Den udvandede business case
Business cases er i den grad kommet på dagsordenen i den offentlige sektor. De er nævnt som en vigtig del af den aktuelle nationale digitaliseringsstrategi, og de er blevet lov i statens institutioner ved planlægning af projekter med en kontraktsum fra 10 mill. kr.
Der er umiddelbart også rigtig god mening i at bruge business cases i langt højere grad end hvad man tidligere har gjort. Den offentlige sektor, og ikke mindst kommunerne som jeg repræsenterer, er under et voldsomt økonomisk pres i disse år efter kommunesammenlægningerne. Det er vigtigt, at investeringerne kaster gevinster af sig.
Men en business case behøver ikke kun at handle om cool cash. Det kan også være kvalitetsforbedringer af forskellig art. Bedre dokumentation, bedre arbejdsmiljø, mere tilfredse borgere og brugere.
Og det er jo fint, at gevinster kan være alt muligt. Bare de bliver opfattet som gevinster. Men det kan nemt få hele ideen med business cases til at udvande.
Tag eksempelvis de 'nye' håndholdte dimser eller mobiltelefoner med GPS, trådløs mail og kalender samt adgang til internettet. Leverandørerne af disse gadgets tøver naturligvis ikke med at kalde dem for uundværlige dele af et moderne arbejdsliv, og det synes rigtig mange organisationer tilsyneladende også. De går nemlig som varmt brød.
Men er de en god business case for organisationen' Mange vil svare, at det kommer an på, hvilken organisation vi har med at gøre, hvilke medarbejdertyper, deres arbejdsopgaver osv. Og jeg betvivler ikke, at der rent faktisk er grupper, som kan have endda rigtig god gavn af pda'er i deres daglige arbejde. Men der er så sandelig også mange, der "bare også må have" sådan en pda'er. Skal de så have det på organisationens regning' Er det med andre ord en god business case for organisationen, at de får dimsen?
Her er jeg vel i nærheden af en skelnen mellem 'need to have' og 'nice to have'. Er det lige her business casen bør skelne' Altså kun regne på det, der er 'need to have''
Hvad nu, hvis den kontormedarbejder, der sådan set godt kan løse sine opgaver med en bærbar pc'er, bliver lidt mere motiveret af at få en pda'er' Lidt gladere i en periode. Har vi så ikke noget input til en positiv business case' Hvad nu, når man hører, at de bare får udleveret pda'er ovre i organisationen på den anden side af gaden' Bør vi så ikke følge trop i fastholdelsens og rekrutteringens hellige navn' Altså igen input til en positiv business case.
Min pointe er, at alt kan omdefineres til en del af en positiv business case - og så er vi vel i risiko for, at begrebet bliver intetsigende og ikke kan bruges som instrument til at effektivisere vores organisationer bedre end almindelig sund fornuft kan.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.