Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den næste IT-skandale?

6 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg14. december 2018 kl. 07:23
errorÆldre end 30 dage

Jeg har sat spørgsmålstegn, der kan nå at komme en anden It-skandale før den her bryder ud. Til gengæld ligner det her en planlagt skandale. Man lover at levere noget, og fortæller samtidig at man ikke kan levere det.

Rigspolitiet har skrevet under på en 4-årig kontrakt for tolkning og oversættelser på over en halv milliard. Firmaet Easytranslate fik kontrakten, blandt andet ved at love at de kunne levere skriftlige oversættelser til under halvdelen af den nuværende pris. Nu har jeg selv prøvet at oversætte, og ved at med de almindelige takster er der ikke plads til mange nedskæringer, før et rengøringsjob vil give mere i timen.

I følge Politiken erklærer firmaet Easytranslate, at de vil udvikle ”en digital ordbog med en ’translation memory*, som bliver mere og mere intelligent, jo flere oversættelser tolkene sender igennem systemet.” Denne digitale ordbog skulle gøre det muligt at lave oversættelser langt hurtigere, så oversætterne kan tjene det samme eller mere end før.

Hvis der er tale om tekniske manualer eller andet med en begrænset sproglig spændvidde, er det muligt at lave værktøjer som laver en væsentlig del af oversættelsesarbejdet, men selv der kan der komme problemer, hvis sprogbrugen ikke er helt konsistent. For eksempel hvis det samme udtryk bruges om to forskellige dele i en maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er langt større, hvis du skal oversætte skønlitteratur, udtalelser i en retssag eller juridiske tekster, hvor sproget er mere komplekst, og en lille forskel i formuleringen kan have afgørende betydning. Så er der langt større krav om at den der oversætter forstår sammenhængen og meningen med det der skal oversættes.

Nu kan vi diskutere om det overhovedet er muligt at automatisere halvdelen af arbejdet med en oversættelse, og hvordan kvaliteten vil være.

Easytranslate fortæller selv at de ikke kan gøre det i dag. De skal først udvikle deres digitale ordbog. Når den er udviklet, skal oversætterne i gang med at bruge den, indtil den på et tidspunkt i fremtiden har lagret så meget tekst der kan genbruges, at den kan fungere som planlagt.

Det betyder at oversætterne i bedste fald skal arbejde nogle år til omkring halv betaling, indtil systemet fungerer, med mindre Easytranslate har en solid pengekasse, så de kan betale en rimelig timeløn indtil deres translation memory er oppe og køre.

Den anden mulighed er at nogle oversættere leverer hvad de bliver betalt for, så der kommer nogle dårlige oversættelser ind i Easytranslates system. De bliver så brugt som templates for de følgende oversættelser, så fejlene bliver gentaget. Det lyder ikke til at der er ekstra ressourcer til kvalitetssikring eller til løbende at teste hvordan Easytranslates digitale memory fungerer.

Faktisk vil Easytranslate have en vis interesse i ikke at teste hvordan oversættelserne fungerer. Hvis de opdager, der er problemer, vil de have pligt til at orientere kunden, og det kan koste dem penge. Så er det bedre at holde igen på kvalitetssikringen, og erklære at det er en enkelt smutter, hvis en retssag går galt på grund af en fejlagtig oversættelse.

Kilde: **https://politiken.dk/indland/art6900977/»Jeg-kan-ikke-stå-inde-for-fagligheden-til-de-priser«](https://politiken.dk/indland/art6900977/ (bag betalingsmur)

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
16. december 2018 kl. 14:12

Easytranslate vil sandsynligvis prøve at lave et system hvor systemet finder standardfraser som oversættere kan vælge imellem, så de ofte kun skal vælge den der passer. Det kan spare tid til sådan noget som manualer eller brochurer indenfor en bestemt branche. Det lader også til at det er den type kunder som Easytranslate hidtil har satset på. Problemet kommer, når de vil tage fat på tekster, hvor der er brug for at nuancerne og detaljerne er i orden. Den slags tager det tid at oversætte - specielt når der ikke direkte er et ord som dækker på et andet sprog, så det er nødvendigt at finde ud af, hvad der giver bedst mening i en sammenhæng.

5
16. december 2018 kl. 01:17

Hvordan forventer man at det bliver bedre end gogole translate ?

3
15. december 2018 kl. 12:42

Har jeg kun negativt at sige om firmaet. Lavede kun en opgave for ET og meldte mig ud kort tid senere. Latterlig løn. Og de har det med at sende en mail, at løn vil blive udbetalt "lidt senere" end det plejer. Har man takket nej til en opgave på deres platform, sender de den samme opgave til dig påny - blev så irriteret over at få samme opgave 5-6 gange indtil der var en anden, muligvis meget sulten, tolk, der tog opgaven. Selv deres nye kontrakt sendt til samtlige polititolke indeholder 11-12 fejl, så de går ikke så meget op i fejl. Rigspolitiet har dummet sig!!!

2
14. december 2018 kl. 20:32

Når man ved hvor langt Google, der har buler af penge, (ikke) er kommet efter rigtigt mange år, så kommer et eller andet snoldet firma og påstår at de kan gøre det, og den hopper man på! Den indløber / leder der har accepteret dette tilbud burde ikke være offentligt ansat!

1
14. december 2018 kl. 07:52

Ja det bliver spændende og se om de kan leverer.