Så fik vi brevet fra Ballerup Kommune.
D. 1 oktober 2021, om præcis 365 dage, skal alt dette:
...fysisk befinde sig et andet sted.
Vi har været utroligt priviligerede og er utroligt taknemmelige for at Ballerup Kommune, stort set gratis, har stillet lokaler til rådighed til de første 20 år af foreningens virke: Tusind tusind tak!
Men det her er, for at sige det mildt, en krisesituation.
Alene det at flytte alle disse gamle ting, uden at de går i stykker af det, er en stor udfordring.
Vi har meget fra plastic'ens barndom, noget plastic bliver blødt og klistret, men det meste af det bliver hårdt og skørt og tåler derfor ikke hårdhændet belastning mere.
Jeg tror vores største genstand, en check-sorteringsmaskine, er omkring 8meter lang og jeg er ikke helt klar over om den også er vores tungeste, men ellers har i en printer i halv-ton-klassen.
Flytningen kan virke som en lidt sekundær bekyming, alt den stund at vi ikke har nogle lokaler at flytte samlingen hen til.
Og præcis hvor vi flytter samlingen hen, kan igen virke tertiært, fordi vi har, som vores økonomi idag er indrettet, ikke penge til at betale huslejen.
I det perspektiv er det ingen underdrivelse, at det ene og alene er takket være Ballerup Kommunes generøsitet, at Danmarks IT-historie overhovedet er bevaret så godt til at begynde med.
Men nu skal vi videre, for vi agter ikke at lade en god krise gå til spilde.
Vi har haft i realiteten haft for trange vilkår i en årrække og det har gået hårdt ud over vores udadvente aktiviteter, både vores foredragsaftener men også vores muligheder til at invitere offentligheden ind og se og røre danmarks IT barndom.
Vores mål på den lange bane er en eller anden form for "selvejende institution" således indrettet og financieret, at Danmarks IT-historie også kan opleves om 20, 50 og 100 år.
Målet på den korte bane er at samlingen og foreningen stadig er intakt og har et godt tag over hovedet om 365 dage.
Som jeg skrev for nogen tid siden, er det mest realistisk hvis det er taget fra en existerende industribygning på Vestegnen, på en eller anden vis anskaffet for Andre Folks & Fondes Penge.
Det bliver ingen nem opgave, slet ikke på kun 365 dage, men vi håber meget at private, virksomheder, organisationer og fonde kan se, at det er nu der skal ske noget.
(Bestyrelsen barsler meget snart med et skriftligt oplæg hvor de ridser situationen og visionen op, i så mange detaljer som de kan.)
Hvis I ikke allerede har meldt jer ind eller hvis jeres arbejdspladse ikke allerede har meldt sig ind, ville det være fantastisk hvis I gjorde det nu: Vi får brug for al den opbakning vi kan mønstre.
Medlemskab koster 250/år for individuelle medlemmer, 2000/år for firmamedlemmer
Til sidst har jeg en lidt skæv ide jeg gerne vil have feedback på:
Forestil jer at vi opretter et Aps hvor andelene er prissat så alle kan være med, f.eks 1000,-
Dette Aps har til formål at købe en god bygning og leje den ud til Datahistorisk Forening på non-profit basis.
Over de næste mange år købes andelshaverne ud igen, således at vi til sidst når til en status som "selvejende institution".
Der bliver ikke noget afkast til andelshaverne, ikke ligefrem verdens bedste investering, men det er stadig en klart bedre forretning end ligefrem at give pengene bort og for mange også en bedre forretning end at betale banken renter for at have pengene stående på kontoen.
Tror I vi ville kunne sælge anparter nok til at købe en industribygning til 10-20 mio kroner på den måde ?
Ville I selv være villige til at købe anparter ?
Ok, ikke mer' snak: Nu er der er kun 364½ dage tilbage...
phk
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Med de mandskabsresourcer vi har til rådighed har vi på forhånd opgivet byggeprojekter.
Forslaget var ikke at i selv skal bygge det. Blot at den grund passer perfekt et stenkast fra malmparken S-tog station i Ballerup. Midt i Danmarks svar på silicon Valley - hvis ikke et datamuseum skal ligge der, hvor så?
At bestille opførelse af en stålhal er det billigste og samtidig passer en hal til formålet. I kan få en totalentreprenør til at klare det hele.
Ja.
Problemet er at Folkeoplysningen i meget stort omfang er lagt an på at være et kommunalt anliggende og vi er vokset ud af kommunalt omfang.
Personligt ville jeg elske hvis vi havde plads og muligheder for at tilbyde kurser under aftenskolerne, f.eks "rigtig" assemblerprogrammering :-)
Er I opmærksom på denne lov:https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2018/1115
Det er ikke så langt fra at være muligt?
Med de mandskabsresourcer vi har til rådighed har vi på forhånd opgivet byggeprojekter.
Det behøver ikke koste 20 millioner. Ligger denne grund til 3,8 millioner kr ikke rimeligt optimalt i Ballerup?
https://www.andersen-erhverv.dk/sag/S-300128-2/Industriparken-33-2750-Ballerup/
Og så skal der bruges en isoleret hal, eksempelvis:
https://rundbuehaller.dk/staalhaller/https://rundbuehaller.dk/staalhaller-paa-bundramme/
De har en pris på 114.000 kr ex moms for 206 kvm. Jeg antager man groft kan gange op til ønsket kvm og lægge lidt oveni for at få den isoleret og til fundamentet. Ved de store haller vil man kunne bygge en ekstra etage indeni.
Hvis vi antager en samlet pris på omkring 5 millioner kr skal i af med omkring 200.000 årligt til lånet. Det er ikke så langt fra at være muligt?
Den nuværende forening ligger tæt på den uden sammenligning største koncentration af IT-interesserede i Danmark. Og er drevet af en stribe entusiaster. Foreninger er i høj grad defineret ved dem der er aktive.
Hvis du flytter det til et andet sted i landet, vil der blive tale om en de facto ny forening, fordi det ikke kan forventes at folk langt fra dukker ofte op. Jeg driver selv en lille forening med aktive medlemmer i hele landet, men dem i andre landsdele dukker "aldrig" op til møderne. Og datamuseet er med sin hardware meget afhængig af fysisk tilstedeværelse.
Så som minimum skal du påvise at det nye sted vil kunne stille med vedholdende entusiaster der vil dukke op ofte. Med al respekt for Trekantsområdet og det meget aktive erhvervsliv der, tror jeg ikke det er det mest sandsynlige sted for dette.
"Central beliggenhed" er kun "central" hvis den er det i forhold til de resurser der er brug for, og det er ikke det samme som "geografisk central".
Ah, nu må du lige tage det roligt med det der bashing af centraldanmark.
Fra et yderligt punkt i Vestdanmark (Skagen) til Ballerup siger Googles rejsetid 5t11m
Fra et yderligt punkt i Østdanmark (Svaneke) til Ballerup siger Googles rejsetid 4t41m
Bestemt ikke 100% centralt - men det er da ikke helt galt.
(Og ja, man kan sagtens vægte anderledes, men mon ikke Odense, Nyborg eller Slagelse ville være mere oplagt?)
Måske det ville være mere interessant hvis det lå centralt placeret i landet i stedet for i udkanten. Fredericia eller Middelfart ville være en belligenhed jeg ville kaste penge efter. I udkantsdanmark som Ballerup er der næppe interesse.
I tidens løb har der ophobet sig diverse computerrelaterede effekter i min kælder. Det var tanken at overdrage de relevante til foreningen, men pt. er det jo ikke en brugbar vej. Så måske kunne man leje plads til effekterne på den nye adresse; det koster jo også at bruge pladsen i kælderen! Foreningen kan så overtage det mest interessante og resten kan komme ud, hvis andre ikke kan bruge det?
Er det ikke der teknisk museum skal flyttes til? Muligt samarbejde?
Det er fremme i dagens aviser, at Enigma får en tilbygning for at kunne fungere som museum.https://www.berlingske.dk/aok/efter-seks-aars-lukning-nu-faar-koebenhavn-et-nyt-museum-i-millionklassen
Det er (næsten) oplagt at "gøre sine hoser grønne" igen.
Det løser dog ikke problemet med et arbejdende værksted.
Desværre har jeg ikke idee om nye lokaler men hvis du har brug for information om nedbrydningsprocesser af plastik genstande og hvordan de kan bevares for fremtide, må du gerne tage kontakt til mig på Nationalmuseet.
Hvad med nogle store drenge som IBM etc.? Kan det være at de vil spytte i en fonds kasse for at have deres navn med på det som hovedsponser.
Feks et IBM museum indeholdene en masse andet teknik også.
Lidt i stilen med Telia Parken etc.
Hvor mange besøgende var der sidste år?
Det tror jeg ikke vi har talt.
Vi plejer at bede folk komme forbi torsdag aften hvor de aktive mødes.
Hvor mange besøgende var der sidste år?
Kan det være en mulighed at overtage de nuværende lokaler? Måske kan forhandles en pris med Ballerup Kommune på max 20 mio kr.
Jeg ved ikke om det har været på bordet under samtalerne, men jeg tvivler meget på at kommunen kan nøjes med at sælge kælderen under en ejendom uden det giver en frygtelig masse bøvl og papirarbejde.
Desuden er de nuværende lokaler, ikke så velegnede til vores langtidsvision at det ville give mening at købe dem.
Der er jo også en del nedlagte kaserner rundt omkring, hvoraf nogle er eller har været brugt som asylcentre.
De eksisterende lokaler er en del (kælderen) af en bygning som kommunen i forvejen ejer og bruger så køb er næppe en mulighed og slet ikke når kommunen selv vil bruge lokalerne.Kan det være en mulighed at overtage de nuværende lokaler? Måske kan forhandles en pris med Ballerup Kommune på max 20 mio kr.
nb. det er info fra PHK's tidligere blog om emnet.
Har I prøvet vandreudstillinger?
Ja, vi har faktisk prøvet lidt, men det er meget hårdt for genstandene.
Har I prøvet vandreudstillinger? Det giver jo noget gratis gulvplads. Så skal der selvfølgelig bruges tid/penge på regelmæssig transport, men det kunne opvejes af en betaling for at have udstillingen stående.
Kan det være en mulighed at overtage de nuværende lokaler? Måske kan forhandles en pris med Ballerup Kommune på max 20 mio kr.
Kunne man forestille sig at museet Enigma kunne være en mulig samarbejdspartner?
Vi har allerede et glimrende samarbejde med Enigma, vi lavede f.eks en særudstilling inde hos dem om computerspil inden de flyttede fra Købmagergade.
Kunne man forestille sig at museet Enigma kunne være en mulig samarbejdspartner?
Jeg kender til nogle foreninger, som bruger APS til deres bygninger, som fx Sporvejsmuseet. Der nogle fordele omkring moms at gøre på den måde.
Foreningen kan også være moms-registrerede, og jeg kan se at en størrelse som Givskud Zoo tidligere var registret i cvr som forening, men ikke er det mere.
/Henning
Jeg kender til nogle foreninger, som bruger APS til deres bygninger, som fx Sporvejsmuseet.
Hmm, det kan være vi burde tale med dem.
Jeg kender til nogle foreninger, som bruger APS til deres bygninger, som fx Sporvejsmuseet. Der nogle fordele omkring moms at gøre på den måde.At bygningen ligger i en fond, forening, APS og aktiviteten i en separat forening ser jeg som en fordel til at sikre samlingen.
Der er kommet helt utroligt mange indmeldelser - tusind tak for det.
Der er desværre enkelte betalinger via MobilePay, som vi ikke kan matche op med en indmeldesesblanket, og derfor ikke kan få registreret som medlemmer.
Hvis der ikke anføres nogen kommentar når MobilePay betalingen foretages, så får vi kun et navn og de sidste fire cifre af telefonnummeret. MobilePay kan ikke oplyse os de første cifre grundet GDPR, så vi er desværre ude af stand til at kontakte de berørte.
Hvis der er betalt via MobilePay og efterfølgende ikke er modtaget en velkomstmail - så vær rar at kontakte os, så vi kan få de sidste detaljer i medlemsregistreringen på plads.
Henrik
Kasserer DDHF
"Folkeaktiemodellen" er overordnet set en god idé. Om det lige skal være et ApS, eller om I kan nøjes med et symbolsk papir, der eksempelvis er et klippekort til entréen til 10 udstillinger eller deltagelse i foredrag, kan I jo lige idéudvikle på.
Hvis græsrødderne selv spæder til pengekassen, er fonde og filantroper ofte mere villige til at lægge resten af pengene, end hvis de skal lægge hele beløbet. Så måske kan I slippe afsted med at udstede folkeaktier for de første 10-33% af det nødvendige beløb(?)
Jeg har valgt ikke at være medlem (det har jeg ikke kunnet se perspektivet i), men ville sikkert købe en anpart og ville i samme ombæring overveje at melde mig ind, da jeg godt kan se perspektivet i en folkeaktieplan.
Hvis nogle af museets effekter efterhånden er så gamle, at de kan siges at have en værdi, så kan denne værdi medregnes som aktiver når fondens startkapital skal stables på benene.
Hvad skulle fordelen være ved en fond kontra en forening som vi har nu?
En eller anden har engang sagt at "fonde er foreninger med så mange penge at det er nødvendigt for offentligheden at holde godt øje med dem."
Vores mål (I mangel af bedre alternativer) er at blive selvejende og som jeg forstår det, gør det os automatisk til en fond i lovens forstand (Se "Lov om fonde og visse foreninger.")
Om vi så ud over "ejendomsfonden" ender med en forening af frivillige ved siden af må tiden og advokaterne vise, det er nok for tidligt at beslutte endnu.
Personligt kan jeg godt se pointen i at have både en fond til "det formelle og de store penge" og en forening til det aktive arbejde.
En idé kunne måske være at oprette en fond?
Hvad skulle fordelen være ved en fond kontra en forening som vi har nu?
At bygningen ligger i en fond, forening, APS og aktiviteten i en separat forening ser jeg som en fordel til at sikre samlingen.
En idé kunne måske være at oprette en fond?
Ja, det er sådan set langtidsplanen.
Spørgsmålet er om vi realistisk kan stable det på benene og få kradset donationer ind i tide ?
Den andels-ide jeg lufter i bunden af blogindlægget er mest tænkt som en overgangsordning, hvor vi "låner" penge af anpartshaverne indtil vi har fået fonden banket op.
En idé kunne måske være at oprette en fond? Overdrager man f.eks. udstyr og andre aktiver til den nye fond sammen med nogle eksterne finansielle bidrag, så kan fonden have til fomål at bevare Danmarks IT-historie for fremtiden.
Her er der nogle ubrugte bygninger / hangarer. Jeg kender ikke ejerforholdene. Der er i forvejen et museum i hangar 46. Jeg ved ikke, hvordan forholdene er mht. opvarmning / fugt o.l.
Vi har haft kigget på det og det var vist nok både klimatisk uegnet, dyrt og meget langt fra offentlig transport.
Her er der nogle ubrugte bygninger / hangarer. Jeg kender ikke ejerforholdene. Der er i forvejen et museum i hangar 46. Jeg ved ikke, hvordan forholdene er mht. opvarmning / fugt o.l.
Jeg tror også, at Deng havde nogle vise ord om katte.Så længe det ikke kommer til at ligne direkte prostitution, er vi Marxister:
Man kunne også arbejde med sponsorater [...]
Så længe det ikke kommer til at ligne direkte prostitution, er vi Marxister:
"Heller gamle slidte diamanter end slet ingen diamanter."
(Groucho, ikke Karl.)
Vi er meget åbne for sponsorater.
Men I skal også være så spændende for folk, der er længere væk, at det kan ses som en national opgave at holde samlingen og museet kørende.
Der er ingen tvivl om at vi er vokset ud af kommunalt regi, det er dog ikke det samme som vores kommende kommune er ligegyldig, vi håber bestemt på et godt samarbejde.
Vores pladsmangel de sidste fem år, har gået meget ud over vores evne til at "være spændende", både i forhold til at lave arrangementer, de kræver tid men den har palleløftertetris har lagt beslag på og i forhold til at invitere gæster fra nær og fjern ind til en oplevelse.
Og det er altså ikke mange penge vi taler om: De 25 mio vi drømmer om, er kun 3% af hvad POLSAG havde kostet inden det blev kørt i havnen.
Man kunne også arbejde med sponsorater på samme måde som f.eks. Zoo gør det. Der har mange dyreanlæg skilte, der fortæller at Weyland-Yuntani Corp. har støttet Xenomorph-anlægget (tænkt eksempel).
Det kunne måske være sjovere (og lettere) at få virksomheder til at give en seriøs som penge hvert år for at få lov til at stå som redningskrans for Geir eller RC-4000.
Kulturbroen i Aalborg - en gangbro der for et par år siden blev hægtet på ydersiden af Frederikssundsbroen (nej jeg er ikke geografisk udfordret - der er tale om genbrug) - har små plaquetter med sponsorer for hver ca. 2 meter.
Men I skal også være så spændende for folk, der er længere væk, at det kan ses som en national opgave at holde samlingen og museet kørende. Altså staten gør det ikke, og kommunen må sikkert ikke. Men nogle "pengetanke" med behov for at fremhæve "deres faste rødder i it-historien." Eller hvad man nu vil kalde det. Måske give samlingen en slags forbindelse til folkeskoler, gymnasier og lignende (et sted for inspiration, ekskursioner - måske virtuelle- og opgaver?).Problemet for en forening som vores er at den dør hvis den flytter uden for ildsjælenes rækkevidde.
Hvis man mister historien, mister man sig selv. (Lidt dramatisk formuleret)
Problemet for en forening som vores er at den dør hvis den flytter uden for ildsjælenes rækkevidde.
I vores tilfælde falder antallet af frivillige der regner med at komme regelmæssigt falder ca. 50% for hver regionaltogstation vest for Høje Tåstrup.
Det kan godt lyde som lidt af et luxusproblem, men det er forskellen på IT historie der bare samler støv og IT-historie der er, forbliver og formidles levende.
Dem tænkte jeg også på da jeg læste bloggen.
Desværre har de fundet anvendelse for den ellers tomme bygning fra vejmuseet.
Udfordringen overfor dem ville så være tidsperioden, da de jo skildrer andel-tidens begyndelse.
I anre lande kunne man forestille sig, at et af universiteterne ville stille lokaler til rådighed.
Vi vil naturligvis elske hvis der er nogen der kan huse os et eller andet sted.
Samtidig må vi erkende at samlingen nu har nået en størrelse og alder, hvor antallet af flytninger per årti skal holdes langt under 1.0.
Mit indtryk er at universiteterne i Danmark er alt for omstillingsparate til at tage sådanne hensyn.
Vi reddede f.eks størstedelen af Odense Universitets samling af historisk IT udstyr, da den blev ramt af "random acts of management".
1000 kr for en andel lyder som en god og anvendelig vinkel.. Har iøvrigt meldt mig ind i foreningen i dag.
I anre lande kunne man forestille sig, at et af universiteterne ville stille lokaler til rådighed. Men universiteterne i Danmark er hårdt presset på huslejeøkomomien. F.eks. skal Københavns Universitet skære 20% af kvadratmeterne væk, dels fordi Bygninsstyrelsen (der ejer og lejer lokalerne ud til universitetet) kræver en ublu husleje (selv om de siger, at det er på markedsvilkår), og dels fordi nogle af de bygningsprojekter, som Bygningsstyrelsen har stået for (blandt andet Niels Bohr Bygningen) er gået langt overbudget på grund af dårlig styrelse (så dårlig, at Bygningsstyrelsen blev sat fra bestillingen af staten, der lod Vejdirektoratet overtage), og det er KU, der hænger på regningen, da bygningerne er bestilt af dem.
DTU har det noget bedre, da de fik lov til at være selvejende. Men selv de har nok ikke plads til museet. Det kunne ellers være en god ide, da ingeniørstuderende kunne lave projekter om vedligeholdelse, programmering og interfacing af det gamle udstyr. Det kan under alle omstændigheder ikke skade at spørge.
Det skal være et almennyttigt formål. Så kan vi til gengæld få skattefradrag for indskud over 500 kr pr år.
...i Greve står der en ejendom på 5100 kvm til 27000000 så det burde være muligt at finde 2000 kvm til 20000000.
...så er der i hvert fald et selskab som kan låne jer penge på favorable vilkår (dvs. samme som kommunerne låner på). Der kan dog være nogle regler som kan forhindre det - f.eks. hvis private virksomheder har mere gavn af projektet end borgerne. De måtte f.eks. ikke financiere en multiarena - men en sportshal/svømmehal må de godt.
Hvor tungt det er, men jeg er utroligt stærk og har meget bløde hænder.
Jeg bruger gerne noget tid på at hjælpe med praktikken når i når dertil.
Det lyder som vilkår for privat lån. Mit gæt er at grænserne er anderledes hvis en nystartet virksomhed forsøger at låne pengene til køb af fast ejendom.
Før det førse kan man kun få realkredit til 60% når det er erhverv. Resten kan teoretisk laves som banklån. Men ligesom når du låner privat, så skal virksomheden have et indtægtsgrundlag, så banken kan være sikker på at der er råd til at betale afdrag på lånet.
Indtægtsgrundlaget skal helst være dokumenteret historisk, eksempelvis ved at fremvise et overskud i tidligere regnskabsår. Men det er ikke et absolut krav, det er bare meget svære at overbevise banken uden historie.
Se det tidligere blogindlæg jeg linkede til.
Vi har et fint samarbejde med DTM (og andre rigtige museer), men de har ikke hverken penge eller plads til at indlemme vores samling.
Landsbyskolen i den lille by jeg kommer fra blev lukket som så mange andre, og der blev lavet en friskole i stedet. Så vidt jeg kan gennemskue er de en selvejende institution, og så blev der oprettet en låneforening, der yder et fem-årigt rentefrit lån til dem. De ca. 200 husstande og tidligere bysbørn (inkl. undertegnede) stampede 550.000 DKK op af jorden, som nu er er lånt ud til friskolen. Det er selvfølgelig lignende dit Aps., men konstruktionen vil gøre datamuseum.dk til ejere af bygningen fra starten - dog med usikkerheden omkring, hvis lånet skal genfinansieres efter et antal år. Vedtægter og regnskab er ret simple - jeg fremsender gerne, hvis det har interesse.
Og så i den lidt mere useriøse ende: Der er næsten nogen, der skulle lave et af de der moderne dokumentar/reality shows ud af det. Der er en skarp deadline, uvurderlig kulturarv og ildsjæle. Det eneste der mangler er en skurk, og det skulle jo være Ballerup Kommune, men som du siger, er der absolut ikke noget at udsætte på dem.
Jeg tænker at teknisk museum måske kunne være en mulighed.
Det lyder som vilkår for privat lån. Mit gæt er at grænserne er anderledes hvis en nystartet virksomhed forsøger at låne pengene til køb af fast ejendom.Mjoeeeh, du skal ikke bruge 20 millioner for at låne 20 millioner - når det er bygninger er det som regelt 5 eller 10% du skal have i rede penge. 2-3000 anparter lyder ikke som en umulig opgave. Jeg står gerne klar med et par tusinde kroner :)
Har I hørt kommunen, om der måske skulle være lidt kælder under det gamle posthus? https://www.ballerupbladet.dk/node/57937
Det ville være trist at se jer skulle forlade byen.
Det ved jeg faktisk ikke om der er nogen der har tænkt på. Jeg bringer ideen videre. Tak!
Vores kasserer siger at det indtil videre er for at slippe for GDPR bøvlet: Der skal indrapporteres CPR/CVR numre til skattevæsnet en gang om året.
Vil mine 200 thyboer drage til Sjælland for at se, hvordan en "grøn skærm" så ud og hvordan man sorterede hulkort? Jeg kender to, der vil. Den ene er 58, den anden døde for 30 år siden.
Men hvis man nu alligevel er på de kanter af andre årsager? Det hænder jo selv for thyboer ind i mellem ;-)
Kunne Datamuseum ikke blive godkendt som en institution hvor bidrag er fradragsberettigede?
Det ved jeg faktisk ikke om der er nogen der har tænkt på. Jeg bringer ideen videre. Tak!