Large Language Models som ChatGPT er en af de nyeste teknologiske fremskridt, der er designet til at kunne forstå sprog og imitere menneskelig samtale på en måde, der tidligere var svært at forestille sig.
Der er sket meget siden jeg legede med ELIZA i det forrige årtusind. ELIZA var en af de tidligste eksempler på en chatbot, udviklet i 1960'erne af Joseph Weizenbaum. ELIZA var primært baseret på regler og skabeloner, og dens svar var forudbestemte. Med LLM’er er det helt andet game.
I 2015 viste en rapport fra Bank of England, at automatisering i form af robotter truede 15 mio. britiske blue collar jobs. Den nyhed læste jeg med sindsro og glædede mig i mit stille sind over mit akademiske job. Jeg - og vi - skulle nok klare den.
Nu er der nye, truende spådomme om snart overflødige white collar jobfunktioner. Se fx denne spritnye artikel fra 16. marts med en længere liste over truede jobs (se appendix side 16).
Fælles for mange af de truede job er, at de indeholder symbolbehandling. Den i nogle kredse kendte samfundskritiker Lars Olesen har brugt begrebet symbolbehandlere om jobs som forfattere, kommunikationsfolk, grafikere, konsulenter og ville sikkert også bruge det - hvis faget ellers var på hans radar - om it-udviklere.
I årevis har selv en grafisk designer som Jacob Bøtter kunnet kodet apps. Nu kan folk helt uden forudsætninger kan få generet kode. Ukyndige kan skabe små websites baseret på et skitse på papir, som en GTP så omformer til eksekverbar kode.
Vi er der måske ikke helt endnu, men udviklere ligger på en 141’nde plads ud af de lidt over 700 jobs, som er vurderet i artiklen. Langt fra toppen men endnu længere fra bunden.
Men har vi ikke været her før?
Inden for it har vi gennem de sidste mange år hørt om nocode/lowcode og før det om 4-generations sprog og CASE-værktøjer, som kunne genere kørende kode ud fra linjer og kasser. Husker du også Visual Basic, som selv amatører kunne bruge (og brugte, til stor fornøjelse / frustration for de rigtige udviklere, som kunne rydde op i det når det gik galt)?
Noget længere tilbage spåede man, at avancerede sprog som Common Business Oriented Language, som alle kunne finde ud af at bruge, endelig ville gøre det muligt at komme af med de der trælse programmører.
Men det er ikke lykkedes nogle af gangene, og det gjorde det da heller ikke for COBOL.
Indtil videre har teknologi ikke medført massearbejdsløshed og har i stedet øget produktiviteten. Hvis telefoncentralerne som i 40’erne fortsat var betjent af telefondamer, skulle der ifølge nogle beregninger bruges mindst 200.000 af dem for at betjene dagens mængde opkald. Hvis typografer som i ‘80erne skulle sætte hver sætning publiceret på medierne i dag, ville vi aldrig nå samme produktion af tekster.
Er det anderledes denne gang?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.