Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dask @50 / Ungdommen nu om dage

29. september 2007 kl. 08:098
Artiklen er ældre end 30 dage

Om nogle timer vil vi feste for et program der blev kørt for 50 år siden.

Men festen kommer til at mangle et punkt: Den ny generation.

Det siger sig selv at ingen forventer at et 50 års jubilæum overrendes af folk der ligner et sammestød imellem en kleinsmed og en genbrugscontainer fra UFF.

Men vi havde faktisk håbet på at kunne hive et rynkefrit ansigt op foran publikum og udnævne "Danmarks sidste DASK programmør".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan går det imidlertid ikke, for ikke en eneste af de sløve padder der læser denne blog har taget sig sammen til at skrive bare 1 linie kode til vores DASK konkurrence.

Kære venner, I kunne have vundet ved at lave en uendelig løkke på en enkelt instruktion...

Der ævles om mangel på IT folk, Ingeniører og andre der kan holde et højteknologisk samfund kørende imens 68'er generationen nyder deres otium.

Da Manchester Computer Society udskrev en tilsvarende konkurrence fik de hundredevis af deltagere, vinderen var fra Japan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis Danmark ikke kan mønstre et enkelt ungt menneske, der gider skrive en eneste instruktion til Danmarks første computer, så er det på tide at diskutere hvad der sker med vores IT uddannelser.

phk

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
12. oktober 2007 kl. 18:34

Desværre er OCR af gamle manualer en temmelig manuel process, så det er ikke noget vi kan praktisere i noget væsentligt omfang.

Man kan også diskutere om det ville koste lidt af dokumentets "sjæl", men personligt vil jeg gerne veksle lidt sjæl for at kunne lave en fritekstsøgning.

Alle er mere end velkomne til at give en hånd med!

Poul-Henning

8
12. oktober 2007 kl. 17:02

Er det ikke ligesom når folk brokker sig over, at de unge ikke gider lære, hvordan man pløjer med hestespand? Eller at der ikke længere er nogen, der bruger spritduplikator?

Og er det ikke lidt ironisk, at noget så lavteknologisk som manualen til programmering i DASK fylder mere i moderne PDF, end DASK's samlede lagerkapacitet? En simpel tekstfil havde været mere i øvelsens ånd. :)

6
1. oktober 2007 kl. 11:34

Hej PHK

Jeg har programmeret på på kontakter på både en RC7000 og på en bit-slice computer på DTU tilbage omkring 1980, og jeg kan godt huske tidsforbruget, men den gang var man jo ung og fandenivoldsk og skulle fandme nok vise at man kunne...

Idag prioritere jeg nok min tid lidt anderledes, og selvom jeg synes nok det kunne være ret sjovt at besejre dyret, så er der så meget mere fornuftigt man kan bruge tiden til.

Jeg læste faktisk "manualen" men konkluderede, at inden jeg fik sat mig ind arkitekturen og instruktionerne kunne der hurtigt gå alle aftenerne i en uge. Da man også kun kunne afprøve ved "skrivebordstest" (remember) kneb det lidt med motivationen...

Slutteligt havde du også lagt op til lidt mere end en uendelig løkke, - jeg forventede ialfald at jeg skulle have gang i tromelager mm...

mvh Claus

5
30. september 2007 kl. 13:31

Ja, vi er en bunke sloeve banener. Aeldre hardware og specielt DASK har altid vaeret mit interesse. Jeg har et eletronroer fra DASK staaende der har plaget mig siden du skrev dit foerste indlaeg. Jeg foeller lidt jeg har svigtet de tidligere generationer ved at ikke at saette tiden af til at bruge de par timer det ville tage at saette sig ind i DASK instruktionssaet.

Jeg ser frem imod at bruge de moerke vinteraftener til at fordybe mig i DASK.

Haandskreven assembler er vejen frem :D

NB. Haaber det var en god fest og foreningen forbliver staerk og aktiv. Og lad os da ikke haabe at vi har set den sidste DASK programmoer. Der er vel ogsaa noerder i de kommende generationer.

4
29. september 2007 kl. 17:22

Jeg kiggede en halv times tid på de forskellige manualer om DASK for nogle uger siden. Så fandt jeg ud at det ville tage mange timer at forstå hvordan man programmerer sådanne et dyr.

Jeg synes manualerne, programmeringsguiderne etc. til DASK kunne være meget bedre.

Så jeg opgav.

/Martin

3
29. september 2007 kl. 13:41

(ved godt denne tråd handler om DASK, men håber på overbærenhed)

Man tager:

Hardware: 1 Vejrstation med serielt interface: kr. 1500 1 Linksys linux-router: kr. 420 (ifølge edbpriser) 1 MAX232 kreds lidt ledning og loddetin

Software: OpenWRT: Linux distribution til bl.a. Linksys routere. open2300: software der kan hive data ud af vejrstationen

  • lidt bash, cron, awk der emailer vejrdata til DMI.

Tidsforbrug: 2 aftener

Vejrstationen er endnu ikke monteret på vores klubhus, men det kommer snart.

Interesserede er velkomne til at sende en email til: vejrstation@how.dk , hvis der er interesse kan jeg lægge en gør-det-selv-vejledning på nettet.

mvh. Peter

2
29. september 2007 kl. 12:10

Det er ellers et fantastisk spændende projekt som må interessere både unge og gamle gråhårede (som mig selv). Begrænset CPU-kraft og RAM gør det jo kun mere spændende. Det er sgu for dårligt at der ikke nogen der kommet igang noget før. Men bedre sent end aldrig. Hvad koster den iøvrigt? Altså Linksys+vejrstation, ikke DASK'en.

1
29. september 2007 kl. 09:45

Hej Poul-Henning,

Al respekt for museumsfolket, men kunne det ikke tænkes at grunden til at der ikke er nogen læsere der har lavet et program er at selvsamme til dagligt bruger al den vågne tid til at programmere tidsvarende datamater?

Jeg forbeholder mig retten til selv at vælge mine hobby-projekter - uden at det bagefter skal hedde sig at min IT-uddannelse fejler noget. F.eks. har jeg lige ombygget en Linksys WRT54GL så den hiver data ud af en vejrstation fra Bilka og sender det til DMI - noget som windsurfingklubben har glæde af.

Men provokationen virkede :-)

mvh. Peter