Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dagen, hvor mobilnettet forsvandt

19 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg11. maj 2018 kl. 14:38
errorÆldre end 30 dage

Det er en varm sommerdag i en nær fremtid, og det vil vise sig at blive en af de dage, den danske befolkning sent glemmer.

Katastrofen begynder kl. 9 om formiddagen, hvor TDC's mobilnet uden varsel lukker ned.

Tre millioner danskere opdager i løbet af den næste times tid, at de ikke har nogen mobilforbindelse. No service, rødt kryds over netværkssymbolet og kun mulighed for at ringe 112. Lidt endnu.

En halv million danskere kan heller ikke gå på nettet via deres kabel-TV-forbindelse. Browseren siger, at DNS-opslag fejlede, men i virkeligheden er det langt værre - der er slet ingen forbindelse til nettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I lufthavnen i Kastrup står en lang række kinesere i køen til SAS' bagageindlevering. De fleste af dem er mænd, de er alle sammen pænt klædt, og bekymringen står skrevet i panden på dem.

Det er teknikere fra kinesiske Huawei, og de er blevet kaldt tilbage til hovedkvarteret i Kina med øjeblikkelig virkning.

De ved, den er helt gal, og nogle af dem overvejer et kort øjeblik, om de skal stikke af og søge asyl i Danmark. Men familien er derhjemme, så de vælger at tage afsted, og det er altafgørende, at de undgår en flyrute med mellemlanding i USA. Desuden er Danmark ikke et sikkert sted for dem længere.

Aktiemarkedet reagerer som noget af det første. Var katastrofen sket et par måneder tidligere, var TDC's aktiekurs faldet med et brag. Nu er det i stedet hele det danske C20-indeks, der falder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erhvervsministeren modtager et opkald fra TDC's topchef Stig Pastwa via en fastnet-telefon, der stadig virker. Efter opkaldet kontakter erhvervsministeren Statsministeriet, og der bliver i al hast indkaldt til et krisemøde i regeringen.

Situationen er alvorlig - Huawei har kaldt sine folk hjem, og både mobilnettet og kabel-TV-nettet er holdt op med at fungere. For hver time, der går, rykker Danmarks største teleselskab sig nærmere og nærmere afgrunden, og hvis ikke problemet bliver løst inden dagen er omme, er det tvivlsomt, om virksomheden kan reddes.

Dertil kommer, at det danske samfund stille og roligt begynder at falde fra hinanden. Alle de funktioner, der afhænger af mobilnettet, holder op med at fungere. Folk forsøger at anvende mobilforbindelser fra Telenor, Telia og 3, men den voldsomme belastning gør, at også deres mobilnet går ned.

I starten taler de medier, der stadig fungerer, om en kompliceret, teknisk fejl i TDC's net.

Men bag facaden ved både TDC og myndighederne præcist, hvad der er sket: Mobilnettet og kabel-TV-nettet er blevet taget som gidsler i et storpolitisk spil mellem to af verdens stormagter, og ingen ved, hvordan det skal ende.

Huawei er på kanten af et kollaps, fordi USA har blokeret for deres livsvigtige forsyning af amerikansk teknologi, herunder processorer fra Qualcomm og licenser til Googles Android-styresystem, som Huawei anvender i deres smartphones.

I et desperat forsøg på at lægge pres på den amerikanske regering, har den kinesiske regering valgt at statuere et eksempel på, hvad der sker, hvis ikke amerikanerne omgående åbner for eksporten igen. De ved, manøvren sandsynligvis koster Huawei livet, men de har intet andet valg, for alternativet er værre - det ville betyde et kollaps af den samlede kinesiske tech-sektor.

Regeringen står i en møgsituation. Hvis man forsøger at gøre indrømmelser til kineserne i et forsøg på at få dem til at åbne for mobilnettet igen, bliver man uvenner med USA. Og USA vil næppe ændre deres udenrigspolitik for at hjælpe Danmark, som er rykket væsentligt længere ned på listen over venner, efter at Løkke kom til at tale over sig i et debatprogram.

Til gengæld vil den nye beboer i Det Hvide Hus gerne tilbyde den danske regering en deal.

Sidst på dagen melder regeringen ud, at der etableres en statslig hjælpepakke, hvor TDC får mulighed for at låne penge til etablering af et nyt mobilnet udelukkende bestående af amerikanske komponenter. Prisen er hemmelig - det handler om national sikkerhed.

I løbet af få uger begynder det danske samfund så småt at komme sig igen, mens amerikanske teknikere knokler med at få det nye mobilnet op at stå. Borgere, der har en smartphone fra Huawei, bliver nødt til at smide den ud, for den virker ikke på det nye net, og Telenor, Telia og 3 har været nødt til at blokere for Huawei-telefoner på deres net efter lodret ordre fra myndighederne.

Ikke kun fiktion

Synes du, ovenstående dystopiske scenarie lyder urealistisk?

Det er det også - det ville næppe være muligt at bygge et helt mobilnet på amerikanske komponenter med få ugers varsel. Men et snarligt kollaps hos kinesiske Huawei, som er verdens største leverandør af hardware til teleindustrien, er slet ikke så usandsynligt, som man skulle tro.

Det ser nemlig ud til at være præcis, hvad der lige er sket for ZTE, som efter Huawei er den største kinesiske leverandør af tele-hardware, herunder smartphones og netværksudstyr.

I midten af april indførte den amerikanske regering et målrettet forbud mod amerikanske virksomheders eksport af teknologi til ZTE.

Forbuddet rammer især chips fra Qualcomm og Googles Android-OS, og i forgårs meldte ZTE ud, at de indstiller driften af virksomheden, mens de forhandler med den amerikanske regering.

Officielt er forbuddet begrundet i en beskyldning om, at ZTE har vildledt den amerikanske regering i forbindelse med brud på amerikanske handelssanktioner mod Nordkorea og Iran, men i praksis ligner sanktionerne en indledning til en handelskrig mellem USA og Kina.

Meget tyder på, at også Huawei er i farezonen.

Hvis Huawei bliver ramt, kan det få alvorlige følger for blandt andre TDC, der har outsourced driften af sit mobilnet til Huawei. Også TDC's nye DOCSIS 3.1-net, som når det er færdigt vil give over en million husstande adgang til hurtigt internet på op til 1 Gbit/s, er baseret på hardware og ekspertise fra Huawei.

Det bliver spændende at se, hvor langt Trump vil gå.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
15. maj 2018 kl. 21:29

producenter og leverandøre bør nok også - udover at kortlægge delkomponenterne i deres produkter - se efter hvilke alternativer der er til den enkelte delkomponent. Det vil nok fremme standarder, eller markedsstandarder.

Og måske lave nogen testversioner med de mest sandsynlige hard- og softwarekonfigurationer, så de kan være rimeligt sikre på at kunne fungere selvom tæppet bliver revet væk under dem.

Og kæden er jo ikke stærkere end det svageste led.

18
15. maj 2018 kl. 09:00

Jeg er helt enig i Yoels frygt, men om konsekvenserne bliver så alvorlige som han beskriver, det vil jeg altså godt lige stille spørgsmålstegn ved. Vi har flere gange oplevet at både TDC mobilnet og Kabel-TV netværk er gået ned uden at det har haft uoverskuelige konsekvenser.

Yoel beskriver en situation, hvor de to tilbageværende mobilnetværk ikke kan klare presset, og hele Danmark går i stå.

Det senarie mener jeg altså ikke er helt realistisk, selvom scenariet med sikkerhed vil give store gener rundt om i samfundet.

Først og fremmest er ligger der allerede en plan til et nødberedskab klar i skuffen (og den har ligger klar de sidste 15 år), og i det tilfælde at TDCs mobilnetværk går ned i en længere periode, så kan man lade TDCs kunder roame på TT-netværket (TT-netværket driftes af af Nokia). Derudover vil det også i begrænset omfang være muligt at inddrage TDCs frekvenser midlertidig, og bruge dem til at booste kapaciteten på andre mobilnetværk. Det er ikke et kvikfix, men det er en mulighed i en nødsituation, såfremt der er kapacitet til det i det bagvedliggende netværk.

I dag er den beskreven situation også langt mindre kritisk, da de moderne 4G netværk nemmere kan klare og fordele belastningen over netværket sammenlignet med både 2G og 3G. Risikoen for overbelastning på 4G er simpelthen mindre end ved tidligere mobilnetværk.

Den ekstra belastning vil netværket kunne klare, ved f.eks. at indføre en begrænsning på f.eks. 0,5-1 Mbit/s per mobilforbindelse, så kan man også styre udnyttelsen af kapaciteten. Derved vil alle normale samfundskritiske elementer kunne forsætte uhindret - inkl. de mindre samfundskritiske som streaming af DR, Spotify, YouTube og Netflix.

Derudover benytter stadigvæk flere danskere internet fra andre udbydere end TDC. Tænk bare på alle fiberkunderne hos Eniig, Altibox, Nianet, Globalconnect, Stofa m.fl.

Men hvad så med alle de store virksomheder, som bliver ramt? Jo, hvis man er en stor virksomhed, som udelukkende benytter ét teleselskabs fiberforbindelser og ikke har en fall-back løsning hos en alternativ udbyder, så er det bare ærgerligt. Men alle ansvarlige IT-chefer har selvfølgelig sørget for at deres kritiske IT-systemet kan forsætte selvom den primære internetudbyder går ned? Store virksomheder har selvfølgelig en fall-back løsning hos en anden internetudbyder som f.eks. et point-to-point link til f.eks. nærmeste Teracom mast eller lignende.

Yoel, jeg mener du maler fanden på væggen, men derfor har du stadigvæk en helt valid pointe om, at vi er sårbare på et vidst niveau.

17
14. maj 2018 kl. 16:20

Det giver også "bad guys" bedre muligheder for at lede efter huller.

Jeg vil sådan set også hellere foretrække at det er "bad guys" der leder efter huller, end det er "bad guys" der laver huller som ikke kan findes af andre.

Og der har været mange fejl undervejs. Jeg synes at kunne huske en fejl i Linux login prompt som gav root adgang og som havde været der i 20 år ...

Selvfølgelig kan man finde huller og fejl, men det er marginalt i forhold til f.eks. Windows, og stadig så er kildekoden ude hos mange, så det er meget sværere at tage gidsler.

16
14. maj 2018 kl. 16:02

Jeg kan ikke se hvorfor risikoen ved Huawei eller andre kinesiske firmaer skulle være større end ved amerikanske.

Risikoen for at USA fører krig mod Danmark eller Europa er noget mindre end når det gælder Kina. Det er forskellen. Det handler ikke om moral eller etik, men blot om eksisterende alliancer. Under alle omstændigheder vil Danmark være ilde stedt i en kold eller varm krig mod USA. Anderledes vil situationen være overfor Kina.

Jeg vil slet ikke ind på en diskussion på om hvorvidt der kan være usikkerheder eller huller i Linux, men kun konstatere, at alt andet lige har Linux den store fordel at der er tale om et åbent operativsystem, hvor der er mange ude i den store verden der dels har den fulde kildekode, dels har muligheden (og måske evnerne) til at lave code review.

Der er ingen tvivl om at open source på sigt giver mere sikker software, men vejen dertil kan være stenet. For open source er et tveægget sværd rent sikkerhedsmæssigt: Det giver også "bad guys" bedre muligheder for at lede efter huller. Og der har været mange fejl undervejs. Jeg synes at kunne huske en fejl i Linux login prompt som gav root adgang og som havde været der i 20 år ...

15
14. maj 2018 kl. 16:00

Desuden kan de dybest set printe uendelig med penge, da resten af verden afregner i dollars, og feks Kina har en ordentlig bid af deres økonomi bundet op i dollars.

Men som Bjarne skrev tidligere, det overvejes seriøst om der ikke skal cleares i Euro i stedet for Dollars.

Hvis Europa ender med at blive en mere betydningsfuld partner for Kina end USA, så vil kineserne nok bare græde tørre tårer over ikke at afregne i Dollars.

14
14. maj 2018 kl. 15:25

Enig med mange af dine pointer, men USA's økonomi er 85% indenrigs, så måske ikke så katastrofalt med handelskrig som du tror. Desuden kan de dybest set printe uendelig med penge, da resten af verden afregner i dollars, og feks Kina har en ordentlig bid af deres økonomi bundet op i dollars.

13
14. maj 2018 kl. 14:28

Server OS: Windows, Linux

Jeg vil slet ikke ind på en diskussion på om hvorvidt der kan være usikkerheder eller huller i Linux, men kun konstatere, at alt andet lige har Linux den store fordel at der er tale om et åbent operativsystem, hvor der er mange ude i den store verden der dels har den fulde kildekode, dels har muligheden (og måske evnerne) til at lave code review.

For mig at se et kæmpe argument.

Android ser det desværre værre ud med, for her har Google stjålet Linux, voldtaget det til ukendelighed, og afsluttet med at lave lokumsaftaler med fabrikanterne om lukkede bootloadere, og hvad har vi, så kunderne på ingen måde ejer deres eget udstyr.

12
14. maj 2018 kl. 13:28

Jeg kan ikke se hvorfor risikoen ved Huawei eller andre kinesiske firmaer skulle være større end ved amerikanske. Alt hardwaren er lavet i Kina og det har rigeligt med muligheder for at indbygge bagdører. Hvis de vil statuere et eksempel behøves de slet ikke få deres folk til at slukke og tage hjem.

Og hvis EU skulle behandle amerikanske virksomheder som de har behandlet ZTE, var der vist mange af de store der blev smidt ud af EU.

Jeg synes at en del af det her ligner amerikanske forsøg på at få folk til at købe deres ting, selvom andre er bedre og billigere. Hvis der ikke stod en regering bag, ville vi kalde det mafiametoder.

11
14. maj 2018 kl. 11:51
 1. Kina's politbureau lægger sig ud med hele den vestlige verden og smadrer dermed Kinas gigantiske handelsoverskud, som er kilden til kinesisk rigdom og politbureauets egen magt?

 2. USA lægger sig ud med Kina og Europa pga. en tindrende høj statsgæld og handelsunderskud samt en utilregnelig præsident, der har brug for kaos til at flytte fokus væk fra personlige eskapader?

Uanset, så er pointen god nok. Vores måde at leve på i det globaliserede netværkssamfund er historisk sårbar. Mængden af kill-switches er støt stigende, og ingen med magt lader til at bekymre sig herom.

9
14. maj 2018 kl. 09:52

Nu er TDC's mobilnet ikke det mest kritiske - der er 2 andre udbydere af samme service i Danmark. Men vi har nogle områder hvor vi er meget sårbare og hvor den voksende mængde IT kun har gjort os mere sårbare.

Hvorvidt Kina skulle vælge at gå efter Danmark specifikt i sådan en sag ved jeg ikke, men der kunne være andre sager. Norge blev lagt på is over en relativt lille sag. Danmark har haft problemer med Indien over en lille sag. I praksis kan vi stå i situationer hvor vores retsprincipper vil blive udfordret og hvor der ikke er nogen god løsning.

Vi kan også ende som "collateral damage" den dag USA og Kina ryger i totterne over det sydkinesiske hav, Taiwan, Korea, etc. Så diskussionen er vigtig.

Fordi Danmark i praksis er en amerikansk vasalstat.

Og hvis man skal vælge en "storebror" så er det smart at vælge den stærkeste, den mest teknologisk udviklede og den "storebror" som vi har mest tilfælles med - politisk, økonomisk og historisk.

Kun så længe vi selv tror på det. Vi er, som en europæisk nation, en naturlig del af et større økonomisk område end det amerikanske, og økonomisk langt sundere.

Hvis vi vil klare os selv (og det er jeg enig i at vi skal), så må vi opbygge en ordentlig europæisk teknologi industri. Sådan at vi er i stand til at levere alt den teknologi der er kritisk for samfundet. I dag kan USA gøre det. Ingen andre kan lige nu, men måske kan Kina snart (sagen om ZTE vil nok skubbe i den retning).

Det er på tide, at vi i Europa holder sammen og træder i karakter. Hvis man giver efter for bøller, så forlanger de bare mere.

Desværre synes de fleste europæere at have tabt sutten i forhold til den store udenrigspolitik. De fleste ser mellemøsten og afrika som de største problemer.

Det her er vel bare endnu en påmindelse om at det er en fordel at indrette sig, så man undgår monokultur - også i sit valg af leverandører.

Ja ... listen er lang med kritiske områder. Hvis man finder huller i en 3-4 af nedenstående områder og bruger dem i cyberkrig, så kan man ramme den vestlige verden meget meget hård.

 • CPU'er: Intel, AMD
 • Server OS: Windows, Linux
 • Corporate Network: Cisco
 • SOHO Internet Gateway: Broadcom
 • Mobile OS: Android (Linux), iOS
 • Mobile chipset: Qualcomm
 • Smartphones: Apple, Samsung
 • Graphics (Corporate): Intel
 • Graphics (Gaming): Nvidia, AMD
 • Wifi (laptop): Broadcom, Qualcomm, Intel
 • . . .
8
12. maj 2018 kl. 22:19

En stor forskel på Huawei og ZTE er at Huawei i langt højere grad selv har designed og produceret deres egne chip-set plus SW. Og vist også har et alternativ til Android undervejs. Så, det ser ud til at USA risikerer at de andre lande såsom Kina selv får udviklet alt lokalt hvilket vil sige tab af salg og markedsandele for mange amerikanske (under)leverandører på sigt...

7
12. maj 2018 kl. 13:51

... mon ikke amerikanerne har en killswitch som kan slukke for alle iPhones i Kina? For tro ikke at kineserne render rundt med kinesiske mobiler. Specielt den kvindelige del af befolkningen i byerne har alle til hobe iPhone 6S eller nyere.

6
11. maj 2018 kl. 20:27

Fordi Danmark i praksis er en amerikansk vasalstat.

Kun så længe vi selv tror på det. Vi er, som en europæisk nation, en naturlig del af et større økonomisk område end det amerikanske, og økonomisk langt sundere.

For tiden lader vi meget af vores internationale handel afregne i dollars, men med den seneste af en lang række af aftaler, som man forresten ikke er villig til at overholde alligevel, nemlig Iran-aftalen, gør at det nu seriøst tales om at cleare i euro i stedet. Det vil være katastrofalt for den amerikanske økonomi, hvis det skulle ske.

Og Kina vil næppe i affekt slukke for TDC på den måde (selvom de nu heller ikke vil holde Huawei oppe kun for vores skyld). De har flere tusinde års tradition for at tænke langsigtet, forstå netværkseffekter og kæmpe asymmetrisk. De synes at vi er umodne, vi har jo kun været på landkortet de sidste 500 år eller deromkring.

I en kamp, hvor den ene side ynder at spille go, og den anden end ikke formår at lægge en plan lang nok til et spil kryds og bolle, så ved jeg godt, hvem jeg ville satse på.

Kina har en betydelig langsigtet interesse i at Europa træder i karakter, og i særlig grad, når amerikanerne er ved at lukke sig inde i sig selv. Og det vil klart være til Danmarks fordel.

Jeg er langt mere nervøs for at vi er ved at købe kampfly med en killswitch som sidder hos en, som er så nem at provokere, generelt ikke til at stole på eller forhandle med, og som ikke står tilbage for en omgang små-mafiøs afpresning for at få sin vilje.

Amerika vil hurtigt opdage, at vore skæbner er forbundet på godt og ondt, og at de har mere brug for resten af verden end omvendt. De kun kan ramme andre ved også at ramme sig selv (hvilket Storbritannien også er ved at lære på den hårde måde, men det er en anden snak).

Det er på tide, at vi i Europa holder sammen og træder i karakter. Hvis man giver efter for bøller, så forlanger de bare mere.

5
11. maj 2018 kl. 19:14

Hvorfor er det eneste land vi med 100 % sikkerhed ved indbygger bagdøre, opsnapper hardware og ændre dets firmware på vej til kunden, aflytter alt de kan, spreder malware, osv. ikke på den liste?

Fordi Danmark i praksis er en amerikansk vasalstat.

Det har sine fordele på det sikkerhedspolitiske område, men spørgsmålet er, om ikke vi skulle søge om optagelse som en rigtig stat i stedet, så vi også kan få den beskyttelse, den amerikanske forfatning (trods alt) tilbyder amerikanske statsborgere.

4
11. maj 2018 kl. 18:57

Fx Not made in China, Russia, Iran eller andre problematiske lande.

Hvorfor er det eneste land vi med 100 % sikkerhed ved indbygger bagdøre, opsnapper hardware og ændre dets firmware på vej til kunden, aflytter alt de kan, spreder malware, osv. ikke på den liste? Hvornår har Kina eller Rusland sidst tvunget Danmark til at købe fra dem "or else!" ligesom USA?

Hvis vi skal have andre komponenter skal de være USA-fri først og fremmest og derefter Five eyes fri. Hov, nu er vi ved at nærme os noget hvor vi heller ikke kan købe Dansk jo.

3
11. maj 2018 kl. 16:54

Og måske vi nærmer os det tidspunkt hvor folk begynder at forstå at det måske slet ikke er så skide smart at Google efterhånden fuldstændig har invaderet vores alle sammens mobiltelefoner, med Apple som et mindre vedhæng.

Åbne mobiltelefoner på åbne platforme - NU!

2
11. maj 2018 kl. 16:34

Handelskrig er aldrig rart. Det må efter ZTE historien stå klart at alle producenter og leverandører må gennemgå hele deres produktsortiment og sørge for at eliminere problematiske underleverandører.

Og forbrugerne må nok efterspørge mærkninger ala økologi og freetrade. Fx Not made in China, Russia, Iran eller andre problematiske lande. Eller "solely made in the EU".

1
11. maj 2018 kl. 16:09

Står der ikke Huawei på det meste hos dem efterhånden? Deres fiberbackbone er også Huawei.