Comet MPS-2000 wanted dead or alive
Solen bager fra en skyfri himmel, et par vinddjævle suser forbi, og hesten pruster hårdt i varmen.
Whitehat-historie-hackeren Mike retter på sin hvide cowboyhat og sætter kursen imod horisonten, han har spottet civilisationens spor – et byskilt i det fjerne.
Vores egen spaghetti-western-helt sætter kursen imod byen, mens en sagte brise kæmper forgæves imod varmen, og en cheesy guitarsolo i baggrunden leder tankerne tilbage til de gamle Bud Spencer- og Terrence Hill-klassikere.
Mike parallelparkerer sin hvide ganger ved drive-through-vandtruget uden for den lokale saloon og går med raske, rolige og filmiske skridt hen til den klassiske svingdør.
Kameraet zoomer ind på hans hæle, hvor de støvede sporer klirrer i takt, mens han går.
Første blik igennem døren afslører et bord ved siden af klaveret, hvor en flok Python-programmører sidder og spiller kort.
Ovre ved siden af trappen til overetagen sidder der et par systemadministratorer og spiller på arkademaskinerne, og i den fjerne ende af baren er den klassiske Vim vs. Emacs-diskussion i gang.
I det øjeblik, Mike træder ind i lokalet, bliver der helt stille. Alle øjne rettes mod den fremmede med den fjollede hvide hat.
Han lader blikket glide rundt i lokalet, prikker lidt til hatten med den ene hånd og sender en form for universel hilsen ud i lokalet uden noget eksplicit modtager, hvorefter han forsætter de rolige skridt op til baren, hvor bartenderen står klar med en iskold cola og byder den fremmede velkommen.
Den fremmede nikker anerkendende og tager en slurk af colaen, stiller glasset fra sig, finder en plakat frem fra inderlommen og lægger den resolut på bardisken:
»Har du set så'n en her før?«
Bartenderen kigger interesseret på plakaten, klør sig selv lidt i skægget:
»Måske engang, for mange år siden, på universitetet. Hvad er historien?«
»Jo, nu skal du høre,« siger Mike og sætter sig til rette.
Tilbage i 1978 begyndte en ung dansk ingeniør en serie i 'Håndbog for Datamat Amatører' – et af landets første computerblade – med titlen 'Byg din egen datamat'.
Han havde et ønske om at gøre disse nye datamaskiner tilgængelige for almindelige mennesker.
Vi har desværre ikke alle artiklerne mere, men klart er det, at i 1980, da 'Håndbog for Datamat Amatører' var blevet til en sektion i 'Populær Elektronik', dukker model-betegnelsen 'MPS-2000' op første gang sammen med et udtydeligt sort-hvidt billede.
Vi har fundet en håndfuld forskellige sort-hvid billeder i arkiverne, og ét enkelt farvebillede i dårlig opløsning.
Maskinerne blev i sin tid indsamlet og ombyttet til MPS-3000-maskiner, som var efterfølgeren. Hvilket tilsyneladende er årsagen til, at de er utroligt sjældne den dag i dag.
Med andre ord ved vi faktisk ikke rigtig noget konklusivt om de her maskiner, og vigtigst af alt: Vi mangler vi maskinen i vores samling.
Og her tillader jeg mig så lige at bryde den fjerde væg, mens Cowboy-Mike drikker ud, forlader salonen og rider ud i natten som en anden stakkels ensom whitehat-historie-hacker.
Jeg arbejder på en bog om de danskproducerede ICL Comet-maskiner, og jeg har p.t. adgang til en komplet samling (dele i min egen samling, dele i datamuseets samling), bortset fra at jeg/vi mangler en ICL Comet MPS-2000.
Hvis du kender nogen, der har sådan en stående, der har billeder af den, software eller manualer liggende, så må du meget gerne kontakte mig.
Interessen er selvfølgelig ikke begrænset til MPS-2000 – ligger du inde med andet med relation til Comet'erne, vil jeg selvfølgelig også meget gerne høre fra dig.
Jeg kan kontaktes på mikkel@mikjaer.com eller diverse sociale medier.
Vores helt er nu nået så langt ud i horisonten, at han blot er en lille prik på skærmen.
Solen går ned, og lærredet bliver sort.
Rullerteksterne begynder, og folk rejser sig op i biografen.
Kapløbet om at være først ude af døren uden at falde i tomme popcorn-pakker og cola-bægere er begyndt.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.