Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den nye lognings-lov er stadig noget ulovligt juks

3. december 2021 kl. 12:3423
Eva Flyvholm
Illustration: Enhedslisten .
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Eva Flyvholm, It-ordfører i Enhedslisten
Som borgere har vi allesammen ret til et privatliv. Hvis staten systematisk overvåger os og registrerer vores færdsel rundt i samfundet, så er det ulovligt. Længere er den sådan set ikke. Og derfor er det også helt absurd, at Folketinget nu er i gang med at behandle et forslag fra Justitsministeren, som efter alt at dømme er knaldhamrende ulovligt.

Det jeg henviser til her, er lovforslaget om revision af logningsreglerne – et omfangsrigt værk på 200 sider, som helt åbenlyst har til hensigt at fortsætte overvågning og logning af vores telefonsamtaler og sms’er stort set uændret.

På trods af, at menneskerettighederne er fuldstændig klare på, at uddifferentieret og generel logning det, må man IKKE. Og det er årevis siden, EU-domstolen afgjorde, at logningen af teledata i Danmark er ulovlig.

For Justitsministeren er det en ren tilståelsessag, som der så fint står i lovforslaget, er der en betydelig ‘proces-risiko’. Det betyder at Ministeren og de embedsmænd der har skrevet loven godt ved, at det der bliver foreslået nok er ulovligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men man vil gerne blive ved med at gøre det indtil man bliver knaldet for det – igen. I en almindelig retssal er et fortsæt om at begå kriminalitet ofte en skærpende omstændighed, bør det ikke også gælde for Folketinget og Justitsministre hvis man kører videre med det her?

I Enhedslisten har vi i årevis kæmpet for, at den ulovlige logning skulle stoppes. Og hvert år er Justitsministeren kommet med en ny udskydelse, et løfte om at nu bliver loven tilpasset.

Men det forslag der ligger nu, løser overhovedet ikke problemet. Der er stadig tale om en overvågning og registrering som krænker borgernes menneskerettigheder, som stadig er ulovlig og ikke lever op til kravene fra EU-dommene. Og som kommer til at blive et enormt kaotisk og dyrt at gennemføre. Det er jo også derfor alle høringssvar er dybt kritiske overfor det her lovforslag.

Så det må siges at være en ommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og her er så – endelig – et lille lyspunkt i det store lognings-show. Det har lykkedes os at få udskudt processen i Folketinget, så det ikke skal være presset igennem inden jul, men faktisk kan få en ordentlig proces.

I Enhedslisten står vi sammen med SF og Radikale om at indkalde Justitsministeren i samråd, og der kommer til at være en høring i Retsudvalget, hvor vi vil indkalde centrale aktører for at belyse sagen. Det bliver nok i starten af februar.

Så hold jer gerne til og deltag i debatten over de kommende måneder. Der er meget at vinde her.

I Enhedslisten vil vi kæmpe benhårdt for at få genoprettet en seriøs retstilstand og respekt for menneskerettighederne. Og jeg synes Justitsministeren burde gøre det samme.

Det kræver ikke 200 nye sider med undvigemanøvrer. Det kræver et reelt stop for den ulovlige logning og en sikring af vores rettigheder som borgere.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
18. januar 2022 kl. 12:51

Jeg synes du burde udelukke dig selv fra Version2, hvis du er så fornærmet.

Derudover synes jeg det er klart vigtigere, at vi beskytter alle individers menneskerettigheder og grundlæggende rettigheder, end at give en inkompetent politistat-in-spe mulighed for yderligere overvågning.

Regeringen og rigspolitiet og hele statsapparaten er så utrolig inkompetent på efterretningsområdet, at de endda helt bevidst indgår risici for at den lovgivning, der giver dem lov til overvågning, undermineres.... fordi de synes at værktøjet er så super effektivt til bekæmpelse af kriminalitet.

Jeg er FULDSTÆNDIG ligeglad med politiets bekæmpelse af kriminalitet, hvis det handler om, at politiet skal bryde loven og menneskers grundlæggende rettigheder.

Så må politiet blive bedre til deres arbejde.

Det her er en retsstat. Selvom noget er effektivt, betyder det ikke, at det er lovligt. Målet helliger ikke midlerne.

35
8. december 2021 kl. 23:56

Problemet er jo at du kan udlede ret mange ting ud af simple data. Jo jo bevares, muligt at "Totalovervågning" ikke er det rigtige ord at bruge. Men du skal altså ikke have noget særligt ekstra data at samkøre med, før det er totalovervågning.

Hvis man ikke har andet end positionsdata, så er det stadig ikke muligt at afsløre hvad to personer har snakket om. Totalovervågning kan aldrig "kun" være at afsløre hvor en person sover. Det er grænseoverskridende (eller "overskridende" som jeg skrev tidligere), men det er ikke totalovervågning. Og der skal meget data til, før jeg vil kalde noget for totalovervågning. Tænk Stasi.

TV 2 har i øvrigt haft samme historie: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-07-05-danskernes-data-saelges-saadan-mindsker-du-risikoen-for-at-blive-overvaaget

34
8. december 2021 kl. 12:31

Version skriver selv således om gæstebloggen:

"Gæstebloggen er Version2's one-off-blog, som skrives af fagfolk. Brænder du også for at skrive om en aktuel eller væsentlig problematik af it-teknologisk karakter, så kontakt redaktionschef Henning Mølsted på hm@ing.dk."

Hvordan er ELs IT-ordfører Eva Flyvholm kommet til at tilhøre gruppen af "fagfolk"? Hvordan kan hun overhovedet tro, at hun kan optræde således?

Artiklen afslører ikke skjulte evner for teknologiforståelse, og som tidligere sagt, har hun end ikke forstået den bærende tankegang bag Justitsministeren lovforslag.

Version2 - er det niveauet?

Version2 - det er simpelthen, som meget andet hos jer, rystende ringe og helt ude af trit med faglige idealer for IDA.

Alle synspunkter skal være velkomne. Men det skal være fagligt og logisk funderet.

Formentlig er indlægget blevet afvist af andre mindre faglige medier på grund af den manglende kvalitet. Det tyder form og længde på.

33
8. december 2021 kl. 10:34

Vi har så skide travlt med at kritisere lande for at være totalitære eller krænkende på den ene eller anden måde, men det virker mere og mere som en Three-Headed-Monkey manøvre.

Frihed er (i modsætning til i vores justitsministers checksum-fejlende hjerne) osse pr. definition frihed fra statslig overvågning og overgreb.

Og jeg har stadigt til gode at høre om andre nationer (inkl. Kina og Nordkorea), der tvangs-eksproprierer borgernes dna ved fødsel, putter det i genocide-databaser. Og med løs hånd forærer det til big-pharma for tvivlsomme modydelser.

Men her i verdens mindst korrupte land er det ikke et problem. Godnat.

32
7. december 2021 kl. 23:28

Så kan IDA lige så godt lukke version2 helt ned. Det er ikke længere et medie for ingeniører. der prioriterer faglig kunnen og beskrivelser på et oplyst grundlag.

Version2 opstod da internet, It og tele var rigtig hype.

Men nu er det hverdag, og Danmark er ikke særlig fremtrædende for IT og Tele.

Områderne kan dækkes med færre men fagligt bedre artikler i Ingenioren ligesom andre områder i IDA-spektret..

Det giver mindre stof, men bedre dækning og et forstærket image for ingenioren.

Version2 er blevet nærmest pinlig dårlig - også i forhold til CW, der kan trække på et internationalt netværk.

Mon ikke forretningens udvikling peger i samme retning for Version2.

31
7. december 2021 kl. 22:38

Har du læst denne artikel ?

Det har vist meget lidt med "telefon" og rigtigt meget med "smart" i smartphone at gøre. Man har købt positioneringsdata fra en databroker, og det er "apps", som er sladrehanken, og ikke mobilnettet.

Eller som det står i artiklen:

I NRKs datamateriale finnes det millioner av punkter fra apper.

Jeg antager at "apper" er norsk for "apps" (de kan noget med ord deroppe: f.eks. bobil, nettbrett og hybelkanin)

29
7. december 2021 kl. 21:47

Sådan går det nok, når version2 ikke længere holder en faglig stil.

Hvad ligner det, at lukke blog med en politikers vurderinger ind, når hun end ikke har forstået tankegangen bag det lovforslag, som hun kritiserer.

Så kan IDA lige så godt lukke version2 helt ned. Det er ikke længere et medie for ingeniører. der prioriterer faglig kunnen og beskrivelser på et oplyst grundlag.

27
7. december 2021 kl. 18:58

Det er trist at se der er gået Arto i Version kommentar sporet. Kan i venligst tage den privat. Det skaber dårlig stemning her på sitet. Tak.

23
7. december 2021 kl. 08:29

Jeg ved ikke om det er en påstand jeg ville benytte, da et demokrati bygger på at man følger domstolene – uanset om dommene opfattes som rigtigt eller forkert.

Det er jo som udgangspunkt rigtigt, men det kræver jo også at lovene er lavet af folk med hovedet skruet rigtigt på. Og dem er der desværre mangel på inde på Christiansborg.

Knivloven er jo alle tiders eksempel på, hvordan sagesløse mennesker pludselig kom i fængsel og mistede jobbet/uddannelsen fordi man (som sædvanlig) lavede en lov uden at tænke sig om.

Tidligere kom der også en lov om, at man "ikke måtte fremstille en kopi af et digitalt værk". Magen til bras, besluttet af uuddannede mennesker skal man desværre ikke lede længe efter i dansk lovgivning...

21
6. december 2021 kl. 15:44

I er så optaget af menneskerettigheder og privatlivets fred og går derfor til kamp mod telelogning, som I ikke forstår meget af.

Og så diskuterer I her i tråden uden blusel mine personlige pensionsforhold uden at kende dem og uden at kende mine ansættelsesforhold, der fortrinsvis har været i staten..

Tak fordi I viser så tydeligt, at der er tale om flokadfærd på et sådant niveau. Det havde jeg også på fornemmelsen.

20
6. december 2021 kl. 11:46

uvedkommende trakasserier, så møder vi nu igen igen den nuværende regeringsform, der bygger på MAGT HAR RET.

Og den bliver ikke ændret før gummistempel-partierne siger fra, og ikke bare hyler forarget op.

Men det gør jo de næppe, for ikke at risikere deres taburetter ved et nyvalg.

Viel Geschrei und wenig Wolle… (Hvad der sker, når man prøver at klippe uld af en gris)

18
6. december 2021 kl. 10:47

Det er en misvisende ikke at kalde det totalovervågning, når alt skal logges, der gør at man kan identificere brugeren ret nøjagtigt.

Hvis der kun logges information om hvad en person gjorde (befandt sig et sted, sendte en sms, foretog et opkald af en bestemt længde), og ikke hvad personen kommunikerede, så er det ikke totalovervågning. Det er overskridende, men ikke totalovervågning. Totalovervågning er når der er dommerkendelser på overvågning af al kommunikation for en person.

Ovenstående er ikke et forsvar af logningen. Der er så mange problemer med logningsbekendtgørelsen. Men at kalde det 'totalovervågning' er at udvande begreber.

16
6. december 2021 kl. 10:17

EU-domstolens domme er noget makværk, som på meget væsentlige punkter ikke hænger sammen.

Jeg ved ikke om det er en påstand jeg ville benytte, da et demokrati bygger på at man følger domstolene – uanset om dommene opfattes som rigtigt eller forkert.

Den samme gælder politiet og deres ulovlige logning af teleoplysninger.

Det er jo en afart af et kupforsøg som justitsministeriet og folketinget er ude i, når de helt åbenlyst lader poltiet bryde loven. Og ja det er ikke kun socialdemokratiet.

Men det er en gratis omgang som Eva Flyvholm og resten af Enfoldighedslisten er ude i. Enfoldighedslisten kunne fremsætte en mistillidsdagsorden imod regeringen, fordi disse ulovligheder som Eva Flyvholm omtaler ”ikke skal ske på vores stemmer”.

Det kommer ikke til at ske, for deres ”Cost/Bennefitanalyse”, at blå blok dermed opnår flertal og, at de med stor sandsynlighed vil lade politiet forsætte ulovlighederne. Dermed mister Enfoldighedslisten politisk indflydelse fordi at med blå blok ”ved roret”, så hellere forsætte den nuværende situation hvor Enfoldighedslisten nogle gange på aftryk på den førte politik.

Den slags kaldes realpolitik.

Men det ville klæde Enfoldighedslisten at de så lod være med at forsøge fremstå bedre når de i realiteten er levebrødspolitikkere som resten af folketinget.

7
4. december 2021 kl. 10:25

Det lyder jo meget fint, men du kunne måske præcisere, hvor du mener grænsen skal gå?

Som allerede sagt kan man gøre som Sverige, hvor man har begrænset logningen til mobil og IP-adresser (der ikke er omfattet af dommen, fordi det ikke skal slettes efter direktivet) og differentiere de tider, som det skal opbevares.

Og glem betegnelsen "totalovervågning". Så¨er du også totalovervåget af bankerne, der gemmer dine kontobevægelser, flyselskaber, der gemmer passagerlister for ikke at nævne IT-tjenester, der gemmer alt om dig til evig tid.

Telelogning er et rimeligt redskab, hvor oplysninger opbevares i en periode i stedet for straks at blive kastet bort. De kan kun for den enkelte udleveres til politiet efter retskendelse.

99,99% af de loggede data bliver aldrig brugt inden de slettes.

At bruge betegnelsen totalovervågning er mildt sagt misvisende.

Men man skal begrænse telelogningen og ikke forlange oplysninger, der reelt kun kan opnås ved datafangst. For så gør man teleselskaberne til overvågningsselskaber. Man skal nøjes med oplysninger, der er vigtige for efterforskning og ikke gemme dem unødigt længe.

Den forståelse ligger ikke i Regeringens lovforslag. De gennemfører bare logningsvilkår efter ordlydende i EU-domstolens seneste dom, hvor betingelser for logning belyses.

De begrænser sig slette ikke inden for de nye rammer

Igen. Gør som Sverige

6
4. december 2021 kl. 00:50

Jeg synes det er rigtig godt at R, Ø og SF kan stå sammen her, om noget der burde være en selvfølge i en retsstat. Det eneste der til tider kan bekymre mig lidt er at man ikke kan se sig selv med andre end Socialdemokratiet i en regeringsdannelse. I min optik er de det mest totalitære parti sammen med Nyborgerlig efterfulgt af DF. Hvis man ville noget skulle man forsøge at slå pjalterne sammen med Moderaterne , Alternativet, Kristendemokraterne, LA og muligvis V. Jeg ved godt der er lidt uenigheder om hvor mastodontisk den offentlige skal være, men så er det vist også det. Ø mener ikke længere at den offentlige sektor skal overtage alle produktionsmidler (mig bekendt) og LA går heller ikke fuldkommen Ayn Rand i hvad angår privatisering.

Hvis bare vi kunne bevæge os en smule væk fra “overvågning er frihed” og samfundet skal beskyttes mod borgeren tankegangen, ville jeg vitterligt være villig til at bevæge mig ned i stemme boksen engang i fremtiden (men der skal jo være noget begavet og troværdigt at stemme på, pt. ville jeg hellere afgive den magt til min 11 årige søn).

Og så kunne jeg desuden ønske mig, at EL som nok ser sig i den rolle, kunne begynde at skaffe penge (omfordeling) til de mindst bemidlede i dette samfund og ikke kun den kreative elite på Østerbro. Jeg har desværre kun set jer uddele økonomiske tæsk til de fattigste de sidste 10-15 år. Og det handler ikke om flere jobcentre og højere løn til socialrådgivere, det er en stor misforståelse.

5
3. december 2021 kl. 18:58

Vi skal indrette det med klare begrænsninger, som vi selv finder er en rimelig balance mellem hensynet til borgernes privatliv og samfundets behov for efterforskning af alvorlige forbrydelser.

Det lyder jo meget fint, men du kunne måske præcisere, hvor du mener grænsen skal gå?

Lige nu har vi totalovervågning af alle borgere. Alt andet vil naturligvis være en forbedring. Jeg mener dog kun det skal være muligt at overvåge bestemte personer ved en begrundet mistanke og en dommer har sagt god herfor.

4
3. december 2021 kl. 18:54

Det er jo lidt som den Polske fadæse med deres justits system - EU har sagt at hvad der er sat i gang går imod EU lovgivning og give ideer til hvordan det kan rettes.

Danmak ignore EU i denne sag. Man skal sikkert have den op i EU parlementet, som så sparker til Kommisionen som så begynder at slå Danmark i hovedet - før sker der sikkert ikke meget.

Hvad jeg finder "sjovt" er at der i denne sag ikke er nogen der beklager sig over at EU blander sig i intern Dansk lovgivning... ;-)

Og det der så er meget interssant, hvis politiet (og PET, evt. FET) har adgang til disse ting - har de så delt disse ting med USA ?

3
3. december 2021 kl. 18:52

Mig bekendt er det "kun" metadata om opkald og sms'er, der logges af staten (måske tager jeg fejl?). Jeg synes, det er en vigtig præcisering, da NSA og flere private virksomheder også har adgang til indholdet af opkald, SMS'er, iMessages osv. osv. Burde vi ikke bekymre os mere om sidstnævnte?

2
3. december 2021 kl. 17:23

... Foreningen imod Ulovlig Logning - ulovliglogning(punktum)dk

1
3. december 2021 kl. 13:06

EU-domstolens domme er noget makværk, som på meget væsentlige punkter ikke hænger sammen. Og deres tolkning af menneskerettighederne forekommer helt uunderbygget og unuanceret al den stund, at mange af de logningspligtige trafikdata alligevel gemmes efter gældende regnskabregler. Et forhold, som EU-domstolen end ikke omtalte i deres oprindelige dom. Og så er der i øvrigt en særlig domstol under Europarådet, der skal afgøre sager om overtrædelse af menneskerettighederne.

Så fra alle synsvinkler - især de tekniske og operative, som jeg har været i nærkontakt med - er EUs domme noget makværk, der savner underbygning og proportionalitet.

Hvad gør man så?

Normalt ændrer EU sine regler i respekt af domstolens afgørelser. Men i denne sag har EU-kommissionen ikke foreslået et komma ændret. Netop fordi der hverken er hoved eller hale i dommen på dette meget teknisk krævende område, som domstolen ikke magter. I stedet har man fremprovokeret nye sager, hvor domstolen fik lejlighed til at uddybe.

Men de har stadig ikke greb om sagen. Men de har dog åbnet for logning i et vist omfang på nogle højst ejendommelige og vanskeligt håndterbare præmisser, som vanskeligt kan gennemføres uden nye overgreb på telebrnchen og almidelige borgerrettigheder såsom ikke-diskriminering..

Men domstolen har ret i en ting: Der bør være en snæver tolkning af de persomhenførbare data, der skal gemmes.

Det har man indset i Sverige, der for 2 år siden iværksatte reviderede logningsregler. Og der er mig bekendt ikke tilløb til at angribe dem.

I Danmark vælger Justitsministeriet i stedet at bruge seneste dommes accept af en vis logning til at indrette et nyt logningssystem direkte efter de retningslinier, som domstolen anfører som mulige.

Man bruger altså forslag fra en domstol, der betragtes som uduelig, til at indrette vores nationale system således, at domstolen ikke umiddelbart kan kritisere det. Man gennefører altså forslag, som man selv betragter som uhensigtsmæssige og problematiske. Og så viser man ikke viljen til reelt at begrænse logningen - tværtimod.

Det er selvfølgelig utrolig dumt.

Vi skal indrette det med klare begrænsninger, som vi selv finder er en rimelig balance mellem hensynet til borgernes privatliv og samfundets behov for efterforskning af alvorlige forbrydelser.

Altså gør som Sverige.

Så kan domstolen ikke bortdømme det.

Det kan de med god grund stadig, når man tydeligvis ikke udviser en hensigt om begrænsninger.