Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Cloud-tjenester i EU kræver en udligningsordning

10. marts 2020 kl. 05:048
Cloud-tjenester i EU kræver en udligningsordning
Illustration: Privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forestil dig, at vi kun havde fem energiselskaber i verden. Det er på det niveau, vi kan opfatte business casen for Cloud computing – og effekten på vores samfundsstrukturer bliver lige så gennemgribende som den industrielle revolution.

Cloud-kontrakter er vokset med en faktor 10 hvert år de sidste 3-4 år, og det er nu milliarder af dollars, der laves aftaler om, som f.eks. i JEDI-kontrakten med det amerikanske forsvar. Senest har CIA meldt ud, at de agter at købe for op til 10 milliarder dollars i et opkommende udbud.

Christian Rehfeld er konsulent i PA Consulting med ekspertise i digitalisering og kunstig intelligens.

Cloud-forretningen understøtter en markant del af de højest værdisatte selskaber på børserne i dag, og det har stor strategisk fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således stammer to tredjedele af Amazons overskud fra AWS, og de har lige beskyldt den amerikanske præsident for favorisering af Microsoft i et udbud til det amerikanske forsvar.

Microsoft har siden 2011 fokuseret 90 pct. af ingeniørerne i produktudvikling på at gøre alle produkter cloud-baserede.

Satya Nadella tog roret med Cloud First, Mobile First tilgangen, og aktiekursen er mangedoblet siden.

De platformsleverandører, der kan få del i potentialet kæmper med næb og kløer for at positionere sig. Google udbygger sine landeorganisationer for at kunne sælge cloud-ydelserne bedre til lokale organisationer, og IBM har lige udnævnt deres chef for cloud-forretningen til ny CEO.

Bekymrende med leverandører kun fra Kina og USA

Set med europæiske briller, er det en kilde til bekymring, at alle største cloud-leverandører kommer fra USA eller Kina (Alibaba).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en reaktion på den strategiske betydning af data, data processering og internationalt datasamarbejde; har EU lanceret ’The European Cloud Initiative’, der skal få os med i kapløbet om værdiskabelse i informationsalderen gennem cloud connectivity og cloud baseret computing.

Det er sat op som et koordineret initiativ med fokus på etablering af høj-hastighedsinfrastruktur og adgang til forskningsdata – og data fra ’the big data revolution’.

Det er fantastisk positivt, at der bliver tænkt i konkrete initiativer på tværs af EU, som modvægt til amerikansk og kinesisk dominans indenfor cloud computing.

Det er dog meget uklart, hvordan det fælles europæiske initiativ skal få os med i super-ligaen på et område, der kan redefinere vores samfundsstrukturer i det her århundrede.

EU vil afsætte omkring 15 milliarder DKK, og estimerer, at regeringer og industrien skal afsætte omkring 35 milliarder DKK over en fem-årig periode.

Et hurtigt kig på 2018 R&D-investeringer fra statista.com – på tre af de største cloud leverandører – Amazon, Microsoft og Google – viser at de bruger over 300 milliarder DKK om året – eller ca. 10 gange så meget som ’the European Cloud Initiative’ estimerer til en 5-årig periode.

Det er selvfølgelig ikke 1:1 sammenlignelige investeringer, men forskellen i proportioner siger rigtig meget.

Samtidig er formuleringerne i det europæiske initiativ meget rettet mod en centraliseret og politisk styret data adgang, der fokuserer på forskning og specifikke formål kaldt ud af offentlig virksomhed og industrien.

Det er den slags krav om prædefinerede formål og godkendelser, der har holdt brug af data fra den offentlige sektor tilbage i Danmark i årtier.

Hønen og ægget

Det har været dataopsamling og popularitet af cloud-tjenester, der som hønen og ægget har skabt grundlaget for den kommercielle succes og aggressive vækst, der trækker det amerikanske investeringsniveau.

Som alle teleoperatører ved, er der ikke nogen garanti for succes på data og indholdssiden fra et ejerskab af infrastrukturen – og for cloud-udbydere er det kun i Kina, at der er lokal favorisering og kritisk masse nok til at få hjemmedyrkede initiativer til at kunne konkurrere på globalt niveau.

Ligesom Microsoft måtte opgive at være en global spiller på operativsystemer til mobiltelefoner, ser jeg at EU kommer med ’too little, too late’ for at få skabt en konkurrencedygtig cloud-udbyder som vi kender tjenesterne i dag.

Til gengæld er der ikke noget i vejen for, at EU kæmper sig op i super-ligaen på cloud-baserede løsninger. Det vil kræve løbende adgang til de data, der bliver samlet op fra europæiske borgere af eksisterende cloud-udbydere for at få et tilnærmelsesvis sammenligneligt udgangspunkt for at konkurrere.

De næste 5-10 år, vil europæiske borgere sende virkelig mange milliarder euro til amerikanske selskaber for noget, der bliver så grundlæggende som strøm til vores virksomheder.

Vi må insistere på en udligningsordning – men uden at lukke handelsgrænserne.

Jeg foreslår at EU sætter nogle milliarder af til at sikre adgang til egne data … også hvis de skal tages fra ’the European Cloud Initiative’.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
10. marts 2020 kl. 14:27

Afgjort en interessant tanke! Og med den danske andelsbevægelse i baghovedet, kunne det være interessant at finde nogle, der i forvejen har en stor, privatejet installation - og så få dem til at udbyde andele, der kan få installationen til at vokse.

Der skal selvfølgelig laves nogle procedurer for sådan et datacenter, men de, der i forvejen har en stor installation, vil have en masse ekspertice, de kan smide i puljen.

Det største problem er næsten, at et windows-only datacenter ikke rigtigt løser opgaven - jeg mener: Hvem kan bruge Office 365 til noget?

7
10. marts 2020 kl. 13:17

Nogle gange er det en andelsbevægelse, som skal til for at få ting til at ske.

Men jeg er skeptisk overfor, om noget brugerejet i det lange løb kan operere tilstrækkeligt effektivt til at kunne konkurrere med kommercielle udbydere. Og jeg tror, at cloud services har store minimum-udgifter til infrastruktur, support- og SRE-organisation + jura; det kan nok være vanskeligt at stable på benene i en brugereget struktur.

6
10. marts 2020 kl. 12:56

Med CLOUD Act i baghovedet er tiden ved at være moden til, at lave en cloududbyder, der er brugerejet?

5
10. marts 2020 kl. 12:07

Michael: Enig, der mangler funktionalitet. Men som jeg ser det, gør CLOUD Act, at en masse europæiske virksomheder aktuelt ikke kan eller bør benytte cloud-services, som har hovedkvarter i USA. Jeg synes, at det er ærgerligt, at europæere skal have dårligere cloud-adgang end så mange andre, og derfor er jeg ret optaget af, at der på én eller anden måde kan opbygges gode cloud-tjenester, som er EU-baserede.

4
10. marts 2020 kl. 11:29

Det kræver vel næsten uendelig kapital at udkonkurere de udenlandske aktører. De har så ,mange penge på kistebunden, og ved at EU er et strategisk marked.

Hvis EU bliver store, og får globale datacentre, så er der mange kunder der hellere vil bruge et EU selskab end et NSA kontrolleret selskab.

Der er mange hindringer på vejen, for skandinaviske virksomheder elsker at kaste penge efter Microsoft efter at IBMs OS/2 døde.

Og det er ikke kun et spørgsmål om jern, det er også tools til at administrere, folk til at udvikle etc. Og mange EU projekter ender som regel i lidt kaos da franskmændene mener alt skal laves baglæns.

For at få success, så skal der komme et EU påbud, der kræver at alle medlemslandenes offentlige institutioner kun anvender EU baserede Cloud Hosting firmaer.

3
10. marts 2020 kl. 11:29

Det kræver vel næsten uendelig kapital at udkonkurere de udenlandske aktører. De har så ,mange penge på kistebunden, og ved at EU er et strategisk marked.

Hvis EU bliver store, og får globale datacentre, så er der mange kunder der hellere vil bruge et EU selskab end et NSA kontrolleret selskab.

Der er mange hindringer på vejen, for skandinaviske virksomheder elsker at kaste penge efter Microsoft efter at IBMs OS/2 døde.

Og det er ikke kun et spørgsmål om jern, det er også tools til at administrere, folk til at udvikle etc. Og mange EU projekter ender som regel i lidt kaos da franskmændene mener alt skal laves baglæns.

For at få success, så skal der komme et EU påbud, der kræver at alle medlemslandenes offentlige institutioner kun anvender EU baserede Cloud Hosting firmaer.

2
10. marts 2020 kl. 11:08

Jeg kender følgende leverandører, som synes at have noget, der ligner en vis størrelse:</p>
<ul><li>OVH</li>
<li>Gandi.net</li>
<li>Hetzner

Ingen af dem vil jeg som programmør betegne som alternativer til Amazon, Google eller Microsoft "cloud" løsninger, måske OVH er tæt på. Som server administrator vil jeg sikkert fint kunne købe servere hos dem istedet for andre steder, men hvad hvis jeg bruger Amazon Lamda, Azure Functions eller hvad hvis jeg har en load hvor jeg hver nat skallerer til 1000 servere i en time eller to? Hvad hvis man jeg vil have managed database osv? De store har services hvor man som kunde intet OS ansvar har og ikke en gang har adgang dertil, samtidigt med at alt afregning er pr minut eller time.

Hvis jeg bare kan nøjes med x antal servere som jeg selv installerer og opdaterer med hvad jeg nu synes og ikke skallerer op og ned flere gange dagligt, så vil de 3 bud være fine.

Og som IT ansvarlig er min "cloud" måske Office365 eller G Suite - hvilke EU alternativer er der til dem?

1
10. marts 2020 kl. 09:07

Til en start er det vigtigt at få afdækket, hvad der egentlig findes af general purpose cloud-tjenester med hovedsæde i EU. Dernæst må man håbe, at nogle større organisationer begynder at bruge dem.

Mht. førstnævnte: Jeg kender følgende leverandører, som synes at have noget, der ligner en vis størrelse:

  • OVH
  • Gandi.net
  • Hetzner

Overser jeg nogle, som er værd at nævne?

Sidstnævnte: Jeg tænker umiddelbart, at det det burde gøre mange databehandler-aftaler betydeligt nemmere, hvis man benytter en cloud-leverandør i EU. Men måske vigtigere er, at det ville give en del folk modet til at flytte fra egne datacentre på egen grund til cloud. Men måske er det ikke sådan at tingene fungerer i praksis?