For nogle år siden var jeg til en rundbordssamtale med bla. Digitaliseringsstyrelsen om "efterfølgeren til NemID".
Mit primære input var at der skulle laves to helt uafhængige implementeringer, som skulle driftes parallelt, således at uanset hvilke problemer én af implementeringerne løb ind i, ville den anden, med meget høj sandsynlighed, sørge for at "Danmark ikke gik istå".
Det blev på stedet afvist som værende "totalt urealistisk", formodentlig udelukkende med tanke på økonomien og helt sikkert uden at overveje fordelene ved en udbudsform hvor udvælger to vindere, men kun betaler dem hver hvad den billigste af de to har tilbudt.
Idag kan vi så tænke lidt over hvordan projektet ville være forløbet, hvis man havde gjort det.
F.eks ville det jo ikke være ret smart for leverandørene at blive forsinket, for så ville konkurrenten tjene alle pengene på driften imens man selv tabte penge.
En system designet for redundant drift ville også tillade at en ny implementering blev sat i begrænset test-drift. Det ville f.eks være indlysende at det var medarbejdere hos leverandøren og de ansatte i Digitaliseringsstyrelsen der først fik muligheden for at levere feedback, inden resten af befolkningen gav sig til at hyle af grin og/eller raseri.
Og korrekt designet ville man ved kapacitetsproblemer fuldautomatisk og i real-tid bounce trafikken til den anden implementering, således at brugerne maksimalt oplevede et ekstra RTT i størrelsesorden 40 millisekunder.
Og det er så sådan set alt hvad jeg har at sige om MitID-fiaskoen: De prøvede ikke engang at gøre det fornuftigt.
*phk*

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.