Danish Know ... How?
Mens sommerferien sænker sig over slagpladsen, hvor CSC og Prosa i foråret har hamret løs på hinanden, er det måske værd lige at løfte sig lidt op over scenen.
I det større perspektiv er CSC vs Prosa et symptom på et langt større problem end en enkelt virksomheds ønske om at lønreducere, nemlig at den danske arbejdsmarkedsmodel er massivt under globaliseringens pres. Vi er simpelthen blevet for dyre til at opretholde størstedelen af den hjemlige softwareproduktion i Danmark - i forhold til hvad man kan få den til andre steder. Alle de store it-virksomheder med fodfæste her i landet har en outsourcing strategi og det koster jobs.
Jamen skidt med at vi bliver nødt til at outsource størstedelen af de programmeringsopgaver der ligger herhjemme til lande med markant lavere lønninger, lyder et argument. Så beholder vi bare de opgaver der kræver domæneindsigt, specifikationsarbejdet, arkitekturtegningerne, samt de få programmeringsopgaver som af f.eks. sikkerhedsmæssige årsager ikke kan flyttes ud. Med byggebranchens termer er vi så arkitekterne, bygherrerne og så har vi de udenlandske håndværkere til at banke vores it-systemer sammen. Efter vores specifikationer, forstås. Dermed beholder vi Danish Know How på danske hænder!
Eller hvad?
For når universiteterne i Beijing, Delhi og Minsk hvert år spytter tusindvis af højt kvalificerede ingeniører ud, hvis niveau sagtens kan konkurrere med vores og vi samtidig er så venlige at sende alle vores specifikationer medsamt de programmeringsopgaver, der giver erfaringen, udenlands, hvad sker der så? Er det så den nyudklækkede danske datalog, hende, der skal stille kravene til morgendagens software, som får en konkurrencemæssig fordel og bliver rustet med erfaringen?
Det har jeg svært ved at se.
Hvor skal Danish Know How komme fra i fremtiden?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.