Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Computer, kør en level 4 diagnostik på gulvvarmen!

11. januar 2016 kl. 11:3626
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Min meget lille begejstring for Internet of Things er et tydeligt tegn på, at jeg ikke en Snapchattende Millenial, men derimod godt på vej til at være en bagstræberisk, gammel maskinstormer. Men jeg tænker, at det måske slet ikke er mig, den er gal med, men derimod den måde, Internet of Things bliver brugt på.

Glem internetkøleskabet et øjeblik. Det bliver mega-for-teh-lulz, når dine børns klassekammerater hacker køleskabet og får det til at bestille 2.000 dåser makrel i tomat fra internetsupermarkedet, fordi det var den mest naturlige måde at eskalere mobning over madpakkeindholdet på i 2018.

Glem også wifi-LED-pæren, der kan skifte farve ved hjælp af en app. Den er jo superpraktisk, når du har brug for at improvisere et mørkekammer med en rød pære i stuen for at fremkalde dine Kodak-feriefotos.

Nej, lad os se på dét, der lige nu er mest overbevisende inden for Internet of Things: Den netværksopkoblede termostat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er jo faktisk ingen dum idé, hvis designerne af disse smarte termostater altså havde koncentreret sig om at løse et reelt problem for mig frem for at sikre sig størst mulig dataindsamling om, hvor varmt jeg gerne vil have det om mine fusser, når jeg spiller Civilization med tømmermænd.

Mit problem lige nu er, at gulvvarmen i badeværelset opfører sig besynderligt. For hver dag der går, bliver gulvet koldere og koldere, bortset fra et lille hjørne af rummet. Det gør ingen forskel at skrue op og ned på termostaten, som er monteret på en måde, der gør det vanskeligt for mig at pille den af for at lave de sædvanlige gør-det-selv-tricks med den lille stift.

Motionere stiften - hvorfor?

Og Danfoss og co. - hvorfor skal vi stadig 'motionere stiften' - som man siger - hvorfor var dét ikke det første problem, der blev løst, før I gik i gang med at koble termostaterne på internettet?

Det er jo, når jeg står med et problem som min svigtende gulvvarme, at jeg kunne bruge intelligens i varmesystemet. Hvis gulvvarmen var forbundet med sensorer og koblet på internettet, burde det være en smal sag for mig at få Computeren til at udføre en level 4 diagnostik på gulvvarmen for at identificere årsagen til problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den burde kunne hente data fra cirkulationspumpen og fra termostaten og finde frem til, hvor fejlen ligger. Er der luft i rørene? Er det termostaten, der sidder fast? Er det pumpen?

Men nej, hvis jeg havde udstyret mit hjem med Internet of Things-vvs, så ville jeg i dag kunne tænde og slukke for varmen fra min smartphone og se statistik for mit årlige forbrug, men jeg skulle stadig prøve mig frem efter velmenende råd fra internetfora på knæ under vasken med rørtangen eller bryde sammen og få en professionel vvs'er til at fortælle mig, at jeg bare skal sørge for at 'motionere stiften'.

Det samme gælder for ovnen med indbygget wifi og alle de øvrige dyre dimser til det intelligente hjem. Der klistres ganske avancerede computere på de hårde hvidevarer, men det sker oftest for at gøre nogle ting nemmere, som ikke er særlig besværlige.

Læs også: Kommentar: Internet of Things er mere end en intelligent ble - men virksomhederne sover i timen

Jeg kan eksempelvis nok leve med at vente 5 minutter på, at ovnen bliver varm, efter jeg er kommet ind af døren, i stedet for at kunne fjernbetjene den med en app, mens jeg sidder i bussen.

Til gengæld ville jeg rigtig gerne have en ovn, der selv kunne fortælle mig, hvis temperaturen eksempelvis faldt i en periode, mens jeg havde ovndøren åben, og faldet var tilstrækkeligt til at påvirke bagetiden for mine småkager.

Apps til vaskemaskiner er inderligt ligegyldige

Problemet med Internet of Things er, at de problemer, ingeniørerne prøver at løse, er ligegyldige. Det er ikke vigtigt for mig at kunne vælge program på vaskemaskinen ved hjælp af en app i stedet for at dreje en knap. Det er heller ikke vigtigt for mig, at køleskabet har mulighed for at streame Netflix på en 21" skærm.

Automatisk fejlsøgning vil derimod være en funktion, jeg kan bruge. Når der er problemer med hvidevarerne, så har det store omkostninger: Jeg bekymrer mig om, hvorvidt jeg nu skal ud og købe en ny vaskemaskine, når det blot er et filter, der skal renses. Når ovnen ikke varmer jævnt, så bliver jeg frustreret over at få 50 procent brændte småkager og 50 procent underbagte småkager.

Jeg bruger tid på at søge efter løsninger og prøve mig frem med fejlfinding inden for områder, der ikke min ekspertise, og det koster værdifuld fritid.

Så når gulvvarmen i badeværelset driller, så ville det være værdifuldt, hvis systemet kunne fortælle mig, at der er luft i slangerne, værsgo' her er en instruktionsvideo til en model af samme type som min installation, og alternativt kan jeg klikke her for at bestille en vvs'er, der kender vores ejendom.

Lige nu er Internet of Things en blanding af ubrugeligt og uhyggeligt. Jeg ved ikke, hvor vild jeg er med idéen om at fortælle en elektronikproducent alt om, hvor ofte jeg vasker sengetøj.

Men hvis vi ikke siger fra nu, så ender vi med, at i stedet for at få et system, der hjælper os med at løse driftsproblemer af vore boliger, så får vi blot nogle ekstra bannerreklamer for lokale vvs'ere, når gulvvarmen driller. Alternativt nogle bannere for charterferier, for dét er trods alt en mere tillokkende løsning, hvis der skal penge op af lommen. Så må gulvvarmen være et problem for Næste-Vinters-Jesper.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
26. januar 2016 kl. 10:26

Jeg kunne godt tænke mig at Jesper lige gav et svar på de spørgsmål jeg stillede - for nogen gange er man nødt til at have noget baggrundsviden for at kunne stille en diagnose.

Nu handlede blogindlægget ikke om at få løst mit aktuelle gulvvarmeproblem, men blot som en lejlighed til at diskutere dissonansen mellem dét, IoT-producenterne ofte tilbyder, og dét, brugerne reelt har behov for.

Men nej, der er ingen umiddelbar sammenhæng m. udetemperaturen. Nej, der er ingen anden opvarmningskilde i badeværelset. Ja, det ser ud til at være en returløbstermostat. Til gengæld bor vi i en lejlighed, hvor vi har en fin manual til stort set alt - også radiatorerne - men ikke gulvvarmen.

Da dele af gulvet varmes fint op, så vil jeg tro, at det har med manglende cirkulation i gulvvarmen at gøre, men da der er tale om en lejlighed, har jeg ikke root-adgang til varmesystemet. Og ja, der kunne være tale om en designfejl snarere end en driftsfejl.

Men derfor ville jeg stadig gerne have, at fremtidige systemer kunne hjælpe med at identificere fejl (i mit tilfælde ville jeg eksempelvis kunne få at vide, om der var sket ændringer i tryk, l/s, delta-T eller andet i forhold til historiske data - eller andre installationer i ejendommen )

25
16. januar 2016 kl. 12:19

Ja har også både gulvvarme og radiator på samme kreds, og efter jeg har fået jordvarme med en lavere temperatur, så har jeg også manuelt kørt pumpe på høj i Vintertid. Om sommeren, lukker radiator selv og den enkelte gulvvarmekreds jeg ikke kunne få over på den nye kreds får så lidt overskudsvarme fra solceller ved lav automatik der passer til gulvvarme Det er den lige - og ikke /

Men tak for indput, har også fået øget min viden.

Mangler også Jesper i debatten, men han synes måske det er lidt pinligt at han bare har glemt olie på tanken :-)

Man skal nok også være glad for min VVS med omtanke, der ikke vil lave lange kredse, men i stedet lavet 3 og prøvet at gøre de forskellige kredse så ens som muligt. Desuden eksisteret han på en separat pumpe til gulv. Det var så ikke muligt med en enkelt i den ældre del af huset.

24
15. januar 2016 kl. 13:26

Mit problem lige nu er, at gulvvarmen i badeværelset opfører sig besynderligt. For hver dag der går, bliver gulvet koldere og koldere, bortset fra et lille hjørne af rummet. Det gør ingen forskel at skrue op og ned på termostaten, som er monteret på en måde, der gør det vanskeligt for mig at pille den af for at lave de sædvanlige gør-det-selv-tricks med den lille stift.
Motionere stiften - hvorfor?

Hvis du har sat gulvvarme på din radiatorkreds så kører vandet for langsomt rundt med de nye cirkulationspumper. Du skal have en separat cirkulationspumpe med shunt for at holde gulvvarmen stabil. Der er INGEN elektroniske løsninger på et fysisk problem - alternativet er at køre hele kredsen med høj hastighed men så kunne du bare lade være med at sætte lavenergipumpe på for strømforbruget bliver omtrent det samme (35 W på ny og 40 W på gammel).

Og Danfoss og co. - hvorfor skal vi stadig 'motionere stiften' - som man siger - hvorfor var dét ikke det første problem, der blev løst, før I gik i gang med at koble termostaterne på internettet?

De trådløse termostater fra Danfoss som jeg har købt (de hedder Living) motionerer selv ventilerne og det er (rent teknisk) ikke termostaten som skal motioneres det er ventilen.

23
15. januar 2016 kl. 12:22

.. åbenbart ikke skønnet det nødvendigt at deltage her i debatten, men jeg vil gerne pointere, at det at foretage en efterfølgende diagnose, hvis problemet er bundet op på en designfejl, som regel vil medføre et forkert resultat.

22
14. januar 2016 kl. 21:51

Hvor kan jeg dog ikke være mere enig med Jesper i dette indlæg.

Mange gange ryster jeg på hovedet over alle disse såkaldt innovative produkter der skyller frem i en mængde så man tænker om det er fra en anden planet de kommer, da vi igen og igen får tudet ørerne fulde af at vi skal spare på jordens ressourcer.

21
13. januar 2016 kl. 15:52

Ved ikke hvad "input" du har af varme men har du prøvet.

Jeg kunne godt tænke mig at Jesper lige gav et svar på de spørgsmål jeg stillede - for nogen gange er man nødt til at have noget baggrundsviden for at kunne stille en diagnose.

Og det samme gælder så faktisk også for computere, de kan ikke lave kvalificerede gæt uden de nødvendige basisparametre er på plads.

20
13. januar 2016 kl. 15:32

Ved ikke hvad "input" du har af varme men har du prøvet.

At øge tryk på cirkulationspumpe, hvis mange andre kilder kræver varme her i den kolde tid, så kan de mange meter slanger virke som en stor modstand i forhold til radiator der kalder på alt den varme de kan få.

Målt følt på temperatur ind /ud på dit varme vand flere steder som Ind/ud af hus/jordvarme/oliefyr Ind/ud af andre radiator Ind/ud af gulvvarme.

Tage termostat HELT af, så skal varmeslanger ind/ud begge gerne blive varme(re), og dit gulv lidt senere.

Luft ?
Tryk ? Øge Temperaturen ind ?

Lidt ideer her fra.,

18
12. januar 2016 kl. 14:51

Fra http://arstechnica.com/science/2015/12/the-little-box-that-controls-half-your-homes-energy-use/

There is another program Nest runs with utility companies that focuses not on your overall energy use but on helping utilities with their toughest days of the year. Energy use in the afternoon on an extremely hot day can spike far above normal levels as everyone’s air conditioners guzzle electrons to keep us cool. To avoid a blackout, utilities have to bring additional generation online to match this extreme demand. These “peaker plants” provide the most expensive power on the market, but they have to be kept around for these situations.</p>
<p>[...]</p>
<p>The system works like this: utilities sign up with Nest, and customers in the area are given the option to participate in return for a rebate check at the end of the season. When the utility sees a spike coming, it lets Nest know how many customers—or which portion of their service area—it would like to call into service. The thermostats in those homes then formulate a plan for how to minimize usage during the scheduled time period, which lasts 30 minutes in some areas and two to four hours in others.

17
12. januar 2016 kl. 14:40

Hej Jesper Motionering af stiften, er faktisk inkluderet i de elektroniske produkter. Diagnose er bestemt eftertragtet ja, men det kræver data fra rigtig mange forskellige kilder for at sikre sig, at der ikke vildledes mere end der vejledes. - Derfor forsigtigheden. Peter@Danfoss

16
12. januar 2016 kl. 12:02

Ikke færdig koncepter er alt for nemme og skyde ned, og jeg er nok tilbøjelig til at give dig selv ret, du er sgu bleven en anelse gammel og sur :) Hvis vi mentalt beslutter os for at nye ikke modne muligheder er dømt ude på forhånd, så kræver det ikke mange kræfter at få de facts på bordet der retfærdiggør dette her&nu. Der er også en anden vej, accepter at løsningerne ikke er derhenne hvor de giver fuldt mening for dig endnu, men der måske er et potientiale derude, og så brug krudtet på at se muligheder. Dit valg. Jeg har feks en liste SÅ lang omkring selvkørende biler som jeg konstant forsøger at arbejde med (har dog ikke søgt professional hjælp endnu :) ).

15
12. januar 2016 kl. 11:51

Helt enig - der savnes i høj grad en IoT standard, så alle dimser rent faktisk kan spille sammen, så det går fra at være "pop-smart" til brugbart. Jeg undres også over hvorfor der ikke kommer flere produkter hvor man spare på mængden af komponenter, således at skærm på sit favorit smart device virker som en forlænget arm til de enkelte produkter. Jeg har ikke brug for at min tørretumbler, vaskemaskine, opvaskemaskine, ovn, termostater, kaffemaskine osv. alle har en skærm, så længe jeg blot kan betjene dem via min mobil og computer. Det burde gøre produkterne billigere at producerer og holde længere. Et par dioder og et USB stik på de enkelte produkter burde kunne løse informationsbehov og opsætning i langt de fleste tilfælde

14
12. januar 2016 kl. 11:23

Det er et godt eksempel på hvor det ender når man sætter programmører til at lave automation. De er rigtig dygtige til at skrive software, men de har ingen idé om process, dødtider, procesfeedback, fejlhåndtering af aktuatorere, reguleringsprincipper (PID) og listen er endeløs ... Løsningen på gulvtermostaten er en adaptiv regulator der fejlmelder sig selv når processen ikke følger udgangssignalet.

13
12. januar 2016 kl. 11:05

IT og gadgets er sjovt ... men er det nødvendigt? Jeg har været ude og køre i en Tesla S, og det er da imponerende, så mange data man kan præsenteres for. Mindre kan også gøre det, men mange nye biler er spækket med smart-funktioner. Men lur mig, om en eneste har diagnoseværktøj til brug for ejeren.

Jeg kunne rigtigt godt ønske mig tilbage til dimser med rigtige knapper. Rigtige knapper giver mulighed for at benytte geografisk hukommelse, hvilket er både hurtigere og mere sikkert.

http://politiken.dk/viden/ECE2416434/dansk-hjerneforsker-jubler-over-nobelpris-fremragende-og-velfortjent/

I min gamle Skoda, kan jeg regulere varmen, uden at køre ind på en rasteplads for bladre rundt i en masse menuer.

Og efter en årrække med en vaskemaskine med display og avancerede programmeringer, købte jeg en gammeldags maskine med drejevælger og mekanisk program. Den kan jeg betjene mange gange hurtigere.

Ingen tvivl om, at jeg er glad for min smartphone ... men jeg kan ikke stå midt ude i en svensk skov og betjene den med store skihandsker på.

12
12. januar 2016 kl. 09:30

Mit primære problem med IoT er at selvsamme ting netop er i mit hjem for at jeg kan interagere fysisk med dem. Hvad nytter en app til at starte min vaskemaskine, når jeg alligevel skal sortere tøjet, proppe det i maskinen, vaskemiddel i, ...? At klare det ekstra knappetryk eller tre er ganske overkommeligt til sammenligning.

Det jeg til gengæld savner er at at få data tilbage - eks. en reminder på min telefon om at jeg skal hive vasketøjet ud om fem minutter; den slags.

Det må kunne klares med et indbygget Bluetooth-beacon der sender passede krypterede beskeder om nuværende status. Givet at lav latenstid ikke er vigtigt, kan de nøjes med et ping hver 5. minut. Og så behøver mine dimser heller ikke mit WiFi-kodeord osv. Tænker om det kan hackes ved at lytte med på syvsegment-output'et og hælde det over i en beacon-besked.

11
12. januar 2016 kl. 08:30

Der er ikke megen profit at hente i at lave noget der holder og/eller kan repareres; så kan man jo ikke sælge den næste Nye Smarte Dims (tm) ...

10
11. januar 2016 kl. 22:51

Tænk hvis producenterne lyttede til forbrugerne inden de ændrede deres produkter. Så havde jeg for længest fået en vaskemaskine med de 3 programmer jeg skal bruge i den konfiguration jeg selv vil have mit vasketøj vasket i. Tænk man ikke selv kan vælge de sekvenser og temperature mv sit tøj skal vaskes på. Jeg ønsker mig i den grad en maskine jeg kan betjene med 3 knapper og hvor jeg selv kan bestemme forløbet af en vask..... Pft :o) Til inspiration til alle der producere vaskemaskiner stiller jeg gerne op til en kop kaffe (stærk og velproduceret) og øser ud af muligheder og nye forretningstiltag, i siger bare til! OG indtil da kan vi jo glæde os over at NAD har løst en lignende opgave med deres surround receivere der skal kunne koble alverdens gear sammen på et hav af måder afhængig af om man vil bruge sin DVD / PC mv. og se indholdet på et Tv eller måske kun høre musik i de 2 fronthøjttalere når det er musik fra USB indgangen og ellers bruge alle 7 kanaler når der ses film via DVD osv. osv. osv. Når grund setuppet er ordnet er der kun tilbage at vælge hvilket program du ønsker den skal bruge, så sker alt af sig selv i den skønneste orden. Selv min kone kan finde ud af logikken! (Ikke at sætte det hele op!!! Men at bruge udstyret i virkeligheden :-) )

9
11. januar 2016 kl. 20:59

Jeg kan eksempelvis nok leve med at vente 5 minutter på, at ovnen bliver varm, efter jeg er kommet ind af døren, i stedet for at kunne fjernbetjene den med en app, mens jeg sidder i bussen.

Til dagligt arkiverer jeg bradepander og bageforme i ovnen. Det er faktisk ikke ønskeligt, at skulle håndtere disse brandvarme, når man kommer hjem og skal til at fikse noget aftensmad.

Og det eneste vi kan bruge en webtilsluttet vaskemaskine, er hvis den kan aflæse den aktuelle elpris forecast og starte kogevasken, når vindmøllestrømmen ellers ikke har nogle aftagere.

8
11. januar 2016 kl. 17:01

Automatisk fejlsøgning vil derimod være en funktion, jeg kan bruge

Det kan lade sig gøre med moderne biler, så teknikken findes. Jeg kan forøvrigt tilslutte mig Jespers konklusioner.

7
11. januar 2016 kl. 14:18

Idag genereres der mere data for hver anden dag, end al data der fandtes i 2003.

Jeg har hørt historier fra mine forældre om at, inden oliekrisen satte ind i 70'erne, stod radiatorerne på fuld knald under et åbent vindue. Idag ville man være blevet halshugget af enhver grønling.

Vi skal spare så forfærdelig meget på alting i disse dage, for jordens ressourcer slipper snart op. Jespers artikel er fantastisk aktuel og vigtig. Bæredygtighed handler sgu ikke kun om vindmøller og havturbiner, men mindst ligeså meget om hvordan vi bruger den energi vi har til rådighed.

En tandbørste med WiFi og SD-Kort (der skal oplades 1 gang om dagen) med data i skyen, så du kan se hvor lang tid du har børstet tænder det sidste år er for mig at se ikke et hak bedre end at lade radiatoren stå tændt under et åbent vindue.

6
11. januar 2016 kl. 14:11

Du er nok også løbet ind i nogle af disse IoT løsninger som man kun kan undre hvem fandt på. At sige det er en ingeniør som kom med den nye features er nok ikke altid korrekt.

som jeg ser udviklingen følges disse trin.

  1. hobby personer finder en løsning på et problem og efter en periode gennemarbejdes denne løsning så i et fællesskab.
  2. en forretningsmand ser løsningen og finder ud af denne ikke er patenteret og indføre denne som produkt.
  3. efter en del udvikling (nye versioner) af det "nye" produkt har den de funktioner man fandt på i hobby versionen i første omgang.

skal vi kalde det 2 skridt frem og 1 tilbage stadiet af udviklingen.

mit eksembel er dørlåsen som genkeder dig/mobilen/bilnøglen etc. og åbner døren. Dette skal virkelig koste mange penge og have features som noget en 15 årig har lavet i en branderet.

tror mere på fremtiden hvor det er mere modul orienteret så man selv kan sammensætte en løsning til ens problem. Indtil det kommer må man vente og se de mere eller mindre heldige forsøg på innovation.

5
11. januar 2016 kl. 13:21

Nu er det jo sådan at noget skal drive innovationen, og som oftest er det markedskræfterne. Det du efterspørger skal som nok komme inden længe, men først er det nødvendigt at tilvende forbrugerne. At du er en 'early adopter' iht. driftsvenligheden af IoT betyder ikke at andre er det. Pt. vil jeg påstå at vi er i 'early adopter' - 'early majority' fasen med alm. IoT. Det du efterspørger er et SCADA system til boligen.... Og det kan du jo faktisk godt installerer, men så ryger brugervenligheden også!

IoT skal nok blive mere modent, men det tager den tid ting de tager.

4
11. januar 2016 kl. 13:19

jeg er 100% enig.

3
11. januar 2016 kl. 12:27

Næste generation giver dig et tilvalg om at lade professionelle VVS'ere overvåge og justere dine apperater løbende, således du ikke oplever udfald.

Næste-næste generation fejlsøger og justerer selv på det hele.

2
11. januar 2016 kl. 12:06

Hænger dit gulvvarmeproblem sammen med udetemperatur og blæst, altså real feel temperaturen?

Er der anden opvarmning i dit badeværelse end gulvvarmen?

Er termostaten en returløbstermostat?

1
11. januar 2016 kl. 11:48

Jeg har det lige sådan. Problemet er bare at man af og til køber noget af det der er til salg selv om man egentlig ikke har brug for det = Man tilskynder producenten til at bestemme produktet og ikke kunden (DIG?).

Det er nok også nemmere for producenten selv at bestemme produktet (og det næste, og det næste, og ...) du skal købe, end at de skal lytte til dig og alle de andre potentielle kunder, for derefter at udvikle produktet og se konkurrenten løbe med salget fordi de var hurtigere...