Dårlig opførsel udenfor IT-verdenen
Hvis du konstaterer et hul i et IT-system, er det god tone først at kontakte de ansvarlige. Når der er gået et stykke tid, og de har haft en chance for at gøre noget ved problemet, kan du kontakte en avis og advare andre om det.
Ideen er at begrænse den tid der går fra en svaghed bliver almindeligt kendt, til den bliver lukket.
Det var bare ikke hvad der skete, da det 1. juli blev muligt at søge gratis i den digitale tingbog, hvor indbrudstyve kan finde navne, fødselsdatoer og oplysninger om restgæld. De kan med andre ord søge målrettet efter ældre damer med en god økonomi, og sikkert noget guld eller sølv som er værd at stjæle.
Efter hvad Ældresagen selv fortæller, havde den fået flere henvendelser fra ældre som var utrygge. Jeg har en mistanke om sammenhængen.
En del ældre kan lide at slå huse i nabolaget op, og se hvad de er vurderet til. Indtil nu i den papirbaserede vejviser, hvor der hverken står fornavne eller fødselsår. Da tingbogen blev gratis, var der nok nogle som prøvede at bruge den, og var kvikke nok til at opdage problemet.
Ældresagen var til gengæld ikke så kvikke. De skyndte sig at kontakte Politiken, så flest mulige kriminelle kunne få besked om den nye mulighed, før nogen kunne nå at lukke den. Til gengæld fik Ældresagen mulighed for at markere, at de følger med og gerne vil gøre noget for ældre - og kriminelle.
Nu var der politikere, som var hurtigt ude med et forslag om at systemet ikke skulle vise fødselsdatoer. Det er nok ikke tilstrækkeligt. En yderligere mulighed er, at gøre det nødvendigt at logge ind med Nem-ID, før man kan lave en søgning, og logge de ejendomme der er søgt på. Så vil det være muligt at finde ud af, hvem der har søgt på en ejendom, hvor der har været indbrud.
Men det tager tid, og Ældresagen har været med til at give kriminelle et forspring. To dage før nyheden fra Ældresagen skrev Politiken at "Organiserede tyvebander går målrettet efter det grå guld", og at en del er fra " den kriminelle underverdens absolutte superliga."
PS: På Filippinerne står sociale oplysninger om de enkelte familier på en opslagstavle midt i landsbyen. Naboerne kender dem nok i forvejen. Til gengæld er vurderinger og lån i huse strengt fortrolige. Kriminelle skal ikke kunne se hvor mange penge du har.
PPS: Der har været over 6.000 inde på mit sidste blogindlæg, heraf 3.000 i det første døgn efter det kom på. Tak for interessen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.