Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bliver Office Multiplatform idag ?

18. juni 2012 kl. 11:4554
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere nyhedsmedier har stakåndede overskrifter af typen "På mandag kommer Microsofts tablet (måske)"

Og hva' så ?

Microsoft begyndte at tale om og vise tabletter tilbage i 1996 og vi har endnu ikke set skyggen af tegn på at de har styr på det.

Deres tilgang til tabletter har hele vejen været "hvordan får vi windows og office fyldt ned på en tablet" og med mindre man har meget små fingre, kan enhver se at det ikke uden videre kan lade sig gøre uden nogle drastiske ændringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet pressen burde beskæftige sig med er derfor: Er Microsoft blevet klogere ?

Har de indset at man bruger en tablet på en helt anden måde og at det kræver en drastisk ændring i hele filosofien bag brugerinterfacet ?

Eller sagt på en helt anden og meget mere brutal måde: Har Microsoft opgivet at køre Windows GUI på tabletter ?

For det er sådan set sagen i en nøddeskal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er sammenfald og kodegenbrug imellem OS/X og iOS, men det er ikke samme operativsystem uanset hvor meget man klemmer øjnene sammen.

Ligeledes fyldte Google ikke Linux+KDE/Gnome/Whatever på mobiltelefoner, de beholdt alene linux kernen, men lagde et helt nyt bruger-interface på.

Og derfor giver svaret på dagens muligvis-nyhed sandsynligvis sig selv:

Hvis Microsoft skrotter Windows GUI, kan man ikke køre Office på deres tablet.

Uden salg af en Office licens til en stor procentdel af tabletterne, er der ingen business case for Microsoft.

Den overskrift som en god journalist derfor ville køre med ville være: "Bliver Office multiplatform på mandag ?"

Hvis den gør, er vejen sandsynligvis også banet for en Office til UNIX (modulus diverse emotional hangups hos Steve Balmer)

phk

54 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
70
31. juli 2013 kl. 00:01

En af de ting der kunne have gjort verden anderledes end i dag, var hvis DOJ havde fået splittet Microsoft op dengang med monopolsagen. En butik der laver Windows og en butik der laver Office, og de to havde ikke haft noget at gøre med hinanden. Så havde Officebutikken bare skulle sælge flest mulige Officeinstanser (istedet for at bruge det som hest for Windows-vognen) og SÅ havde vi nok haft Office for Linux for længe siden og de havde haft det RIGTIGE monopol. Kors hvor ville de have tjent styrtende med penge.

52
20. juni 2012 kl. 00:25

os, der har hakket lidt i NT, husker, at ntkernel er selve kernen, og win32 ligger ovenpå som et såkaldt subsystem; et subsystem, der over tid mere og mere ligner selve UI-delen. selv med windows 7 er det en videreudvikling af win32, der gør sig gældende.

historien taler for sig selv for win32.

jeg synes, det vil være forfriskende, hvis der kom et seriøst bud på et nyt subsystem -- gerne open source -- men i det mindste et seriøst forsøg på at gøre op med historiske design fejl og tage nye platforme ind.

49
19. juni 2012 kl. 23:02

Er Microsoft blevet klogere ?

Det ser det ud til, når man læser dette blogindlæg

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/09/building-windows-for-the-arm-processor-architecture.aspx

Within the Windows desktop, WOA includes desktop versions of the new Microsoft Word, Excel, PowerPoint, and OneNote, codenamed “Office 15”. WOA will be a no-compromise product for people who want to have the full benefits of familiar Office productivity software and compatibility, an industry-leading hardware-accelerated web browser, apps from Microsoft, and access to apps in the Windows Store.

Det lyder godt nok imponerende :) Men når jeg kigger på Metro til Desktop - den samme "start menu" til desktop og tablet - så begynder jeg at tvivle. Intentionen (læs ensartet) er god nok, men der er alt for langt mellem skærmstørrelserne efter min mening.

48
19. juni 2012 kl. 21:56

Hej PHK

Det er fantastisk at læse disse blogs og generelt dine artikler på Version2. Jeg husker hvordan du sad og nørdede inde i NOC på Cybercity på Esplanaden, dengang vi var kollegaer, og jeg har stor respekt for det du kan og er "stolt" over at have arbejdet sammen med dig. Jeg har ikke tidligere kommenteret på nogle af dine indlæg, da jeg som regel godt kan se det hele fra flere forskellige sider og godt kan forstå dine synspunkter. Jeg undrer mig blot lidt over hvad det er du vil opnå med den svinen til at alt hvad Microsoft foretager sig. Er det et kald for dig, og hvad regner du med at vil opnå med det? Ser du helst at vi alle sad med FreeBSD, PHP og MySql? Er DET den perfekte verden for dig? Jeg synes det ville være kedeligt hvis der kun fandtes ét OS som vi alle brugte. Jeg accepterer alle verdens religioner, forskellige sexuelle overbevisninger og alle styresystemer, på hver deres måde! Jeg ELSKER at følge med i denne deciderede teknologikrig mellem alle de store (og mindre) spillere, og jeg mener da bestemt at både MS, Apple, Google og personer som DIG, er med til at vi som forbrugere får tilbudt så bred en vifte af ny teknologi som vi alle kan svælge os i. Man kan være mere til det ene eller til det andet - men valget er frit.

Jeg synes at i en tid hvor Google ejer internettet og Apple ejer tablet markedet er det da dejligt med et frisk pust fra Redmond, og jeg som gadget-freak kan da nemt se masser af muligheder i "Surface Tablet". Det kan da KUN være med til at presse de store hardware leverandører til at komme med endnu mere "guf" til alle os teknologielskere.

Og til alle I andre - se nu at blive lidt "openminded" og lad være med at lade jer provokere. Vi er i bund og grund alle interesserede i det samme, tror jeg.Fremdrift og ny teknologi.

Mvh Lars Kraght

50
19. juni 2012 kl. 23:04

Jeg undrer mig blot lidt over hvad det er du vil opnå med den svinen til at alt hvad Microsoft foretager sig.

Hej Lars, long nose time see!

For det første prøver jeg ikke på at svine M$ til, men det er tilsyneladende sådan for et segment her på debatten, at hvis man tillader sig at stille spørgsmål ved genialiteten i deres forehavende så er det "tilsvining".

Jeg synes Microsoft er et interessant firma at studere og derfor gør jeg det, på præcis samme måde som jeg studerer en hel masse andre ting i verden: Jeg prøver at forstå dem.

Microsoft er spændende fordi de er svære at forstå.

Iflg. den gængse kapitalistiske dogmatik har M$ (haft) en perfekt startsituation: Markedsmagt, Captive Audience, Pengetanke & tons af top-notch talent.

Microsoft burde simpelhen være firmaet der kunne gå på vandet helt uden at prøve...

Hvis du f.eks ser på Apples udviklingsomkostninger til en vilkårlig af deres markedsbrydere, så finder du at Microsoft bruger mange gange flere penge på interne kurser og har mange gange flere kompetente medarbejder i det relevante område...

Hvorfor lavede Microsoft så ikke f.eks iPod/iTunes ?

Hvorfor har Microsoft vist os prototyper på tablet-computere siden slutningen af 1990'erne uden at det nogensinde blev til et produkt ?

Hvordan kunne katastrofer som Microsoft Bob, Zune, Vista, og Winphones nogensinde når så langt som de gjorde inden nogen trak stikket ?

Og frem for alt, hvorfor var de katastrofer, når Microsoft bevisligt har talenterne til at gøre dem geniale ?

Det er nemt at sige et eller andet abstrakt om 'dårlig ledelse' osv, men Steve Balmer er trods alt ikke dum. Psykisk ustabil og en psykopat, ja, men ikke dum.

Microsoft virker handlingslammet.

Man tjener penge på Windows og Office og stort set intet andet og derfor vil enhver ide der så meget som skæver efter Win/Office's markedsandel blive dømt ude.

En ide som iPod var dødfødt hos M$, for den kunne ikke køre Windows og man kunne slet ikke installere Office på den.

Da Apple så kom med iPod, kastede man sig hovedkuls ud i en "også mig" indsats med Zune og et af designkravene var at man skulle "kunne læse sin email" på den. Det blev af gode grunde aldrig til noget, men kravet forhindrede effektivt Zune i at blive god eller endog bare hæderlig, til det den endte med at blive markedsført til.

Winphones er stort set samme historie: Designmålet er en telefon der sælger en Win og gerne også en Office licens, designmålet er ikke at lave en god telefon.

Derfor er tablet'en interessant: Bliver det killerproduktet der bryder den onde cirkel fra Microsoft Bob, Longhorn, Zune, Winphone og Vista, eller bliver det bare næste vildskud der i bedste fald lige løber rundt, inden det stille bliver lagt i graven om fire-fem år ?

Enten kunne Microsoft gøre som de plejer: Den skal køre Windows+Office som vi kender dem, basta. Det valg sætter meget snævre grænser for hvad man kan gøre anderledes på en tablet.

Eller også kunne de lave et nyt OS (samme øvelse som Apple gjorde med OSX->iOS) og lave en ny Office der faktisk passer til en tablets begrænsninger og en tablets rolle i vores liv. Det kunne være blevet rigtig godt. En af de ting som iPad'en netop ikke er ret god til, er f.eks tekstbehandling.

Det lader det til at Win+Office dogmaet vandt, dog med den sjove krølle at det bliver desktop brugerne der nu skal belemres med et tablet-interface i Win8.

Kald det Microsoft-bashing hvis du vil, jeg kalder det informeret analyse...

53
20. juni 2012 kl. 07:34

Derfor er tablet'en interessant: Bliver det killerproduktet der bryder den onde cirkel fra Microsoft Bob, Longhorn, Zune, Winphone og Vista,

Glem nu ikke Kin og WinME samt "samarbejde" med Sendo (hvor den sidste gik konkurs) - som i øvrigt den nuværende "partnerskab" med Nokia minder meget om.

Tidligere forsøgte Microsoft forgæves at lægge Win interface på en telefon/tablet. Nu prøver de det modsatte: en tablet interface på en desktop. Godt for dem.

Min egen erfaring med Unity samt Win8 siger: not everybody has same size butt.

43
19. juni 2012 kl. 14:02

Elsker at læse kommentarene på PHKs blog. Især den bitter/sødme der ofte hersker. Specielt PHKs IT skepsis mod det Redmonske firmae Microsoft er udtalt - man fristes næsten til at skrive had. Selv syntes jeg Surface ser lækker ud og deler på ingen måde den gamle bitre mands stole snak. Det keyboard cover er lige præcis så smart at man fristes til at tro det var udviklet af selveste Steve Jobs (hvil i fred).

30
19. juni 2012 kl. 08:59

Hvis ms laver noget rigtig nyt, så vil det under alle omstændigheder være lidt sent... Jeg NÆGTER at bruge en stylus!

28
19. juni 2012 kl. 08:52

Jeg kan ikke forestille mig at sidde i sofaen med den når den skal have det keyboard foran og den "holder" bagved...

På det punkt vinder iPad'en stort.

24
19. juni 2012 kl. 08:26

Microsofts tablet kan ikke klare sig uden keyboard...

31
19. juni 2012 kl. 08:59

PHK, nu skriver du jo godt nok om Office, og det lader til, at du selv har en idé om, at det burde kunne lade sig gøre, at køre Office uden keyboard. Det er jeg ikke så sikker på. Jeg mener; man kan jo sagtens læse og redigere sine dokumenter, uden adgang til et rigtigt tastatur som et er i dag på Android og iOS. Men det er jo ikke ligefrem "heavy number crunching", der foregår på den måde. Jeg har svært ved at forestille mig en verden uden keyboard til de daglige større mængder tekstbehandling, (ville du selv bryde dig om at programmere i et rent visuelt miljø på en tablet?) og måske netop derfor er tabletten en underlig hybrid, når det kommer til databehandling og skabelsen af data. Til fremvisning af data er det jo derimod en genial formfaktor.

35
19. juni 2012 kl. 10:46

Thomas,

Det er sådan set en af pointerne her: Enten skal man ikke bruge en tablet til "daglige større mængder tekstbehandling" eller også skal man finde en måde hvorpå man kan gøre det med en tablet.

Microsoft sætter sig imellem disse to stole fordi pengene kommer fra Office og fordi Office ikke kan uden keyboard og mus.

39
19. juni 2012 kl. 11:53

Folkene inde på AndroidCentral virker ellers for det meste overbevist om at Surface er godt tænkt, og en stor trussel mod Android tablets: http://www.androidcentral.com/microsoft-announces-surface-tablet-how-will-it-compare-android

Et par løsrevne citater: "...android tablets are basically dead with the arrival of this. The ipad will be ok with its big lead but android is essentially dead by all account. They were hardly moving before this, I certainly don't see anyone outside of android harcore fans picking them up after this"

"Totally agree. This spells the end of Android tablet -- at least in its current form. Just look at what Google plans to do -- releasing a cheap tablet. That's it. It's like saying, 'we can't beat the iPad, may be we can try lower our price dramatically to see if that works.'"

"I enjoy Android, but this is very interesting since I don't have a tablet and need a new laptop..."

17
18. juni 2012 kl. 16:10

Multiplatform = færrest mulige tilpasninger således eksisterende windows-office kode kan kryds-kompileres til andre OS... Ja, er sket for OSX

Multiplatform = reelt tilpasset kode, så den er modulær nok til at kunne blive sat sammen med OS specifikke layout og brugerinteraktion moduler, OS specifikke data layer mv. Ikke blot en kryskompilering, men reelt multiplatform applikationsdesign. Nej sandsynligvis eksistererer det ikke i dag, men jeg kender så hellere ikke deres kildekode.

16
18. juni 2012 kl. 15:24

Hvis den gør, er vejen sandsynligvis også banet for en Office til UNIX

Så vidt jeg ved er Max OSX en UNIX...

18
18. juni 2012 kl. 16:42

Som bruger af OSX, FreeBSD og Linux: FreeBSD > Linux > OSX når vi ordner efter hvor tro mod UNIX-rødderne de forskellige systemer er. OSX har så mange små irriterrende quirks mht. UNIX så det ikke er nemt at kalde det UNIX-kompatibelt. Software skal ALTID særbehandles på OSX. Sådan er det.

21
18. juni 2012 kl. 22:41

@Jesper Louis Andersen: Med OS X 10.5 "Leopard" kørende på Intel processor blev OS X og dens kernel Darwin certificeret af UNIX foundation som tro til standarden. Året var 2007.

OS X har været UNIX, ikke UNIX-like, i 5 år.

Linux er til gengæld UNIX-like, men ikke UNIX.

22
18. juni 2012 kl. 23:12

Linux er til gengæld UNIX-like, men ikke UNIX.

Og dog helt i overensstemmelse med POSIX specifikationerne.

Det var vist i 1990'erne at millioner af mennesker fandt ud af, at kvalitet ikke behøver have et firma-stempel i nakken, og koste en mindre farm.

GNU/Linux har det bedste kvalitetsstempel noget OS kan få: Brugernes. Og kom så med flosklen om at "så må Windows jo være af høj kvalitet. Se bare hvor mange der bruger det!" Nej, Åge. Windows/Office handler KUN om monopol og 'vendor-lockin'. Windows er jo så godt et system, at MS døjer ulideligt med "Pirat-Kopier" (Læs tabt fortjeneste på ikke-solgte kopier).

Det, som er styrken ved Linux' "markedsføring" er, at det er "Word of Mouth"

23
19. juni 2012 kl. 05:32

Så stopper bs-toget.

Det er korrekt at Linux er af eksemplarisk kvalitet, og det bestrider jeg ikke, ej heller at Windows har sin markedspostion via monopolmisbrug.

Uheldigvis har det INTET med sagen at gøre.

Med det etableret vil jeg pointere at Linux har sin egen compliance liste kaldet LSB, og at der er forskelle, selvom de er små.

Eksempelvis vil GNU/Linux være forskelligt fra POSIX takket være Richard Stallman, se:http://en.wikipedia.org/wiki/POSIX#Controversies

19
18. juni 2012 kl. 17:08

Uden at vide en dyt om det, så vil jeg mene, at den omtalte "multi-platform" for Office, som reelt udelukkende fungere på Windows og MacOS-X vel næppe kan kaldes mere end "dual-platform"

Multi-platform må vel være, at du tager noget kildekode og compiler det til en hvilken som helst platform, (et hvilket som helst OS) uden de store tilpasninger af kildekoden.

At MS Office ikke kører på GNU/Linux er vist ikke det store tab.

20
18. juni 2012 kl. 22:32

At MS Office ikke kører på GNU/Linux er vist ikke det store tab.

Da min yngste datter købte sin første MAC, da var det for hende et argument, at hun kunne købe MS-office til den. Da den skulle skiftes, så var der andre end mig der promoverede neo/open/libreoffice. Hun købte derfor ikke MS-office til den.

Hvis der er en morale, så er det nok 'kun et skift ad gangen'

Derfor tror jeg at MS-office på flere platforme kunne være interessant, selvom jeg ikke ville være blandt køberne

15
18. juni 2012 kl. 14:32

... så mener jeg at have set en udmelding om at, selvom Win8 på ARM ikke kan køre legacy applikationer, så kommer der en udgave af Office til denne platform. Win8 på ARM er ikke kun beregnet til tablets og mobiltelefoner, så det kan sagtens tænkes, at ARM-udgaven af Office er optimeret til brug med et "rigtigt" tastatur, men at den kan bruges sammen med et on-screen tastatur.

13
18. juni 2012 kl. 14:20

Multiplatform = Kopier bit for bit program fra platform x til platform y. Kør! Det tror jeg er PHKs pointe.

Ikke... Kan denne Mercedes yde 700hk, ja når der lige er ofret xxx.xxx Kr. på den hos kleemann tuning.

6
18. juni 2012 kl. 13:07

GUI på en Windows 8 tablet er Metro.

Mht Office; da det ikke er muligt at afvikle x86 når det er på en ARM baseret tablet; der er løsningen Remote Desktop. På en x86 platform kan man selvfølgelig bruge Office direkte; men produktivitets mæssigt giver det ikke mening (for mig) at bruge touch interfacet. For visse typer af applikationer giver det kun mening at bruge tastatur og mus.

14
18. juni 2012 kl. 14:26

Jeg ville også nødig skulle bruge det i forvejen tunge og til tider uoverskuelige M$ Office på en tablet. Kan man overhovedet bruge den seneste office uden mus?

8
18. juni 2012 kl. 13:29

Så har du vel selv svaret på dit spørgsmål: Office er allerede multiplatform.

4
18. juni 2012 kl. 12:58

ligegyldigt når de for første gang i mands minde har kunne skabe lidt buzz

1
18. juni 2012 kl. 12:24

Som jeg har forstået Metro grænsefalden i Windows 8, så vil Microsoft have os den anden vej, nemlig over til at køre en table gui på vores rigtige computere. Jeg er ikke overbevist om at det er en god ide.

5
18. juni 2012 kl. 13:04

Jeg vil nærmere formulere det som at vi får muligheden for at afvikle Metro apps(?) på vores desktop.

2
18. juni 2012 kl. 12:36

Jeg er sjældent overbevist om at Microsoft er på eller viser os den rigtige vej :-)

3
18. juni 2012 kl. 12:55

Hej Poul-Henning Der er sket en del de sidste par år siden lanceringen af Windows Phone. Bl.a. har Microsoft fået et nyt designsprog som de kalder Metro. Det er det designsprog som ligger til grund for deres nye brugerflade som kommer i Windows 8. Og det har ikke noget med det gamle Windows XP UI at gøre.