Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bullshit-bingo 1

25 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg7. oktober 2018 kl. 20:00
errorÆldre end 30 dage

Overskriften indeholder et grimt ord, men heldigvis er det på udenbysk, så den går nok.

Vi ved nok hvad bullshit er for noget, men hvad er Bullshit-bingo for en fisk? Der er nok en del læsere, der har hørt det før, men jeg tænker der også er nye læsere, som aldrig har hørt det udtryk før, eller måske bare ikke har tænkt over hvad der ligger bagved.

Jeg er ikke helt sikker på hvad historien og baggrunden er (måske kan læserne hjælpe?), så jeg ved ikke om nogle bestemte personer kan krediteres begrebet. Men kort fortalt handler det om at moderne ledere ofte slynger om sig med ord og begreber, som for den menige medarbejder er intetsigende, sort snak, sludder og vrøvl.

Altså kort sagt: Bullshit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ofte tale om ord, som lyder værdiladende, men som for udenforstående virker bløde og intetsigende. Samtidig ligger de måske langt fra den oplevelse, den enkelte medarbejder har af sin arbejdsplads. Måske synes man ikke at ens børnehave, plejehjem eller supermarked er innovativ eller procesorienteret (nu valgte jeg lige med vilje nogle arbejdsplader langt fra IT for at fortælle hvor udbredt dette fænomen er).

Vi har sikkert ofte oplevet det. Vi sidder til et stort møde i afdelingen eller firmaet. En af topcheferne skal holde 'peptalk' til os alle sammen, og pludselig løber det over med floskler.

Lad os alle være innovative og løfte i flok. Lad os konsolidere vores strategiske kompetencer og fokusere på de visionære commitments. Ja da ja da ja da ja da ja da.

Når man har oplevet det mere end én gang, er det man tyer til Bullshit-bingo:

Hvordan gør man?

Man fremstiller en bingoplade, dvs. et stykke pap eller papir med plads til at lægge brikker på. I de tomme felter, hvor der jo normalt står tal, skriver man nu de ord man er træt af at høre. F.eks. ord som: 'innovativ', 'teamwork', 'procesorienteret' eller hvad det nu måtte være.

Hver gang taleren siger et af ordene, lægger man en brik på feltet, og når man har en plade fuld, rejser man sig op og råber meget højt 'bingo'! (eller evt. det andet ord fra overskriften hvis man altså tør)

Berlingske har en udmærket kronik om New Public Management og bullshit-bingo her: https://www.berlingske.dk/kronikker/bullshit-bingo

Søg selv videre på nettet. Der er flere steder, man kan finde sin egen bingoplade, f.eks her: http://www.erikoest.dk/b_bingo.htm

Hvad er jeres historie, læsere? Har I været udsat for bullshit? Hvad er jeres yndlingsfloskler? Hvis vi får nok input, kan vi lave versions'2 helt egen næsten-officielle Bullshit-bingoplade.

I et senere blog-indlæg vil jeg følge op og komme med resultatet, så hold dig ikke tilbage.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
25
6. november 2018 kl. 16:21

Vi venter alle spændt på Sundhedsplatformens B-bingo.
Er der ikke nogle insidere, der kan give os en forsmag?

Tak skal du have. (Det er fordi jeg er så sørens grundig og gerne vil have belæg for mine påstande, altså links. Så jeg skal lige fiske dem alle frem, selvom jeg kan det udenad. Jeg har sagen (pressedækningen) i kronologisk rækkefølge, som jeg har indsamlet systematisk siden januar 2016, mere end 500 sider).

Vi kan starte med et frisk eksempel fra forrige uge:Region Hovedstaden har deres helt egen lingo, når det gælder omtalen af Sundhedsplatformen.

Selvom de gentager mange af Sælgers/Epics floskler (fx om "det store forandringsprojekt", det kommer vi til) handler det mest af alt om at bagatellisere problemerne bort. Vi taler kommunikation på toplederniveau.

I forrige uge beskrev V2 hvordan en fejl i Sundhedsplatformen gjorde, at knapt 4000 patienter har fået medicin med forkert angivelse af dosis på pakningen. Dette kan være skadeligt.
25.10.18: https://www.version2.dk/artikel/sundhedsplatformen-printer-forkert-dosis-paa-medicinglas-kan-have-skadet-patienter-1086630Fejlen har eksisteret siden starten i 2016, men er først opdaget nu. Dette kommer efter 2 1/2 år med alvorlige fejl i Sundhedsplatformens Medicinmodul. Gentagne fejl, som lægerne har råbt op om, og fejl, der har ført til flere patientkritiske situationer, som er indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed. Blot 2 uger forinden kom det frem, at 3000 patienter har været i risiko for medicinforgiftning 12.10.18: https://politiken.dk/indland/art6770002/Sundhedsplatform-p%C3%A5-vildspor-3.134-patienter-i-risiko-for-medicinforgiftningI foråret døde en patient, fordi hans medicin forsvandt i IT-systemet 20.09.18: https://www.version2.dk/artikel/patient-doede-efter-mangelfuld-behandling-medicin-forsvandt-sundhedsplatformen-1086265Ligesom Styrelsen For Patientsikkerhed har meldt ud, at Sundhedsplatformens funktionalitet, brugerflade og arbejdsgange er så tidskrævende, komplicerede og ulogiske, at der opstår fejl.

Problemet rummer, med andre ord, en vis alvor. For både os patienter og de ansvarlige behandlere. Alligevel havde man tilsyneladende ingen etiske eller moralske skrupler over at kalde det ”en finurlighed” ovre i lægernes egen avis:

”Så det er en finurlighed i systemet, men jeg vil egentlig gerne understrege, at jeg ikke synes, det er ulogisk, at lægen laver sin medicinhåndtering i én arbejdsproces…” Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden. 26.10.18: https://dagensmedicin.dk/hartling-finurlighed-i-sundhedsplatformen-var-skyld-i-recept-fejl

23
6. november 2018 kl. 00:46

Jeg synes det er nogle gode (og sjove) klummer du skriver. Den Store Guide til Sundhedsplatformens B-bingo er nu på vej. Men den er lidt lang, så vi tager lige denne først:

Inden for madjournalistikken og den gastronomiske markedsføring b*llshittes der også en del. Men det er til gengæld ofte sjovt. Det er en genre, jeg dog efterhånden sjældent læser, måske fordi jeg næsten aldrig kan læse en artikel til ende, før det står mig ud af ørerne med opulente omskrivninger og hype. Her smøres tykt på.

Sublimering, fermentering. Jo mere mærkværdigt noget er, jo bedre. Og jo finere det lyder, jo bedre! Ristet rugbrød kan ikke bare være ”ristet rugbrød”, nej, det må ophøjes til ”stegt surdej” (for det er ligesom langt mere komplekst, ikke sandt?)https://politiken.dk/ibyen/art6443473/Den-to-stjernede-Michelinrestaurant-Kadeau-%C3%A5bner-ambiti%C3%B8s-cocktailbar-p%C3%A5-Christianshavn

Her forekommer mig at være en god del Kejserens Nye Klæder, men jeg forestiller mig at læserne labber det i sig, ellers var genren vel ikke så stor og udbredt, som den er?

Samtidig tror jeg også, at det må være et festligt frikvarter at skrive. Man slår kreativiteten og gækken løs, og bare sprudler derudaf. Det virker umiddelbart som underholdning (og til dels oplysning), men jeg er godt klar over, at det er afgørende – at der er mange penge og fremtid på spil for de steder, der skal have en foromtale eller en anmeldelse, det har jeg respekt for.

Et eksempel fra indledningen til en anmeldelse, jeg så for nylig:

”Richard Hart kommer fra London, er tidligere chefbager på Tartine Bakery i San Francisco, men bør udnævnes til cheffortolker af dansk wienerbrød.”https://politiken.dk/ibyen/anmeldelser/cafeanmeldelser/art6765620/K%C3%B8benhavns-mest-hypede-bageri-sender-dig-ud-af-d%C3%B8ren-med-livslykke-i-hver-en-fiber

Bingo! Cheffortolker! … Af wienerbrød :)

22
6. november 2018 kl. 00:36

som det hedder på Twitter. Her, eksempler fra sidste uge:

”Er Nationalt Genomcenter perleporten til personlig medicin?”https://twitter.com/henrik_ullum/status/1057186186253475840

”For innovationsministeren kan åbne en perleport for nye innovative techløsninger, som skaber hidtil uset værdi for borgeren...”https://www.version2.dk/blog/samling-borgerdata-aabner-helt-nye-muligheder-velfaerdsinnovation-1086653

Men hvad betyder det egentlig, perleport? Tja… Bum, bum…https://ordnet.dk/ods/ordbog?query=perleporthttps://kalkarsordbog.dk/ordbog?query=perleport

21
5. november 2018 kl. 14:24

Hvad ser du, for dit indre blik, når jeg siger… Velfærdsdata ?

Jeg kan afsløre, at jeg personligt ser en… Flæskesteg.

En der har lidt ekstra på sidebenene. Eller, du ved, en stor æske fyldte chokolader indvundet i glittet papir og silkebånd.

Det, dette ord dækker over, kunne også karakteriseres således: ”Private oplysninger om hver enkelt borger, som stat og kommune indsamler og lagrer på ubestemt tid.” ”I store databaser, hvorfra de personfølsomme oplysninger dels udstilles, udleveres eller registersamkøres med andre private oplysninger. Ikke altid med ejerens viden eller samtykke”.

Betegnelsen kunne også være: persondata, privatdata, intimdata, pligtdata… Kom gerne med din version.

18
23. oktober 2018 kl. 14:14

Fra regeringens digitale udspil:

"Sophie Løhde peger på, at det er vigtigt, at ‘respekten for den enkelte borgers privatliv bliver opretholdt,’ selv om der nu bliver lagt op til, at data skal flyde mere mellem myndigheder, og der skal være langt større gennemsigtighed i de offentlige systemer. “Regeringen vil derfor sikre et øget fokus på dataetik og en mere gennemsigtig brug af data i det offentlige. Indsatsen skal give et målbart løft i danskernes tillid til, hvordan myndighederne bruger og deler data i den offentlige sektor,” siger hun "Read more at https://www.computerworld.dk/art/245157/bedre-service-og-nemmere-adgang-til-data-her-er-hele-regeringens-digitale-plan-for-den-offentlige-it-service#QJSYCgDcGctxlugz.99

17
22. oktober 2018 kl. 11:43

....i Politikens kronik i dag. I denne begejstrede fremtidsvision om det digitaliserede overmennesker kan man bl.a. læse denne Bullshit-perle:"For det fjerde vil der blive stillet helt nye krav til virksomhederne om etisk og især dataetisk ledelse. For de etiske udfordringer vokser radikalt. Det kan ikke fikses med aftaler om CO2-udslip, børnearbejde, økologisk kaffe og fagforeningsforhold – udfordringerne er langt mere fundamentale. I fremtiden vil der blive samlet vigtige data ind om de enkelte ansatte – deres performance, deres styrker, svagheder og potentiale. Den viden er i princippet arbejdsgivernes, men hvis de misbruger eller manipulerer med den, så mister de medarbejdernes tillid. Hvis arbejdsmarkedet skal have tillid til monitorering, ratings og feedback, bliver det afgørende, at vi kender og kan påvirke de mennesker og værdier, som styrer algoritmerne, og som forvalter de enorme mængder data, der bliver indsamlet. Det kommer intranettet ikke til at kunne klare. Det kan vi kun gøre i øjenhøjde. Derfor bliver dataetik den næste store ledelsesudfordring. Den moderne leder skal kunne forklare virksomhedens algoritmer."

https://politiken.dk/debat/kroniken/art6784735/Bliver-du-en-af-dem-der-ser-%E2%80%99Den-store-bagedyst%E2%80%99-eller-bager-du-selv

Bullshit!!!!! Det er endnu en gang Vækstfond-floskler af den type, som hives op af hatten, hver gang en minister skal holde en digitaliseringsbegejstret tale - floskler, som glemmes og pakkes væk, i samme øjeblik ministeren er trådt ned fra talerstolen. Men det skal jo ligesom siges ..... ellers får man aldrig solgt den menneskefjendske digitalisering til borgerne - og det går jo ikke, når man allerede har solgt borgerne til digitaliseringen.

13
10. oktober 2018 kl. 08:02

Jeg er ret sikker på at jeg i en blog et eller andet sted her for nylig bliv bombarderet med ordene "agilt, "vandfaldsmodel" og "Scrum".</p>
<p>Det kunne jo også være nogle bud.

Meget morsomt. Jeg går ud fra du mener min blog.

Det er jo lidt svært med en blog, som netop handler om de ting at undgå at nævne begreberne ved navn. Så bliver det da først til bullshit.

Et af mine formål med denne blog er faktisk netop at 'afbullshittificere' de ting (tror måske lige jeg opfandt et nyt ord der), så du rammer lidt forbi.

Men du har en pointe. Bestemt.

Især agile og den grimme danske oversættelse 'agil' bliver misbrugt meget. I den rette sammenhæng har jeg ikke noget problem med ordet, men som jeg skrev for nogle uger siden, er agilt blevet det nye sort. Alle vil gerne sige at de er agile, uden at de nødvendigvis er det.

For nogen tid siden var jeg til en konference om netop de begreber, og en af indlægsholderne, som repræsenterede en stor offentlig organisation, fortalte med stolthed om hvordan de var blevet agile.

En af pointerne var at de nu brugte de første x antal uger på at bearbejde kravene og fastfryse dem. Jeg tillod mig at spørge hvor det agile var i det, for det lugtede da langt væk af vandfaldsmodel.

Den stakkels mand svarede at de jo måtte starte et sted, og det kan han da have ret i.

11
9. oktober 2018 kl. 11:30

Fremadrettet skal vi være omstillingsparate, så vi kan italesætte de problematikker og tematikker, som er unikke for firmaets mission.

9
9. oktober 2018 kl. 06:21

Hvis det lykkes at udforme en plade, kunne det være sjovt at få Version2's journalister til at tage den med på interview-besøg, og krydse af undervej, når der er tale om relevante emner.

God idé. Jeg skal nok gøre dem opmærksom på det, når engang vi har samlet en hel plade. Der går nok lidt tid før jeg følger op, så alle har en chance for at byde ind med ord.

Måske kunne det være med til at få ryddet lidt ud i fraserne fra politisk side?

Det tillader jeg mig så at tvivle på :-)

8
8. oktober 2018 kl. 21:11

Der hvor jeg arbejder er vi begyndt at bruge BaaS - Bullshit as a Service. Det er alle de bortforklaringer mit team skal lægge øre til dagligt når noget ikke bliver gjort godt nok.

(Jeg er Information Risk Manager i et større financielt foretagende, hvor alting nu skal være moderne med Anything as a Service, Agile, og Jaskagidaskaya)

7
8. oktober 2018 kl. 16:41

Men har du ikke selv hørt noget 'bullshit' i taler eller f.eks. tekster på nettet? Det kunne jo også være blog-indlæg ....

Jo, bestemt - de gloser, jeg nævner er efter hukommelsen. Jeg vil være på vagt fremover, og se, om listen kan blive lidt længere - det går jeg stærkt ud fra, at den kan :-)

Hvis det lykkes at udforme en plade, kunne det være sjovt at få Version2's journalister til at tage den med på interview-besøg, og krydse af undervej, når der er tale om relevante emner. Måske kunne det være med til at få ryddet lidt ud i fraserne fra politisk side?

Alternativt kunne den vedlægges artiklerne her, til fornøjelig selvbetjening :-)

6
8. oktober 2018 kl. 16:34
3
8. oktober 2018 kl. 12:49

... at udvikle en særlig version mhp. privatlivsproblematikken... Noget "transparens", "åbenhed", "verdens bedste til", "befolkningen vil gerne dele...", "selvfølgelig med høj datasikkerhed", "anonymiseret" osv. osv....

2
8. oktober 2018 kl. 00:16

Denne side er akkurat lige så gammel som en Palm V , men er lidt nemmere at støve op her 19 år senere.

https://bullshitbingo.net/

1
7. oktober 2018 kl. 22:15

...et spil på Palm Pilot, som navnet antyder var det en Bingoplade med bullshit ord, det var meningen man skulle afmærke ordene efterhånden som de dukkede op i f.eks. en præsentation eller et møde (og råbe bingo når pladen var fuld).

På det tidspunkt var der lige så meget bullshit flyvende som nu.