Vi roder stadig med vores "COMALs historie" projekt ude i http://datamuseum.dk.
Vi holder et COMAL arbejdsmøde d. 20 november, 19:30 på "Tapeten" i Ballerup og alle der har lyst til at give en hånd med i projektet er velkomne til at dukke op, om ikke andet så for at hilse på gamle venner og konkurrenter fra dengang. (Send gerne en email til comal@datamuseum.dk så vi ved hvor meget kaffe vi skal lave.)
Men der sker også mange andre ting på COMAL fronten.
Ebbe har lagt et utroligt stort arbejde i at opbygge en COMAL bibliografi. Det er tankevækkende hvor meget der egentlig blev skrevet om COMAL, sproget har bestemt ikke været så "obskurt" som det blev beskyldt for. Har du noget der mangler på listen, vil vi meget gerne høre om det, ideelt set vil vi gerne have scannet det hele ind.
Claus er igang med at genopbygge "IDAG" projektet fra Slagelse Gymnasium, det var et COMAL baseret programsystem der holdt styr på den årlige idrætsdag, hver elev fik et stregmarkeringskort hvor rute, start og slut tid blev markeret og RC7000 computere kunne så sortere og vise top-20 lister for hver rute, årgang, klasse osv. osv.
IDAG var sandsynligvis det største man kunne køre på en RC7000, og der blev brugt adskellige hacks for at få det klemt ind og der var kun ganske få ord til overs mens det kørte. Bl.a. (mis)brugte man MATRIX modulet til lagring af "databasen" via nogle maskinkode rutiner og lige nu er udfordringen at få samlet en COMAL fortolker der har MATRIX modulet til at begynde med.
Parallelt med dette er Claus og jeg igang med at stykke en kørende RC3600 maskine sammen, som IDAG og andre COMAL programmer kan køres på.
Vi modtager stadig (og gerne!) historiske artifakter af relevans for den danske IT-historie (send email til info@datamuseum.dk) og for nylig indløb to kasser med hulkort fra "Vesthimmerlands Gymnasium".
Hulkortene indholder 4 eller 5 forskellige COMAL fortolkere til RC7000 og de skulle naturligvis læses.
Men lige nu har vi ikke en fungerende hulkortlæser i samlingen, så det blev via en omvej.
Vores nye scanner kan godt scanne hulkort:
Resten af aftenen gik med at skrive noget python kode som kan finde de 12*80 stk potientielle 3.175 * 1.397mm store huller.
Jeg startede med en stak hulkort jeg fandt ovre i "SDC" afdelingen, for de har, meget bekvemt, "facit-listen" printet øverst på kortet.
For dem der overvejer hvordan man styrer en IBM mainframe er her lidt historisk JCL at tygge på:
// PRINTER FORMSNO-A42 // F&LE NAME-ELVKONL4,UNIT-D4,PACK-BKD04,RETAIN-S // FILE NAME-ELVKONL5,UNIT-D1,PACK-BKD01,TRACKS-20 // RUN // CEND // CALL ELVLI1,F2 // CALL ELVLI2,F2 // COPY FROM-READER,LIBRARY-P,RETAIN-P,TO-F2,NAME-ELVCOP // COPYFILE OUTPUT-DISK,LENGTH-17 // LOAD $COPY,F1 // FILE NAME-COPYIN,UNIT-1442 // FILE NAME-COPYO,UNIT-D44,PACK-BKD44,LABEL-ELVOPA,TRACKS-5 // DATE 311279 // LOAD $DSORT,F1 // FILE NAME-INPUT,UNIT-D1,PACK-BKD01,LABEL-ELVREG // FILE NAME-OUTPUT,PACK-BKD01,UNIT-D1,LABEL-SO4502,TRACKS-100 // RUN 01000HSORTR 14A X 96 O C 19 20NEC79 I FNC 15 16 AFD. FNC 3 14 GRP/TYPE/APPNR FDC 1 96 DATA /* // LOAD ELVST2,F2 // SWITCH 10000000 // PRINTER FORMSNO-A42,ALIGN-YES // FILE NAME-SO4502,UNIT-D1,PACK-BKD01,RETAIN-S
(Beklager den lidt underlige "syntax-highlighting" vi har hverken en "JCL" eller en "ren tekst" syntax-highlighter her på v2).
Som det ses på linie 2 er koden ikke helt perfekt endnu, der udestår endnu lidt fin-tuning.
Heldigvis er der en checksum for hver 16 ord på de binære kort med COMAL fortolkerne, så jeg slipper for at kontrollæse alle ca. 2000 kort manuelt.
Vi vil meget gerne høre fra folk der kender noget til COMAL undervisning på Vesthimmerlands Gymnasium, send os en email hvis du genkender dette kort:
phk
