Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Datamuseum på afveje (T-16w & counting)

23 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg9. juni 2021 kl. 11:30
errorÆldre end 30 dage

Der er fire måneder til Datamuseum.dk skal have ryddet den kælder som Ballerup Kommune i 20 år velvilligt og stort set gratis har stillet til rådighed for os.

Jeg bliver regelmæssigt spurgt "Hvad sker der i Datamuseum.dk?" og jeg har hidtil klaret frisag ved at mumle i skægget om at vi arbejdede på sagen.

Men der kommer et tidspunkt hvor man må lægge kortene på bordet:

Jeg ved oprigtigt talt ikke hvad der sker i datamuseum.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv de mest aktive frivillige har dårligt nok modtaget kvartalsvise opdateringer fra bestyrelsen og disse opdateringer har stort set ikke ændret ordlyd de sidste 18 måneder: Der forhandles med nogle kommuner og der er arrangeret plads til samlingen på paller i provinsen.

Det er faktisk alt hvad jeg ved.

At sige jeg er meget lidt imponeret over resultaterne ville være at omgås sandheden letsindigt, mine ambitioner for foreningen er noget højere end paller for enden af en bivej.

Det er tydeligvis ikke lykkedes for mig at sælge den ide til foreningens bestyrelse men i modsætning til mig, er de valgt af, og står til ansvar for, medlemmerne via generalforsamlingen.

Første juni var min personlige deadline for at få noget andet og mere ambitiøst til at ske og det er altså ikke lykkedes for mig.

Nu bliver vi nødt til at koncentrere os om at få samlingen pakket forsvarligt ned og kørt på afveje.

Som jeg har forstået vores budget og regnskab, har vi kun råd til at betale for at have samlingen opmagasineret til ca. 2024, at fortsætte derefter vil kræve at medlemmernes kontingentindbetaling mangedobles.

Hvor mange medlemmer vi kan fastholde, hvis vi firedobler kontingentet ved jeg ikke. Personligt synes jeg at tusinde kroner vil være mange penge at betale, hvis der ingenting foregår.

Uanset hvad: Jeg har tilbragt mange gode og hyggelige aftener under Tapeten i Ballerup sammen med de andre nørder, og jeg er stolt af det vi har nået, både med hensyn til indsamling, bevaring og formidling af Danmarks IT historie.

...og når foreningen engang kommer ud af sit flyverskjul fortsætter vi naturligvis.

/phk

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
14. juni 2021 kl. 13:02

Jeg skal ikke blande mig i datamuseum.dk's skæbne men jeg tager gerne en dialog om en eventuel udstilling på Ballerup Bibliotek :-)

Jeg kunne godt se en udstilling og et oplæg måske f.eks. op til Nordic Game week omend der er lang tid til det sker. Der er nok ikke plads til alt det udstyr I har men noget kan da godt fremvises hvis det bliver kurateret godt.

Med venlige hilsner

Michael Anker

Digital Leder Ballerup Bibliotek

19
11. juni 2021 kl. 12:07

Har foreningen overvejet at hyre en professionel lobbyist til at løse opgaven med at skaffe foreningen et nyt hjem?

Er der ikke en brancheforening eller interesseorganisation for museer i Danmark, der kan hjælpe jer med det? Fx Organisationen Danske Museer

18
11. juni 2021 kl. 11:41

Tak Poul-Henning for dit opråb.

Bestyrelsen skal på banen. Jeg har skrevet til formanden og bedt ham ASAP at kommentere denne tråd.

Som professionel museumsmand kender jeg betingelserne. Det er svært at få det offentlige til at tage ansvar for den tekniske historie. Jeg har selv smertelige erfaringer fra nedlæggelsen af Danmarks Vejmuseum og fra NKT's museum i Brøndby. Vigtige genstande blev kasseret. Ingen etablerede museer overtog ansvaret for vigtige dele af landets teknologihistorie.

Den fine samling i Ballerup bør bevares - i hvert fald store dele. Selv har jeg forsøgt at få Ballerups daværende borgmester Ove Dalsgaard og byens kulturchef til se perspektiverne i et museum i det danske Silicon Valley. Det lokale museum (med kommunens store støtte) satset stort på en samling om zarens datter, grevinde Olga. Den tager vi lige igen: daværende formand for Socialdemokratiets Kulturudvalg var med til at støtte mindet om zarens datter, som kun boede få år i kommunen; dagens offentlige og private administration baseret på IT var ude af hans horisont. Mine forhandlinger med dem var nyttesløse.

Lad os se hvad bestyrelsen siger. Hvis der ikke sker noget, må der iværksættes en redningsaktion.

17
11. juni 2021 kl. 11:11

Jeg har med vilje holdt mig langt borte når der skulle vælges bestyrelse, det lignede ikke at det var der jeg ville gøre mest gavn for foreningen.</p>
<p>Set i bakspejlet tog jeg muligvis fejl.

En klassisk fejl i mange foreninger.. Der er desværre ikke kamp om bestyrelsesposter - selvom det ER der beslutningerne bliver taget, og hvis man har nogle holdninger må man jo stå ved dem og byde til.. Og det er jo tilladt at uddelegere - bestyrelsen vælger selv hvor meget den vil lave, og hvad den vil uddelegere. IMHO er uddelegering bedst - fordel arbejdet på flere hoveder - så får medlemmerne også det, de selv bidrager til og har haft muligheden for det.

Hvis IKKE en forenings har et flertal blandt bestyrelsens medlemmer der vil kommunikation (med medlemmerne og udadtil) - og arbejde aktivt for foreningens fremme.. (dvs. lave den slags som IT folk desværre sjældent er gode til - PR og kommunikation/koordination-via-dialog) - så går det nemt galt.. Har i ikke en klausul a la: "§5 Ekstraordinær generalforsamling Stk.1. Ekstraordinær generalforsamling kan afholdes, når bestyrelsen finder det nødvendigt, og skal afholdes, når mindst 1/3 af medlemmerne fremsætter skriftlig begrundet anmodning om det over for formanden. I sådanne tilfælde skal generalforsamlingen afholdes senest fire uger efter.. "

?

16
10. juni 2021 kl. 22:59

Skrive til Trine Bramsen. Det er en oplagt chance for at blive kvit med it branchen.

15
10. juni 2021 kl. 22:47

...at vores allesammens forsvarsminister ikke finde et eller andet nedlagt militært anlæg som kunne bruges - hun elsker jo nørder og der er nok overskydende militære anlæg rundt omkring.

13
10. juni 2021 kl. 12:03

Der er nogle eksempler her

... som meget karakteristisk ikke blev til på foreningens eget intiativ, men fordi folk udefra syntes historien burde formidles.

11
10. juni 2021 kl. 09:28

Jeg kender en del mennesker som viste sig at være super interesserede i den her samling, og fik arrangeret en tur ud og besøge stedet. Jeg kan ikke huske hvordan jeg opdagede at det fandtes, men jeg tror faktisk det var den her blog. Ingen af mine venner havde hørt om stedet før - selvom mange af dem elsker en god gang computer-nostalgi.

Så jeg synes idéen med en ugentlig youtube video om en tilfældig ting nede fra jeres samling ville være en fantastisk idé. I har jo endda folk som kender de her ting og kan forklare om dem.

Jeg synes også at det ville være en god ide med en lille rejsende udstilling der kunne besøge skoler, caféer, biblioteker og alt muligt andet.

10
10. juni 2021 kl. 00:28

Hvor finder man folk med de kompetancer i ens medlemskreds?

Det er bestemt en relevant problemstilling for datamuseum.dk.

De fleste af vores aktive medlemmer kommer primært for at nørde med bestemte computere og det vil altid være der energien i foreningen kommer fra: Computere uden aktivister der gør dem levende er ligegyldige.

I forhold til det er jeg bestemt en outsider der aktivt "reklamere" for foreningen i offentligheden med blogindlæg og foredrag.

Ikke fordi jeg ikke også hellere ville nørde med gamle computere, men fordi jeg ikke kan se hvordan vi kan overleve på den lange bane, hvis ikke vi engagerer vores omverden.

For mig ville den naturlige strategi til at skaffe nye lokaler for andre folks penge være at prøve at erobre så meget af sendefladen som muligt for at tiltrække flere interesserede og flere penge.

Jeg er ikke engang sikker på at Covid-19 ville have være et handicap: Vi har mere end rigeligt interessant at fortælle om, til at vi kunne have lavet en times Dansk Datahistorie på YouTube om ugen, for det store publikum der sad hjemme og kedede sig.

Det ville naturligvis kræve en temmelig helhjærtet indsats, f.eks skulle bestyrelsen have overbevist Ballerup Kommune om at det ikke ville udgøre en smitterisiko hvis der var 3 mand og et videokamera i en kæmpestor kælder, selvom etagen ovenover indeholder sportsfaciliteter.

I stedet skete der nærmest det modsatte: Foreningens ledelse valgte at holde kortene endnu tættere ind på kroppen end normalt og har nærmest systematisk lagt alle bolde døde.

Vi har ikke været i pressen, hjemmesiden er ikke blevet opdateret og selv de sparsomme og sjældne opdateringer bestyrelsen har givet den inderste kerne af aktive medlemmer, har hver gang skulle trækkes ud med tang.

Som jeg skrev i blogindlægget aner jeg vitterligt ikke hvad der foregår længere.

8
9. juni 2021 kl. 21:38

Nu ved jeg ikke noglet om noget, men lav en lille gruppe af et par lærere (gymnasium, handelsskole, folkeskole?), en bibliotekar og en journalist, og slip dem løs.

Der kommer vi så nok til problemet i mange foreninger.

Hvor finder man folk med de kompetancer i ens medlemskreds?

Som regel er ens medlemmer mere eller mindre centret om ens hobby, men ikke så pokkers gode til PR-delen Jeg har selv set det i mange foreninger. Specielt hvis der ikke er mange (aktive) medlemmer at trække på.

Har flere steder set problemet løst ved at få medlemmers famlie rekruteret til PR, fordi de arbejdede med det professionelt, men det har næsten altid været et problem at fastholde dem.

(Disclamer: Jeg kender ikke andet til datamuseum.dk end hvad PHK har skrevet her på siden)

/Henning

5
9. juni 2021 kl. 15:09

Ballerup skulle være danmarks silicon valley... der må sgu der være nogle her i den her forbandet kommune der syntes at IT er en vigtig del af Ballerups historie og værd at bevare.

Politikkere og IT-virksomheder i Ballerup burde sgu kunne finansere det her.

@PHK kan I ikke lige køre et par paller ud i kommunen og udstille gearet et par dage.

Du ved lige larme lidt inden i forsvinder helt, det jo heller ikke fordi I som sådan gør så meget væsen af jer her i Ballerup.

Jeg tænker en mini udstilling rundt omkring i offentlige bygninger i kommunen så som rådhuset og biblotekerne er oplagte steder, så alle borgere i Ballerup kan få en sidste chance for at få formidlet noget særligt vigtigt lokal erhvervs historie.

Tekniske Skole på Telegrafvej eller DTU i Lautrupparken er også et oplagt sted at lave en sidste udstilling for elevernes skyld.

3
9. juni 2021 kl. 15:01

Man kører i stort omfang gamle bøger til forbrænding. I dag vurderes gamle sager efter prisen for den hyldeplads de optager. Jeg skulle for et par år siden bruge et leksikon på biblioteket. Bibliotekaren så måbende ud: Vi har Den store Danske, men andre? Nej, det har vi ikke. Så ingen Duden, Larousse eller Encyclopedia Britannica.

2
9. juni 2021 kl. 14:10

Ikke lige det "livstegn" jeg i går håbede på. Nyt om "Lyngby Radio": at de havde god plads og glædede sig til at modtage DDHF - havde f.eks. været en god nyhed.

Men idet mindste handler det ikke om "no signal" . som sådan.

Så hvad nu?

Man kan måske fokusere (den sidste tid) på "store IT virksomheder", f.eks. Gates Fonden (Microsoft), store danske IT-firmafonde eller "danske linux gratister".

Ellers er sidste udvej nok holde fokus på dansk HW og SW, men det vil være en stor skam.

Allersidste håb kan måske være de universiteter, som i erkendelse af fremtiden faldende ansøgertal vil satse på trods alt at bevare mindet om guldalderen i dansk IT (1950-1990?).

Det vil være for ærgerligt at "mølpose" samlingen indtil opløsning i 2024.

1
9. juni 2021 kl. 13:05

Jeg ville egentlig opfordre PHK til at stille op til bestyrelsen, hvis han gerne vil have noget til at ske.

Men det er naturligvis svært al den stund, at der tilsyneladende ikke bliver afholdt generalforsamling.