Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bimodal - undgå at "Mode 2" bliver en kattelem for anarki og dårlig it-arkitektur

20. december 2016 kl. 12:15
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

It-chefer i større organisationer har, over de sidste 10-30 år, oplevet en form for anarki og dårlig it-arkitektur som følge af silo-tænkning og decentrale it-løsninger. Problemet har resulteret i høje omkostninger, sub-optimering, ustabilitet og manglende sammenhæng i it-understøttelsen på tværs af virksomheden.

Ethvert problem har en løsning. Løsningen på problemet her har typisk været, at øge styring og kvalitetskontrol ved at etablere en grundig og velovervejet governance.

Nu er det sådan med løsninger, at de på et tidspunkt holder op med at fungere, og at bivirkningerne overstiger nytten af medicinen. Måske opfattes det blot sådan, nu hvor minderne om sygdommen har fortaget sig, mens bivirkningerne er konkrete og nærværende. Uanset hvorfor, så synes nuværende problemer ofte at være et resultat af, at fortidens løsninger ikke længere fungerer.

Ulemperne ved en grundig og velovervejet governance er velkendte: Lang ventetid på opnåelse af godkendelser og krævende processer med megen dokumentation, som kræves, før budgettet kan allokeres. Med andre ord opleves høje opstartsomkostninger, en dårlig time-to-market, og at processerne spænder ben for kreativitet. Virksomheden synes som en kolos på lerfødder på en slagmark, hvor de små og hurtige ser ud til at vinde alle kampene. (At de ikke gør det er en helt anden sag og et emne for en senere blog.)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsningen på problemet med governance er imidlertid ikke at svinge pendulet tilbage til de gamle dage med decentralt anarki og dårlig it-arkitektur, men at svinge pendulet i en ny retning, hvor begge problemer håndteres samtidigt. Gartner har introduceret ’bimodal’ som en ny retning, en løsning på de samtidige, men også indbyrdes konfliktende, problemer i en organisation.

Gartner definerer begrebet sådan:

Bimodal is the practice of managing two separate but coherent styles of work: one focused on predictability; the other on exploration. Mode 1 is optimized for areas that are more predictable and well-understood. It focuses on exploiting what is known, while renovating the legacy environment into a state that is fit for a digital world. Mode 2 is exploratory, experimenting to solve new problems and optimized for areas of uncertainty. These initiatives often begin with a hypothesis that is tested and adapted during a process involving short iterations, potentially adopting a minimum viable product (MVP) approach. Both modes are essential to create substantial value and drive significant organizational change, and neither is static. Marrying a more predictable evolution of products and technologies (Mode 1) with the new and innovative (Mode 2) is the essence of an enterprise bimodal capability. Both play an essential role in the digital transformation.

(Kilde: Gartner)

Tidligere har Gartner talt om Pace-Layered Application Strategy. Gartner definerede pace layering som en opdeling af applikationslandskabet i tre klasser (systems of records, systems of differentiation og systems of innovation) med hver sin hastighed af forandringer og med forskellig governance. Med bimodal har de dekanteret vinen over på to nye flasker: Mode 1 og Mode 2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er opdelingen i Mode 1 og Mode 2 så svaret på de to problemer, som er beskrevet ovenfor? Eller vil vi med Mode 2 åbne dørene for anarkisterne med deres dårlige it-arkitektur og behov for at omgå de kvalitetskontroller, som er blevet etableret som svar på netop anarkisme og dårlig it-arkitektur?

Spørgsmålet er ikke nemt besvaret, men der er noget, vi kan gøre for at forhindre pendulet i blot at svinge tilbage:

  • Insistér på, at Mode 2 ikke er til alle hastende opgaver. Her må organisationens (Mode 1) governance-model håndtere situationen. Eksempelvis er implementeringen af Salesforce en typisk Mode 1-problemstilling, som ikke bør løses via Mode 2. I stedet er Mode 2, som Gartner pointerer, reserveret til eksplorativ udvikling, hvor løsningsrummet er uklart, og slutmålet ikke er kendt.

  • Insistér på, at løsninger med cloud-computing ikke automatisk giver adgang til Mode 2. Cloud-produkter bruges ofte i Mode 2-løsninger, da de er hurtige at anskaffe og få op at køre. Men som i Salesforce-eksemplet ovenfor handler beslutningen om brug af Mode 1 og 2 ikke om teknologi, men i stedet om hvor velkendt løsningsrummet er.

  • Insistér også på, at agil udvikling kan bruges i både Mode 1 og Mode 2. Agil udvikling har fået velfortjent medvind. Nogle ser Mode 2 som en naturlig ramme for agil udvikling, og det er da svært at se Mode 2 fungere uden agil udvikling. Men Mode 1-opgaver kan også udmærket løses med agil udvikling.

Bimodal er en interessant løsning på et par relevante problemstillinger. Tilbage står at få it, som er udviklet via Mode 2, overført til vedligehold og videreudvikling under Mode 1, når tiden er moden til det. Dét bliver det næste problem, som skal løses.

Mode 2 var emnet for seneste netværksmøde for Dansk IT's Enterprise Arkitekturnetværk (faciliteret af Simon Thorup) hvor jeg fandt inspirationen til dette indlæg.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger