Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Damgaard Data fylder 30 år

16. oktober 2014 kl. 10:003
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da brødrene Erik og Preben Damgaard i oktober 1984 kørte møblerne fra Prebens værelse hos forældrene på Solbærvænget i Bagsværd ud til Bellacenteret for at deltage i årets store Kontor & Data udstilling, havde de ikke gjort sig de store forestillinger om, hvad det egentlig skulle føre til.

I oktober 1984 var Preben lige fyldt 21 år og læste HA på Handelshøjskolen. Erik var 23 år, nybagt maskiningeniør og i færd med at aftjene sin værnepligt.

Erik havde lært at programmere under et studieophold i USA i foråret 1983. I foråret 1984 havde han stiftet bekendskab med et økonomisystem fra firmaet HERA-Soft. Erik mente, at det kunne han da gøre meget bedre og gik så i gang med at udvikle et økonomisystem i sin fritid.

I oktober 1984 præsenterede Brdr. Damgaard Data ApS, som firmaet hed på det tidspunkt, enbruger økonomisystemet Danmax for det danske erhvervsliv. Pris: kr. 12.600 eks. moms for finans, debitor, kreditor, lager og faktura. Systemet, der kørte på CP/M, var ikke helt færdigt, da de lancerede det på Kontor & Data i 1984. I dag ville man kalde det et Minimal Viable Product, men det begreb kendte brødrene Damgaard ikke på det tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forretningsmodellen (et begreb, der heller ikke var opfundet på det tidpunkt) var klar. Danmax skulle sælges via forhandlere og disse skulle have 40% af den anbefalede listepris.

Danmax blev en øjeblikkelig succes. Over de 10 dage som Kontor & Data varede fik Brdr. Damgaard Data ApS ordrer på omkring 40 systemer og fik rekrutteret tre forhandlere.

Danmax, der i 1985 kommer til PC-DOS, MS-DOS og CPM/86, udgør rygraden i Brdr. Damgaard Data ApS frem til efteråret 1986, hvor Concorde lanceres. På det tidspunkt har Damgaard Data over hundrede forhandlere i Danmark. Concorde er et flerbrugersystem, der kører på Novell Netware. Hermed rykker Damgaard Data op i markedet.

I 1991 kommer Concorde XAL, der lanceres i samarbejde med Digital Equipement Corporation (et selskab der ikke eksisterer mere!). Med Concorde XAL rykker Damgaard yderligere op i market, og forhandlerne kan nu udvikle funktionalitet selv.
I 1994 takker Erik og Preben nej til et købstilbud fra IBM på den rigtige side af kr. 200 millioner, men indgår senere på året en aftale om international markedsføring med IBM.

I 1998 kommer AXAPTA, i 1999 børsnoteres Damgard Data, i 2000 fusionerer Damgaard med Navision og i 2002 sælges hele butikken til Microsoft.

Hvad var det lige, der sikrede, at selskabet kom så godt fra start?

På produktsiden var Danmax langt bedre end konkurrenterne. Det var lykkedes Erik med hjælp fra sin mor, der var bogholder, at udvikle et meget brugervenligt system. Danmax var tæt på intuitivt for en bogholder og lagde sig tæt op ad den arbejdprocess, bogholderen kendte fra de papirbaserede systemer (i 1984 gik stort set alle nye kunder fra papir til EDB). Det var lykkedes Erik at presse hele systemet ned på en enkelt diskette. Anvendelsen af de mange funktioner i finans-, debitor-, kreditor-, lager- og fakturamodulerne krævede ikke, at brugeren konstant skulle skifte disketter. Valget af CP/M gjorde at et system kunne erhverves for under det halve af hvad et IBM-PC system kostede. I 1984 var forhandlernettet af CP/M maskiner godt udbygget, mens IBM-PC forhandlernettet var under opbygning. Da IBM-PC'erne vinder markedet i 1985 kommer Danmax hurtigt i en udgave til DOS.

I 1984 lever både Erik og Preben på en sten. De har begge lønnet arbejde ved siden af. De skaffer kapital til at indkøbe udstyr til at udvikle Danmax ved simpelthen at importerer 6 CP/M maskiner fra Taiwan og sælge de 4 maskiner videre. Fortjenesten finansierer deres egne maskiner. Erik og Preben udbetaler første gang løn til sig selv i januar 1985, og den første egentlige medarbejder med fast løn ansættes først i april 1986. I hele 1985, hvor forretningen bygges op, klarer Erik og Preben selv alt arbejdet kun med hjælp fra 2 unge mennesker, som kommunen yder et klækkeligt løntilskud til via "Ung i arbejde" programmet.

Erik og Preben deltog ikke i konkurrencer om iværksætterpriser eller skrev artikler om manglen på risikovillig kapital. Dertil havde de for travlt med at passe deres virksomhed, og det var vel heller ikke så dumt endda.

Tillykke til Erik og Preben med 30 års jubilæet og tillykke til alle de medarbejdere, der igennem tiden var med til at gøre Damgaard Data til en af Danmarks bedste og mest spændende arbejdspladser og til en af Danmarks mest beundrede virksomheder.

Tak til Morten Gregersen for billedet, der er taget i 1991, da Damgaard Data flytter fra Landemærket i København til Bregnerødvej i Birkerød.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. oktober 2014 kl. 12:07

Tilykke til Erik og Preben. Husker tydelig firmaets start. Jeg besøgte Brødrenes stand i Bella Centret i 1984 og havde selv stand tæt på deres i 1986 og 1987. Købte Danmax i 1985 og Concorde (nummer 40) i 1986. Husker særligt at jeg besøgte brødrene på Landemærket i 1986, (hvor der var 4 medarbejdere i alt), for at få konverteret data fra Danmax til Concorde. Det var Erik som hjalp med dette. Det var ikke alt sammen lyserødt i starten med Concorde. Specielt kreditor modulet og faktura opsætning var noget af en udfordring på det tidspunkt. Men på den lange bane gik det jo meget godt. Endnu en gang stort tillykke.

3
5. december 2014 kl. 11:58

Kent Christoffersen: Vil du have ulejlighed med at kontakte mig på 2347 6762

2
16. oktober 2014 kl. 15:20

En af de suverænt bedste arbejdspladser jeg har været på. Dengang, før det var "kendt" at det at behandle medarbejderen pænt giver bonus, der praktiserede både Preben og Erik det til fulde. Selvom vi alle knoklede hårdt så var ånden helt speciel og man blev altid godt belønnet på den ene eller anden måde. Det firma har jeg tilbragt rigtigt mange gode og sjove timer i! Selv i dagens Danmark er der rigtigt mange der kunne lære af hvordan Preben og Erik gjorde det dengang. Stort tillykke herfra! Og de bedste hilsener til alle tidligere kollegaer :-)

Jeg står i øvrigt bagerst i billedet :-)