Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Da frk. Klokken var fuld

29. november 2021 kl. 13:5949
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Frk Klokken bliver sendt på pension ovre på Enigma museet for Post & Tele.

Jeg har altid selv været til mere til radio-tidssignaler og den slags, men førhen brugte jeg ind i mellem frk. klokken til at stille uret på computere, det var nemmere og mere præcist end at kigge på mit armbåndsur.

En nytårsaften i starten af firserne, formodentlig da vi gik i 2G, taget i betragtning hvor meget vi kørte med klatten, skulle vi, som de Mat-Fys'er vi var, naturligvis fejre nytår til tiden, så efter maden ringede vi til Frk. Klokken for at synkronisere vores armbåndsure.

Jeg kan ikke huske de præcise talkombinationer der blev liret af, men forkerte var de, f.eks sekunder der ikke var delelige med 10 og timer over 24 og nærmest ingen sammenhæng fra "dut" til "dut".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det grinede vi meget af: Hun havde tydeligvis fået mere at drikke end vi havde.

Et kvarters tid senere prøvede vi igen og det var samme vrøvl, blot endnu værre.

Så jeg ringede til fejlmeldingen, mens festen fortsatte i baggrunden.

At sige at damen i fejlmeldingen var skeptisk er en underdrivelse, men det lykkedes mig til sidst at få hende til selv at ringe til Frk. Klokken og kort efter undskyldte hun at hun ikke havde taget min henvendelse alvorligt fra starten, "For det er jo ret alvorligt!" som hun udtrykte det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En halv times tid senere var Frk. Klokken på plads og i orden igen.

Senere lærte jeg, at der mange vigtige steder i samfundet stod spolebåndoptagere og optog f.eks alle telefonsamtaler hos forsvaret, civilforsvaret, politiet osv. og at det var helt almindeligt at Frk. Klokken blev optaget på spor ét, for at tidsfæste hændelserne.

Skulle et af disse bånd have overlevet, er sikker på at Enigma ville elske at modtage en kopi af den fulde Frk. Klokken til deres udstilling.

phk

49 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
49
4. december 2021 kl. 10:51

Nutidens lovgivere kunne godt tage ved lære af den lov. Kort, præcis og ikke noget der kan misforstås

48
1. december 2021 kl. 16:49

Jeg var på 23:54:00 og blev derefter smidt af - efter 5 minutter. Nåede ikke på igen før 00:00:00, hvor beskeden blev til:

"tjenesten er ophørt"

så jeg hørte ikke det sidste "dut". Indtil da var beskeden: "tjenesten ophører 30. november 2021; hvor efter man blev smidt af, hvis der var for mange på linjen. Prøve man igen, blev man lukket ind. Jeg blev det sidste gang klokken 23:50:20.

47
1. december 2021 kl. 14:53

Sej pige! Respekt herfra.

44
1. december 2021 kl. 12:40

Nogen siger, den var lukket allerede om eftermiddagen :-(

Jeg prøvede til formiddag, der tog hun ikke telefonen overhovedet.

Tilføjelse: Rasmus' side er genial :-)

43
1. december 2021 kl. 11:27

Her til morgen var den taget ned (og man får en pæn besked når man ringer). Men er nysgerrig efter om der var nogen der optog et kald henover kl. 24. Måske hun lagde på ;-)

39
1. december 2021 kl. 10:19

Hvad udbyder har du?

Det er Telia, over GSM-nettet. Men altså ud over at undres, så bruger jeg et armbåndsur i stedet. Det er meget nemmere.

35
1. december 2021 kl. 09:01

Hvorfor er det den eneste undtagelse?

33
1. december 2021 kl. 08:44

Jeg huster første gang vi overgik til sommertid, det var også startfirserne, og ja, jeg var også MatFys'er, så vi skulle naturligvis ringe til frk Klokken præcis kl 02:00, hvor urene blev stillet en time frem.

Der var optaget...

31
1. december 2021 kl. 08:23

Frk. Klokken har kørt hele tiden, uanset antallet af opkald. Alt andet går galt.

Øv, troede lige vi havde fat i DK's første DoS-angreb! :)

30
1. december 2021 kl. 08:04

Bare fordi det underliggende system ikke kunne klokken gik det ret fint med at sende trafik med information om klokken igennem systemet.

Så vidt jeg ved var det kun i billing systemet at tiden blev brugt af teleselskaberne. Det var ikke nok at vide hvor lang tid en samtale tog eller hvor meget data, der blev brugt. Det skulle også med hvornår forbruget fandt sted.

29
30. november 2021 kl. 21:32

så du kan godt regne med alle teleselskaberne har ret præcise ure.

Så de har præcise ure skarpt adskilt fra mobilnettet?

Telia og min GSM-telefon kan snildt være 15 minutter fra nogenlunde A eller B-tid. Og mit radiostyrede ur, en rædsel fra Casio, smider tøjlerne, når der skiftes mellem A og B. Det kan tage op til 24 timer, før dén synkroniserer.

Så var det, at Frk. Klokken var nyttig.

Jeg bør så nok lave Casioen til elektronikskrot, men mit forrige radiostyrede ur var endnu værre.

26
30. november 2021 kl. 19:00

@23 Som tingene har ændret sig...

Fun fact

Jeg ved med sikkerhed at serverne APZ 212/55 og APZ 212/60 ikke havde noget ur eller brugte NTP eller lignende på OS niveau. Det tog simpelthen for meget tid at holde tiden. Efter boot startede de bare i 1970 og så trillede de derud af - 5 nines bokse..

APZ 214/01 AFAIR anede heller ikke rigtigt hvad klokken var.

De nævnte APZ serverne blev brugt til SS7 håndtering i Ericssons mobilnetværk.

24
30. november 2021 kl. 17:26

Mit bedste gæt er et problem med den arm der flyttede fotocellen ind over sporene på glaspladerne, f.eks hvis pinolskruerne der holdt den fast til akslen havde løsnet sig.

Måske resultatet af en wardialer, som utallige gange har ringet til tjenesten nytårsaften? 80'er hackerhumor? :)

21
30. november 2021 kl. 15:02

men er mobilnettet styret af et solur?

Det vil jeg nødigt kloge mig på, men for mit vedkommende er det indenfor et sekund eller to, at det siger ding på mit smartwatch (styret af telefonen) og min Windows-PC rammer minuttet.

Hvorvidt det så er i overensstemmelse med resten af verdens opfattelse af tidspunktet, er jo relativt... ;-)

18
30. november 2021 kl. 13:02

Set fra et folkeligt synspunkt så ved de fleste mennesker ikke at de ikke længere kan regne med tiden fra formodede troværdige “tidsleverandører”. Her er slinger i valsen ofte være end de omtalte eksempler på at fru klokken klokker i det.

Tiden via kabel TV leverandører er ca. 7 sekunder forsinket (YouSee) i min lejlighed, også afhængigt af TV model) . Tiden er meget mere præcis via FM, noget sløvere via DAB, og uforudsigelig om man streamer DR via TunedIn eller direkte via nettet, eller Sonos.

Og computer tid bør være rimelig præcis hvis man er koblet på nettet, ellers sejler den afhængig af PCens interne klok stabilitet.

Heldigvis for samfunds kritiske funktioner som mobile netværk, strømforsynings netværket, bank anvendelser, navigation, osv er der bedre styr på det.

Men for lægfolk er tiden gået ad ht, og de aner det ikke. Det er en evig diskussion i vennekredsen når jeg insisterer på at skåle nytåret ind 7 sekunder før rådhusklokkerne slår 12 (eller er det 24 eller 00 ?) på TV.

Endnu værre er at menigmand ikke forstår hvor ekstremt samfundskritisk tid er, og hvor nedbrud på præcise tidssystemer kan udløse ragnarok.

Jeg vil foreslå at PHK skriver et indlæg herom idet det er en af hans kompetence områder.

15
30. november 2021 kl. 12:17

https://ing.dk/artikel/efter-82-aar-farvel-talemaskinen-froeken-klokken-252125

"I 1968 købte KTAS en ny Frk. Klokken-maskine fra engelske Robertson & Armstrong i London. Nu foregik afspilningen med tonehoveder der aflæste en roterende magnetbelagt tromle. En teknik der minder om datidens båndoptager. Men flyveturen fra London til København var for voldsom, og maskinen blev ødelagt.

Egentlig var det planen at den nye talemaskine bag Frk. Klokken skulle indsættes ved årsskiftet 1968/69, men det blev så udskudt til 1970, hvor den oprindelige stemme bag Frøken Klokken, Anna Edith Sommer-Jensen, også blev sendt på pension.

Tidssignalerne har siden 1993 været overført til en digital maskine der styres af radiosignaler fra Frankfurt am Main og dermed er synkroniseret med det internationale tidssignal."

14
30. november 2021 kl. 11:43

Var det stadig glasplader, der blev brugt i firserne?

11
30. november 2021 kl. 10:44

Det er mærkeligt, at der kan være timetal over 24 og skæve sekunder, når tiderne er indtalt på forhånd.

Jeg kan stort set kun forestille mig en mulighed: Hvis timer, minutter og sekunder er optaget på hver deres glasplade, og nogen har byttet om på dem i afspillemaskinen. Hvis maskinen hvert tiende sekund afspiller to sekunder af timepladen, to sekunder at minutpladen og to sekunder af sekundpladen, så vil en ombytning kunne give meget forkerte svar.

Det kræver så, at pladerne har samme størrelse og afspilningshastighed -- ellers vil ombytning ikke kunne ske eller lyden vil blive for hurtig eller langsom på nogle af elementerne. Hvis hver plade har 120 indspillede lydklip kan det lade sig gøre -- timerne er indspillet fem gange hver, minutterne to gange hver, og sekunderne tyve gange hver (da der kun er klip for hvert tiende sekund).

Jeg kan forestille mig, at pladerne en gang imellem skal renses eller måske tages ud for at skifte lamperne. Ellers ville der ikke være nogen grund til at tage dem ud af maskinen, når denne først er i gang. Og hvis maskinen en gang i mellem skal tages ned for vedligeholdelse kræver det to maskiner, så den ene kan bruges, mens den anden er taget ned. Det giver så seks de glasplader, som Bjarne nævnte.

10
30. november 2021 kl. 08:58

P&T? De enkelte teleselskaber? KTAS på vejne af alle selskaberne?

9
30. november 2021 kl. 08:47

Der var en ret udførlig artikel om det i "TeleTeknik".

8
30. november 2021 kl. 08:30

"hvordan fr. klokken virker / virkede ?? teknisk set... bånd? digitalt?"

Ifølge denne artikelhttps://www.berlingske.dk/danmark/din-tid-er-slut-froeken-klokken

"Det tog Anna Edith Sommer-Jensen otte dage at indtale døgnets sekunder, minutter og timer. Det gjorde hun i Sverige sammen med andre klokkestemmer i Europa. Hendes stemme blev brændt på seks glasplader, der blev aflæst af fotoceller. En teknik, der minder en del om vore dages cd."

5
29. november 2021 kl. 22:13

Det kunne være en off-by-one fejl (eller off-by-whatever). Altså at de enkelte talgrupper ikke blev oversat korrekt men nappede en et andet sted fra.

"Jeg har hørt om" noget lignende med blodtyper. Før min tid, men stadig stor effekt af "lille" fejl. (Når jeg laver fejl, er det stor effekt af stor fejl.)

3
29. november 2021 kl. 19:11

PHK, af nysgerrighed, tænker du der har været tale om en practical joke eller "Easter egg" fra teleselskabets side? Eller bare en fejl der fik det til at lyde sådan?

2
29. november 2021 kl. 17:37

for nu at mindes Poul Henningsen, eller et koldt reboot af FK.

Spændende om det bliver muligt at komme igennem til sidst?