Blockchain deler vandene – der er kun sort eller hvid
Min seneste blog om, at blockchain ville disrupte den finansielle sektor (baseret på Fintech Disruption Summit), har i den grad fået folk til tasterne. De kommentarer, jeg har fået, er ikke kun i kommentarsporet, men også på Twitter, Facebook, LinkedIn og personlige mails.
Det er nu meget interessant, når man bliver udfordret konstruktivt. Bliv endelig ved med det!
Holdningerne er meget skarpe. Lige fra ”når man har tilført de egenskaber vi forventer fra den finansielle sektor, har vi samtidig fjernet den centrale kerne-idé i det, folk kalder "block-chain", så svaret er klart nej.” Og ”svaret er nej. Blockchain er aldrig løsningen, og disrupter ikke andet end amatørspekulanters pengepung” som anti-holdningen til, at ”Blockchain bliver det, der disrupter alt”.
Jeg ser en tendens til, at enten er man til det eller også er man ikke – dvs. der er kun sort eller hvid.
Fra Jesper Toft fik jeg et par pro-blockchain perspektiver, som jeg har tilladt mig at elaborere lidt over. Jesper Toft har sammen med sit GCU-team arbejdet en del år med blockchain som et udmærket alternativ til overførelse af betalinger med tilhørende reduktion af valutaudsving.
Bliver større end internettet
”Hvor internettet banede vej for en ’global information integration’, baner blockchain vejen for ’global transaktions integration’. Dette perspektiv er mange gange større rent forretningsmæssigt end internettets … men, det skal forløses”, siger Jesper.
Dvs. der er her tale om et paradigmeskifte. Fra at internettet bliver en samling af informationer, så er blockchain en understøttelse af transaktioner. Dette er er af mange vurderet som større end opfindelsen af internettet. Det med, at blockchain bliver den største opfindelse efter internettet, har været sagt af bl.a. Marc Anderessen, som er en meget aktiv investor i Sillicon Valley.
Udfordringen er fortsat, at man godt kan designe løsninger, som understøtter transaktions integration, uden at man skal bruge en blockchain. Vi har simpelthen brug for at se en use case, som giver mening – dvs. en case som ikke kan lade sig gøre uden brug af blockchain. Igen er cryptovalutaer og CryptoKitties de bedste eksempler – vi har brug for at se nogle andre løsninger, som trækker blockchain ud af skyggen. Så enig – det skal forløses!
Her hører jeg gerne fra jer omkring de gode cases? …
Der sker for lidt lige nu – pga. manglen på kompetence
Jesper: Hvad er flaskehalsen i, at der sker en revolution? … Programmering relateret til blockchain smart contracts / nodes / applications integration osv. er simpelthen mere komplekst end med simpel html/internet. Derfor er der færre ressourcer til at skubbe på udviklingen, men den kommer – og når den kommer, så bliver impact større end internettets.
Ressourcemanglen er et generelt problem. Dog er jeg enig i, at man meget hurtigt kunne opstille sin egen hjemmeside tilbage i start 90’erne. Der var ikke særlig mange muligheder i HTML den gang – og hjemmesiderne lignede også noget, som var kastet ind med en skovl. På et tidspunkt tog det fat og alle tog sig godt betalt for at lave selv den mest simple hjemmeside.
I dag kan man på mindre en time installere et Wordpress CMS på en cloud web server, vælge et ”skin”, vælge et par plug-ins og skrive lidt tekst – bum så er man i gang. Selv jeg kan finde ud af det – bare se min egen side martinjernst.com.
Det er forsat forbeholdt en lille gruppe af mennesker at forstå og kunne opsætte et blockchain-netværk. Men sådan er det vel med alle teknologier – specielt i den tidligere del af teknologiens modning.
Vi er fortsat i den del af modningen, hvor ikke særlig mange har gjort denne teknologi til en kommerciel succes. Og hvis det ikke er en succes endnu, så skal nogle betale for de folk, som skal programmere det. Kunderne gør det ikke, så det bliver forskellige starts-up, som sikre at de rette ressourcer begynder at tage dette til sig. Dem er der mange af – men endnu færre penge i det.
Vi vil helt sikkert på et tidspunkt se blockchain som alle mands eje – hvor man på et par timer (selv undertegnet) vil kunne sætte et netværk op, som handler med virtuelle racehunde (eller hvad man har lyst til …).
Bankerne får bank
Jesper Toft udtaler: Dét ”disruptive” ved blockchain teknologien er ikke, hvad den kan, men prisen hvormed den kan gøre det!
Tilbage for 30 år siden købte virksomheder main frame computere til en pris på 4 mill. Så en dag var der på side 3 i Berlingske Erhverv en annonce for en IBM Aptiva til kr. 39.900. Denne nye PC kunne meget langt hen ad vejen dét, der i de fleste organisationer var behov for, men den kostede så kun 1% af prisen ift tidligere. Det samme er tilfældet med blockchain i forhold til det paradigme, vi har i dag, det kan ikke noget som vi ikke allerede kan, men blockchain-teknologien kan gøre det til en fraktion af prisen! Og det er det disruptive!!
På den måde åbnes der op for at idérige og driftige personer og virksomheder, som før var afskåret, nu kan bevæge sig ind på området for transaktioner for en fraktion af prisen. Hvor noget før kostede 200 mill. kan den samme sikkerhed og effektivitet opnås for 2 mill., den tekniske voldgrav og mur omkring den finansielle sektor er væk – her kommer innovationen!
Dette perspektiv kan virke som ønsketænkning – og jeg personligt mangler lidt argumentation.
Jeg har været omkring den finansielle sektor og gennemført projekter der. At skulle ind på det marked er mega svært, da entry barrierer, som Porter kalder det, er mega høje. Især når man gerne vil ind på det globale marked, så ganger man kompleksiteten af sit ”scope” til nogle proportioner, som man slet ikke forstår, hvis man ikke har været i ”gamet”.
Jeg har stort respekt for den finansielle sektor. Kun en tåbe frygter ikke havet.
På konferencen var der flere eksempler på, at der var en række funktionaliteter omkring selve blockchain, som skulle laves. F.eks. hvis blockchain skulle handle aktiver f.eks. huse og biler, så skulle man sikre sig, at huset eller bilen eksisterede. Og dem som erklærede sig som ejer af det – faktisk også var ejer.
I Danmark har vi gode muligheder for at tjekke dette, da vi har gode integrationer (og får bedre lige om lidt) til de offentlige registre. Det er ikke alle lande beskåret.
For mange pro-blockchain personer virker jeg nok som en sortseer, men jeg forudser bare en del arbejde, inden vi har en løsning, som fungerer med en god kunderejse.
Igen – hvis I ser noget andet, så hører jeg gerne fra jer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.