Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Blog: Lenovo computere har indbygget bagdør

30. juni 2016 kl. 10:3429
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det har jeg sådan set hele tiden antaget var tilfældet, alt andet ville ikke give mening for diverse spionageforetagender.

Men nu er det dokumenteret og fastslået.

Computere fra Apple, Dell, HP osv. har utvivlsomt tilsvarende bagdøre, der er bare ikke nogen der har brugt den enorme tid det tager at grave dem frem.

Hvis jeg var minister for IT i Danmark, blev Lenovo øjeblikkelig blacklistet som leverandør til alle offentlige myndigheder, med henvisning til statens sikkerhed og borgernes privatliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis jeg var direktør i Sikkerhedsstyrelsen ville jeg bede dem komme med en plan for at fjerne dette (og alle andre) sikkerhedshuller i alle de computere de har solgt i Danmark - eller alternativt at købe dem tilbage fra brugerne.

Men det er som bekendt bare mig der er paranoid...

phk

Lenovo har svaret:

Lenovo efter bagdørsbeskyldning: Vi har forgæves forsøgt at samarbejde med sikkerhedsforsker

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
3. juli 2016 kl. 18:51

Det må være en kanon følelse at være politiker i Danmark og sidde med en følelse af, at alt de har foretaget sig på deres Lenovo,- det er der andre der ved alt om. Måske amerikanske og kinesiske myndigheder.

Her i Danmark har vi ingen tradition for afpresning, bestikkelse, eller korruption. Altså, dvs. der er ingen registreringer af sådanne tilfælde, og det er der naturligvis en god grund til.

Den danske forklaring er selvfølgeligt at det altid er tungtvejene grunde af stor national vigtighed, som ligger til grund for at vor minister f.eks.

  • Accepterer USA'nsk eller anden spionage og bøjer sig forover og siger "Vi bliver glade for det i længden" eller
  • På et tvivlsomt grundlag indkøber en mængde flyvende IC35 eller
  • Lader nationale værdier blive solgt til GoldmanSachs til spotpris.

...den mindre naive forklaring er :

  • At 'det' stinker, og der nok i hvert tilfælde er fordækte forklaringer på tingenes tilstand.

K

25
3. juli 2016 kl. 10:38

Hvis tingene er lavet som vi frygter mest,- så burde man kunne se "mistænkelig" kommunikation ved at sniffe på boksen. Og den kommunikation burde så eventuelt fortsætte,- selv om man blokerer for den på computerens egen firewall. Det er da en sjov øvelse at lave som forsøg.

24
3. juli 2016 kl. 10:31

Software er bygget på massivt genbrug af allerede eksisterende ting. Ingen vil afsætte ressourcer til at gennemgå de utallige tusinder linier kode, der er skrevet for år siden. Ingen aner hvad disse linier indeholder af uoverlagte fejl og overlagte implementeringer af spion-ting. Softwareudvikling er at genbruge gamle ting og så tilføje nyt oven på. Kvalitetssikring er at prøve at rette de fejl kunderne ringer ind med.

Det må være en kanon følelse at være politiker i Danmark og sidde med en følelse af, at alt de har foretaget sig på deres Lenovo,- det er der andre der ved alt om. Måske amerikanske og kinesiske myndigheder. PET og FET sidder nok stadig og øver sig på ping og traceroute.

Det kunne være sjovt at sniffe på en Lenovo og se, hvem den egenligt prøver at snakke med.

23
1. juli 2016 kl. 23:57

Som jeg ser det: Dersom du har en ekstern firewall, så vil ikke dette hullet kunne gøre noget via netværk som du ikke kan opdage via logs fra din firewall. Med mindre du stoler på en firewall som kører på en sårbar Lenovo maskine, så kan jeg ikke se hvordan denne sårbarhed kan ødelægge noget hvis du har styr på hvad der foregår på resten af dit netværk. Dersom du har applikationer som kører på den sårbare Lenovo maskine, som har tilgang til andre maskiner eller enheder via netværk som du stoler på og ikke har firewall beskyttelse på, som f.eks. nfs, smb, iscsi, etc. så kan det også være et problem.

22
1. juli 2016 kl. 02:53

OK. Jeg troede bare at det kunne være muligt at finde ud af hvilken kommunikation der foregår før brugeren selv har begyndt at kommunikere, og så måske spærre for den pågældende server?

21
30. juni 2016 kl. 16:51

Som PHK skriver, egentlig ikke overraskende. Hvem har glæde af bagdøren - Lenovo er kinesisk i dag. Var det noget som fulgte med fra IBM tiden?

"Hvis jeg var minister for IT i Danmark" - ja, eh, vi håber det kommer en dag. Jeg mener, man må håbe at der en dag kommer en afdeling under regeringen / Christiansborg, som beskæftiger sig intensivt med IT, både ift. det sikkerhedspolitiske, men også alt det andet (f.eks. det rets-mæssige, herunder folks krav til hvad der bliver logget om deres privatliv). Det er på høje tid.

20
30. juni 2016 kl. 16:39

Kommer an på hvordan den kode der bliver kørt kommer ind.

19
30. juni 2016 kl. 14:56

Jeg er selv et par aartier bagefter den seneste udvikling i IT, men kunne man mon ikke faa sin router til at agere firewall for den specielle kommunikation der er tale om her?

18
30. juni 2016 kl. 14:40

Der er kun en ting der vil hjælpe.

Lad være med at bruge maskinen - punktum.

Tråden her er begyndt at have et fokus på at det er en remote exploit - det er det ikke. Det er en *exploit.

17
30. juni 2016 kl. 14:39

Har også flere Hardware Firewall, også som standart slået den fra på alle PC. Mener ikke at Firewall i den enkelte PC giver mening intern på net. Og køre med Vlan i Level3 switch (hukommelse)

Men ja, installere opensource firmware på ens hardware firewall kunne være en hjælpe. Evt flere i serie til ens server og andet, man skal nok ikke stole på et DMZ sigment længere.

En dag jeg har lidt mere tid, sætter jeg overvågning på PC enkeltvis, som ikke skal sende noget. De IP som alligevel bliver kaldt bliver sortlistet.

Er der nogen som kender til nemt tilgægelige lister med noget sådan. Fik sat en liste over MS server ind, og det fik mine Windows basere PC til at opføre sig langt bedre, ud over at slippe for utilsigtet opdateringer. Eller skal man bare lukke for alle US-UK-CHN også åbne for Google, Amaxon og EBAY Eller som dommen, om at det er lovligt at hacke og begå indbrud i en anden artikkel her på Version2 i dag viser, bare lukke for helt nettet. Bruger det alligevel kun til Spil, Email, Nyheder, Bank, TV, Indkøb, Bestilling, Fjernbetjening af kunder, Musik, Læge, og Porno.

16
30. juni 2016 kl. 14:08

Ja, men dette viser at en Opensource Firewall på ugennemskueligt hardware, heller ikke - nødvendigvis - beskytter dig mod "organiseret" over/an -greb.

Jeg hælder mere og mere til en kombination af "layered firewalls" .

K

14
30. juni 2016 kl. 13:32

Ifølge forfatteren selv på Twitter er det en gammel fejl i Intel's reference implementation der er blevet copy/pastet.

Ikke at det gør det et hak bedre. Men i det mindste viser det sig så at Lenovos/Lenovos leverandører, som forventet, ikke er kompetente nok til at indbygge en bagdør med vilje.

13
30. juni 2016 kl. 13:26

Hermed menes en firewall uden for lenovo'en.... husk at klippe ledningen til lenovoens trødløse net ;-)

12
30. juni 2016 kl. 13:12

Pointen her er, at selv hvis du fik firewall'en, du foreslår, til at blokere alt trafik, vil der stadig være netværkstrafik, under den forudsætning, at koden//bagdøren helt nede i maskinens indre var aktiveret.

11
30. juni 2016 kl. 13:00

Det lyder som relevant læsning. Jeg kan desværre ikke tilgå linket i artiklen, da min arbejdsplads (Holbæk kommune), har blokeret den adresse. Eftersom it er mit område og Lenovo er det fabrikat vi indkøber , ville jeg ellers mene at det er meget relevant...

10
30. juni 2016 kl. 13:00

Problemet er jo netop, at bagdøren kan omgå alle de firewalls og andet, du måtte installere. Du kan altså kun beskytte dig ved fysisk at spærre porte og fysisk at blokere for wifi (f.eks. ved indpakning eller ved at skære strømledningen til det interne wifi-kort).

9
30. juni 2016 kl. 12:46

Så kom man lukke for porte og IP der, så man er lidt mere beskyttet når man er hjemme.

8
30. juni 2016 kl. 11:58

Der er bagdøre i al konsum elektronik og hvis producenten ikke har installeret den, bliver det gjort ad-hoc af CIA/NSA og andre fra deres reload centre, før de kommer ud til kunden, ligesom det sker med bla. ydstyr fra Cisco.

http://www.businessinsider.com/cisco-ceo-letter-to-obama-about-nsa-2014-5

At gå efter Lenovo specifikt lugter langt væk af at man prøver at fjene fokus på hvad USA har gjort altid. Sand nok er det et problem at kineserne også begynder at installere bagdøre i deres grej, men at kassere / patche lenovo udstyr er jo bare toppen af isbjerget.

7
30. juni 2016 kl. 11:58

Forklarer jo meget godt hvordan Lojack virker, som Lenovo samarbejder med

6
30. juni 2016 kl. 11:56

Jeg tør ikke sige om hullet kan exploites remote uden om operativsystemet, eller om man er nødt til at bryde den vej ind (eller via HW-access) første gang, men er man først inde den vej, er operativsystemet sat helt uden for indflydelse.

Men af det vi har set i artiklen er der ikke noget der indikere at det skulle være tilfældet - men omvendt er det heller ikke afdækket om der ligget noget i en netkortchip der reagere på noget magisk data. (Hvilket ikke ville undre mig set i lyset af hvor åbenlys koden er)

5
30. juni 2016 kl. 11:49

Sorry, har ret meget om ørene idag...

Ja, det er korrekt: Det er et hul ned i kode der kører to lag under BIOS'en i maskinen og der er intet man som bruger kan gøre, hverken med reinstallationer af operativsystem, virusscan eller noget andet.

Yderligere har den del af hardware/firmware direkte adgang til hardwaren på et niveau der gør at der kan opretholdes netværksforbindelser som ikke kommer i nærheden af operativsystemets firewall faciliteter.

Jeg tør ikke sige om hullet kan exploites remote uden om operativsystemet, eller om man er nødt til at bryde den vej ind (eller via HW-access) første gang, men er man først inde den vej, er operativsystemet sat helt uden for indflydelse.

"Undskyldningen" for at dette kodelag overhovedet existerer at så man kan lave "Antitheft" ting i BIOS'en som tyven ikke kan slippe uden om.

4
30. juni 2016 kl. 11:40

Jeg når ikke PHK til over hudtykkelsen på undersiden af hans fod i forståelsen af artiklen. Men det jeg fik ud af det er:

Man kan på en Lenovo bede firmwaren om at kører noget maskinekode som kan ligge hvor som helst. Det vil helt og aldeles omgå enhver sikkerhedsmekanisme der måtte ligge i softwaren der kører på maskinen - der er intet vi kan gøre mod det, uden en ny firmware. Umiddelbart skal man have adgang til maskinen enten fysisk eller via et andet hul.

Koden ser helt klart ud til at det er meningen at det skal fungere sådan - sådan helt åbenlyst og ikke noget der kan gå igennem et review unden noget siger wtf.

3
30. juni 2016 kl. 11:21

Det er i firmware'en!

2
30. juni 2016 kl. 11:14

Er det hardware eller software baseret, den/de bagdør(e)?

Når jeg hjælper familien i gang med en ny computer, installerer jeg altid clean windows, hvor jeg først fjerner alle partitioner, og derefter installerer windows, som selv opretter de partitioner, den skal bruge.

1
30. juni 2016 kl. 11:06

Er der nogen der har læst de 20 siders dokumentation som kan gi' et resumé? Vi får nok heller ikke direktøren i Sikkerhedsstyrelsen eller ministeren for IT til at læse de sidder, så hjælp dem lidt ;-)