Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den (U)beskyttede Titel

4. september 2008 kl. 12:5916
Artiklen er ældre end 30 dage

"Hvad skal du være når du bliver stor?" Min morfar står i døren til mit værelse. Jeg er 12 år og ved at tæve løs på "brødmaskinen", min brune Commodore 64. Jeg holder en pause fra tasterne og kigger op. "Programmør!", slynger jeg ud uden at spilde tid på overvejelser. Politibetjent, det var da jeg var 5.

"Programmør", fnyser min morfar hånligt, "det er jo ikke nogen beskyttet titel". Han formelig spytter de sidste to ord ud og efterlader mig i en tilstand af at have sagt noget forkert uden helt at vide hvad. Selv var han underviser på et lærerseminarium og havde arbejdet sig op fra små kår vist nok til en stilling som adjunkt. Titler var vigtige, men kun hvis man havde gjort sig værdig til dem og de vel og mærke var "beskyttede".

Mange år senere er jeg it-arkitekt, programmør, HR-chef, partner og cand. scient. i datalogi. Kun en af disse titler er beskyttede, men alligevel også den jeg bruger mindst. For vel siger det da noget om en person at denne har en kandidatgrad fra et universitet, men det fortæller intet om de konkrete arbejdsopgaver, personen kan løse. Jeg kender dataloger, der flytter bits i indlejrede systemer og andre, der arbejder med it-strategier. Hvad er en datalog?

Den udløsende faktor for hele denne tankerække er en henvendelse fra en af mine kolleger, der spørger hvad han skal have af titel på sit visitkort. Hans rolle vil være at rådgive, vejlede, designe, dokumentere og fremlægge indenfor enterprise arkitektur, men nok også teknologiarkitektur og applikationsarkitektur hvis vi skal blive i OIO EA termerne. Han kommer dog næppe til at programmere meget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er det en it-arkitekt vi har her? Manden er ingeniør med mange års erhvervserfaring indenfor disciplinerne og it-arkitekter er også nogen, der kommer ud af It-Universitetet, grønne og uprøvede.

"It-arkitekt" er ikke nogen beskyttet titel.

Mine egne titler har talt alt fra "Chef-Programmør" via "Manager of Infrastructure" til "Senior Staff Engineer" og nu Konsulent / Partner / Sprællemand: en ukorant stak af ubeskyttede titler. Ingen hjælp der! Jeg resignerer og beslutter pragmatisk at min kollega er "konsulent" eller "chef-konsulent" hvis han føler for det og kan sætte sin MS EE grad på i bunden hvis han er i det humør. "Konsulent" er godt nok heller ikke specielt beskyttet, men dækker bredt og bugner ikke af selvfedme.

I virkeligheden er det ikke hvad vi kalder os selv, men hvad vi gør og kan der er væsentligt.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger

Fint at kommentere diskussionen om den (u)beskytte(n)de titel. Sjovt, at du kommenterer, at konsulent ikke lægger op til den samme selvfedme. Jeg vil nok sige, at det var konsulenttitlen, der var den første til at blive overfyldt med varm luft! At du så associerer, som du gør, og at du nævner de talrige præfikser til titlen, er måske en indikation på, at dette begreb, som ellers i lang tid har stået i min hjerne som synonym for halvstuderet røver¸ simpelthen er blevet for let! Der er slet, slet ikke suppe nok at koge på den pind. Der skal påklistres noget mere proaktivt... coachingkonsulent? IT-arkitektonisk coachingterapeut?

4
4. september 2008 kl. 14:47

Nu er jeg jo i den situation at jeg arbejder i et såkaldt "konsulenthus" og derfor må jeg indrømme at jeg ikke umiddelbart selv associerer "konsulent" med selvfedme. Men indrømmet, konsulent er heller ikke nogen god titel da den dækker over et temmeligt bredt spektrum af kompetencer (og desværre også ofte mangel på samme).

Meningen med indlægget var netop også at fremhæve problemstillingen og høre nogle seriøse bud på løsninger ... det må man så sige er lykkedes :-)

2
4. september 2008 kl. 14:20

Jeg havde tidligere en direktør der insisterede på at vi var systemkonsulenter i min afdeling. Det første der skete da han fandt andre udfordringer var at vi blev systemadministratorer igen. Det er heller ikke en beskyttet titel, men indeholder dog ikke k(l)o(v)nsulent.

Jeg har gennem tiden hørt om mange interessante titler, Chief Chocolate Bunny og Senior Wizard er blandt de mindeværdige, og foretrækker ærligt talt de interessante (sjove?) frem for de lidt bloatede strømlinede af slagsen.

3
4. september 2008 kl. 14:36

"nørd" ?

14
5. september 2008 kl. 07:40

Jeg er fra dengang EDB var EDB, og ikke alt det udvandede IT.

En af de mere groteske jeg har set var i et firma, hvor man havde placeret omstillingsbordet i IT afdelingen. Den pågældende medarbejder, der kendte det ud og ind var IT medarbejder.

I EDB tiden var der relation mellem stillingsbeskrivelser og kompetancer. Systemfolk kunne designe (og programmere) Programmør (aka kodeabe) kunne programmere efter oplæg. Operatør (aka båndaber) stod for den daglige drift.

Hvad kalder jeg mig selv? EDB mand - mo more, no less.

15
5. september 2008 kl. 12:02

Havde en kollega der udtalte "Grunden til at der står Projektleder på mit visitkort er, at der ikke var plads til Plattenslager"... :)

13
5. september 2008 kl. 01:40

Tror nok det startede med bitflækker og efterfulgt af nippeljonglør - titlerne har jeg ikke tal på mere. Men jeg har da set både cykelsmede og damefrisører (med uddannelse) praktiserer det IT-faget på ekspertniveau.

Min erfaring siger, at det grundlæggende er noget der ligger til personen - evnerne - og titlerne er totalt ligegyldige.

Konsulenterne har hyppigt være et dække for sælgerkorpset, så lige den har medført en lidt dårlig smag i munden. Ligeledes Senior-konsulent, der i mange tilfælde kun dækker over en løninplacering i en anden skala.

9
4. september 2008 kl. 16:05

Da jeg arbejdede i TDC kunne man selv bestille visitkort via et webinterface, så jeg havde "officielt" titel af nørd :-)

11
4. september 2008 kl. 16:09

Da jeg arbejdede i TDC kunne man selv bestille visitkort via et webinterface, så jeg havde "officielt" titel af nørd :-)

Tjaa, som et ekspertvidne fra TDC udtalte i en sag om racistiske udtalelser på Usenet udtrykte det i 1999:

En nørd er en, der har benyttet internettet i mindst 3 år.

12
4. september 2008 kl. 21:02

I så fald må vi nok konkludere at inflationen har ramt den titel temmelig hårdt ;-)

10
4. september 2008 kl. 16:06

Da jeg arbejdede i TDC kunne man selv bestille visitkort via et webinterface, så jeg havde "officielt" titel af nørd :-)

Hehehe - høj klasse! :-D

5
4. september 2008 kl. 14:48

Jeg synes stadig at Dogbert rammer plet: I like to con people. And I like to insult people. If you combine con & insult, you get consult!

Der er en del firmaer hvor man har fået lov til at definere sine egne job-titler og udover de mere sjove så er det måske meget godt at få folk til at tænke over ens job.

7
4. september 2008 kl. 15:32

Der er for mig at se også en del forvirring eller sammensmeltning af begrebet titel og så en jobbeskrivelse.

Det fleste læger (håber jeg indeligt) er cand. med eller Ph.d Doktor Med... hvilket vel må betegnes som deres titler. Læge... det er "bare" et job.

På samme måde kan man vel sige "Programmør" også "bare" et job. Men cand. IT er en titel.

Personligt har jeg gerne at der står cand. scient på mit visitkort... upåagtet om det har noget som helst med mit job at gøre. Men det er nok også fordi den titel (og ikke mindst det arbejde det krævede at få den) betyder en del for mig.

8
4. september 2008 kl. 15:45

Var på kursus med en for nogle år siden. "Kompetence Konsulent" stod der på visitkortet! Dækker alligevel en del og skriger på blive prøvet af.

6
4. september 2008 kl. 15:24

Ja, det er en af de bedre :-). Af samme skuffe er der:

</p>
<ul><li>My recommendations are based on an analysis of accountablity. As a consultant, I’m not accountable to your stockholders. So I can recommend anything that amuses me.</li>
<li>If you give a man a fish he will eat for a day. But if you teach a man to fish he will buy an ugly hat. And if you talk about fish to a starving man then you are a consultant.”<br />

(http://www.knowprose.com/node/13191)

Jeg tror der er basis for nye visitkort med et fast sæt definerede titler :-)