Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Den ideelle IT-ordfører - Et opråb til politikerne

4. august 2013 kl. 14:4315
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

"Danmark skal være en førende IT-nation," lyder mantraet ofte fra vores politikere. Det lyder godt, men når man ser på politikernes egen indsats ser det hele noget mindre lyst ud.

Indenrigsminister Margrethe Vestager mener ikke at IT-folk skal blande sig for meget i beslutningen om at anvende IT til at afholde folketingsvalg. Trine Bramsen behøver vist ingen nærmere introduktion, men hvem er Andreas Steenberg og hvad ved Brian Mikkelsen om IT?

Når jeg ser på listen af ordførerskaber virker det på ingen måde som et prioriteret område. Hvis denne opfattelse er rigtig, hvordan stemmer det så overens med mantraet om at Danmark skal være foregangsland inden for IT?

Hvis Danmark skal være IT-foregangsland skal vi have danske IT-folk til at tage del i samfundsdebatten. Det kræver en faglig respekt fra både politikere og IT-folk. Fra politikernes side er det først og fremmest IT-ordførerne der må tage deres rolle seriøst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg forventer ikke at en IT-ordfører har en faglig uddannelse indne for IT-faget. Min forventning er at vores politikere tager sig tid til at lytte til eksperterne og udvise respekt om eksperternes mening. Det kræver at politikerne bliver klædt på med en vis faglig balast.

Organisationer som Prosa og IT-Politisk Forening gør et stort arbejde. Men de bliver en part i sagen og debatten ender som skarpe fronter mellem politikernes forslag og eksperternes viden. Skal danske IT-ordførerer klædes bedre på må vi gøre noget nyt.

Derfor et opråb til de danske IT-ordførerer: Hvordan kan vi teknikerer klæde jer bedre på til at bestride den vigtige rolle som IT-ordfører?

Personligt vil jeg gerne stille mig til rådighed med sparring og baggrundsviden. Ligeledes vil jeg gerne facilitere kontakten til andre interesserede IT-folk. Formen kan vi diskuterer, målet er at få klædt de danske politikere bedre på til at tage beslutninger der berører IT.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
6. august 2013 kl. 12:40

for professionelle politikere (de får penge for det) er IT-området et område med lav prestige. Det er heller ikke den beddste post at advancere fra, man må blot vente til man kan få en bedre post. Det IT-politiske område har i mange år været alt for præget af at mange ordførere i virkeligheden brænder for noget andet. Derfor har udskiftningen været stor og koncensusen derfor lille.

Den væsentligste opgave vil være at gøre området mere magtfuldt og mere prestigefyldt. Og gerne på en god måde tak. Indtil nu har der været prestige i, at gøre digital signatur og sidenhen den teknisk ringere efterfølger NemID til en succes. Succes måles så I hvor mange der bruger den. Hermed er fortiet hvor mange der er blevet tvunget til at bruge den. Eller om der reelt er sparet administrationstimer eller givet bedre service.

13
5. august 2013 kl. 13:56

Prøv at kigge på ordførerne for de andre områder.

Tror I partiernes erhvervsordførere har en fortid som iværksættere eller som mellemledere i større virksomheder?

Tror I partiernes forsvarsordførere overhovedet har været i militæret eller arbejdet med sikkerhedspolitik professionelt?

Tror I partiernes økonomi og finans ordførere har erfaring med økonomi og pengesager udover deres egen privatøkonomi?

Tror I partiernes boligordførere har været chefer i CarlBro, Jeudan eller AAB?

osv. osv. osv.

Det er ikke IT ordførernes kvalifikationer den er gal med, det er hele Folektingets kvalifikationer. De forkerte stiller op og de forkerte bliver valgt ind.

Tinget har slagside. Det er præget af mange studerende, mange partisoldater og få med solid ervhervserfaring.

Hvor mange af tingets medlemmer har overhovedet forsørget sig selv ved eget arbejde på noget tidspunkt i deres liv? Er det halvdelen? Hvad hvis man øger kravet til 10 års selvforsørgelse?

12
5. august 2013 kl. 12:16

Jeg tror, den tynde bemanding af IT-ordførerskaberne kan sammenlignes med f.eks. vores erhvervsministerium og tilhørende minister. Generel erhvervspolitik for voksne bedrives jo i skatteministeriet, sekundært i de andre økonomiske ministerier. Erhvervsministeriet er en tænkt konstruktion uden væsentlig relevans.

Tilsvarende med IT. Vores muligheder for IT som foregangsland - udover det generelle erhvervsklima - skabes i undervisningsministeriet og forskningsministeriet, hvor man producerer det råstof der forbruges i branchen. I det lys er det i hvert fald ikke så svært at forstå at IT-området er tyndt besat, og at der i det nuværende folketing faktisk ikke længere findes et IT-udvalg. Ordførerne er ikke blot uvidende, men flakker også rådvilde rundt på gangene og møder kun tilfældigt hinanden.

Derfor bør vi måske i lige så høj grad koncentrere os om uddannelses- og forskningsordførerne og ditto ministre? Jeg har i hvert faldt sat et møde op med Uffe Elbæk for at søge at yde mit bidrag til nedkæmpelsen af Morten Østergaards vildfarelse om at vi skal uddanne flere iPhone programmører potentielt på bekostning af den datalogiske substans.

11
5. august 2013 kl. 07:48

Det er jo næsten hele folketinget (+"maskineriet" omkring dvs. embedsmeændende og spindoktorerne) som mener at de pludseligt er blevet eksperter i alt bare fordi de er blevet valgt (eller ansat) til at styre landet.

9
4. august 2013 kl. 18:10

Jeg mener da der er fri adgang for alle på version2 til at ville tage en dialog. Og jeg synes faktisk det er et fint blog indlæg af Makholm.

7
4. august 2013 kl. 16:50

Problemet med politik er, at det er noget som ikke falder naturligt for vores fagområde.

På det ideologiske område tror jeg at vi alle har klare tanker og holdninger om en hel masse emner, vi har også evnen til at skaffe os fakta til at underbygge det hele.

Men politik handler også om at indgå studehandler, vælge sine kampe med omhu, hjælpe med at fremme noget man er tvivlrådig overfor for at få andres hjælp på et vigtigt område. Alt sammen ting som er svære for folk som egentlig mest holder af faste regler, velopbyggede strukturer osv.

Jeg tænker altid på politikere som Vetinari i Discworld bøgerne, som holder fast i magten og får det hele til at spille ved hele tiden at spille alle fraktionerne ud mod hinanden :)

8
4. august 2013 kl. 18:00

Problemet med politik er, at det er noget som ikke falder naturligt for vores fagområde.

Det er også derfor jeg ikke beder jer om at stille op til Folketinget.

Vi har ofte debatteret hvorfor der ikke er flere med teknisk baggrund der stiller op til politiske poster. Efter min menig er det en forkert debat. Folk har taget en teknisk uddannelse fordi de ønsker at beskæftige sig med teknik.

Jeg mener ikke at Trine Bramsen er en dårlig IT-ordfører fordi hun har den forkerte uddannelse eller den forkerte erhvervserfaring. Jeg mener at hun er en dårlig IT-ordfører fordi hun ikke tager folk der ved noget om IT alvorligt. Dette giver sig udslag i at Trine Bramsen meget bedre end alle der beskæftiger sig professionelt med IT ved hvordan man designer et elektronisk valgsystem. Det er dén holdning der er skadelig for respekten mellem politikerne og teknikerne.

10
4. august 2013 kl. 19:25

Det er også derfor jeg ikke beder jer om at stille op til Folketinget.

Jeg var ellers lige i gang med at forestille mig hvordan jeg kunne lave et projekt på Kickstarter hvor jeg solgte mine stemmer indenfor alle andre områder end IT, hvilket jeg så ville bruge til at finansiere at jeg blev valgt.

Lidt inspireret af at Ole Birk Olesen altid får skudt i skoene at han kun mener hvad han får penge for af Saxo Bank :) Hvis Jacob Haugaard kunne vi ressource-stærke IT folk vel også få en person på tinge. (I parentes, selv om OBO ikke er IT ordfører, så stod han faktisk bag en bruger-drevet online-avis inden han havnede på tinge - uanset om man så er enig med ham eller ej, så vidner det om at han forstår vigtigheden i teknologien).

But seriously ... jeg er helt enig med dig, jeg behøver heller ikke at være læge for at se at et hospital godt kunne bruge bruge flere ressourcer.

I parentes bemærket - det at jeg overhovedet kan skrive det her indlæg på normal vis skyldes en ufatteligt dygtig læge på Herlev hospital som for to måneder siden samlede min skulder fra et noget der mest lignede et puslespil af knoglestykker. Jeg var ikke stolt på mit fags vegne da jeg så de systemer som medarbejderne måtte leve med. Den utroligt søde sygeplejerske som indskrev mig til operationen og udleverede hospitals-sokker som ville have fået Trine Bramsens veninder til at dø på stedet, måtte genstarte sin laptop tre gange for at udfylde en formular der ikke var mere kompliceret end hvad vi andre udfylder for at registrere os på et sted som version2.dk.

Anyways, det leder mig så frem til en ting jeg lige har læst i Uncle Bob's "Clean code", hvor han har en ganske god historie om en programmør som gør alt hvad han kan for at nå en umulig deadline, for til sidst at fejle fordi juridisk afdeling ikke er klar med deres del. Robert Martin giver så nogle ganske gode pointer om hvorfor juridisk afdeling bliver taget mere seriøst end IT når de f.eks. siger at en deadline er urealistisk osv.

Vi behøver ikke at gå Trine Bramsens vej og iføre os jakkesæt, vi skal bare levere varen. Jeg havde selv oplevelsen hos Mærsk Line i sin tid, hvor vi i sidste øjeblik måtte hente en konsulent fra et andet firma ind til det projekt vi lavede for dem. Kunden var så vant til at vi leverede selv om vi gik i underlige t-shirts så da det nye medlem af projektet mødte op i jakke og slips fik han den udødelige kommentar på Mærsk-lederens hollandsk/engelsk "But can he code?"

6
4. august 2013 kl. 16:34

Hvornår har Socialdemokratiet sidst haft en IT & Telepolitisk ordfører der gjorde en seriøs indsats.

Hvis man ser i historiebøgerne så har Socialdemokraktiet altid haft IT & Telepolitiske ordfører der var total usynlige og som ikke deltog i debatten.

Ved sidste valg kom Trine Bramsen til og hun har et fantastisk evne til at tale før hun tænker og hun er med garanti den ordfører i Danmark som er blevet irettesat flest gange af sin egen regering - tre gange på under to år.

Selv hendes egne partifæller tager hende ikke seriøst: http://www.fyens.dk/article/2341505:Indland-Fyn--Elitaert-crap--Trine-Bramsen--Roed-cat-fight-over-noerd-udtalelser

Kvinde er hammerende inkompetent og så har hun desværre et meget afslappet forhold til sandheden - hun siger det hun tror lyder godt / rigtigt og så glemmer hun at sætte sig ind i fakta.

Hvis Socialdemokratiet fik et par stykker af hendes slags frem i første geled så vil de nok ryge under de 10%.

3
4. august 2013 kl. 15:21

Jeg forventer ikke at en IT-ordfører har en faglig uddannelse indne for IT-faget. Min forventning er at vores politikere tager sig tid til at lytte til eksperterne og udvise respekt om eksperternes mening. Det kræver at politikerne bliver klædt på med en vis faglig balast.

Partierne må gerne ansætte spindoktorer, PR folk og alt muligt andet.

Er der nogen, der siger, at en ordfører på et givent område SKAL være folkevalgt? En sådan skal vel stå for at formulere og argumentere for et partis politik indenfor et meget snævert område. Det kunne man vel lige så vel hyre folk til, som at stå for PR.

Hvis man kan udpege en minister, der slet ikke har været stillet op til valg, så er en ordfører vel en mindre ting i den sammenhæng.

4
4. august 2013 kl. 15:38

Er der nogen, der siger, at en ordfører på et givent område SKAL være folkevalgt?

En ordfører er folketingsgruppens ansvarlige inden for et område. Hovedopgaven for en ordfører er når forslag inden for området debateres i folketingssalen. Derfor skal en ordfører naturligvis have taleret i Folketinget. Det begrænser udvalget til de folkevalgte.

At ordføreren ligeledes ofte repræsentere partiet i medierne og udadtil i øvrigt er sekundært i forhold til posten. Den rolle kan selvfølgelig godt overtages at en ikke-folkevalgt. Man vil så nok oftest vælge en folketingskandidat for på den måde at øge eksponeringen.

2
4. august 2013 kl. 15:12

Hvis ikke en IT-ordfører har en IT-baggrund, og det er de færreste partier, der har den mulighed med folketingets nuværende sammensætning, så mener jeg jo, at det vigtigste må være en vis ydmyghed, så det i det mindste er en politiker, der VED, at vedkommende ikke ved så meget om området, og derfor skal lytte til dem, der gør.

Som det ser ud nu, så er ydmygheden desværre i stedet blevet til arrogance i flere af partierne (især S).

1
4. august 2013 kl. 15:08

DF er vidst den eneste der har en IT-Kyndig som ordfører på området, nemlig Dennis Flydtkjær som er uddannet datamatiker. Ved godt at en uddannelse ikke siger det hele, men det er i det mindste noget. Ellers er der 1-2 andre ordførere der i det mindste vil lytte til feedback.. resten er.. well... Mere modstand end fremgang.