Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Dårlig opførsel udenfor IT-verdenen

24. juli 2013 kl. 09:0821
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du konstaterer et hul i et IT-system, er det god tone først at kontakte de ansvarlige. Når der er gået et stykke tid, og de har haft en chance for at gøre noget ved problemet, kan du kontakte en avis og advare andre om det.

Ideen er at begrænse den tid der går fra en svaghed bliver almindeligt kendt, til den bliver lukket.

Det var bare ikke hvad der skete, da det 1. juli blev muligt at søge gratis i den digitale tingbog, hvor indbrudstyve kan finde navne, fødselsdatoer og oplysninger om restgæld. De kan med andre ord søge målrettet efter ældre damer med en god økonomi, og sikkert noget guld eller sølv som er værd at stjæle.

Efter hvad Ældresagen selv fortæller, havde den fået flere henvendelser fra ældre som var utrygge. Jeg har en mistanke om sammenhængen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del ældre kan lide at slå huse i nabolaget op, og se hvad de er vurderet til. Indtil nu i den papirbaserede vejviser, hvor der hverken står fornavne eller fødselsår. Da tingbogen blev gratis, var der nok nogle som prøvede at bruge den, og var kvikke nok til at opdage problemet.

Ældresagen var til gengæld ikke så kvikke. De skyndte sig at kontakte Politiken, så flest mulige kriminelle kunne få besked om den nye mulighed, før nogen kunne nå at lukke den. Til gengæld fik Ældresagen mulighed for at markere, at de følger med og gerne vil gøre noget for ældre - og kriminelle.

Nu var der politikere, som var hurtigt ude med et forslag om at systemet ikke skulle vise fødselsdatoer. Det er nok ikke tilstrækkeligt. En yderligere mulighed er, at gøre det nødvendigt at logge ind med Nem-ID, før man kan lave en søgning, og logge de ejendomme der er søgt på. Så vil det være muligt at finde ud af, hvem der har søgt på en ejendom, hvor der har været indbrud.

Men det tager tid, og Ældresagen har været med til at give kriminelle et forspring. To dage før nyheden fra Ældresagen skrev Politiken at "Organiserede tyvebander går målrettet efter det grå guld", og at en del er fra " den kriminelle underverdens absolutte superliga."


PS: På Filippinerne står sociale oplysninger om de enkelte familier på en opslagstavle midt i landsbyen. Naboerne kender dem nok i forvejen. Til gengæld er vurderinger og lån i huse strengt fortrolige. Kriminelle skal ikke kunne se hvor mange penge du har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PPS: Der har været over 6.000 inde på mit sidste blogindlæg, heraf 3.000 i det første døgn efter det kom på. Tak for interessen.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
24. juli 2013 kl. 21:48

Hvis der er pant i en bil, så er det muligt ud fra nummerpladen at finde ejerens navn via bilbogen - godt nok kun navnet, så hvis man hedder Hans Hansen er problemet måske ikke så stort, men hvis ens navn er knap så almindeligt, så er der nu givet mulighed for GDS check af nummerplader.

13
24. juli 2013 kl. 12:53

i det som George skriver, at ældresagen er mere interesserede i at råbe op og få opmærksomheden, end faktisk at beskytte deres medlemmer. Om det så skyldes inkompetence eller kold og kynisk beregning, for at få flest mulig nye medlemmer tja ja det er nok lidt sværere at sige noget sikkert omkring. Men der er ingen tvivl om, at hvis 'hullet' havde været lukket ville der ikke have været lige så meget fokus på det som der er nu.

// Jesper

9
24. juli 2013 kl. 11:21

Du klandre Ældresage, at de starter med at kontakte pressen, men det er usandsynligt naivt, at tro at der sker noget som helst ved at kontakte "de ansvarlige" !

Den eneste måde, at ændre noget som helst på i Danmark er at gå direkte til pressen med det samme, og dermed få politikerne til at reagerer.

Og jo, de mindre smarte kriminelle, bliver dermed godt opmærksom på en søgemetoden, men mon ikke en del information i det kriminelle miljø findes af et mere smart og målrettet netværk, der har set mulighederne i den digitale verden !?

21
25. juli 2013 kl. 14:27

Du klandre Ældresage, at de starter med at kontakte pressen, men det er usandsynligt naivt, at tro at der sker noget som helst ved at kontakte "de ansvarlige" !</p>
<p>Den eneste måde, at ændre noget som helst på i Danmark er at gå direkte til pressen med det samme, og dermed få politikerne til at reagerer.

Det er bare stadig god kutyme (i hvert fald inden for IT-sikkerhed), at give de ansvarlige en rimelig mulighed for at udvise ansvarlighed, før man offentliggør sikkerhedsproblemet. Man kunne jo håbe på, at de danske politikere for en gangs skyld kunne udvise ansvarlighed. Samtidig ville det så også have gjort Ældresagens sag endnu stærker, hvis de i stedet for bare at sige: "Der er det her sikkerhedsproblem", kunne gå ud og sige: "Vi fortalte ministeren om problemet for 6 uger siden, og der er stadig intet sket". Og det ville samtidig sætte ministeren i et endnu dårligere lys (men også bedre, hvis hyn rent faktisk havde taget det alvorligt).

1
24. juli 2013 kl. 09:30

.. til at få folk til ikke at bruge tingbogen. Hvis det at slå en bolig op kan gøre en til hovedmistænkt i et indbrud så er der i hvert fald næppe nogen der vil bruge tingbogen overhovedet.

Desuden, som tidligere nævnt, er argumentet med at ældre mennesker har flere værdifulde ting end gennemsnittet altså noget jeg gerne vil se argumentation for. Alternativt kunne man jo vinkle bekymringen som at ældre er bange for at andre kan se hvilke huse der er beboet af ældre mennesker, der nok er nemme at håndtere under et indbrud.

6
24. juli 2013 kl. 10:56

Det er nok ikke et problem at have været inde og kigge i tingbogen, hvis du har en nogenlunde sandsynlig forklaring. For eksempel bare at du bor i nabolaget og var nysgerrig.

På den anden side kan det være svært, hvis du har været inde at kigge på hundrede huse i forskellige forstæder tll København, og hvis flere af de huse du har kigget på, kort efter blev ramt af indbrud.

2
24. juli 2013 kl. 10:06

Desuden, som tidligere nævnt, er argumentet med at ældre mennesker har flere værdifulde ting end gennemsnittet altså noget jeg gerne vil se argumentation for.

Problemet med tingbogen er jo, at man også kan se, hvad der er af gæld i huset, og mange ældre mennesker har jo med tiden fået betalt deres gæld. Og sidder man helt uden gæld i sit hus, så har man vel lidt mere at gøre med end ellers - hertil kommer, at der stadig blandt de ældste generationer findes folk, der ikke rigtigt stoler på banker, dankort og den slags og derfor ofte ligger inde med en stor del af formuen i kontanter.

Oven i det, så kan man jo finde ud af, hvor der bor enlige, ligesom ældre damer må formodes at have sværere ved at forsvare sig.

Så jo, jeg forstår godt argumenterne...

10
24. juli 2013 kl. 12:24

Helt enig, også vedrørende gæld i huset. Vi havde kigget lidt på en ejendom og slog den op. Vi kunne se at den var voldsomt overbelånt og forkellige låntyper af blandet karakter, noget som man nok kan bruge til at presse sælger. Det er usmageligt og usympatisk. Vi gjorde ikke mere ved sagen.

3
24. juli 2013 kl. 10:46

Det var faktisk også argumentet, da en forsikringsdirektør i Politiken beskrev hvorfor kriminelle tilsyneladende går systematisk efter ældre. Den eneste forskel var, at han fokuserede på at ældre ofte havde mere guld og sølv liggende, og at det så ud til at indbrudstyvene gik målrettet efter det.