Det er også relevante at spørge hvorfor forslaget i afsnit 4 om en målrettet logningsordning ikke kunne være præsenteret i 2017 efter Tele2-dommen? Justitsministeriet har i fire år udsat logningsrevisionen og undskyldt sig med, at det var meget kompliceret at tilpasse de danske logningsregler til Tele2-dommen med en målrettet logning. Men forslaget i afsnit 4 på omkring 10 sider virker altså ikke specielt kompliceret.

Nu har jeg kun yderst ringe juridisk erfaring, men en af de mere lærerige oplevelser var, at jeg endte som sendebud i noget, som kunne være endt i en unødvendig retssag. Det var sådan set simpelt nok - det komplicerede var at få overbevist "min side" om, at deres fikse ide ingen gang havde på jorden. Yderst kompliceret. Og yderst tidskrævende. Jeg blev utallige gange sendt tilbage med besked på at finde en farbar vej, hvor der ingen var.

Jeg ser en parallel.

13
2. april 2021 kl. 18:24

Men Sydkorea og andre asiatiske lande synes at have haft stor succes med bl.a. elektronisk smitteopsporing. Resultatet har været markant færre COVID døde.

Det var det godt nok noget af et "Mor Karen"-argument. Ja, man har haft stor succes med indføre elektronisk overvågning. Og man har haft stor succes med at håndtere smitte (so-so, billedet er ikke rentonet sort/hvidt, men der er generelt noget om snakken). Men der er ingen evidens for at de to ting på nogen måde hænger sammen.

Første problem med at påstå årsagssammenhæng er, at de faktisk havde rigtigt godt styr på det allerede fra starten af, og også inden at der kom elektroniske løsninger på banen. Faktisk havde de også rimelig succes allerede inden Covid - men tag ikke bare mit ord for det, Sonja Furu skriver f.eks. i Weekendavisen fra 26. marts:

Allerede inden pandemien havde mange asiatiske lande en smitteforebyggende kultur, ikke mindst på baggrund af erfaringerne fra Mers og Sars i begyndelse af 00erne.

Og der peges på studier, som når frem til at brug af mundbind i Japan tog fart allerede i 90-erne ifm. en større privatisering af sundhedsvæsenet.

Et andet aspekt er en stærk kollektiv kultur (fra samme artikel):

"Maskebrug er lige så meget et hensyn til andre, og det bliver anset som godt medborgerskab at bære et," siger underviser i japansk ved Københavns Universitet, Aske Vogelius.

Jeg mener også tidligt i pandemien have hørt om fortællinger om, hvordan man i andre asiatiske lande anså det som skamfuldt at blive smittet, og at det kastede skam ikke bare over ens familie, men også ens nærområde mv., så motivationen til at isolere sig var markant mere til stede allered fra starten, end den var her.

Så næste problem i "Mor Karen"-argumentet er, at der er mere plausible alternative forklaringer forskellene. Og det holder ikke her.

Vi ser også hvordan, at den politiske styreform har stor samvarians: hvor ledelsesformen er popular-nationalistisk, individualistisk (tør man sige "egoistisk" fremfor kollektivitisk) og/eller meget erhvervsvenlig, så f.eks. England, Brasilien eller USA (herunder især stater som Texas og Florida), der galopperer smitten og dødefaldene.

Det er også tankevækkende, at det er fra områderne med høj smitte, og varierende grad af begyndende "flok-immunitet", som f.eks. England eller Brasilien (og i særdelehed Manaus) at vi ser de "flugt-mutationer" opstå, som vi nu går og frygter så meget her i andedammen. Hvis ikke vi får alle med, og hvis ikke vi følger dette helt til dørs, så bliver den en dyr omgang falden imellem to stole.

Iøvrigt går artiklen fra Weekendavisen, som jeg citerer fra ovenfor, faktisk på noget helt andet; nemlig at det væsenligste våben er hygiene. Ikke symbol-rengøring med skinnede gulve på rekordtid, men hygiene, som er en helt anden form for grundig og ibundsgående rengøring, så også tager f.eks. dørhåndtag og andre kontaktflader med.

Så det er faktisk ikke smitteopsporing, som der fokuseres på. Men smitteopsporing har ganske givet en stor rolle at spille, også i forhold til at tage mange ting i opløbet. Det virker at tage knoglen og tale med folk i et sprog, som de forstår, og det virker faktisk også, at man griber til lommen, og sørger for, at når de tager en for fællesskabet, så er der stillet passende fasciliteter til rådighed af fællesskabet, og at fællesskabet også sørger for simple ting, som at der er noget at spise. For det er de nære kontakter, som vi skal have fat i ... og de nære kontakters nære kontakter.

Men det væsentligste problem, og der hvor "Mor Karen" virkelig træder i karakter er, at vi savner vi enhver form for evidens for at elektroniske gadget og gizmos gør nogen som helst form for forskel. Det ville sandsynligvis være langt mere effektivt med en app, som fire gange i timen slog højtaleren til, og lod Søren Brostrøm bruge sin mest alvorlige stemme til at sige: "Pas på Corona. Husk at spritte hænder, bruge mundbind og holde afstand". Eller såmænd en app, som ville komme med en høj hyletone, hvis den kunne fornemme en anden mobiltelefon indenfor BT afstand. Så spørger du mig, så virker det mere til, at 3F (fodbold, festival og fadøl) segmentet leder efter en bekvem undskyldning for igen at kunne opføre sig tåbeligt i større folk.

Så skulle man tro på, at elektronik og overvågning kan gøre en forskel, så skulle det være, hvis det fik folk til at have alt det andet mere alvorlig ... men alt tyder på, at det virker lige omvendt: at det bliver brugt som undskyldning for hurtigere at lade som om, at der slet ikke er en pandemi igang.

12
2. april 2021 kl. 17:40

Men vi har også fundet en løsning, som vi mærkeligt nok ikke bruger:</p>
<p>Særligt én ting går igen: Hvis vi kommunikerer på andre sprog end dansk, så vil indvandrerfamilierne meget gerne være en del af løsningen.

Fint link, men jeg tror, at du overså den væsentligste pointe:

Særligt én ting går igen: Hvis vi kommunikerer på andre sprog end dansk, så vil indvandrerfamilierne meget gerne være en del af løsningen.

Det er læren fra Århus og det er også læren fra de andre områder: vil man i kontakt med folk, så må man bide stoltheden i sig, og stige ned af kæphesten, og tale til dem i et sprog som de forstår. For hånden på hjertet, er de pressemøder ikke allerede død-hamrende kedelige selv når man forstår Metten og Brostrøm og de andre grav-alvorlige mennesker - og tænk så på, hvor stor sandsynligheden for at du ville bruge tid på at se det i første omgang, hvis du på forhånd vidste at du ikke fattede en lyd.

Og det er er altså så vigtigt at kæphesten bør sættes i stald, bare for en gangs skyld (og mens den står der, så overvej om det er symbolet eller resultatet, som er vigtigst for dig, inden du tager den frem igen).

11
2. april 2021 kl. 17:20

Propaganda. Det de faktisk har haft succes med i Kina er total lock down. Hvis alle bliver i deres lejlighed i to uger, får leveret mad til døren af mænd i dragter og bliver smidt i isolation i et fængsel hvis fanget udenfor, så uddør virus.

De tal jeg linkede til viser at både Sydkorea, Japan, Taiwan og Singapore har klaret sig fantastisk godt. Og det er uden nedlukning i sammen omfang som her. Hvorfor mener du det blot er propaganda?

Jeg er enig i at den kinesiske løsning er effektiv. Jeg husker historien om at en af gangene da pesten ramte Europa da var der en speciel grum leder i Milano. Han valgte at mure dørene i alle huse med pest til. Resultatet var under 10% døde ... jeg vil gerne undgå den slags.

"De høje smittetal havde været kendt i måneder, men først nu blev dørklokker stemt, og der blev insensivt sat ind med informationer på borgernes modersmål. Så blev 8.000 testet i Vollsmose ud af 9.100 beboere. Og pludselig var alle smittekæder brudt: 0 nye smittede i Vollsmose"

Men det virker kun når samfundet er lukket ned. Tænk hvis vi kunne finde en løsning der ikke krævede nær ved total nedlukning.

10
2. april 2021 kl. 16:04

Er heller ikke MF stemme. Men endnu mindre en der støjer på bagsædet, mens regeringen prøver at rette bilen op med alle midler. Der tror jeg hun er i sync med de fleste. Journalister og opposition havde forudsigeligt 1984 kortet oppe, da virussen startede. Hurtigere end man kunne nå at sige oplagsforbedring og stemmefisk. Men ja. Oprydningen af hovsaer bagefter bliver da ikke køn, om de skal have medaljer eller ej.

8
2. april 2021 kl. 15:32

Nå, men den er ellers fuldstændig berettiget.

Nu har begge sider af dansk politik vist at de er overvågningsfascister i bedste Stasi stil, der er ikke mere end et par partier fra hele flokken som ikke går ind for overvågning af borgerne.

Demokrati er et koncept hvor befolkningen bestemmer via nogle udvalgte repræsentanter - det er lidt groteskt at disse representanter mener at befolkningen skal overvåges som kriminelle!

7
2. april 2021 kl. 15:32

Men Sydkorea og andre asiatiske lande synes at have haft stor succes med bl.a. elektronisk smitteopsporing. Resultatet har været markant færre COVID døde.

Propaganda. Det de faktisk har haft succes med i Kina er total lock down. Hvis alle bliver i deres lejlighed i to uger, får leveret mad til døren af mænd i dragter og bliver smidt i isolation i et fængsel hvis fanget udenfor, så uddør virus.

Men vi har også fundet en løsning, som vi mærkeligt nok ikke bruger:

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/ghettoerne-nedlagt-af-corona-igen-og-igen-men-har-vi-haft-loesningen-hele

"De høje smittetal havde været kendt i måneder, men først nu blev dørklokker stemt, og der blev insensivt sat ind med informationer på borgernes modersmål. Så blev 8.000 testet i Vollsmose ud af 9.100 beboere. Og pludselig var alle smittekæder brudt: 0 nye smittede i Vollsmose"

6
2. april 2021 kl. 14:15

Jeg er ingen fan af Mette og jeg bryder mig ikke om overvågning. Men Sydkorea og andre asiatiske lande synes at have haft stor succes med bl.a. elektronisk smitteopsporing. Resultatet har været markant færre COVID døde.

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=40..latest&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+deaths&Interval=Cumulative&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~GBR~DEU~DNK~KOR~TWN~SGP~JPN

Vi kan have en lang diskussion om hvorvidt de løsninger man har valgt i østen afvejer borgernes rettigheder til privacy fornuftigt i forhold til de sundhedsmæssige konsekvenser. Det er ikke formålet her. Lad os et øjeblik lege at SARS-CoV-3 viser sig endnu mere dødelig end den nuværende version. Med en dødelighed i stil med pesten i middelalderen (dvs. mere end 50% af befolkningen dør hvis vi ikke får styr på situationen). Hvad gør vi så til den tid?

Kan vi finde løsninger til elektronisk smitteopsporing der ikke bringer os tættere på diktaturet? Løsninger som er lige så effektive som Sydkoreanernes men uden de privacy problemer som Yoel beskriver. SARS-CoV-2 bliver ikke sidste pandemi - vi bor tættere og tættere end tidligere og rejser på kryds og tværs giver fantastiske muligheder for mutationer og spredning af virus. Man kunne endda forestille sig at "nogen" har opdages vestens håbløse respons når den handler om at begrænse smittespredning og forsøge at bruge det mod os militært. "Nogen" kunne tænke: Skidt med at vi taber 5% af befolkningen - fjenden taber 50% pga. af deres tåbelige ideer om individuelle rettigheder. Vi bør allerede i dag at planlægge for smitteopsporing til næste pandemi.

Hvilken plan bør Mettes forhåbentlig snarlige efterfølger have i skuffen til næste pandemi? I mine øjne bør en plan indeholde mekanikker sådan at der kræves et stort manuelt arbejde for at bruge data. På den måde kan man sikre sig at løsninger ikke kan (mis)bruges til generel overvågning uden at involvere rigtigt mange mennesker. Men vi er nødt til at have diskussion på forhånd og vi er nødt til at love løsninger allerede nu. Ellers ender vi med at skulle vælge mellem Google/Apples velmente men ineffektive løsning eller mere totalitære løsninger.

Det nytter ikke at gøre som nogen (fx IT Politisk Forening) har gjort med ANPG, logning, etc. dvs. at insistere på maksimal privacy og afvise ethvert kompromis. De har fejlet eklatant og vi er nu endt med et system uden retsgarantier og nogen gange udenfor loven. Vi er nødt til at tilbyde tekniske løsninger der løser problemet samtidigt med at finde den rette balance mellem rettigheder og effektivitet.

5
1. april 2021 kl. 21:11

Måske her?

Det vurderes på den baggrund, at der tillige kan pålægges registrering og opbevaring af oplysninger, der entydigt identificerer den enhed (mobiltelefon, tablet, PC mv.), som brugeren ejer eller anvender (herunder IMEI-numre og <strong>MAC-adresser</strong> mv.).

Lad mig samtidig benytte lejligheden til at reklamere for IT-Politisk Forenings analyse af Justitsministeriets lovskitse til mere logning, der i bedste "more is less" stil sælges til offentligheden som at regeringen nødtvungent retter ind efter EU-Domstolen.

For en god ordens skyld: lovskitsen er ikke offentliggjort den 1. april.

4
1. april 2021 kl. 15:10

Gad vide om politiet har tænkt på at telefoner i dag har mulighed for connecte til WiFi med en random mac adresse?

3
1. april 2021 kl. 14:23

Mette bashing er jeg ikke med på

Nå, men den er ellers fuldstændig berettiget.

Fin 1.april sag, men desværre viser det jo en virkelighed som mange politikere drømmer om, bla. ved opsætning af flere "tryghedskameraer" i morgen, og hvad kan vi så finde på i overmorgen.

Krydret med MF's direkte fra Stalin adopterede tillid-er-godt-kontrol-er-bedre holdning, som gør at vi nu skal til at have et samfund med mistillid og menige borgere som skal agere civilt politi, så er det lagt op til den perfekte storm.

Processen, 1984, Fagre Nye Verden, Kammerat Napoleon, Fahrenheit 451 mv. burde være pligtlæsning for vordende folketingspolitikere, og de skulle eksamineres deri, før de kunne tillades adgang til Christiansborg.

2
1. april 2021 kl. 13:08

Waterboarding var vel en aprilsnar, men slap du for at blive varetægtsfængslet, mod at sikre at ingen på Kviknet kan uploade kritiske billeder af Mette? Jeg har ikke haft held til at uploade et billede med et Sankt Hans bål, så tænker på om filtret er lidt for godt?

1
1. april 2021 kl. 13:06

Mette bashing er jeg ikke med på, men ellers en helt god 1/4 joke ?

Mvh Bjørn