Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

De anonymes foretrukne operativsystem i ny Windows forklædning

2. juni 2014 kl. 06:50
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg har i nogle år fulgt et interessant Linux projekt, som for ganske nylig ramte den magiske version 1.0. Systemet er kræs for de paranoide, de forfulgte og de sikkerhedsbevidste, om end man ikke behøver at tilhøre alle kategorier for at få glæde af det.

Tails projektet forsøger at tilbyde brugerne privatliv og anonymitet på Internettet, samt at omgå censur hvor end man er. Deres slogan, »The amnesic incognito live system«, beskriver projektets formål ret præcist: her tilbydes et operativsystem, der som udgangspunkt ikke skriver til harddisken (amnesic/"glemsomt") og hjælper brugeren med at skjule sin identitet (incognito).

Håbet med Tails er bl.a. at journalister og whistleblowers rundt omkring i verden, kan fortsætte kampen for frihed, lighed og demokrati, uden at blive generet af f.eks. diktaturstaters censur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tails er en udløber af Incognito LiveCD projektet, der gik til grunde tilbage i 2010, og fungerer ligeledes uafhængigt af PC'ens originale operativsystem. Man kan således starte fra DVD, USB eller SD kort og Tails lever kun i computerens midlertidige hukommelse (RAM). Der efterlades ingen spor eller data som efterfølgende kan gendannes og granskes af uvedkommende.

Kejserens nye klæder

Systemet er baseret på Debian GNU/Linux og er utrolig brugervenligt. Er man Windows-bruger kan man oven i købet anvende Tails med en Windows forklædning, der i seneste beta1 version er opgraderet fra Windows XP til Windows 8 look (denne funktion tilbydes dog primært for, at man ikke tiltrækker sig unødig opmærksomhed på offentlige steder).

Windows mode i v1.0 (venstre) vs 1.1 beta (højre)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemsyret af paranoia

Som det ses på det første billede, kommer Tails med en række applikationer som er konfigureret med sikkerhed for øje: web browser, instant messaging klient, email klient, office suite, billed og lyd redigering m.v. Alt sammen sat op til at forbinde til Internettet via Tor-netværket.

Tails baserer sig på anvendelse af moderne krypteringsteknologi og tilbyder bl.a.:

  • Kryptering af dine USB sticks eller eksterne harddiske med LUKS.
  • Automatisk SSL-kryptering af kommunikationen til en række større hjemmesider vha. HTTPS Everywhere.
  • Kryptering og signering af email og dokumenter vha. OpenPGP.
  • Beskyttelse af instant messaging kommunikation vha. OTR.
  • Beskyttelse af kodeord og notater vha. KeePassX.
  • Sikker sletning af filer og disk vha. Nautilus Wipe.

Dele af Tails skulle være baseret på TrueCrypt, så det bliver spændende at se, hvad der sker efter den seneste ballade med dette projekt.

Støt projektet

Tails er "Free Software" under GNU/GPL (version 3+) og donationer til projektet kan afgives her: Freedom of the Press Foundation

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger