Datatilsynet undersøger Den Blå Avis
Jeg vågnede i dag til nyheden om, at Datatilsynet vil indlede en undersøgelse af Den Blå Avis og deres indhentning af samtykke. Det var en god start på ugen.
Tilsynet skriver, at nu har virksomhederne haft tid nok til at tilpasse deres websites til de nye retningslinjer. Så når en virksomhed siger, at »vi arbejder på sagen« og »det er altså et stort arbejde at tilpasse sådan et stort website som vores«, så kan man fremover henvise til Datatilsynets udtalelse om, at den undskyldning nu har passeret sidste salgsdato.
Fremadrettet kunne man ønske sig, at tilsynet allerede ved offentliggørelsen af nye vejledninger og principielle afgørelser anførte en implementeringsfrist, så såvel virksomheder som borgere får en konkret dato at forholde sig til. Virksomhederne kan ikke udskyde tilpasningen i evigheder, men omvendt er de fri for at skulle besvare klager fra utålmodige borgere før fristens udløb.
Desuden tolker jeg dagens udmelding som et udtryk for, at Datatilsynet ønsker at gøre noget ved de lovløse tilstande, der hersker omkring indhentning af samtykke på websites. I den forbindelse er Den Blå Avis et interessant valg til en undersøgelse. Dels viser de annoncer ligesom de nyhedsmedier, jeg før har omtalt her på bloggen, dels køber de selv målrettede annoncer på andre websites. Rollen som annoncør kan muligvis give anledning til nogle nye betragtninger, der ikke kom frem i DMI-afgørelsen.
Jeg tør godt spå, at den nuværende samtykkeløsning på www.dba.dk ikke tilfredsstiller Datatilsynet. Det bliver til gengæld spændende at se, om de slipper med en advarsel ligesom DMI, eller om tiden efterhånden er moden til at give en bøde.
Den Blå Avis har faktisk implementeret hele to forskellige løsninger til indhentning af samtykke, der kører parallelt i en A/B-test. Hvis man indlæser siden gentagne gange, vil man se to helt forskellige samtykkebokse, henholdsvis en mørkegrå og en hvid variant.
Den mørkegrå variant har kørt i månedsvis og vises til hovedparten af brugerne i testen. Den savner den obligatoriske knap til at afvise at give samtykke, og teksten i boksen fortæller endda, at uanset hvor på siden man klikker, så bliver det tolket som et samtykke. Den holder ikke i byretten, men Den Blå Avis har åbenbart vurderet, at det nok går an at køre videre med denne variant lidt endnu.
Vi får snart at se, om de havde ret i den vurdering.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.